onsdag 17 november 2010

Hålla stånd

DN kultur håller stånd mot narcissismen. Karl Ove Knausgård, som har sagts nå "allas vår botten", har blivit korad till Norges sexigaste man, rapporterar DN kultur. "Jag ger fan i integritet", kommenterar Knausgård, som för övrigt lånat titeln till sin självbiografi av Hitler.
Det talas ofta om behovet av fördjupning av kulturjournalistiken. Förflackning, ytlighet, narcissism påstås härja mer eller mindre fritt. Det intellektuella samtalet och analyserna är svårt trängda, dokusåpan och underhållningslitteraturen rycker fram, blotta det faktum att kultur och nöje i många tidningar slogs ihop för några år sedan brukar ses som ett tidens ytlighetstecken. Knausgård sexigast i Norge är inget de lärde gäspar åt ens med vänstra ögonbrynet, men det är ett utslag av den nya virilitetsboomen inom kulturen.
Allas vår botten är nådd.

17 kommentarer:

 1. Ja, tack. Men Maja jag tycker att det här är slöseri. "Gäspar inte ens med vänstra ögonbrynet" - du strör bevingade uttryck runt dig. Skriv en roman istället för att blogga. Jag tycker också att det är slöseri att en så vacker kvinna lever med katter.
  Radera om kommentaren är opassande.

  /A

  SvaraRadera
 2. att inta en helt annan position än den som härjar vilt - är allmänt gängse - det kan ibland kännas tillfredsställande - att ha den förmågan - vad vore livet utan det rent kontrastiva - hur ska man kunna se skillnader mellan människor - om inte det rent kontrastiva funnes - jag menar att ha chans att liksom känna sig själv - uppleva sej själv - såsom högtstående - as it were - hur vore något sådant möjligt - om man inte kunde ha chans att uppleva andra såsom lägre stående - missförstå mej rätt! - man kan framför allt komma till insikt om att många andra - alltför många andra - enligt vad man kanske själv tycker - är alltför olika en själv i vad som upplevs som viktigt i livet och vad som ej upplevs som så viktigt...

  SvaraRadera
 3. A: äsch. Opassande? möjligen fjäskig.
  Bloggen är en del av verket.
  Marianne J: vet inte riktigt vad du menar, men snyggt uttryck.

  SvaraRadera
 4. Intigriteten tänjs det på så det står härliga till inne hos MA. Marklund, kungen och nu också Silvia avhandlas i en farlig fart av domaren juryn och bödeln. Bäst att inte sticka in huvudet där om man vill komma levande ut därifrån.

  SvaraRadera
 5. 20.01: Jaha.
  Ja jag tycker att det är lite synd att det svenska folket inte tycker att kungens beteende mot Silvia har varit svinigt. Hon borde få miljonskadestånd av kungahuset, tycker jag. Sen har jag förstås ingen aning om hon mest är ledsen för det som har skett eller för avslöjandet, men jag har länge haft känslan att kungen inte är så snäll mot henne som han borde på andra sätt heller, tänk om hon på något vis är fången i det där kungahuset? Camilla Henemarks historia tycker jag var oerhört avslöjande av vilken typ av värld det där handlar om, ett helt groteskt överklassvineri med konsumtion av kvinnor. Hon måste ha rätt att berätta om det, det är bra att hon gör det, och jag kan inte bli upprörd över att hon fick betalt för sin historia heller, faktiskt. Det är synd om Silvia, särskilt som så många tycks mena att det kungen gjort mot henne är ok. Jag har till och med hört folk som spekulerar mycket elakt om att hon gör likadant, med unga killar. Men se det tror inte jag.
  Fast jag vill egentligen inte diskutera det där, alla har vetat det hur länge som helst - han var playboy som kronprins och sånt förändras sällan med åren, även om Silvia antagligen hoppades på det.

  SvaraRadera
 6. Väl talat. Föstår inte varför man avfärdar kungens beteende som "normalt" och Henemarks som "onormalt" så kategoriskt På MA:s blogg. En väldigt krass syn på människor blir det i slutändan. Även synen på Liza Marklund är förfärlig. Finns ingen rim och reson. Man skulle kunna tro att hon är djävulen själv. Ett svart och vitt tänkande på gränsen till fanatism faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Men det är som du säger: rykterna om kungen har florerat i åratal. Att han hade mage att ge henne en ros på Kronprinsessbrölloppet säger inte så lite om hans karaktär och brist på empati.

  SvaraRadera
 8. Vad jag egenligen skulle skriva var: ja, botten är nådd!!

  SvaraRadera
 9. han - Konungen - sa ju då han intervjudades av alla ditresta journalister - 'jag har talat med min familj! - och jag har talat med Drottningen!' - var det någon mer än jag som reagerade på att det verkade som om Drottningen inte var en del av hans familj? - f ö tyckte jag att björn wiman - vad gäller Konungen och hans umgänge - dekadensen! - uttryckte det mycket bra på babel... ps: Maja! - min kommentar kl 11:35 kanske kan tolkas på mer än ett sätt - men jag menade inget nedsättande gentemot dej Maja - och jag tackar dig för att du tyckte det var snyggt uttryckt...

  SvaraRadera
 10. Du menar Åsa Linderborg, som talade om studie i överklassdekadens.
  Senaste Babel var f.ö en utmärkt illustration av hur illa till det står i kulturen.

  SvaraRadera
 11. Hej Maja,

  har du läst Knausgård?
  Enligt min mening är boken med den mustaschinspirerade titeln extremt överskattad, nästan plågsamt torftig.

  Men den är ändå intressant, därför att den OAVSIKTLIGT speglar den skandinaviska medelklassens desperata balansgång mellan de två polerna individualism och kollektivism.
  Å ena sidan den vilda längtan att framstå som unik (dessa erfarenheter är bara mina), å den andra det envetna pockandet på att vi alla är lika "innerst inne" (dessa erfarenheter delas av hela mänskligheten).

  Särskilt när berättarens far dör blir detta våldsamma krängande tydligt. De "spontana reaktioner" på dödsfallet som Knausgård diagnosticerar hos sig själv (och som vi förväntas bli imponerade av eftersom de är så starka, så autentiska, så djupt mänskliga) blir som en katalog över hur den hippa innerstadsbon helst bör bete sig i såna sammanhang.

  Mycket sorgligt, men inte alls på det sätt författaren tänkt sig.

  Mvh,
  Herr Q

  SvaraRadera
 12. Herr Q, Lundgen är numera en amzonkvinna i nato-alliansen och kan kan tyvärr inte uttala sig i enskilda fall...

  Mitt Googlekonto funkar inte Maja! Några kommunister verkar ha hackat mitt konto:)

  SvaraRadera
 13. Herr Q: Det enda jag läst av Knausgård är citatet som står på omslaget. Han använder sig av en bild av Strindberg, och drar en parallell som säkert är tänkt att vara djärv, liksom rått smutsig, men den håller inte, det är ett stilistiskt och filosofiskt fuskbygge. "Min kamp" kommer inte att stå pall för tidens tryck, jag menar att man redan kan avgöra det på det framlyfta citatet. Jag tror att din analys stämmer alldeles utmärkt, med andra ord!
  AnnQ: vad jag har förstått så är det inte så ovanligt att googlekonton hackas. Du kan vara alldeles förvissad om att det inte är kommunister som ligger bakom (det kan nog vara en god idé att lägga av den gamla kommunistskräcken, om jag får vara lite oförskämd)

  SvaraRadera
 14. Jag menar AnnO, jag råkade förmäla dig med HerrQ.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim