torsdag 4 april 2019

Journalfilmsnisse i Berlin

"Lämna sig efter sig efter sig efter sig
mil efter mil efter mil.
..."


Förra inlägget, från Berlins centralstation, med det konstiga tonfallet... Det låter ju som en tragikomisk journalfilmsnisse. 

Att skaka sig av sig. Att skaka av sig sig. Jag kommer aldrig att skaka av mig Myggor och tigrar, men jag önskar att det gick att skaka av sig kulturjournalistiken, trendspaningarna och etiketterna. 
Jag vill att etablissemanget som sådant ska fortsätta betrakta M&T som en obeskrivligt kvalitetslös oförskämdhet som aldrig borde ha tryckts. En lågmäld skitkorv av en skör människa. Det skulle vara trist om den blev salongsfähig. Dessutom är det skönt att slippa det Knausgård var med om - blickarna, den lystna nyfikenheten på privatlivet, läsarnas mer eller mindre befogade känsla av total insyn. Jag har faktiskt sluppit det, läsare kan bli omskakade och berörda men troligen - och kanske är det tack vare Neapel - kan det aldrig bli tal om oreserverad identifikation eller distanslöshet.

Ah, jag hade inte tänkt skriva mer om M&T här, utan bara lite grann om Den skenande planeten, bara några små kommentarer innan jag i tysthet arbetar vidare.... med samma motto som Kejsar Augustus och Italo Calvino:
Festina lente. 
Det får bli en annan dag.
God natt.

8 kommentarer:

 1. Oreserverad, WTF?! Reservationslös ska det väl heta. Märks att jag åkt mycket tåg på sistone

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Är den här platsen reservationslös?

   Radera
  2. Rekommenderar oreserverat SAOB :)

   Pompe

   ORESERVERAD, p. adj. icke reserverad; utan (varje) reservation l. förbehåll, oinskränkt, oförbehållsam. (Sargent) synes mig för naivt och oreserveradt mondän för en värkligt stor konstnär. GHT 1897, nr 115, s. 1. Det oreserverat hängivna i hennes kärlek. LAMM UpplRom. 1: 192 (1918).(Skildringarna) ha hans oreserverade beundran. KIHLMAN NordProf. 345 (1935). —

   Radera
  3. Aha. Haha, eh… finns reservationslös?
   Men dåså, då rättade jag mig själv en gång för mycket.

   Radera
  4. Ja, gud ske pris, reservationslös är en synonym till oreserverad (utom när det gäller sittplatser på tåg)

   Radera
 2. Jag tycker att det är tråkigt hur snabbt många sväljer metoohistorier utan den minsta reflektion, man ska tydligen ägna sig åt blind tro och pepp och styrkekramar helt automatiskt. Lawen Mohtadis historia lät konstig, man kan ju bara gå på känn men det kändes som om det var något som inte stämde. Sen har jag i och för sig ingen aning, absolut inte en susning om vad som hänt och hur, men Gellert Tamas replik låter för mig mycket mer trovärdig än Lawen Mohtadis angrepp.
  Apropå oreserverad och reservationslös sympati alltså, något som jag då hoppas att M&T inte inbjuder till.... även om jag givetvis ville bli trodd. Det var till och med det viktigaste, jag ville bli trodd. Nu blev det trassligt här... det är väl automatiken och strömlinjeformningen inom metoo som är motbjudande. Vissa historier tror jag inte ett skvatt på, Carin Olsson pratar om subjektiv upplevelse och visst, för all del, men det där är också en väldigt klassisk sköld att gömma sig bakom - äsch, det är ju bara fiktion, äsch det är ju bara satir, eller: det är en subjektiv upplevelse och alla måste ha rätt att framföra sina subjektiva upplevelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och så hur snabbt det går för tusentals människor att kalla en person för svin osv. Men ja, det där skriver jag ju om i M&T också, vilket i sig kan framstå som provocerande (kulturvärlden behöver ju sina uthängningar och "alla mot en", det är något av kulturens livsluft)

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim