tisdag 18 januari 2011

Makt, sång, monument

Dessa kusliga DN-politruker.

Ty i deras mun är intet visst
Deras innersta är fördärv
En öppen grav är deras strupe
Sin tunga göra de hal.
Psaltaren

Behöver operahuset renoveras, nåväl renovera det.

17 kommentarer:

 1. men vad kostar det? - frågar någon efter vad någonting kostar? - allting har ett pris! - allting som sker sker på bekostnad av någonting annat! - that's reality! - that's how it is!

  SvaraRadera
 2. Marianne: DN driver en kampanj för ett nytt operahus i Stockholm, vilket skulle vara ett "segermonument i kampen mot det svenska kulturhatet" enligt Björn Wiman.
  Som jag har fattat det behöver inte det gamla operahuset ens renoveras. En moderat politiker har påpekat att operahuset byggdes under sent artonhundratal och sålunda inte kommer att finnas för evigt (vilket skulle motivera ett nytt operahus). Komiskt eftersom det finns betydligt äldre operahus än så.

  SvaraRadera
 3. "Som jag har fattat det behöver inte det gamla operahuset ens renoveras": jo tydligen, det lär vara i konstant behov av renovering.
  Men det här är vettigt sagt av kulturministern:
  "Man går inte mer än första gången till operan för att det är en spektakulär byggnad, man går för att se en spännande föreställning."
  Det är inte tokigt sagt, det är innehållet, som helst ska vara underbart i gammal surrealistisk bemärkelse, som kan locka besökare, inte ett eventuellt skrytbygge.
  Jag är inte förtjust i lobbyjournalistik, men det är tänkbart att operahuset från 1898 är så illa byggt att det kostar mer att renovera det successivt än att bygga nytt.

  SvaraRadera
 4. "Det finns mycket som jag skulle vilja satsa på om jag hade en extra miljard. På barn och unga men framför allt på att vårda de verksamheter vi redan har" säger kulturministern i DN.
  DN får det till "Ja till nytt operahus". Det är mycket konstig lobbyjournalistik (har diskuterats bl.a på Axess).
  En bagatell kanske, fast jag tycker inte det.

  SvaraRadera
 5. 'arbetstillfällen!' - 'arbetstillfällen' - tänk på att detta kan generera 'arbetstillfällen' - ja politikers ordval har oxå jag tagit del av - 'arbetstillfällen' slår väl nästan allting annat! - (jag tänkte oxå i anslutnig till detta på 'fria teatern' och deras hotade existens - har en liten avlägsen anknytning till denna teater - eftersom håkan jonsons mamma och jag kände varandra en gång i tiden ...)(själv har jag aldrig varit intresserad av opera...)

  SvaraRadera
 6. Ty på deras tangentbräden
  funnos endast utropstecken.
  Hyperpoler ringlade över deras läppar
  och de photoshoppade sina bildbylines
  och plundrade varandras hårddiskar.
  Tills intet fanns som ej förmörkats.

  KLAGOVISORNA 5:23

  SvaraRadera
 7. Klagovisorna 5.23, eller femtjutrean som den kallas. Just det.

  SvaraRadera
 8. Och Namiw, Marias son, steg in på morgonmötet och sade:
  "Si, jag är utsänd att twittra sönder allt.
  Där jag kommenterar förvandla sig
  själva orden
  till silverfiskar,
  vilka flyende pilar in
  under närmaste refushög.
  På min ipad krusa sig icke längre metaforerna
  och debattschakalerna i mina spalter
  hava för alltid tystnat.
  De stora idéerna äro förbrukade, uttömda
  och ingen finns som gitter planka
  hos konkurrenterna.
  Så återstår endast kampanjer,
  dem vi själva icke tro på."
  Redsekarna svarade:
  "Nåt om Knausgård, då?"

  2 Krön. 36:24

  SvaraRadera
 9. Herr Q: hahaha... Allra mest gillar jag: "ingen finns som gitter planka", det låter melankoliskt.
  Jag vet inte om det är operaentusiasm som ligger bakom kampanjen eller något annat, men det blir konstigt att proklamera ett ja till nytt operabygge trots att den intervjuade kulturministern säger njaä, det finns annat som bör prioriteras i så fall.
  Jag gillar opera, går aldrig på Operan utan lyssnar lite på cd:s.

  SvaraRadera
 10. Tack, lite melankoli på kvällskvisten är alltid uppiggande. Om man istället vill moralisera, så tror jag att just kampanjer är det enda man kan förvänta sig av dn kultur.
  De har jagat bort alla intressanta skribenter (de få som ändå finns kvar håller just på att packa väskorna) och kampanjchefen själv tycker att det är utmärkt. Alla måste vara utbytbara,
  Jante über alles.
  Själv har han en del idéer, men alla ligger på det konceptuella planet.
  Hur man gör ut sidorna, snarare än vad de ska innehålla.
  Hursomhelst, det här med Psaltaren var väldigt effektivt. Jag läste precis Klagovisorna i ett annat sammanhang och då ville jag själv schnyfta lite.
  Ej meningen att spamma.
  Dessutom har jag silverfiskar hemma. De flyr in undan trösklarna så fort man närmar sig med sopskyffeln. Mycket irriterande.

  SvaraRadera
 11. Jo jag citerar ju ur minnet, hehe. De där raderna har fastnad för att de är så bra. Inte hundra på om de är ur Psaltaren eller Klagovisorna men jag är nästan säker på det första alternativet.
  Silverfiskar är ett av jordens äldsta djur, har jag för mig. Men mycket irriterande.
  Jag hade några i badrummet också men de försvann när jag någon gång var extremt omiljömedveten och tvättade badrumsgolvet med klorin.

  SvaraRadera
 12. Psaltaren 5:10, den gamla översättningen.

  I den nya översättningen:

  I deras mun finns ingen sanning,
  deras inre är fördärv,
  en öppen grav är deras strupe,
  sin tunga gör de hal.

  Källa: http://www.bibeln.se/

  SvaraRadera
 13. En ettrig en: nya Bibelöversättningen har pastöriserat bort det mesta - det är svårt att veta men jag får ibland känslan att nysvenskan i sig är alltför död och platt, så att det helt enkelt inte går att göra en kamelosande och bloddrypande översättning av ett tungt och våldsamt dödahavsmordiskt gudstemperament. Jag bestämde mig för att vägra nya bibeln när jag fick höra att fåfänglighet i Predikaren översatts med tomhet.
  Tomhet fungerar absolut inte alls, eftersom det är ett buddhistiskt begrepp som är mycket positivt. Säger man att allt är tomhet är det bara att andas ut, yes box vad härligt: nej det Predikaren talar om är fåfänglighet. En korsning mellan fåfänga och förgänglighet. Buddhisterna skulle antagligen kalla det maya tyvärr, i alla händelser skulle de absolut inte kalla jagandet efter vind för tomhet.
  Det är så fel.
  Så jag håller mig till översättningen från 1917, med sikte så såningom på Gustav Vasas bibel tror jag. Stavas det med dubbel-v eller är det bara knäcket som gör det?
  Jo, "deras innersta är fördärv" - jag hade nog för mig att originalet går: "deras inre är fördärv". Vet inte jag har inte kollat upp det. Men jag brukar skärpa till det, det är inte bara deras inre utan deras innersta som är fördärv. Det finns så att säga inte ens något gott gry i deras innersta innersta.

  SvaraRadera
 14. deras innersta är fördärv enligt 1917 års Bibel

  Håller med om att det blir mer tryck i den äldre översättningen. :-)

  Jag har just inte läst i den gamla översättningen, men en hel del i Bibel 2000, ska ta fram (eller den är redan framme) min konfirmationsbibel och läsa min favoritstycken i den också, återkommer när jag har gjort det. :-)

  SvaraRadera
 15. Gjort en snabbkoll mellan översättningarna, och 1917 års är lite mer stuns i.

  Börjar i 1 Mos 1 kap med att Gud är betydligt mer aktiv i att skapa Jorden i den äldre, i Bibel 2000 är det mer som att han förutser att jorden skapas. Och det känns om att det modernare språket är lite mer mjäkigt :-)

  Gillar att läsa bibeln, inte för att jag är religiös utan för att det ofta är god läsning :-)

  Har länge letat efter var i bibeln det står om att röra vid ondskan, thouching evil, är det någon som vet vara man kan hitta det stycket?

  SvaraRadera
 16. Noli me tangere.
  *s*
  nej jag vet inte - "touching evil", var har du sett det?

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim