tisdag 17 april 2012

Om att identifiera sig med ett manifest

Det märkligaste jag läst om Breivik står att finna i en psykiatriblogg vid namn "Ordinationer". I inlägget presenteras teorn att Breivik är paranoid schizofren. Psykiatribloggen har tidigare gått i polemik mot  Johan Cullberg då han hävdade att Breivik inte är psykiskt sjuk i klinisk bemärkelse. De har även dragit i fält mot "den motbjudande Mustafa Can" (ja, det står faktiskt så) vars artikel Ordinationer menar att Svenska Dagbladet inte borde ha publicerat. Bland annat för att Can nämner en filosof, och filosofer är uppenbarligen inte i den fanatiskt antiintellektuella bloggens smak.
Fanatismen märks inte omedelbart. Inlägget där Breivik lanseras som schizofren paranoid börjar med ett lätt och pliktskyldigt avståndtagande från manifestet. Men sedan skriver Ordinationer att Breivik är "mycket intelligent". Beundran och sympatin för Breivik är märkbar. Och vidare:
"ABB:s politiska åsikter är underbyggda av massvis av fakta som är svåröverskådliga. Det skulle inte förvåna mig om det mesta han påstår är riktigt."
Jag upprepar: det skulle inte förvåna mig, skriver skribenten, om det mesta denne intelligente man påstår är riktigt. "Alla argument är i och för sig korrekta". "Det irrationella ligger inte i att han har fel". Rasismen, kvinnohatet, hatet mot vänstern och de intellektuella: allt detta är mycket intelligent och faktagrundat, menar "Ordinationer".
Vari ligger då det irrationella - jo i två saker. Han lägger ner för mycket möda på detaljer. Han kan inte "skilja stort från smått". Helhetsbilden är inte galen, värdsbilden i manifestet är riktig, men märdaren fäster för stor vikt vid hur man ska få tag på vita handskar och fixa sin uniform. Han är för pedantisk. Detaljrikedomen skymmer helhetsbilden och ger kampen ett (löjeväckande) rättshaveristiskt intryck, menar Ordinationer.
Det andra är att Breivik inte kan vara 100 procent säker på att hans korståg mot vänstern, feminismen och invandringen kommer att fungera, eller att han kommer att få några efterföljare.
"Vad han förbiser är att nästan inge skulle vara beredd att döda 100 för att eventuellt rädda 1000. Det är ju vad det faktiskt handlar om. Hur säker kan han vara på att hans dödande innebär räddningen ens för någon?"

 "Det är ju vad det faktiskt handlar om" och "hur säker kan han vara på att hans dödande innebär räddningen för ens någon".
Tydligare än så kan breivikåsikter inte uttryckas utan att handla om direkt uppmaning till mord.

Jag skulle vilja kunna säga att Ordinationers/Brevikis åsikter är ovanliga. Tyvärr vet jag att de inte är det. Hur kommer jag att berätta längre fram.

27 kommentarer:

 1. Fast det är ingen psykiatriblogg. Den kan se lite officiell ut men det är en enda skribent, en före detta psykiater i sextioårsåldern, bosatt i Skåne (var annars...) som skriver den.

  Jo åsikterna är ruggiga, men det är alltså inte en hemsida för flera före detta psykiatrer i sextiårsåldern, eller så.

  SvaraRadera
 2. Tack Maja. Det var bra att läsa det du länkade till även om jag inte hunnit läsa allt.

  Jag slås av att det här avståndstagandet från ABB i många fall följs av ett MEN, att han är galen MEN i grunden har rätt.

  Islamister, judar, feminister, socialister och annat löst pack är värda att hatas och bespottas. Frågan är hur många av de spottande som kan tänka sig att gå från spott till verklig handling.

  Jag ser en parallell med mordet på Olof Palme. Det lär ska ha skålats i champagne på Café Opera och andra ställen när nyheten kom fram den där natten till lördagen.

  SvaraRadera
 3. "Ordinationer" är en fantastisk titel på blogg, haha...

  SvaraRadera
 4. @szigge:

  Är det samma psykiater som slog fast att de apatiska flyktingbarnen simulerade?

