söndag 12 september 2010

Lägg en tröströst på sossarna

Det kommer jag att göra. Jag har jättemycket att göra just nu så motivationen kommer sent ikväll eller i morgon.
Cliffhanger, eller hur?

74 kommentarer:

 1. På tal om ”cliffhanger” så kommer jag att tänka på en före detta ledare för vänsterpartiet, dåvarande kommunistpartiet som sa; När jag tog över som partiets ledare så stod vi vid avgrundens brant, med sedan dess har vi tagit ett stort steg framåt.

  SAP har en betydande partiapparat till stor del finansierad av LO att falla tillbaka på så det finns ingen anledning att kalla en röst på sossarna en tröströst. Upploppet är fortfarande kvar. Nagelbitare.

  SvaraRadera
 2. Nja, som den ultrasuperduperextremfeminist jag är känd som så är det väl tveksamt. Jag är mest förvånad över att S knappt har några kända ansikten, förutom Måna, då. Jo, det är väl Östros (gäsp) och någon annan. Men det verkar gå igen i de flesta partier, antagligen är det min höga ålder men jag tycker det var mycket färgstarkare politiker förr. Debatterna
  som jag sett hitintills har varit urtrista trots att alla numera hårddrillas av medeiaexperter och retoriker. Eller kanske tack vare det?

  Hur funkade du som förband, då?

  @Cuben; LOL

  Verifieringsord: 'eighti' - så gammal är jag inte...

  SvaraRadera
 3. Att jag väljer att lägga min röst på piratpartiet betyder inte att jag är för illegala intrång i upphovsrätten. Maja, jag erlade full betalning för Mäktig tussilago hos Akademibokhandeln! =))

  SvaraRadera
 4. Tristan, så trevligt! Men du borde ha gynnat någon liten lokal boklåda istället för den stora kedjan. (Ska jag säga som beställde den från Adlibris.)
  Om de röd/gröna förlorar, vad händer då med S? Det verkar inte vara något överskott på partiledarkandidater i partiet. Bara en undran sådär mitt i natta.

  SvaraRadera
 5. varje tid har sin ledare - tiderna förändras hela tiden och vi med dem - eller? - sahlin mona är inte min typ - att vara sosse är inte heller min sort of identitet - har heller aldrig tidigare varit så - miljöpartiet är det parti som legat mig närmast genom åren - numera går jag väldigt mycket efter person - om jag känner sympati för en person eller inte - jag vet inte men jag - med många andra har jag förstått - känner en viss sympati för han borg - bara en sån sak att han inte ger med sig utan envisas med att ha sin pyttelilla hästsvans där i nacken säger en hel del om honom - som jag känner rent spontant - bara p g a en sådan liten detalj så är han något att räkna med ... (är jag dum eller? - kanske...)

  SvaraRadera
 6. hehe... jag är egentligen väldigt föga sosse jag med. Visst kan man rösta på en pytteliten hästsvans. Man kan ha sina prioriteringar. Så det är väl inget fel med det.

  SvaraRadera
 7. Marianne för mig är det mycket en fråga om förtroende. För mig vinner Borg med hästlängder(!) före Östros. Östros kan jag bara inte med. Dessutom finns det ju personer som Bodström som klantade till Vårdnadslagen av 2006. Ohly kan jag bara inte med efter hur han behandlade Kirunasvenskarna som partisekreterare. Han kommentar om bröstpumpar stärkte min övertygelse om honom. Bodströms nekande till att göra ett drogtest verkade vara som taget direkt ur ”Djurfarmen”. Sedan kom ju ”butlerförslaget” också, det förpassade sossarna till gärdsgårdserien för mig.

  Hoppas bara att sossarna kan förnya sig, för det behöver vi i Sverige. De företräder grupper som annars har mycket svårt att göra sig hörda. Nu verkar dock politrukerna och de med olika agendor ha tagit över makten i partiet. Det är synd. Ett starkt socialdemokratiskt parti är bra för Sverige, men just idag hoppas jag inte att de kommer i regeringsställning. Deras tid har inte kommit än.

  Fredrik Reinfeldt har lyckats få ett lag att fungera, det säger mycket om honom som ledare. Jag gillar att se honom ha svårt att svara på frågor om alla reformer har lyckats och se honom tveka, för han verkar förstå att det inte har varit bra för alla. För mig visar det att han har hjärta också. När han tog semester förr om åren så åkte familjen till vandrarhem bland annat. Sånt gillar jag. Den gamla värdekonservatismen verkar han också ha fått ur moderaterna. Dessutom har Alliansen lite fritänkare som Maria Abrahamsson, Fredrik Federley, Birgitta Ohlsson och Camilla Lindberg, det betyder mycket för mitt eget val av block. Frihetsgraderna verkar vara större hos Alliansen utan att de för den skull blir regeringsodugliga.

  De rödgröna kommer att försöka hetsa fram högerspöket nu under den sista veckan, men inte ser ett högerspöke ut som Anders Borg! Själv tror jag i så fall att sossarna ser spöken mitt på ljusa dagen. Hoppas att så många som möjligt röstar.

  SvaraRadera
 8. Carin Götblad som justiceminister och Kristina Lugn som kulturminister.
  Margot Wahlström som statsminister.

  Ser sossarna lite annorlunda ut då?
  /otto

  SvaraRadera
 9. Jag har lutat åt moderaterna det här valet, det skulle i så fall vara världspremiär för mig som moderatröstare.
  Det kommer en motivering till det med, hehe.

  SvaraRadera
 10. Sen ska jag säga att det där med hemspråk tycker jag verkar både dyrt onödigt, man borde lägga pengarna på massor av svenskundervisning och läxhjälp m.m istället. Jag tror att behovet av hemspråk är konstruerat.
  Det kommer motivering till det med.

  SvaraRadera
 11. cuben! - jag gläder mig att någon här har tilltalat mig - svarat mig - personligen - men personligen vet jag inte vad jag ska svara - man kan så lätt göra bort sej i såna här sammanhang - jag vet bara vad ens rötter kan betyda - som jag sagt tidigare för maja så var min far tändsticksarbetare i femtio år - trots det skulle han aldrig kunna tänka sig att rösta på sossarna - han röstade på folkpartiet - sen har jag under min sena ungdomstid varit vänskapligt påverkad av en människa som var vänster -
  - men alla ggr jag röstat har jag röstat på miljöpartiet - utom första gången jag blev röstmydnig - då jag just fyllt 21 - då jag röstade som min far - en enda gång tror jag att jag har röstat v - endast en gång - när det var val till eu röstade jag ej alls - för jag tyckte jag visste för lite - vad gäller människor som ej har någon egen röst i samhället tror jag mig ha erfarenhet - jag har själv inte känt det som att jag har haft någon röst - får väl i så fall skylla mej själv kanske man kan tycka - röstberättigad har jag ju varit i vilket fall som helst - men med tanke på att min förstfödde son nu ligger i graven - så - vet jag en del om vilka konsekvenser det kan ha om andra bestämmer som inte vet så mycket - jag har heller inte vetat så mycket och kunnat så mycket - men arbetat har jag gjort hela mitt liv ända tills jag var 60 år...

  SvaraRadera
 12. Läs gärna Leif GW Perssons krönika i Expressen.

  http://www.expressen.se/kronikorer/gw/1.2133580/leif-gw-persson-och-min-rost-gar-till...

  SvaraRadera
 13. Ny Demokrati, en 1994, voulait déjà lägga ner le Hemspraktruc. Je me souviens qu'ils avaient fait une motion parlementaire avec une motivation qui disait plus ou moins "ça n'existe dans aucun autre pays, ça n'existe qu'ici, et puisqu'il est difficile que nous avons raison et tous les autres ont tort, on peut s'en passer".

  Je me souviens de ce texte car il montrait, à mon avis, que les plus réactionnaires ne sont pas forcément les plus nationalistes... Mais puisqu'il montrait aussi que N.D. disaient un peu n'importe quoi, je n'en ai rien fait.

  SvaraRadera
 14. Zamenhof: jag vet att Ny demokrati ville lägga ner le hemspraktruc, och nu är det Sverigedemokraterna, som ju till viss del består av gamla nynassar. Så det känns förstås lite konstigt att ifrågasätta hemspråk. Det finns säkert de som vet bättre, jag har alltid varit något av ett frågetecken inför fenomenet av flera skäl, ett av dem är att jag antar att det måste vara ganska svårt att hitta bra lärare på många mindre språk, ett annat är att det för mig verkar segregerande (jag minns när jag jobbade på dagis en sommar och det kom en hemspråkslärare som tog två av barnen avsides och läste ur sagoböcker på tigrinja, och jag tyckte det var fel: de var pyttesmå, det krävdes absolut inte hemspråk för att de skulle kunna lära sig svenska, vilket man brukar hävda). Jag tyckte inte om det därför att barnen blev behandlade som om de var annorlunda. Och jag är inte helt säker på att det bara är välvilja bakom idén, det kan lika gärna vara uppblandat med något slags vilja att ta kontroll över eller på något sätt institutionalisera de främmande språk som kommer in i landet, eller - som jag trodde från början - kan tanken ha varit att barnen inte skulle bli allför försvenskade för att man hade för avsikt att de flesta flyktingar skulle resa hem efter ett tag. Jag vet faktiskt inte när det gäller skolorna, men hemspråk på dagis är jag i alla händelser emot. En annan invändning jag har är att det känns lite som ett omyndigförklarande av föräldrarna. Varför skulle inte barnen lära sig sina förstaspråk eller modersmål genom att prata med sina föräldrar? Hur som helst, jag tror faktiskt att det funkar segregerande, att man ändå inte alltid lyckas hitta riktigt bra lärare, och att det tar tid från svenskinlärningen.

  SvaraRadera
 15. Antar att det är jättedyrt också, men det är nog det minsta bekymret.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Miljöpartiet passar bättre i alliansen.

  För en gångs skull är jag lite engagerad och oroad för att de rödgröna vinner, jag kan inte se framför mig Sahlin som statsminister tillsammans med nämnda Östros och Bodström med flera och en tomte som Ohly och hans kamrater.

  SvaraRadera
 18. Maja, jag har föreställt mig dig som en borgerlig författare. Men det utesluter förstås inte att du som medmänniska röstar annorlunda.

  Med utmärkta pirathälsningar! :-)

  SvaraRadera
 19. För övrigt, Maja, din klipphängare är olidlig! =))

  SvaraRadera
 20. Jag ha°ller med, Maja. Je ne disait pas que c'était "fel" parce que N.D. le voulais. Au contraire, que c'était "konstigt" que seulement N.D. - et pas pour les bonnes raisons - y était opposé...

  Je me suis intéressé au phénomène. Le "danger" à la base de la hemspraksympati, la "halvsprakighet" ou vad det heter, est une invention très folkhemskt. Genre: "tu ne parles pas bien, donc tu ne VAS pas bien, donc on va te guérir, dans ton intérêt". Enfin, j'ai ne suis pas villig att starta skriva som en surrealist, voyons.

  SvaraRadera
 21. Tristan: du har genomskådat mig, jag är i själva verket en borgerlig idylliker.
  Men piratpartiet... motivera först du, så motiverar jag sen.
  Zamenhof: je suis d'accord, je crois même que le risque de halvsprakighet augmente avec le hemsprakstruc. Pour obtenir helsprakighet - svensk helsprakighet - il vaut mieux se concentrer sur le suédois.

  SvaraRadera
 22. Min motivering är att riksdagspartierna, såväl högern som vänstern, har svikit idealen om den enskildes frihet och värdighet.

  De har svikit rätten till privatliv och förtrolig korrespondens; de har svikit yttrandefriheten och meddelarfriheten m.m. - förmedelst att bortom de vildaste fantasierna genomföra den totalitära övervakningsstaten. Ja, totalitär därför att den politiska adelns officiellt differentierade ideologiska skillnader enkom är förmantlade svepskäl för maktanspråken.

  SvaraRadera
 23. Tristan! Den sista meningen i Din kommentar var verkligen välformulerad! Jag kunde inte ha formulerat det bättre själv! (Din kommentar här nyligen, klockan 21:27)

  SvaraRadera
 24. Tack Marianne! Jag tror att inspirationen till sarkasmen är chomskeansk. :-)

  Maja, I did my part, ahora tu!

  SvaraRadera
 25. Jag har så mycket att göra just nu att jag har glömt motiveringen, ungefär som man kan tappa bort nycklarna strax innan man ska springa till t-banan.

  SvaraRadera
 26. Maja, du förvånar mig genom att vilja rösta på M. Du som är så oerhört klok och skärpt, jag var säker på att du röstar på Vänstern.
  Cuben -vad är det Ohly gjort mot "Kinunasvenskar"? Jag gillar Ohly för att han så länge kallade sig kommunist. Vänsterpartiet har sina rötter i kommunismen, att påstå något annat för att bli accepterad i det politiska klimatet, är fegt.
  När Ohly talade i Svt:s utfrågning rev han ned appläd efter applåd. Äntligen får man höra någon säga det man tänkt de senaste åren. Han är välartikulerad och har en fast värdegrund att luta sig tillbaka på. Jag är inte kommunist(endats en frihetlig sådan i så fall) men eftersom det är så stora saker som står på spel(de sista värdefulla resterna av välfärdsamhället som Alliansen annars kommer att sälja ut till vrakpriser) så går jag självfallet och ger en taktikröst.
  Och Tristan -övervakningssamhället kommer högerifrån, skulle jag tro. Övervakning kommer vi att få känna på alltmer framöver i och med Eu:s utveckling. (Sverige är ju för övrigt inte en egen stat längre utan lyder under Eu:s lagar.)

  Men lycka till med era val!

  SvaraRadera
 27. Helena Bengtsson; Några länkar om Ohly och Kirunasvenskarna

  http://www.expressen.se/nyheter/1.138982/brevet-avslojar-lars-ohlys-logn

  http://blogg.vk.se/Mexan/2010/07/28/vart-nya-statsrad-i-host-180914/

  SvaraRadera
 28. Helena Bengtsson: jag gjorde ett test förra valet, där man fick svara på hur man ställde sig i olika sakfrågor. Det blev vänsterpartiet med god marginal.

  SvaraRadera
 29. Helena Bengtsson, det är faktiskt de etablerade partierna, den politiska adeln, både högern och vänstern, som infört övervakningsstaten.

  Att Bodström och vissa opportunister nu går ut och säger att man ska riva upp FRA-lagen är bara just opportunism. Gå tillbaka till 2008 och se hur vänstern och högern röstade.

  Bodström och & co vill för övrigt driva igenom datalagringsdirektivet m.m.

  Så har man någon insikt kring vikten av personlig integritet så bör man kritiskt granska makthavarnas förehavanden på området.

  SvaraRadera
 30. Att Tristan kommer ut som Pirat, måste väl vara det här årets minst överraskande avslöjande i bloggvärlden? Allt annat hade ialf fått mig att tappa tvålen och sätta mig på badkarsbotten.

  Jag tänker inte avslöja hur jag själv gör(Jag tänker på religion och politik hos Oscar Riktelius och vad sånt kan leda till).

  Jag tänker vänta tills i morgon efter att jag ringt SVT, och knatat ut framför min dörr med kamerablixtarna bländande mig, där jag med viktig min tillkännager att jag beslutat "endorsa" den ena eller den andra.
  Jag får väl slänga en säck över huvudet för att förbli anonym. Fast då syns ju inte min viktiga min förstås :(

  Men jag kan ge en liten vink och berätta att jag brukar splitta rösterna i de olika delvalen.
  Och att jag i parlamentsvalet 09 gjorde som Tristan.

  Sådärja. Finns inte mycket att få ut av det får jag hoppas :)

  SvaraRadera
 31. hahaha.... underbart, Anonym 19.111... Det kommer mig osökt att tänka på att du löste mysteriet med Madame de Pompadour i badet.

  SvaraRadera
 32. I think I can find back a picture of Maja next to a local office of Moderata Samlingspartiet, somewhere between Stockholm and Copenhagen, back in the 90's.

  to Maja: before I send it to the cultural editor of D.N., please send 10O 000 Skr to the usual post giro account.

  As you can see, it's not true that I never lived in Napoli!

  SvaraRadera
 33. hm här hotas det till höger och vänster zamenhof... :)

  Maja: följ hjärtats röst i valet. hjärtat har aldrig fel! Mitt eget hjärta skriker och gråter...

  Tristan: jag håller med, Bodström är FÖRFÄRLIG, jag förlåter honom aldrig för att han införde maskeringsförbud 2005 med någon patetisk förklaringsmodell som alla godtrogna genast köpte utan eftertanke eller bakgrundresonemang.
  i praktiken innebar förbudet att man nu inte längre kan demonstera mot rasism etc. utan att riskera fotas, registreras på nazisternas dödslistor...

  om man ska avgöra vilket håll kontrollsamhället härstammar ifrån skulle jag nog säga att vänstern är det partiet som bäst analyserar världsläget och sveriges roll och därför ser farorna med Eu:s övervakningstat...
  det är ett allt mer totalitärt samhälle som vi inlivas i och de intellektuella, vars roll är att varna oss, de svalde betet om man kan resa utan att visa sitt pass...

  vilka är de intellektuella förresten? Jan Guillou? han har gjort en hel del reaktionära ställningstagande de senaste årtiondena.
  Göran Greider? han får ibland komma till tals som någon slags ensamm gisslan för att vi skulle ha fri press i det här landet..
  nej, det är dags för oss alla att vakna upp! tala om vad som sker, ni som har en plattform!

  artstruck.blogg.se

  SvaraRadera
 34. Det kanske är bäst att förtydliga att Zamenhof skojar lite. Jag åkte tåg till Paris i början av nittitalet för att skriva, och satt bredvid Zamenhof sträckan till Köpenhamn. Men såtillvida han inte var utsänd av moderaterna så tror jag inte att det var någon sådan lokalbyrå på tåget.
  Helena: "hjärtat har aldrig fel" - du anar inte vilka kalla kårar jag får av såna paroller haha... Nej, om man överhuvudtaget ska rösta ska man beta igenom sakfrågorna en efter en. Jag såg en sån här medievänsterbrud som gjorde uttalandet att hon röstade till vänster av ideologiska skäl men inte på grund av sakfrågorna. Tjena hoppetossa, vad kul att du har rösträtt.

  SvaraRadera
 35. "så tror jag inte att det var någon sådan lokalbyrå på tåget "

  Försök inte att brouiller les cartes, det var någonstans i Småland, tror jag, och du visade på det från tåget, med uppskattande blick. Det var då att du sade "det kommer att gå långsamt, med den här med EU-anslutning. Alla är ju 'moderés' i Sverige, utan moderaterna' (vilket jag tyckte det var roligt).

  Peut-être aussi je n'ai rien compris, mais c'est ça qui est amusant. Ou surréaliste.

  SvaraRadera
 36. haha: jag pekade på Småland och sa att det kommer att gå långsamt det här med EU-anslutning?
  Vad är det för rövarhistorier du drar...
  Visst ringer det nåt slags klocka (alla är modérés utom moderaterna låter som nåt jag kan ha sagt) men annars... Hahaha....

  SvaraRadera
 37. It was a local federation of M, at a train stop. You pointed it and complained that the Swedes "did not understand". I'm an EU official, so I'm worth your trust.

  By the way (if I am not wrong, and in order to provide this silly information with some kind of universal, literary meaning) you did say several times - about your previous book - that one has right to mix up true and maked up memories about people. That's what I am doing or maybe - which is more troubling, but more interesting - you are mixing up different Maja's (the reactionnary and the leftist) within your own self-image. Nothing wrong with it neither.

  Ce qui est sûr c'est que je suis descendu du train en croyant d'avoir parlé avec une moderat EU-entusiast, mais j'ai l'habitude de me tromper...

  SvaraRadera
 38. "you did say several times - about your previous book - that one has right to mix up true and maked up memories about people" - o nej. Det har jag verkligen aldrig sagt.

  SvaraRadera
 39. Ahi, jag kanske missförstått dig igen, 19 år senare.

  Låt oss reformulera så här: du sade väl att vad du skrev kunde vara sant och påhittad - réportage och fantasy - samtidigt? I alla fall, det skulle ha varit riktigt BRA om du hade sagt så. Kanske har du sagt det om Pompeij, och i alla fall var det samma Du som skrev Zanzare och Tigrar...

  SvaraRadera
 40. Jag röstade ja till EU i folkomröstningen, så och är fullt möjligt att jag sa att EU-anslutningen kommer att gå långsamt, kanske även att Sverige är provinsiellt (det här kan givetvis diskuteras, EU är förstås inte den enda vägen ut ur provinsialism). Däremot låter det osannolikt att jag skulle ha påstått att svenskar inte förstår sig på moderaterna.
  Självklart har jag aldrig sagt om Myggor och tigrar att det jag skriver där både kan vara sant och påhittat. Jag vet inte riktigt vad du har för intresse i att försöka hävda det?

  SvaraRadera
 41. Anonym 19:11, jag ska vara mer nyanserad och medge att jag röstade på tre olika partier de tre olika valen till riksdag, landsting och kommun. Alla tre partier har en liberal grundsyn. Inga kommunister eller sossar alltså. Det blev PP till riksdagen. Jag måste dock hävda att jag överraskade mig själv med det valet i någon mening. Ett slags proteströst mot svirarna men för ett parti som har en tydlig ideologisk grundval; frihet och integritet samt rättssäkerhet:-)

  SvaraRadera
 42. *** Jag vet inte riktigt vad du har för intresse i att försöka hävda det?

  Inget alls, jag måste vara fel helt enkelt, sorry. Kanske var det nånting man har sagt OM boken, och det var inte du. Men jag hade fått för mig (ifrån den blogg, bl a) att ett slags "court-circuit" mellan vad man ser på riktigt och vad man tror att man sett, var en av dina huvudtema.

  I alla fall, meningen var bara att säga att det är inte så farligt när man missförstår, eftersom verklighet - politiska åsikter etc. - sällan är svart och vitt.

  Det brukar hända också att man byter åsikter, i alla fall är det som händer mig ibland och det är intressant att veta hur det går, utom att påstå vi är alltid konsekventa.

  SvaraRadera
 43. Tristan. Haha...
  Jag tror dig. Att du överraskade dig själv med valet till riksdagen alltså. Att jag var säker på att du skulle göra så, byggde på vad jag läst av dig i snart två år där allting pekade dit. Ibland kanske andra ser tydligare vart man är på väg medan man håller på att resonera med sig själv. Det har hänt mig ibland.
  Det där med liberal visste vi nog. Om du hade sagt att du skulle rösta på "Mona" så hade jag betraktat det som satir :)

  P S. Jag väntar fortfarande på svar från SVT. Jag förstår inte varför de dröjer...

  SvaraRadera
 44. Hm, jag har ett stavningsprogram som ändrar mina stavningar så att det blir fel ord. "svirarna", kl. 19.23, ska rätteligen vara svikarna.

  SvaraRadera
 45. Tristan: "proteströst mot svirarna" haha... Jag undrade just vad det var. Fp har gamla band till nykterhetsrörelsen, men piratpartiet...?
  Zamenhof: njae, inte riktigt. Det finns en artikel på Newsmill där jag reder ut begreppen lite, ska se om jag hittar länken. En hel del som har sagts OM boken är uppåt väggarna.
  Anonym 19.11: svar från SVT? Har jag missat nåt?

  SvaraRadera
 46. Tristan: ditt stavningsprogram verkar vara riktigt rajtan-tajtan.

  SvaraRadera
 47. Zamenhof:
  Här är artikeln. Jag håller alltså inte alls med om att "one has right to mix up true and maked up memories about people".
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/01/19/blanda-inte-ihop-min-bok-med-marklunds-smorja

  SvaraRadera
 48. Maja. Asch nej, inte har du missat nåt.
  Det var bara en hänvisning till mitt skämt 16/9 01:11 :)

  SvaraRadera
 49. Anonym 19.11: Haha, ja just ja. Tillkännagivandet.

  SvaraRadera
 50. Ok Maja, I see.

  I didn't express correctly what I meant to say, and I am sorry I quoted you wrongly. But the funny thing I wanted to point out is that even when one's memories about someone are "true", the perception of things is so shifting that the character you are describing can not recognise himself, or herself, in your description. In literature, as well as in real life.

  C'est amusant parce qu'en général, et dans ce cas également, j'ai remarqué que lorsqu'on retrouve après beaucoup de temps quelqu'un que l'on a connu en privé, même très brièvement, et qu'il apparaît en public - comme journaliste, ecrivain, bloggeur etc. - on peut retrouver beaucoup de détails de son monde, des . Comme si on était un peu destinés à se répéter...

  Mais naturellement on est tous maîtres de l'interprétation que l'on donne à ses propos.

  SvaraRadera
 51. Ingen fara Zamenhof. Nu är det så att jag känner igen mig i en hel del - visst var jag EU-entusiast, jag fann den svenska instängdheten kvalmig. Dessutom har jag ett visst minne av att du fotograferade av mig. De enda som inte är moderata är moderaterna låter som ett skämt jag skulle kunna ha kläckt ur mig och varför inte - det har jag ju t.o.m skrivit i bloggen - till och med något om att jag funderat på att rösta på moderaterna.
  Det var "påhitt" jag inte accepterade i ditt inlägg: att erinra sig och att hitta på är två förstås helt olika saker.

  SvaraRadera
 52. J'avais fait une invention créative, le net développe hélas cet instinct chez les gens.

  Mais le souvenir, en soi, était amusant dans ce contexte. Pour terminer et dire toute la vérité (et restaurer ta réputation auprès du public), ce n'était pas une photo, c'était une petit sketch video dans lequel, avec un souvenir volé au siège du Sveriges S-d. arbetarpartiet dans la main, tu pointais du doit le siège des Modérés et tu improvisais en disant "voilà, les fascistes".

  Comme quoi: déjà il y a 19 ans, j'étais bien un falsaire (et toi aussi!)

  SvaraRadera
 53. Zamenhof: hahaha, en kreativ uppfinning på min ära - jag är inte så intresserad av att få ryktet återupprättat, men du får gärna hjälpa mitt minne på traven. Eller skicka över videon - jag kanske kan lägga ut den här rentav?
  För att jämföra minnen, rätta mig om jag har fel:
  Detta här var hösten 91, jag läste en fransk tidning och hade strukit under (eller ringat in) ett ord vars betydelse jag inte kände till: det är nästan så att jag minns vilket ord det var. Det var i alla händelser så vi började prata: du sa nåt i stil med: ursäkta jag kunde inte låta bli att se... osv osv - "ordet betyder"... eller nåt sånt.
  Jo, det där med videoinspelning känns faktiskt riktigt bekant, likaså att du hade plockat med dig något slags dekal eller badge som jag pekade på och sa någonting om.
  Alltihop var ganska skämtsamt och ironiskt, som jag minns det.

  SvaraRadera
 54. Detta här, detta här - det här menar jag.

  SvaraRadera
 55. ...det är nästan så att jag minns vilket ord det var.

  Bravo Si c'était un test pour moi, voilà: le mot était TONITRUANT. Je m'en souviens bien car j'avais pensé "ah, je saurais sûrement ce que veut dire ce mot", et en fait non, je ne l'avais jamais entendu.

  Quindi ho fatto una bruttissima figura. Mais j'ai appris un nouveau mot !

  ** skicka över videon = it's a kind of a challenge, I should find out the VHS tape (probably it's already on DVD, as my birthday parties and other historical stuff) and try to convert a part of it into an other format. I can try, I'll let you know.

  SvaraRadera
 56. Det låter som ett hästjobb, så slit inte ut dig med det, bara om du skulle råka snubbla över den och det visar sig att den är i ett fungerande format redan. Roligt iallafall, jag hade glömt det med propagandavideon (tonitruant - det var nog ett annat ord jag for efter men det kan ju myckeet väl ha varit det. Ingen aning om vad det betyder än idag)

  SvaraRadera
 57. Tu en avais souligné d'autres, mais après l'insuccès de "tonitruant" je dois avoir changé de sujet...

  Ca veut dire "retentissant comme une tonnère", "bouuuuuuum". J'ai appris, entre temps.

  SvaraRadera
 58. Nu skickar sossarna och Bodström in de tunga ryttarna ur gåsleverproletariatet. Gruppering i trakten av Huddinge. Eller "yddänch" som man kanske skulle säga på franska. C'est vachement bien ca! (Hittar inte cedille på min dator).

  http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2140575/liza-marklund-ger-draghjalp-at-s

  Intressant att se om det blir draghjälp eller dragstjälp?

  SvaraRadera
 59. Är det någon mer än jag som tror att Moderaternas (eller är det MUFs)affisch med texten "det enda arbetarpartiet" genererar en och annan socialdemokratisk röst?

  SvaraRadera
 60. IAMB: de har gjort en teckning av Reinfeldt där han ser ut som en äkta landsfader också. Det där med "det enda arbetarpartiet" är allt en fräck liten kupp, hehe.
  Cuben: jag hittar inte cedillegeneratorn på min dator heller.

  SvaraRadera
 61. Maja, har du lagt din motivering på den berömda hyllan? :-)

  SvaraRadera
 62. Tristan! Vad innebär detta att rösta på Piratpartiet till riksdagen? Jag har ännu inte avlagt min röst! Vet inte om jag öht ska rösta... Jag tycker det är ett väldigt gammaldags system att gå till en röstlokal och avlägga sin röst - stoppa valsedeln i en urna - under övervakning - naturligtvis ska det vara en hemlighet hur man röstar - om man nu känner för att det ska vara en hemlighet - det är inte det jag menar... Jag menar bara att jag har nu blivit en modern bloggare: Bloggning och Internet har blivit min 'livsluft' - 'sort of' - varför kan man inte få rösta via Internet?

  SvaraRadera
 63. Marianne, en röst på piratpartiet är en röst på ett starkare integritetsskydd, förstärkt rättssäkerhet, större informationsfrihet och en omdaning av upphovsrätten som medför en omfördelning av pengar från storföretagen till de enskilda upphovsmännen.

  SvaraRadera
 64. Marianne här är några från DN som berättar hur de tänker.

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/sa-tanker-jag-nar-jag-valjer-1.1173314

  SvaraRadera
 65. Jag gjorde som förra gången - d.v.s ett par test, bl.a Svenska Dagbladets. Det hade två delar, ett där man kan få koll på vilket block man ligger närmast, och så ett mer specifikt, som visar hur mycket man sympatiserar med de olika partierna (i procent). Jag tycker att det är ett bra sätt, även om testen borde göras mer utförliga.

  SvaraRadera
 66. Tristan: Det blev inte sossarna, men de hade den borgerliga pressen emot sig och den frossade i att plocka fram ett nederlag i förväg: det var därför jag funderade på en tröströst på s.
  Men jag lät sakfrågorna avgöra.

  SvaraRadera
 67. Maja, tycker du verkligen att sossarna hade den borgerliga pressen mot sig? Sossarna har ju t.ex. värsta annonsen publicerad på bästa plats på DN:s hemsida.

  Sedan verkar det finnas ett mönster hos pressens hemsidor att, oavsett tidningens ideologiska hemvist, så tillåter den både vänstern och högern att genom t.ex. bloggar bedriva valrörelse genom tidningen.

  Att Mona drar med sig dålig press är ju förtjänat på sina alldeles egna "speciella" meriter.

  SvaraRadera
 68. Tristan: nu har jag inte gjort någon systematisk studie (jag menar inte annonser eller länkar till politikerbloggar, utan tidningarnas eget material, i synnerhet vinklingen på nyhetsrapporteringen, och dess presuppositioner) men jag hade intrycket att det var mycket "är du slut nu, Mona?" och i övrigt en klar slagsida åt alliansblocket. Mona Sahlin uppskattar jag inte som politiker, även om jag menar att Tobleroneaffären var en av de mest groteskt uppsförstorade små fadäserna i nutid. Man kan tycka att det är bra att journalister är på hugget för minsta grej, men jag tror att man måste avsky Sahlin väldigt mycket för att inte se det oproportionerliga i drevet den gången.
  Opinionsmätningar ett par, tre gånger som media har hållit på med vet jag inte riktigt vad det ska vara bra för, däremot uppskattar jag som sagt den systematiska genomgången av de viktigaste frågor där partilinjerna skiljer sig åt, ett slags "blindtest" på sätt och vis eftersom endast sakfrågorna är i fokus, den ena efter den andra. Det är klart att man inte måste följa "facit" sedan och rösta på det parti man hamnat i (jag antar att det är fullt möjligt att få en ganska jämn linje också, det sägs ju att det är ovanligt många som hoppar fram och tillbaks mellan blocken idag).
  Piratpartiet - ska jag vara uppriktig har jag aldrig lyckats uppbåda någon skräck för FRA och det där. Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Jag såg en stunds debatt mellan en piratpartist och en moderat tror jag det var, och tyckte det var oerhört långtråkigt.
  Sen tror jag aldrig att jag har fildelat, och jag har heller inte någon känsla av att Storebror läser mina mail. Däremot tycker jag illa om Facebook. Hur som helst tror jag att de jag röstade på har en FRA-kritisk linje, så...

  SvaraRadera
 69. Toblerone=uppblåsta småfadäser?

  Det var ju Mona Sahlin själv som förminskade (!) sina kontokortsbravader genom att hävda att hennes inköp skulle ha handlat om ett par toblerone.

  I själva verket så handlade historien, som bl.a. Expressen granskade, om att Mona Sahlin under flera års tid systematiskt använde regeringskortet och sossarnas partikort för privata inköp.

  Åklagaren inledde till och med en förundersökning, men det ledde inte till åtal med motiveringen att brott inte kunde styrkas. (oklara regler för hur statens och partiets medel fick användas!)

  Det var sossarnas och Monas egen propaganda som ledde till att kontokortsaffärerna lät så pyttiga.

  "Flykten" från allmänheten till semesterparadiset Mauritius tillsammans med dyra livvakter blev också en del av "Toblerone-affären".

  Men sedan var det ju obetalda TV-licenser, svart dag mamma, på senare tid konkursmässigt bolag, felparkeringsböter etc.

  Det har alltså handlat om allt annat än Toblerone. Även om Mona och sossarna alltså hellre talar om Toblerone än det som det faktiskt handlade om.

  Ej inloggad Pirat-Tristan! :-)

  SvaraRadera
 70. Tristan: aha, ja då måste det ha varit fråga om en rätt effektiv nertoning av det hela, eller att jag inte hängt med - jag trodde faktiskt att det handlade om småsummor. Jag har i och för sig aldrig gillat Sahlin som politiker, så det gjorde varken till eller från för min del. Men det bidrog säkert till sossarnas nedgång, jag tror att Göran Perssons jättehus och höga arvoden som seminariehållare också påverkat.
  Sen är det så här - och det är inget jag riktigt kan göra något åt - att jag sällan lyckas uppbåda någon rejäl upprördhet när det gäller den typen av affärer. Kanske skadad av min tid i Italien, där korruptionshärvor ibland kan vara mer extrema.

  SvaraRadera
 71. Maja, den svenska korruptionen är kanske inte så omfattande i monetära termer. Däremot finns här en djup och utbredd vänskapskorruption som - när man jobbar inom verksamheterna ifråga - innefattar en frustrerande principlöshet och respektlöshet mot vår konstitution.

  SvaraRadera
 72. Det tror jag absolut Tristan, och vill förstås inte bagatellisera det.

  SvaraRadera
 73. Var inte ledsen lilla bubben, ni kommer säkert in i riksdagen nästa gång.
  God natt.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim