fredag 22 februari 2013

Blågult

Tillfälligt avbrott i pausen.
Jag känner på mig att ni kära läsare har gått och hoppats på att jag ska skriva lite mer om försvars-och säkerhetspolitik, och då i synnerhet kommentera Expressens utspel från den sjuttonde denna månad: "Varning för blågul försvarsnostalgi". Så jag offrar mig och en ledig fredagkväll, inga storstilade krogrundor var inplanerade ändå, för en liten retorisk utsvävning.

Först av allt en inkonsekvens. "Blågult" används i ledarartikeln i pejorativ bemärkelse. Nationalism vet alla att det inte är bra eftersom det upprepade gånger i världshistorien har lett till krig, och ledarskribenten begagnar sig av detta faktum för att beskriva sina debattmotståndare som nostalgiker med "hemlängtan", de är "inkrökta" och ropar på "ett återtåg till det svenska och det gamla" och till "de blågula kasernerna". Det svenska och det gamla och inkrökta handlar alltså om en återgång till territoriellt försvar plus insatser i FN:s regi, men inte under Nato-flagg. Skribenten smyger även in ett underförstått påstående att ett ja till territoriellt försvar men nej till långtgående operationer utomlands skulle vara antifeministiskt, då hon kallar det "backlash".
Det djärva och framtidsinriktade är enligt skribenten istället att "försvara Sverige mot komplexa hot både hemma och långt borta". Inkonsekvensen är förstås att det fortfarande påstås vara det blågula Sverige som försvaras. Både hemma och långt borta, vad menas med det? På vilket sätt Sverige försvaras genom krig i Afghanistan förklaras aldrig (om det "komplexa hot" det talas om är terrorism, så ökar tvärtom risken genom operationer som skapar större oroshärdar än tidigare, som inte har stöd hos befolkningen och ofta är folkrättsligt tveksamma. Expressens ledarsida har för övrigt tidigare framfört åsikten att Sverige även borde ha deltagit i Irakkriget).

Sverige ska knyta tätare band med sina allierade, Nato, för att det är "tillsammans med dessa länder som vi kommer att strida i varje tänkbart militärt scenario i vår del av världen", fortsätter skribenten. Men hon har redan avfärdat att Ryssland skulle kunna utgöra ett hot, så vilka strider hon menar att Sverige ska delta i vår del av världen förblir oklart.

Syftet med artikeln är att det ska stå ett löjets skimmer kring blågula kaserner i Sverige, medan det framstår som djärvt och modernt med samma kaserner på annan ort.
Men det finns en ljusglimt i denna artikel, som kan båda gott för framtiden. Den hävdar att tvivlen på Sveriges riskabla, nyckfulla och godtyckliga "fredsinsatser" utanför FN:s regi nu har börjat sträcka sig från höger till vänster. Så kanske de "väljare som förtjänar bättre" (som skribenten uttrycker det, utan att nämna att majoriteten i Sverige faktiskt är emot både Afghanistankriget och en Natoanslutning) kan hoppas på att politikerna har börjat lyssna.

Man kanske kan säga att det Vietnamkriget var för en generation, var Irakkriget, Afghanistankriget och Guantánamobasen för mig. Om Sverige har bestämt sig för att hoppa på fel tåg i fel tid, tänker jag göra allt för att förhindra det.


Eventuella unga läsare av bloggen minns nog inte TV:serien Någonstans i Sverige, men det går ju alltid att googla. Det här är inget populistisk-patriotiskt utspel, jag tänkte bara att jag skulle ha något slags musik och den här fick duga.


33 kommentarer:

 1. Jag har inte läst artikeln ännu men håller med om att Afghanistankriget inte har med försvar av Sverige att göra. Det tänkta scenariot är att fundamentalistisk islam är ett hot inte så mycket mot oss som mot USA som främst gick in för att jaga Usama bin Ladin. När trupperna nu drar sig tillbaks kan vad som helst hända och få tror att någonting har blivit bättre i Afghanistan. "Komplexa hot" - snömos av en ledarskribent.
  Du är kanske inte alltid så påläst som du borde men sätter fingret på skevheter i debatten. Fortsätt gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Så väldigt opåläst är jag inte - jag svarar längre i morgon.

   Radera
  2. Nu fick jag tillfälle att vara besserwisser. bin Laden stavas det, om jag inte missminner mig.

   Radera
  3. "Usama bin Ladin" på svenska, "Osama bin Laden" på många andra språk.

   Radera
  4. Då får jag be om ursäkt anonym - så går det när man ska vara felfinnare....

   Radera
 2. Ska också läsa den först även om jag redan vet vad imperialist-Expressen driver för linje. "Komplexa hot både hemma och långt borta" är som gjort för att väcka främlingsfientlighet. Jag har väl aldrig varit nån försvarsivrare direkt, om det är någon "Fansfarbror" på Flashback prickbeskjuter som vänstersekterist så är det kanske mig... men den här sälja-ut-Sverige-till-högstbjudande är värre, man kan bli inkrökt nostalgiker för mindre... Dök ner i "Snart kommer tön", var är Tristan? Han slogs ju på sitt subtila juristsätt mot BSS-tokar på nätet, när han inte hoppade in här som hovgroda. Undrar också varför Expressen är så oliberala, liberaler kan väl inte vara för Irakkriget ändå. Hörs i morgon, har massor av tankar

  SvaraRadera
 3. Det här inlägget skulle förresten behöva vässas till, slörubriken bytas ut till något fyndigare, några rader strykas och förtydligas osv.
  Afghaner har tydligen ingen rätt att söka asyl i Sverige. Man kan bli paff över mycket men det förvånade t.o.m mig. Jag läste i alla fall nyligen en artikel som vädjade om asylrätt för de tolkar som följt med armén, eftersom de antagligen kommer att bli dödade efter tillbakadragandet. Det har då invänts från regeringshåll att det inte går att behandla folk olika utifrån om de haft anställning av svenska staten eller inte. Det är säkert rent byråkratiskt korrekt. Jag gissar att de andra länderna (alla med trupper i Afghanistan har erbjudit tolkarna och deras familjer en fristad efter tillbakadragandet utom just Sverige, enligt artikeln jag läste), att de andra länderna förstår att det har varit ett krig (de utländska trupperna som är i Afghanistan idag är inte populärare än vad ryssarna eller britterna har varit de senaste hundra åren, som jag fattat det), medan Sverige fortfarande tror att det var godhet som ledde våra steg dit. Och alltihop måste ske enligt regelboken och om tolkarna blir dödade av talibaner eller av andra som tycker de är landsförrädare så är det inte vårt ansvar, förresten så hade de ett VAL som INDIVIDER om de ville tolka åt svenskar eller hellre åt kanadensare som erbjuder asyl i gengäld. För alla är minst en INDIVID och en del individer väljer att vara afghanska tolkar som riskerar att bli dödade medan andra individer väljer att bli stoppade i T-banan och åter andra individer väljer något annat. Tage Danielsson spärrade upp ögonen och härmade en dum svensk som trodde han var god godare godast... Jag är med andra ord arg, däremot har jag fattat beslutet att vårda mitt språkbruk åtminstone ibland, så jag ber damen eller fruntimret om ursäkt som förespråkade Afghanistankriget här och som jag kallade macholesba, vilket inte är något bra skällsord överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 4. Jag kanske ska ha nåt med Loffe i rubriken. Kan vara publikmagnet.

  SvaraRadera
 5. "är inte populärare än vad ryssarna eller britterna har varit de senaste hundra åren"
  De senaste tvåhundra åren, om rätt ska vara rätt.
  Din historieskrivning är något förenklad, vinklad, och ibland direkt felaktig. Syftet med interventionen i Afghanistan var mycket riktigt att slå tillbaks AlQuaida och se till att Usama bin Laden blev infångad, då regimen inte gått med på att lämna ut honom.
  ISAF, som var ett initiativ av FN och inte Nato, hade däremot som huvudsyfte att upprätthålla lag och ordning och underlätta återuppbyggnaden av landet. Det kan stämma att de flesta afghaner ser även ISAF som en ockupationsmakt. Men vad bygger du det på? Finns det några hemliga statistiska undersökningar så redovisa gärna dem.
  Däremot håller jag med dig om de svenska tolkarna. De borde självklart erbjudas asyl i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 200 år, just det (rent slarvfel).

   Jag har inte gjort någon sådan statistisk undersökning, det är korrekt, utan min uppfattning grundar sig i de artiklar jag läst om situationen i Afghanistan, och de brukar hävda att ISAF inte är populära i landet och att de snarast stör det hjälparbete som pågår. Samtidigt som det givetvis är ett ganska dystert läge överhuvudtaget eftersom ett tillbakadragande av trupperna kan leda till att talibanerna rycker fram igen. Den regering som är idag brukar beskrivas som korrupt.

   Radera
  2. Men jag är medveten om att uttrycket

   "fredsinsatser" utanför FN:s regi"

   kan diskuteras.

   Radera
 6. haha nej jag har inte gått och hoppats att du skulle skriva om försvaret, men det går bra det med. Det är förresten just det här som gör att man kan ta dig för vänster:
  "Man kanske kan säga att det Vietnamkriget var för en generation, var Irakkriget, Afghanistankriget och Guantánamobasen för mig."
  Blev du mer chockad av Guantánamo än av Twin Towers? Ska man ställa högre krav på demokratier än på diktaturer? Det är bara en fråga. Eller två. Vietnam är väl inte heller en demokrati.
  Vad säger du om att vi är i Mali nu?
  Jane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänster - de som satt till vänster i Nationalförsamlingen i början av den franska révolutionen var liberaler. Är jag inte liberal så är jag kanske anarkist. Ska fundera lite mera noga på saken.
   Konservativa måste vara emot en nedrustning av försvaret, annars får de kalla sig något annat, däremot är det inte självklart hur en konservativ ska förhålla sig till konflikten i Mellanöstern, för det är ju i grund och botten den allt cirklar kring.