  SvaraRadera
 5. Szigge: det har du rätt i - "psykiatriblogg" låter som om det vore något officiellt, så är det ju inte. Sen får du varning för "Skåne, var annars", haha.
  Systerdyster: nej det är långt... men rätt obehaglig läsning när man ser vad som står där.
  En världsbild kan vara schizoparanoid utan att den som förespråkar den lider av schizofren paranoia. Vad den här bloggaren säger är ju att dödandet av socialdemokratiska ungdomar kan visa sig ha räddat tusentals norrmän, även om det är osäkert. Det är galet tänkt, trots att bloggaren säkert inte är galen i klinisk bemärkelse.
  Sen vill jag vara lite noga och säga att islamister är något annat än muslimer.
  Szigge igen: ja, en ganska lustig bloggtitel.

  SvaraRadera
 6. Tack Maja för att du pekar på det där sättet att resonera. Tycker det syns överallt, men det är inte alltid det är så lätt att identifiera.

  SvaraRadera
 7. Jo, det syns lite överallt. Breivik är för övrigt inte "mycket intelligent". Kan vara på sin plats att säga det.

  SvaraRadera
 8. Ja, flåt, det blev fel. Muslimer skulle det stå

  Vi kan inte förbjuda alla människor med galna tankar, det går inte ens att hindra att manifest likt ABB´s läggs ut på nätet, många galningar finns det och hur skulle det gå till när vi satte alla dem bakom murar och taggtråd.

  Vad det sedan är som gör att en person övergår i handling, det må psykiatrin träta om i oändlighet. vad vi vet är att människor som vårdats inom rättspsyk, har bedömts som friska och blivit frisläppta för att sedan återfalla i brott.

  Jag tror att nästan alla kan får en knäpp, att vi blit spritt språngande galna, dock ej av den kalibern som ABB blev, jag tror också att vi kan hata innerligt men vi behåller hatet inom oss. Varför människor passerar gränsen tror jag aldrig att vi får veta.

  Väldigt OT. Johan Cullberg råkar vara en favorit hos mig. Läs gärna hans självbiografi:

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127419142

  SvaraRadera
 9. Och f.ö. anser jag att läkaren bakom bloggen "Ordinationer" borde deslegitimeras. Hans åsikter är omusikaliska i förhållandet till läkareden.

  Alla dessa människor som bloggar om LCHF är jag mer än misstänksam emot, kombinationen ultrahöger/LCHF verkar inte heller helt ovanlig. Kanske är det så att denna ganska oortodoxa kost leder till störningar i det limbiska systemet?

  SvaraRadera
 10. Systerdyster: jag tycker inte heller att manifestet ska censureras. Tvärtom att det ska läsas och diskuteras. Jag har inte läst mer än här och där, grunden är att feminismen och humanismen/kulturrelativismen förvekligar de svenska männen. Manifestet påminner ibland om Strindbergs artiklar, särskilt den där han skriver att Onkel Toms stuga är beviset på en konspiration mellan kvinnor och svarta. Strindberg var emot att de svarta skulle få rösträtt i USA, och han betraktade Beecher Stowe som en förrädare. Så Breiviks manifest har förstås många föregångare. Det gäller inte minst antisemitismen som också är mycket framträdande.
  Hat, nojor, "schizoparanoia" i överförd bemärkelse (alltså så kallat svartvitt tänkande, att dela in människor eller hela grupper i onda och goda) finns lite grann hos alla, som en tendens. Ja alla kan få en knäpp och börja hata.
  Jag tänker inte försöka mig på diagnoser av Breivik, ur juridisk synvinkel är det viktigt eftersom det påverkar straffet.
  Men psykiatrin är inte, tro't eller ej, någon helt exakt vetenskap. Man kan som exempel ta överdiagnosticeringarna, och att det går mode i vissa diagnoser. I dag främst bipolär, och Aspergers Syndrom.
  Johan Cullberg gillar jag också. Jag vill kontra med att rekommendera Psykoser, den är oerhört bra. Han tar med både biologi och kultur, arv och miljö, och utlösande faktorer när det gäller hur en psykos uppstår.
  Men där går han inte i på politiska psykoser, eller masspsykoser, vad jag kan minnas. Deras kännetecken är att de framställer sig själva som absolut rationella, eller absolut goda. Och de brukar drivas av personer som inte är psykiskt sjuka i klinisk bemärkelse.

  "Det irrationella ligger inte i att han har fel", skriver Ordinationer. Det är ju förment objektivitet, låtsad rationalitet, som till slut faktiskt övergår i något slags "ändamålen helgar medlen"-resonemang. Kusligt värre.

  SvaraRadera
 11. Han hatar inte, står det. En icke-hatisk massmördare. Fantastiskt.

  SvaraRadera
 12. Jo det står lite av varje i den artikeln, den politiska slutsatsen är minst sagt märklig. Beträffande den psykiatriska diagnosen kan jag inte ha någon bestämd åsikt och där går ju meningarna isär också. Några intressanta rader dock om hans åsikter om kvinnor och sexualitet. Däremot tror jag inte att en schizofren brukar kunna "låtsas vara normal", eller att det verkligen är det han är ute efter.

  SvaraRadera
 13. han säger att hans näsa knäckts av en muslim men att läkaren inte tog med det i journalen för att läkaren var politiskt korrekt

  SvaraRadera
 14. Mariannesson: Breiviks upptagenhet med könssjukdomar i manifestet påminner för övrigt om Hitler i Mein Kampf.
  Anonym: Rättegången handlar även en del om påståendena i manifestet, förmodligen för att bedöma hans psykiska hälsa. Det låter osannolikt att en läkare inte skulle dokumentera en knäckt näsa på grund av politisk korrekthet.

  SvaraRadera
 15. Nu måste jag lägga mig i. Självfallet dokumenteras den knäckta näsan och styrks antagligen med diverse röntgenbilder. Jag skulle gissa att Breivik ville att det skulle vara dokumenterat att det var en muslim som var orsak till frakturen.

  Exempelvis så förekommer det en del våld på "mina" demensavdelningar. Det dokumenteras så klart, men om Herr K har fått ett blåmärke p.g.a. Fru S, så dokumenteras blåmärket i Herr K´s journal som att en medboende genom våld orsakat hematomet, utan att mange personen. I Fru S journal däremot dokumenteras att hon varit aggressiv och handgripligen gett sig på en medboende. Pust!

  Var det någon som fattade?

  SvaraRadera
 16. Jag tror att den knäckta näsan är ett påstående Breivik har kommit med för att motivera morden, och att det inte finns styrkt i läkarjournaler eller polisanmälan. Samt att han hävdar att läkaren försummade att dokumentera den knäckta näsan. Åklagaren ska ha pressat honom på den punkten, varför vet jag inte - är det sant är det ingen förmildrande omständighet när det gäller morden på ungdomarna, rättsstaten "köper" inte Breiviks världsbild. Är det falskt är det antingen medvetet fabricerat eller ett uttryck för en vanföreställning. Därför kanske det är av juridiskt intresse att dröja vid den detaljen.

  Det om demensjournalerna - jag försöker hänga med, tänker så här: Om Fru S ger Herr K en blåtira så noteras det i hennes läkarjournal eftersom det är viktigt att veta att hon kan vara aggressiv. I Herr K:s läkarjournal nämns inte vem som givit honom blåtiran, därför att man tycker att det är överflödigt?

  SvaraRadera
 17. Att extremister lever i en schizofren tankevärld, en ideologi som är schizoparanoid, behöver inte betyda att de är schizofrena i klinisk bemärkelse. Ordinationer skriver under på Breiviks extrema världsbild, och använder diagnosen schizofreni (som jag inte tror det är många som anser att Breivik är) som ett sätt att bortförklara och försvara ideologin.
  Skribenten skriver att Mustafa Cans artikel är förvirrad, absolut inte - den är glasklar.
  http://www.svd.se/kultur/breivik-diagnosen-ar-naiv_6692426.svd

  SvaraRadera
 18. Märklig artikel i Svenska Dagbladet:
  "Under gårdagen var han till en början spänd, men levande på ett helt annat sätt än i måndags. Under eftermiddagens utfrågning var det nästen en gemytlig ton mellan honom och åklagaren Inga Bejer Engh, som talade till honom som till ett stort barn."
  Levande - uttrycket andas ett slags beundran.

  Artikeln slutar: "Den stora frågan efter dag två är vad var det som gick galet?"
  Återigen en bagatellisering av ideologin.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fick-hora-breivik-utan-nagot-filter_7063585.svd

  SvaraRadera
 19. Konstigt, verkar som om en kommentar försvann här. Eller så såg jag i syne.
  Godnatt!

  SvaraRadera
 20. Ja en kommentar jag skrev är försvunnen. Men det var inget viktigt jag hade att komma med, jag reagerade bara på att åklagaren ska ha talat gemytligt till Breivik "som ett stort barn". Lite märkligt.
  Godnatt!

  SvaraRadera
 21. Ja, ungefär så. När medarbetare utsätts för våld skrivs inte heller namnet på "den våldsamme" ut. Jag har en del funderingar om det här och har skrivit en inlägg om just våld i vården. Och förutom dokumentation i respektive journal skrivs en händelserapport och dessa rapporter sammanställs 1 g/mån på ett s.k. kvalitetsmöte. Nån som hängde med?

  http://www.systerdyster.com/2011/12/skulle-du.html

  Det här blev så OT så bloggmatten ev. får radera.

  SvaraRadera
 22. Såg just att det enda Breivik ångrar är just att han snöat in på detaljer. Uniformen, osv. Tror inte "nördighet" av den sorten ingår i diagnosen schizofren paranoia. Så man kan ju undra vem det är som står för amatörernas julafton...
  Är det inte konstigt att försvaret verkar läggas upp så mycket på att han får legitimera morden? Jag har ingen koll på terrorismrättegångar annars, mot Baader Meinhof osv, fick de breda ut sig om sin ideologi?

  SvaraRadera
 23. Det vet jag inte heller. Men försvarsadvokaterna verkar ha lagt upp försvaret ungefär "det är många i Europa som tycker som Breivik", och att hans militanta nationalism ska ses som ett försvar av Norge, han vill vidare bli jämförd med AlQuaida.

  Jag vet inte hur Baader Meinhofrättegången gick till, om försvaret var upplagt som ett legitimerande av morden eller ej.

  Den här artikeln av Asne Seierstad är intressant, bland annat för att den påpekar att den reporter som ska täcka händelserna för Arabvärlden inte fått en plats i huvudsalen, där är nästan bara journalister från Västvärlden.
  Hon skriver också om det hela som en ideologisk rättegång:

  "...en gemensam vilja hos den tilltalade och hans argaste meningsmotståndare att göra detta till en ideologisk rättegång. Den tilltalade och hans försvarare vill bevisa att hans tankegods har stöd i Europa, och en rad invandringsskeptiker och islamkritiker har kallats in till vittnesbåset."

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/generalrepetition-infor-terroristens-stora-show

  SvaraRadera
 24. Skippa diagnosen will you och titta på vad han gjorde, han hade ihjäl unga människor på en ö det var så pass väl planerat i sig. En riktigt sjuk människa skulle aldrig ha fixat detta hemska. En sån sjuk människa skulle istället ha snöat in på en detalj eller nåt, vad tror du?

  SvaraRadera
 25. Anna: nej, jag har aldrig trott att han är schizofren, det hoppas jag att det inte framstår som. "Skippa diagnosen" - jag är alltså kritisk till försöken att förklara honom sinnessjuk, bland annat på det sätt som görs i bloggen Ordinationer.
  Det var mycket märkligt, och har kritiserats från flera håll, hur han till en början blev sinnessjukförklarad och inte betraktad som andra terrorister.
  Rättegången framstår nu som mycket underlig eftersom den ska ta så mycket som tio veckor, och Breivik bereds tillfälle att legitimera sin handling som andra terrorister knappast brukar få. Rättegången har spårat ur

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rattegangen-har-sparat-ur_7065335.svd

  SvaraRadera
 26. Oviljan att betrakta Breivik som en terrorist, sättet att tala till honom som ett barn, och beredskapen att låta honom breda ut sin ideologi - allt detta är galet.

  SvaraRadera
 27. Det är redan tydligt att han inte är otillräknelig, att han är fullständigt medveten om sina handlingar. Upplägget på rättegången handlar nog om att man inte förstår hur "en norsk gutt" kan böra något sånt här. Och det är naivt, om det nu rentav inte är rasistiskt ("dom andra skummisarna ja, men inte en norsk gutt").

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim