söndag 9 januari 2011

Tufsan har varit på vift


... bara sen niosnåret i morse, men jag har varit väldigt orolig ändå. Jag är bortskämd med att de kommer så fort jag visslar - det brukar räcka med att jag lutar mig ut genom fönstret med en diskret busvissling, så dröjer det sällan mer än några minuter förrän de skuttar fram och huj uppför kattrappan. OK, sommartid kan det ta lite längre tid, men nu har det ju varit rejält kallt ett tag och de har mer eller mindre varit innekatter. Inga längre utflykter.
Men de senaste dagarna har det funnits indikationer på att Atossa löper. Hon är steriliserad men... ja, jag ska inte gå in på några detaljer, det är rätt onödigt faktiskt, men hon har åbäkat sig. Jag fick lite dåligt samvete för att jag tyckte att hon var jobbig, när jag gick runt och letade tänkte jag på det, att jag hade tyckt att Atossa var jobbig.
Näe!
Det var Xerxes som till slut gav sig iväg och letade reda på henne. För när jag gick och visslade klättrade förstås han nerför kattrappan och kom lufsande till matte, och rullade sig i snön och var jätteglad att matte ville leka utomhus, och jag sa att det var så roligt och duktigt och busigt men just nu så var det syrran jag letade efter. Till slut fattade Xerxes det, så medan jag tinade räkor i köket så gav han sig iväg på egen hand.
De kom in ungefär samtidigt genom fönstret och glädjescener utspelade sig i min lya. Räkorna var nästan färdigtinade och Atossa fick två fler än Xerxes, vilket kanske var lite orättvist.
Annars har det varit en lugn söndag: ett Friskispass och läsning, lite småstädning trots att det behövs storstädning, några funderingar, ett bra program om film på TV, osv.


- Inte ska du göra matte så där orolig.
- Nä bara lite ibland, hihi.
-

30 kommentarer:

 1. Du är så söt Maja. Synd att du inte har barn då de skulle ha världens bästa (och smartaste) mamma.

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket anonym. Det där kan man aldrig veta - jag är ju otroligt förtjust i barn, samtidigt är det väl inte en slump att jag vid avgörande tidpunkter gjort vägval som hade varit oförenliga med att vara mamma. T.ex när jag var trettiotre (då man ska skynda sig att bilda familj om man vill ha en sån) bestämde jag mig för att påbörja ett projekt jag visste skulle ta flera år, Pompeji, och med allt det innebar av strapatser, krav på extrem koncentration och avskildhet. Jag går in i varuhusens barnklädesavdelningar ibland och tar på de små kläderna och nästan gråter, men jag kan inte säga att jag ångrar någonting eller på allvar önskar att mitt liv hade sett annorlunda ut.

  SvaraRadera
 3. Du är så fin Maja, om du inte skaffar egna barn så måste du adoptera!!!

  SvaraRadera
 4. Zigge och gänget, skärp till er och bjud ut världens smartaste kvinna (som också är supersnygg) på en dejt! Hade jag varit man hade jag ta mej fan sparkat in hennes dörr;-)

  SvaraRadera
 5. Instämmer, sparka in dörren för i helvete! :-)

  SvaraRadera
 6. Och hur har vi det här, då. Nu tar vi det lilla lugna.
  Godnatt.

  SvaraRadera
 7. Har du ett förflutet som Tant Blå, Maja? :D

  Men, det var för väl att Tufsan är hemma igen och att hon har en brorsa som har kattögon att leta med. Men en del katter gör så där, de blir väl nyfikna eller är lite lätt tonårsobstinata. Det kan också vara så att de är listiga och vet att det vankas skaldjur efter någon dags bortovaro. Det där med steriliseringen fattar jag inte riktigt, jag trodde att det var 100% säkert. Tur att Rizzo är innekatt numera.

  SvaraRadera
 8. Systerdyster: jag har kollat runt på nätet, och har sett att det finns fler som har lite samma problem. Jag tror inte att hon löper egentligen. Saken är den att hon juckar. Inte på mitt ben eller så, utan det är en speciell velourkudde. Det börjar med att hon går fram och tillbaks, spinner och trampar med fötterna, sen börjar hon jucka. Jag har sett att det ska bero på att katter har för lite att göra när de gör så. Hur som helst, att hon "löper" är en omskrivning för detta.

  SvaraRadera
 9. Mmm, när Rizzo löpte blev hon aldrig så där helgalen som vissa kattor blir, hon varken ylade eller släpade underredet mot golvet. Däremot var hon charmigare än i vanliga fall, otroligt kelen och gosig - annars var hon en ganska sur och grinig dam. Jag har läst att hankatter som blir kastrerade efter könsmognad kan ha kvar en hel del instinkter och bete sig som om de "kan". BTW, Chorizzo ska bli snöpt på onsdag, lite sent om sider. Han pinkar in revir precis överallt och det är allmänt ofräsht. Bröderna brothers; Dylan och Zigge ska förhoppningsvis bli vårdkatter snart så mitt liv som galen catlady börjar gå mot sitt slut. 3 katter är väl nästan normalt? Rizzo lever ju som lycklig sambo i stan, killtokig är hon trots sterilisering men numera räcker det med människopojkar. Hon har nog aldrig varit lyckligare än nu!

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. *S* clam

  Tycker Englund skulle ha avstått kommentar överhuvudtaget. Vass var kommentaren - visst - men borde inte komma från en ordförande i akademien. Verkar finnas en massa avundsjuka kulturpersonligheter emellan.

  Kristina Lugn fick fram kritik på ett snällare sätt, om det nu var menat som två flugor på smällen?

  SvaraRadera
 12. *den ständige sekreteraren

  Bidde lite fel där...ser jag

  SvaraRadera
 13. Det här har Ranelid rätt i: "– Han har inte rätt att i Svenska Akademiens namn sitta och döma ut ett helt författarskap."

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. http://www.youtube.com/watch?v=qCwDMjp3G5Y
  guy de maupassant

  SvaraRadera
 16. det är väl kul att de visa sig vara människor - dessa ranelid och den ständige skreteraren - de tas nu - tar sej nu - helt frivilligt ner på jorden - man behöver inte se upp till dom längre - som om dom vore högre stående på nåt sätt - sånt tycker jag - sett ur min lilla synvinkel - är bra...

  SvaraRadera
 17. Anonym 20.51 osv: barnlösa författare skriver bästa böckerna.
  Klart man kan gissa att Maja är en sorts kvinna, som kvinna alltså, som aldrig kan få motsvarande man, en med erotisk fuego intelligens bildning osv - åtminstone inte i sin ålder, de väljer yngre eller mer bekväma. Men jag vill inte att maja ingår äktenskap utan att hon lägger ner bloggen och skriver böcker istället. Skulle jag sparka in dörren hos henne skulle det vara därför.
  Ranelid och Englund är två lika stora uppblåsta gubbdjävlar.
  Zigge

  SvaraRadera
 18. Jag ska undvika uttrycket struktur - ett modeord.
  Men systemet (handlar inte bara om kotterier, clam) är detsamma som då jag beskrev det i Myggor och tigrar. Och det är klart - visst kan det kännas underligt att såpass många gick in för att krossa mig och när det inte gick så hyllade de Knausgård istället. De är apor, tyvärr.
  Zigge: Jag har funderat på att lägga ner bloggen. Jag ser den ju som en del av verket och den är "utanför räcket", oberoende, men jag har funderat på att lägga ner den.

  SvaraRadera
 19. ja lägg ner den Maja - men vart ska jag då ta vägen med 'mitt'?

  SvaraRadera
 20. Vet ingen som kastar så mycket pärlor för svinen som du, Maja. Ta den där trollpackan Marianne. Skitelaka kommentarer eller sliskigt fjäsk. Och du tror att du måste bemöta det och vara vänlig. Dom äter dig, Maja.
  Zigge

  SvaraRadera
 21. Zigge: - skulle jag ta illa vid mig av det du här sagt? - nä - sån ä inte jag - f ö kom jag osökt att tänka på ett radioprogram som gick för rätt många år sen som hette just "pärlor för svinen"... (frank gunnarsson var namnet på den person som hade det programmet...)

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. nä hon behöver inte bemöta mej och vara vänlig - alleles onödigt - men jag är nog inte riktigt den hon tror att jag är - jag tror hon åtminstone något lite grann missbedömt mej som person - åldern kan - faktiskt - såsom jag uppfattar det - spela in...

  SvaraRadera
 24. oj, hade missat detta, alltså Zigges råsop till Marianne. Que??
  Marianne: har jag missbedömt dig som person, när och hur?
  clam: just det - men jag har alltid undrat vilket språk "que sera" är tänkt att vara på. Hon sjunger ju med amerikanskt uttal, och melodin låter lite italiansierande på nåt sätt, men stavningen är fransk (på italienska skulle det heta "che sarà sarà", på spanska vet jag inte). Men uttalet på franska skulle bli ungefär "kö söra söra". Eller rentav kö sra sra.
  Maja

  SvaraRadera
 25. nä Maja - jag tror inte du missbedömt mej som person - jag känner mig - faktiskt - respekterad av Dig! - jag hoppas iaf att jag kan bli respekterad av Dig - trots mina fel och brister/övertramp ibland - "man är väl inte mer än männscha" som hon jenny östergren sa när hon blev utsatt för moraltestet...

  SvaraRadera
 26. Marianne: det var bra det! (Du har väl aldrig gjort några övertramp förresten)
  God natt

  SvaraRadera
 27. maja! - eventuella övertramp kan man ju liksom sätta inom parentes - något som man egentligen inte behöver bry sig så mycket om...

  SvaraRadera
 28. Jag tror Zigge är en smula svartsjuk, helt enkelt, och vill ha Maja för sig själv. Det exalterade tonläget - "Dom äter dig, Maja" - tyder på det.

  SvaraRadera
 29. Jag ber Marianne och alla om ursäkt.

  SvaraRadera
 30. Zigge: - jag upplevde det som en prövning - prövningar utsätts vi alla för mitunter...

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim