torsdag 22 november 2012

Folklore och politik

I det förra inlägget ville jag bara hävda att elektricitet ska vara elektricitet. Man bör ha några fördelar av teknikens utveckling. Lågenergilamporna med deras otillräckliga sken slungar oss tillbaks till rena fornnordiska naturalismen. Det passar bra om man sätter upp en vikingapjäs, där kan det få vara dunkelt på scen, men inte idag.
Jag är medveten om att det är ett i-landsproblem. Det är nästan bara i i-länder som det är så här mörkt halva delen av året, nämligen.
Det kanske ligger något slags gudomlig rättvisa i att överflödet badar i mörker.

Innan jag fick tipset om att gå upp till 75 watt, så tänkte jag att det daltas för mycket med miljön. Naturen bryr sig inte om oss. Så varför skulle vi bry oss om naturen.
Fåniga tankar.

Sedan uppstod en lekfull diskussion där Spöket Spiket mötte Felixgubben. Den blev raskt politiserad, i onödan egentligen, för det är en lång och dyster väg mellan Folkminnen och järnrör.

Men den var intressant, och det här - som inte är en blogg och inte något debattforum utan något annat, oklart vad - ville inte sätta käppar i hjulen utan låta associationerna löpa.
Plötsligt luftar någon misstankar om att en oskyldig diskussion om gamla traditioner handlar om politik. Och en Anonym dimper ner som talar om "inkompatibla kulturer" (ett begrepp som inte har uppfunnits i den så kallade pissrännan, alltså nätets värld, utan som kommer från annat håll).
Hur gick det till? Vet ej.
Jag blir fortfarande matt bara jag tänker på det.

Den här är nog inte så politiskt korrekt. Den handlar ju om en tjej som får fördelar genom att visa benen.

19 kommentarer:

Leroy sa...

Det blev bra belyst och härligt med lite music time här igen.

Diskussionen under inlägget böljade lite fram och tillbaka som på den gamla goda tiden och det var kul att läsa.

Spik i Spöket eller var det spök i spiken?

Kanske dag för en Julberättelse?


Leroy

Leroy sa...

Rättelse - dags!

Leroy

Mariannesson sa...

"Plötsligt luftar någon misstankar om att en oskyldig diskussion om gamla traditioner handlar om politik".
Jag känner mig träffad även om det inte var så jag menade...
Härlig bit det där!

maja lundgren sa...

Leroy: kanske dags för en Julberättelse, eller något åt det hållet. Spökspiken? Mariannesson: så du kände piken, fast den var fin.
Xeres drog in en skogsmus i morse, som har gömt sig under spisen.

Leroy sa...

@ Maja. Ja jag undrar så klart hur alla cattor har det i dessa tider. Hur Xerxes och Atossas mor och far skall få ha det i jul.

Skall dom få rätt till "ström" ing eller sill?

Vem bryr sig?

Vore faktiskt jätte trevligt om du startade en ny Julberättelse som kan få ligga kvar.....

Efter alla dessa år.....

Leroy

maja lundgren sa...

Ja du Leroy, såna saker ska helst uppstå spontant, och det var ju Charlie som drog igång den förra gången. Vi får se hur det blir. Tigerteckningstävlingen trodde jag nog inte någon skulle nappa på, men det var ju en rent makalös uppslutning, även om man fick tjata på en del. Hoppas alla som lämnade bidrag tycker det är ok att de pryder boggen fortfarande.

maja lundgren sa...

bloggen. Pryda boggen vet jag inte om jag vill veta vad det betyder.

szigge sa...

Och Leroy travar runt med sin agenda fortfarande... Men var tog Tristan vägen? Leroy och Tristan hängde ju ihop på nåt sätt.

maja lundgren sa...

Undrar jag också. Det skulle vara kul om han tittade in igen. Kanske har han lämnat nätdebatterandet bakom sig. Och ja, Tristan och Leroy var sällan överens, men de var oöverens på ett väldans roligt sätt.

Anonym sa...

En hyfsad ton är förstås alltid bra. Frågan är om det just är Maja Lundgren av alla som ska komma med önskemål om ett civiliserat språkbruk. Länstidningen Östersund porträtterade Jimmie Åkesson som en kackerlacka. Något allvarligare än att i fyllan och villan säga hora och blatte.

maja lundgren sa...

Det var minst sagt korkat av Länstidningen Östersund att trycka den teckningen, eftersom det är svårt att inte associera den till nazistisk propaganda. Däremot bagatelliserar du vilka sd är och vad de står för - inklusive videon.

Anonym 19:11 sa...

Jag tycker det är jättekul att alla tigerteckningar finns kvar och pryder "boggen" (påminner om Gaggböle som jag råkade kalla Baggböle en gång. Det fick jag äta upp).
Zigge var ju inte med den gången, så jag tycker han gott kan lämna in en teckning så här i efterhand :D

Jag saknar också Tristan. Han var speciell, och ibland gick det hett till när han kom igång och underhållningsvärdet var alltid högt.

maja lundgren sa...

Aj då, fick du äta upp det, haha... Men det heter ju faktiskt Gaggböle, inte Baggböle.
Ja, kanske dags att kräva en tigerteckning av Zigge. Det minsta man kan begära.

Jo, Tristan var speciell. Men det kan ju hända att han tröttnat på nätet, eller tappat lösenordet till sitt konto eller nåt.

Leroy sa...

Man får inte glömma Isolde, Sysster Dyster och alla andra när man ser tillbaka på allt.

Det var faktiskt väldigt trevligt med Julberättelsen där alla Olika tilläts skriva en snutt.

Alla hade kul och log åt hur vi skojade med varandra men egentligen insåg djupet och alvaret som finns i det skrivna ordet.

Det fanns humor och olika dimensioner som gjorde att vi såg och synade varandra på ett fint sätt. Utan att egentligen såra eller håna.

Tristans fina blogg hittar man här: http://www.tristan-hugo.blogspot.se/

Hoppas han/hon har det bra även om det inte skrivits något på ett tag. Verkade väldigt korrekt och påläst samt belevad.

Saknar ofta Tristans ord och diskussioner.

;-) Roy

maja lundgren sa...

Alla uppfattade det inte så, Leroy. Det skulle vara tacknämligt om du försökte anlägga lite andra dimensioner på det hela. En del menade nämligen att Julberättelsen blev kapad, och tog mycket illa vid sig.

Lite tveksam när det gäller länken till Tristans blogg, eftersom han inte synts till på ett tag.

Anonym sa...

Varför är det tveksamt? Bara nyfiken.
Calamity Jane
(Olycksfågel & Nattarbetare)

maja lundgren sa...

Vet inte riktigt, den är ju övergiven och man vet inte vad det beror på. Men bra blogg.

Anonym sa...

Tack Maja

Jag har saknat hans juridiska kunskap och perspektiv i olika frågor.

Vi var faktiskt överens ibland även om vi hade olika perspektiv. Diskuterade lite vid sidan om ibland både här och där. Jag hoppas Tristan har hälsan i behåll. Du får så klart ta bort länkningen till bloggen om den inte längre är aktuell. Mina teckningar får du så klart ha kvar så länge du vill.

De är en gåva från mig till dig och en hyllning av Tigerhjärtan.

Leroy

maja lundgren sa...

Tack själv. Nej men det är väl inga problem med länken. Jag har inte kunnat låta bli att oroa mig lite. Inte för att jag känner Tristan men det var så långa och livliga diskussioner att man undrar lite. Jag lämnade en kommentar för väldigt längesen där jag frågade hur h*n hade det. Vi får hoppas att allt bara är bra.