måndag 23 april 2012

Ehuru, som sagt var...

Snart ett inlägg som presenterar förkrossande bevisning för hur snabbt Pseudo-Voltaire pyser ihop och far iväg som en fjärtande ballong när det verkligen gäller.

Pseudo-Voltaire:
"Jag instämmer inte med dina åsikter, men jag är beredd att blablabla för din rätt att blablabla".

(Men ibland, efter fjärtfärden: 
"Jag instämmer inte med dina åsikter och är beredd att stoppa dem för att det är så jobbigt när det blir debatt")

Men först måste jag leta reda på en länk till en artikel där en estetiserande goddagspilt snackade om "bristande kvalitet" i anledning av att han förespråkade censur av några teckningar respektive dikt.
Borgerlighetens ständigt lika diskreta kretongskärm "bristande kvalitet".
Återkommer.

* * *

Vad fint ni röstar! Kom ihåg att inte rösta bara för att jag ska bli glad, utan för det som ni tror är det rätta. Ganska många tusen dagar kvar att rösta, och ändra sig, så det finns tid att överväga både petitesser, detaljer och verkliga, tunga, ödesdigra val och viktigheter.
22 kommentarer:

 1. Oh jag hatar det där: jag är beredd att blabba för att du ska få blabba även om jag hatar ditt blabb. Framför allt avskyr jag det därför att jag aldrig känt att någon menar det. en hållning man kan stoltsera med för att den aldrig kommer att testas. och som ser bra ut som FB status.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har också svårt för den - inte i sig egentligen, även om jag inte är säker på att jag håller med alltid och till punkt och pricka :-) men det floskulösa sätt den används på.

  SvaraRadera
 3. Nej jag är sannerligen inte beredd att dö för att någon vill ha rätten att uttrycka sin rätt att t ex våldta eller mörda mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är i vissa fall superenkel och i andra mycket svår. SCUM manifesto - gör man det inte lite för enkelt för sig genom att säga att det är konst eller satir? Solanas sköt faktiskt.
   Jag antar att ryktet om tårtbråket har nått dig också - syftet med konstverket var antirasistiskt, satiriskt och provokativt. Men det uppfattas som rasistiskt.
   Grass dikt är inte det minsta antisemitisk, men han anses på sina håll ha bort avstå från att skriva den för att inte väcka upprördhet.

   Radera
  2. Ja jag blir alldeles galen på hur ras får folk att bli alldeles galna! SKulle inte en konstnär få undersöka hur förtrycket ser ut? Vilket effektivt konstverk, titta bara på debatten. Även om minsiterns skärande i tårtan är en del av konstverket så har det också en annan funktion, i o med att hon faktiskt representerar sverige. Men det är 2 helt olika debatter.

   Radera
  3. Jo, det är klart att om bilden av ministern som skär i tårtan sprids med orden "titta vilken rasistisk svensk minister" - utan att konstnärens syfte blir känt, eller hela sammanhanget, då kan det bli politiskt sprängstoff på lite fel sätt. Viktigt då att konstnärens förklaring når ut. Jag är egentligen inte särskilt insatt i tårtbråket, men det är ju rätt många som blir förbannade på konstnärer för att de tar sig rätten att väcka upprördhet överhuvudtaget, och man hör ganska ofta resonemang som "hen borde ha avstått". Vilks teckningar är ju en annan sådan debatt, där är jag visserligen lite mer kritisk, bland annat på grund av hans sätt att resonera kring teckningarna, jag tycker att han är lite aningslös, och smädar islam i onödan och von oben. Detsamma skulle man kanske kunna säga om tårtkonstnären, fast jag uppfattar det på ett litet annat sätt. Ja ras är mycket mycket laddat. Religion och kön likaså.

   Radera
 4. Rydberg håller järnkoll på Assange och antisemitismen fortfarande. Tycker det kan vara tröttsamt men ibland har hon en del poänger. OT eller inte - gissar att ditt inlägg handlar om Weylers artikel om Grass dikt som ett exempel på strukturell antisemitism. jag tycker personligen att det är dumt att ropa antisemitism i alla väder - det finns ju antisemiter, bäst reservera epitetet för dem. Kritisera Israels kärnvapeninnehav borde man ha rätt att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som jag fattat det har Assange lierat sig med regelrätta antisemiter utan att kritisera dem för de uttalanden som är kollektivt skuldbeläggande och antisemitiska. Inget jag är särskilt insatt i, men bra att Rydberg skriver om det tycker jag.

   Radera
 5. Pust!! Det var INTE Voltaire som sa det där! Det var en kvinnlig skribent som sammanfattade V-s idéer på detta sätt. IG!

  Alexis, trött folkbildare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alexis! Jag vet. Det är ju bl.a därför skriver "Pseudo-Voltaire".
   Och jag påpekade själv samma sak i en utmärkt blogg som hade med aforismen i en lista över motton för en tid sedan. Det går att kolla, jag bluffar inte. Jag har vetat det länge. Däremot har jag inte tagit reda på den kvinnliga skribentens namn. Och det är slarvigt av en bulldozerfeminist som jag.
   Det är förresten kärnfullt och raffinerat uttryckt och bör sättas in i sitt sammanhang, sin epok, den tid då fängelsestraff och kanske värre än så svävade över huvudet på upplysningsfilosofer. Det är idag som det ibland används
   "Jag instämmer inte med dina åsikter, men jag är beredd att blablabla för din rätt att blablabla".
   Allt "felfinnande" (ta inte illa upp) är förresten välkommet eftersom jag inte ens brukar använda stavningskontrollen (glad posk och ekumemeunik håller jag dock fast vid).

   Radera
  2. OK. Ändrat till G+ då. Men håller ena ögat öppet i fortsättningen.
   (Även jag gör ibland fel när jag disputerar med mig själv på utskänkningsställen men en publik blogg bör hålla högre standard)

   / Alexis

   Radera
 6. Hm. Jag får väl anta att du skämtar?
  Godnatt

  SvaraRadera
 7. Alexis är en sur gubbe som hittar fel även där det inte finns nåra. Klart det heter glad posk.
  ciao

  SvaraRadera
 8. Klart att det var skämt.
  Ank-käthen är förstås ingen statistisk undersökning, men det skulle vara roligt om det visade sig att opinionssiffrorna såg ut så där.
  Det viktiga är att väljarna får helt klart för sig vad som står på programmet för Sverige om vi går med, och att ett tassande ut från det samarbete vi trasslat in oss i visserligen skulle ådra oss tillmälen som "fittor" från de andra, men det skulle öka rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 9. Pseudonymen Voltaire var en magsur gubbe som fifflade med andras fruar, en antidemokrat, en islamofob med också antisemitiska drag,en inslickare hos furstar, en löjlig narr med långtråkigt tillkämpad, urusel "ironi" och han letade hela tiden bara efter fel hos den omvärld och det system som födde och klädde honom.
  En passande idol?

  Avundsjuk Alexis

  SvaraRadera
 10. Hahaha Alexis... Jag har faktiskt alltid varit mer pro Diderot än Voltaire. Alltså böckerna, har rätt dålig koll på deras frufiffel o.dyl.

  SvaraRadera
 11. Det här är inte så dumt - "Det sällsyntaste av allt är föreningen av förnuft och hänförelse" (googlade precis fram det).

  Sen kan man tillägga (apropå den franska salongskulturen) att en del aforismer och kvickheter bollades runt, det kan nog ha hänt att det skedde en del omedvetna stölder. Kort sagt: det kan ha vart en kvinna som hitt på det mesta.

  SvaraRadera
 12. Kvinnan som sammanfattade V-s syn, i de berömda orden, gjorde det 1906.
  Ja, Diderot var ok. Han kunde beskriva hur en trampsymaskin fungerade.

  Alexis

  SvaraRadera
 13. Aha. Vet du vad hon hette också? Jag har tänkt försöka googla fram det någon gång, jag utgick faktiskt från att det var någon som brukade vara med på uppesittarkvällarna i salongerna.

  SvaraRadera
 14. Kvinnliga författaren Evelyn Beatrice Hall skrev denna träffande sammanfattning av Voltaires idéer i sin bok "Voltaires vänner" utgiven 1906.
  Misstaget att tillskriva V själv uttalandet är mycket vanligt, så ta inte åt dig för mycket. En skånsk, tryckfri frilandsjournalest har också gjort det t ex.

  Alexis, CEO Dryckfrihetssällskapet.

  SvaraRadera
 15. Meh! Alexis, JAG TAR INTE ÅT MIG eftersom jag redan visste att det inte var Voltaire som skrev detta, och eftersom ingenting i inlägget ger sken av att det skulle ha varit Voltaire!
  Som jag redan påpekat påpekade jag detta i en annan blogg för kanske någon månad sedan. DET VAR ALLTSÅ INTE NÅGOT FEL att jag skrev om Pseudo-Voltaire. Det var en dubbeltydig ironi: dels drev jag lite med hur lättvindigt man ofta använder sig av detta motto, som i grund och botten inte betyder så mycket, dels är det som sagt var inte Voltaire som hittat på det, varför Pseudo-Voltaire kunde passa (lite som Pseudodionysos).
  Dessutom är ju frågan om yttrandefrihet ofta ganska så svår: en viss affisch med en namngiven person med kätting om halsen och några obehagliga ord är för mig ett solklart exempel på något som måste stoppas och dömas, medan den här tårthistorien är något annat.
  etc etc
  Men tusen tack för informationen. Evelyn Beatrice Hall i Voltaires vänner. Äntligen har hon fått ett namn och den ska jag titta i.
  Hehe journalest, den felstavningen gillar jag..

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim