måndag 24 januari 2011

En lyxig bildkavalkad

Kan inte låta bli att tipsa om det här.
Therese Bohman har en helt fantastisk blick för konst.
Apropå Carlo Crivelli, en veneziansk fjortonhundratalsmålare som den senaste målningen är utav, så har jag en bok med en Crivellibild av en Maria Magdalena som gör en underlig böj med ett finger - Crivellis sätt att måla fingrar är sånt man kan fascineras av, och flera av helgonen i boken har långa fingrar som de gör mystiska krumelurer med - antagligen är det en veneziansk kurtisan som fått stå modell för Maria Magdalena, jag ska se om jag kan hitta den på nätet någonstans. Hon har en sned och rätt skum blick, och på sin uppåtvända handflata bär hon något som skulle kunna tas för en ölsejdel, trots att det antagligen är något slags religiös urna.
Annars håller jag på med ett slags hedersuppdrag, jag ska inte orda så mycket om det än så länge men det är kul.
Och så förkyld, men det är något bättre nu.
Katterna sover som två pömsetussar, laddar för att go berzerk i natt och om jag inte gillade dem så mycket så skulle jag kalla dem kattjävlar. Men det gör jag icke.


Uppdatering: här är Maria Magdalenan jag menade.


5 kommentarer:

Zigge sa...

Krya på dig. Släng ut katterna på natten. Så kallt är det inte nu.
Jag håller med om Therese Bohmans blogg. Ett fyrverkeri av högintressant konst.
Go berzerk, det måste ju vara bärsärk. Lånord från vikingarna? Aldrig tänkt på det förut.
.

maja lundgren sa...

Zigge: Ja, go berzerk måste komma från bärsärk, om det är ett lånord ända sedan vikingatiden eller om det lånats in senare vet jag inte.
Godnatt

maja lundgren sa...

(Katterna gick just ut och jag ska nog helt enkelt inte släppa in dem igen, det är rätt milt ute)

maja lundgren sa...

oj, där ropade jag hej för tidigt: något bättre? nä sandpapper i halsen, grus i ögonen och stekpanna (man kan steka ägg på pannan)
Men katterna var ute hela natten så jag har fått sömn iallafall.
Titta på Crivellis Maria Magdalena, hennes blick och så den märkliga handen. fotot är av låg kvalitet, plåtade av bara med min kamera som inte riktigt håller måttet.
Men framförallt kolla i Bohmans blogg (det är inte min mening att genera henne men det är lustigt hur ofta det visar sig att vi har exakt samma konstnärliga preferenser, Crivelli är väl inte precis världsberömdis).
Nu ska jag fnyta mig

maja lundgren sa...

Man kan alltså klicka på bilderna för att göra dem större.