torsdag 7 mars 2024

Och likväl rör hon sig


Jodå jag tycker det är vidrigt -
curlats av en yttrandefrihetsgrundlagsändring, som om svensk journalistik inte vore tillräckligt undergiven som det är; 
curlats av en unket uppblossande sympati för Karl XII och svenska stormaktsambitioner och intriger; 
av svensk vapenindustri, som gnuggat händerna inför att kunna testa vapensystem i Ukraina;
av ett trolleritrick då svenskar intalades att ryssen stod på tröskeln; 
av likhetstecken mellan den ukrainska och svenska flaggan, varvid det blev lätt att utvidga begreppet försvarspolitik; 
av att svenska värnpliktiga redan tränat med USA:s militär i Polen innan NATO-ansökan skickats in, och det var lätt att ställa både riksdag och medborgare inför fait accompli;
 av ett undanviftande av tänkbara konsekvenser av presidentval i Amerika; 
bagatelliserande av ökade risker då Ryssland känner sig alltmer pressat av ett Nato de uppfattar som hotfullt; och slutligen ett blundande för tänkbara kedjereaktioner när ett land som haft ett visst anseende som fredligt och diplomatiskt kedjas till en stormakt med mycket blod på händerna. 

Men världen är stor, morgondagen känner ingen, det är kommande generationer som ärver beslutet, vad de gör och hur de ser på det vet ingen. 

Det kan lugna ner sig om Trump blir president. Han är dålig på många sätt men jag tror inte att det hade blivit något krig i Ukraina om han varit president. 
Biden provocerade. Vevade och vevade. Agiterade och agiterade.
Trump hade troligen slagit en signal till Putin och sagt att nej, vi ska inte göra Ukraina till medlem i Nato. Vi backar. 
Ett slags Checkpoint Charlie.  








15 kommentarer:

Anonym sa...

Hemmahosbild ?

maja lundgren sa...

Jo, hemmahosbild.

maja lundgren sa...

En eftergift för personlighetsmarknaden i tjyvsamhället.

maja lundgren sa...

Barnlösa är varken mer egoistiska eller altruistiska/solidariska i sig:
intressant det här trycket idag, ibland från religiöst håll (den där frireligiösa med smörleendet på Expressen, minns aldrig vad han heter) som drömmer om sin dödsbädd omgiven av trampet av små fötter. Och ibland från särartskvinnoförtrytsamt håll ("kvinnor som inte fött barn vet inte vad det innebär att vara kvinna" har hörts sägas och skrivas många gånger, anklagande, men varför inte vara lite mer saklig: de vet inte vad det innebär att vara gravid, föda barn, och vara mamma, utan har bara abstrakta föreställningar om det - men nog måste det vara frivilligt?) och ibland kommer det från totalt oväntat håll - - men ålder och generation gör att man inte alltid fattar de yngres lingo, det kanske är ironi, det verkar vara en våg av ironi nu - men är det ok att använda "avvikande" som diss, bland unga?

maja lundgren sa...

reder ut när jag är hemma och inte flänger

maja lundgren sa...

reder ut när jag är hemma och inte flänger

Anonym sa...

"Var 2023 året då internet dog?
https://www.dn.se/kultur/var-2023-aret-da-internet-dog/
I år tycks alla ha varit överens om att sociala medier suger"

maja lundgren sa...

En revival för bloggar, menar de eller? Inte läst artikeln.
Så länge man inte sitter och räknar andras lajks och ångar upp sig kan sociala medier vara rätt ok, men jag håller mig mest här

Anonym sa...

Ryssland försökte ju legitimera invasionen med idén om "avnazifiering". Inte ett ord om NATO alltså.

maja lundgren sa...

Jo, men det där hänger nog ihop ändå.
Jag är ju övertygad om att USA finansierade högerextrem milis i Ukraina långt före Rysslands invasion.
Det här är såklart top top secret i så fall, men jag bara vet det.
Om det någonsin presenteras bevis för den saken, kommer det applåderas mest av allt i Sverige eftersom Sverige har gått väldigt långt till höger, samtidigt som vi (nej, dom!) skrivit under på att USA är bra vad det än gör och hur många som än dödas.

Biden hade knappast vevat och provocerat i stället för att försöka lugna ner situationen, om det inte redan tränats och sponsrats soldater i Ukraina.


maja lundgren sa...

Jag hoppas bara att de får ett stopp på slakten nu, både i Gaza och östra Ukraina.
Det är väldigt signifikativt att världen idag har en svensk utrikesminister som motsätter sig fredsförhandlingar.
Det är sveriges nya rykte som flyger över jorden.

maja lundgren sa...

Karl XII lanserades som gayikon 2014, jag skrev om det i bloggen då. Kungahuset hade ungefär samtidigt en serie föredrag om Karl XII på Slottet, jag borde ha gått och lyssnat kan jag tycka idag, för att kunna rapportera om det. Men det är ingen djärv gissning att det handlade om upprättelse, att framställa honom i ett mer heroiskt skimmer än vad som varit comme il faut i Sverige under senare tid.

Jag tror det var samma år Expressens ledarsida använde "blågult" raljant, vilket också har varit mainstream i offentligheten länge. De hånade "blågul försvarsnostalgi", idén om territoriellt försvar var mossig.

Likhetstecknet mellan den ukrainska flaggan och den svenska gjorde ett knappt decennium senare blågult till ett ideal.

Jag vill rekommendera läsare att gå in under rubriken "försvarspolitik" och läsa mina inlägg. Jag har som helig princip att aldrig ändra i efterhand.

Det här senaste inlägget redigerade jag lite igår, hädanefter får det stå.

maja lundgren sa...

Svensk ammunitionsfabrik tredubblar produktionen med EU:stöd - vem bryr sig om hur många ukrainare och ryssar som dör när det finns en möjlighet att vara krigsprofitör?

Det är här den egentliga orsaken till Sveriges omsvängning står att finna. Det är den här typen av kontrakt och affärsuppgörelser som skjuter kriget framför sig, och inga svenska statsmän är intresserade av fredssamtal, de sitter fast i det krassa träsk de trampat ner sig i.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svensk-ammunitionsfabrik-beviljas-eu-stod-ska-tredubbla-produktionen

Inte utan att det vore rätt åt Europa om det här gick upp för ryssar och ukrainare som dör i mängder, för att Väst ska tjäna pengar. Gör gemensam sak, ni är väl så kallade broderfolk?

Anonym sa...

Såg en f.d ÖB som sa att han inte trodde på militära lösningar. Varken Ryssland eller Ukraina kan vinna.

maja lundgren sa...

Det var väl motoffensiven han talade om då? Jag tror inte någon tror att Ukraina kan ta tillbaks Krim och hela Donbass. Svårigheten gäller att få ett stopp på slakten i östra Ukraina och samtidigt garantera att Ryssland inte kommer tillbaks och tar hela landet.