   Mali - jag anser att Sverige bör ta timeout när det gäller internationella insatser.

   Radera
  2. Och till din fråga om att ställa lägre krav på diktaturer än på demokratier -
   menar du FN, eller vilka menar du ställer högre krav på demokratier?
   "Jojo Ship to Gaza, men försök er på ett Ship to Syria så får ni se hur det går" (skrev en ledarskribent i Svd nyligen, ungefär).
   Visst är den synpunkten värd att beakta. Mig chockade bilderna från Guantánamo på samma sätt som napalmflickan chockade en tidigare generation. När det sedan framkom att många av de tillfångatagna var helt oskyldiga herdar och bönder ökade min avsky. Men jag menar däremot inte att Sverige ska starta något krig mot USA, lika lite som vi ska starta krig mot Iran eller Kina för att befria Tibet. Jag menar bara att vi inte ska delta i några krig på USA:s sida.


   Radera
 7. Maja

  Något helt annat!
  Jag vill så gärna gå en skrivarkurs (en bra en)
  ledd av en författare. Vad hittar jag en sådan?
  Vet att du vid något tillfälle har haft en?

  undrar
  anonymt skrivande dyslektiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonymt skrivande dyslektiker,
   Ja, jag har haft en delkurs i kreativt skrivande på Södertörns högskola. Prosaövningar. Mycket roligt var det men Södertörn har fått sämre ekonomi och kan inte ta in löshästar längre, alla kurser måste gå till de fast anställda. Fast det allra sorgligaste är att de la ner översättarkursen.

   Det finns ganska många skrivarkurser - Biskops Arnö och Göteborgs litterär gestaltning, många folkhögskolor har skrivarkurser, det finns en hel del privata också. Jag har inte jättekollen Orvar (nej måste sluta använda förlegade slanguttryck) men många är det. Och ofta ledda av författare.
   Jag är lite dyslektisk också, stavar ofta namn fel tror jag, och en del fel jag gör är nästan mystiska. Aspbergers syndrom skrev jag en gång t.ex. Jag tror inte att någon tog illa upp.

   Radera
  2. Så kan det gå när inte haspben är på.

   Radera
 8. Tackar!
  Ska leta Vore kul att ha dig.

  anonym

  SvaraRadera
 9. Tack! Ja det är roligt.att hålla seminarier tycker.om det.

  SvaraRadera
 10. Den här är ju lite kul:
  http://www.youtube.com/watch?v=1im5Y2Myyp4&list=PLCaXn9GhNuwTIA2P64BlAcHbJXl-tSqca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det blev fel, lägger in rätt länk sen

   Radera
 11. Försöker igen

  Maja hmm skulle du inte kunna tänka dig att ha en? Skrivarkurs alltså. Kanske ofint att fråga på bloggen men någonstans skall man ju göra det

  anonym dýslektiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofint? Hehe. Jag vet inte, har ju egen firma och skulle väl kunna hålla en skrivarkurs privat. Eller experimentverkstad snarare. Skrivövningar, jag hjälper ingen att förfärdiga en bok, utan brukar dela ut övningar som kan leda vidare om någon skulle bli inspirerad. Om det var några stycken skulle det inte behöva bli så dyrt. Jag kan fundera på det.

   Radera
 12. Ulla är bäst! har lämmnat blommor på hennes grav,sthlm norra:-)

  SvaraRadera
 13. tacete! il nemico ti ascolta

  SvaraRadera
 14. jag vill också ha skrivövningar med dig...
  /annan anonym

  SvaraRadera
 15. Ni är gulliga. Ska jag dra igång en skrivarverkstad?

  SvaraRadera
 16. ja, det skulle väl vara en gärning i det demokratiska kulturlivets namn? (eller åtminstone en unnest för oss)

  SvaraRadera
 17. Jag har flaxat omkring som en fågel som inte hittar till fönstret ett tag, än så länge har jag nog inte krafter att unna er en sån unnest (tio poäng för unnest, underbart ord. i lexikon heter det ynnest men unnest är en neologism och det är mycket bättre).
  Jag gråter sällan högt i bloggen, det passar sig inte utan man ska le och kämpa annars förtvinar hjärtat. Men en vacker dag i sommar eller vår kanske det kan bli experimentverkstad här.

  SvaraRadera
 18. Maja

  Vi vill gärna ha en skrivarkurs med dig i sommar. Ute i det gröna eller i någon enkel lokal.

  Jag talar här för 3 stycken anonyma. Minst!

  SvaraRadera
 19. Hur vet du det? Det låter inte dumt men hur ska jag känna igen er? Det kanske klarnar framåt sommaren :- )

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim