onsdag 22 maj 2013

Oförbätterlig


Elefantupploppet i Skänninge

44 kommentarer:

 1. Oförbätterlig? Jaha...och med detta vill du ha sagt? Är det något att raljera över att skräckslagna människor får fly sina hem mitt i natten eller vad menas?

  SvaraRadera
 2. Du läser in något som inte står där.

  SvaraRadera
 3. "möjligen vid nuvarande kvarteret Elefanten"

  cool att veta varifran namnet har kommit!

  SvaraRadera
 4. Nytt elefantupplopp – nu i Värnamo!

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jonkopingsnytt/elefant-springer-rakt-in-i-husvaggen

  Pompe Janson

  SvaraRadera
 5. Här kan man snacka om elefantupplopp.
  "Tiotals hus i den indiska staden Dumurkota totalförstördes efter att 50 vilda fylleelefanter gått loss på stan. 2012-11-07 16:41
  DUMURKOTA. 18 kartonger fulla av den starka indiska alkoholdrycken mahua blev för mycket för de 50 elefanterna.Fulla som ägg stormade de runt i staden Dumurkota och förstörde tiotals hus, en affär och flera åkrar. Enligt polisen drack elefanterna över 500 liter av den starka drycken.
  – De var som fyllon är mest – aggressiva och oresonliga, men mycket, mycket större, säger polisen Asish Samanat, enligt brittiska Metro."

  http://nyheter24.se/nyheter/udda/731113-elefantgang-sankte-500-liter-sprit-forstorde-flera-hus

  SvaraRadera
 6. Skakande. Elefantöl har man ju druckit men det här var uppenbarligen starkare grejer.

  Pompe

  SvaraRadera
 7. Zamenhof: ja, det låter ju sannolikt att det är därför, roligt att veta. Kul också att läsa Årstafruns beskrivning av den första elefant som kom till Sverige:
  "Dess ögon voro små men eldiga. Dess fötter hiskeligt stora".
  Upploppet i Skänninge verkar ju inte ha varit att leka med, om man får tro Wikipedia. Hade aldrig hört talas om det.
  Pompe: herregud. 50 vilda fylleelefanter.

  SvaraRadera
 8. Mahua! Låter nästan som ett stridsrop. Undrar hur man uttalar det om man är ute på krogen med ett gäng festsugna elefanter, t ex. Kanske lite som Al Pacinos "Ooha!" i "En kvinnas doft". Ursäkta, skulle vi kunna få fyra mahooa!

  Pompe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fruktansvärt. Inget att skratta åt egentligen, elefanter som supit sig fulla på mahua. Skräck.

   Radera
  2. Al Pacinos Ooha! måste jag lyssna på. Kanske finns på YouTube. Har inte sett röken av en kvinnas doft...

   Radera
  3. Ursäkta nationalismen här men...

   http://it.wikipedia.org/wiki/Profumo_di_donna

   Radera
  4. Italiensk förlaga. Men är det bra filmer?

   Radera
  5. Eftersom Hollywoods versioner brukar vara sämre än originalen antar jag att nationalismen i detta fall är befogad. Jag har inte sett den italienska förlagan. ”Scent of a Woman” var väl ingen större film, mina minnen av den är rätt dimmiga, men Pacinos ”oohaa-ande” fastnade på nåt vis, även om det var lite fånigt, eller kanske just pga att det var fånigt. Har svårt att tänka mig Vittorio Gassman låta på det där viset. Hollywoods påhitt säkert. Men jag kan ha fel. Jag misstar mig ofta, som butlern sa till Philip Marlowe.

   Pompe

   Radera
  6. haha, ja jag kan föreställa mig att det var oförglömligt, bortom bra och dåligt på nåt sätt. Oohaa...

   Radera
  7. I haven't seen the remake, but loved the original. A masterpiece, i.m.h.o., and not because of nationalism... Don't remember any oohaa there neither, but I can be wrong.

   http://www.youtube.com/watch?v=kQdSZ_jKggQ

   Radera
  8. Skojsigt!

   Erkänner, den extremistiska extremfeministen inom mig känner morrhåren darra inför titeln, det kliar lite i klorna, öronen vinklas fram och tillbaks, och sådär. Profumo di uomo finns den, är den möjlig? Och sådär.

   Apropå prepositioner. Jag hade/har problem med di och da. Skulle man lika gärna kunna säga profumo da donna, och i så fall varför inte? I vissa fall tycker jag att det känns självklart vilketdera det ska vara, men ofta står jag mig helt slätt.

   Radera
  9. Eller med da betyder det damparfym? Det var för längesedan jag var i Italien

   Radera
  10. "Profumo di donna". VG säger det vid filmens klimax.. Bara en (relativt elegant, man kunde ha sagt "odore di donna", men jag tror att scenen spelas i en prostituerads hem, därför blir det "parfym") sätt att säga "kvinnans doft, det doftar/luktar kvinna (här)". Vet inte exakt hur man skulle säga det pa° svenska. Det har att göra med att Gassmann spelar en blind man i film - och säkert inte en speciellt extremfeminist - som orienterar sig med doftande osv.

   "Profumo DA (eller PER) donna" skulle betyda damparfym.

   "Profumo di uomo" la°ter faktiskt lite konstigt.

   Radera
  11. Ja, hann komma på det med damparfym!
   Jo jag har tittat lite på YouTube, den skulle kunna gå att transponera. Scenen jag såg var en äldre blind man på ett tåg, tillsammans med en ung seende man. Det går förbi två kvinnor och den blinde mannen ber den unge att beskriva dem för honom.
   På svenska skulle man kunna ha en film som hette "Det luktar karl". T.ex en äldre blind kvinna som ser ganska sträng och dyster ut, och en ung kvinna, och det går förbi några "hunks" i tågkorridoren. "Beskriv dem för mig", säger den blinda kvinnan strängt.

   Radera
  12. Och tiderna förändras, när kvinnor får alltmer pengar och makt kommer det prostitution för kvinnor. Så den prostituerade i filmen skulle också kunna transponeras.

   Radera
  13. Lauren Bacall som den blinda kvinnan, Leonardo di Caprio som gigolo...?
   Jag spånar bara.

   Radera
  14. Det luktar karl är en revy med Johan Rabaeus.

   Radera
  15. Sabbat Zamenhofs favoritfilm genom genustransponering?
   OOOhaaa... :-)
   Anonym: när du säger det, så låter det bekant.

   Radera
  16. Att ”Det luktar karl” är en revy med Johan Rabaeus hindrar nog inte att det kan bli en film av Maja Lundgren också. Men jag tycker det är synd att kasta bort en så klockren titel på en Hollywoodproduktion. Kan man inte göra en svensk remake i stället? Med Marie Göranzon och Ola Rapace, kanske. Eller Pernilla Skarsgård och Alexander August. Ack, den som ändå vore vd för Svenska Filminstitut-tut-tut-et!

   Pompe

   Radera
  17. Haha, ja... Det skulle kunna bli succé. Tråkigt att Margareta Krook inte finns bland oss längre för hon skulle ju också kunna göra en fin rolltolkning. Hon har ju en eminent näsa också. Förlåt...
   Nej, men allvarligt. Jag har inte sett hela filmen än men det skulle faktiskt kunna bli intressant.

   Radera
  18. Krook hade varit perfekt! Jag kan nästan sörja att jag aldrig kommer få se den filmen.

   Pompe

   Radera
  19. Hehe ja... Man skulle ju få bestämma först om det i första hand skulle vara en komedi eller något allvarligare. Men helt seriöst alltså, det skulle säkert kunna bli en intressant film.

   Radera
 9. Skulle man kunna få veta vad du menar med oförbätterlig? Föraktar du läsare som inte uppskattar ditt undanglidande och raljanta tonfall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det där var antagligen för undanglidande och raljant. Jag svarar utförligt i stället. Även om det kanske är att göra för stor sak av ett par kommentarer.

   Ack, jag minns. Förra gången jag hade haft bloggpaus så var det en "Fansfarbror" som låg i startgroparna inför nyöppnandet och t.o.m registrerade ett nick på Flashback enkom för min bloggs skull - förhoppningen verkar ha varit att jag skulle ändra på mig på något sätt. Smickrande att en hater hänger på låset? Det kändes betungande ett tag. Bloggen har blivit kallad larvig, barnslig, tramsig, låg intellektuell nivå, inställsam, kokett, vuxendagis, kvinnosekt, avskrädeshög, banditgäng, för gullig, falsk... Nej jag ska inte beklaga mig för det är vanligare att det kommer nedlåtande kommentarer än hatiska, men ändå: lite tröttsamt är det.
   Oförbätterlig betyder oförbätterlig antirasist, oförbätterlig kulturrelativist, oförbätterlig humanist, oförbätterlig ruinromantiker, oförbätterlig skämtare, oförbätterlig Natomotståndare, oförbätterlig feminist, oförbätterlig nikotintuggummituggare.
   Men kanske hade du gissat det redan, eftersom du blev arg? :-)


   Radera
 10. Jag trodde du menade oförbätterlig allmoge :-)

  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, så kan man ju också se det. Det var då en jädra elefant till å va dyr, och kö är det också!
   Skänninge är tydligen en av Sveriges äldsta städer.

   Radera
 11. Det jag tycker är fascinerande med den här "Fansfarbror" på Flashback är vilken koll han verkar ha på din besöksstatistik.

  "Jo tusen om dan stämmer faktiskt. Det var när hon försökte hålla Monica Antonssons beundrare och papparörelsen stången på samma gång, en kort period på några månader."

  Har mänskan suttit och fört bok över statistiken för din blogg i flera år? Det där är väl 2009 han snackar om.
  Vad säger man? Skaffa ett liv? Schas?
  Fy fan.
  Zigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite för lite att göra, helt enkelt.

   Radera
  2. Nejdå jag är fortfarande för anonymitetsrätten, däremot ska jag medge att det händer att jag sparar ip:t när någon tillbringar lite överdrivet mycket tid på min blogg, och dessutom mailar över inlägg med innehåll som vederbörande verkar ogilla till någon annan - till exempel om man nämner ett uttryck som gör en del rosenrasande, kulturrelativist, trots att det egentligen inte är så dramatiskt som det låter, och det flitiga ip:t då direkt mailar över inlägget i fråga till någon raring därute, kolla vad hon skriver nu! Hon skriver kulturrelativist! Ni vet ju alla här, och nu riktar jag mig till alla för sådant här måste diskuteras öppet, att det på Flashback då och då dyker upp listor över kvinnor som anses ha förhatliga åsikter, och personerna som upprättar dessa listor är anonyma, de har mer eller mindre fantasieggande nick och på tok för mycket fritid. Jag gissar att en del av dem dricker alldeles, alldeles för mycket, men det kanske är en orättvis spekulation. Hur som helst. Den där besöksstatistiken tror jag personen har fått om bakfoten, så många besök har nog aldrig min blogg haft, och jag kan garantera vederbörande att det är slöseri med tid att lägga ner så mycket energi på att tycka illa om den här bloggen, för så stort inflytande har den nämligen inte. Det är bara lilla Gaggböle, en avkrok i cyberspace, så oviktig så.
   Gå i frid, knott.

   Radera
  3. Det där är nog inget att bekymra sig över. Tuta och kör du bara så ordnar det sig.
   T.S Älgot, skogarnas knug

   Radera
  4. Jag bekymrar mig egentligen inte så värst och diskussionen är lite onödig egentligen. Man får såklart tillbringa hur mycket tid man vill på min blogg, haha...
   Natti natti, Älgot och alla andra.

   Radera
  5. Människor som inte vill något annat än hata, gnälla och skvallra och helst anonymt, dem ska man inte bry sig om! Det är Jantelagen i kubik!
   Jag tillbringar ganska mycket tid på din blogg och mailar inlägg till mig själv ibland. Det kanske är mitt ip du sparat...
   :-)
   Calamity Jane

   Radera
  6. Calamity:
   diskussioner om ip och grejer, de är så nedslående och egentligen ska man nog undvika dem.
   Jag blev lite chockad tidigare, ibland händer det att om man är vänlig mot någon så hatar den bara ännu mer.
   Då handlar det inte om några sakfrågor utan om rent personhat, bitterhet, kanske avund. Ja, kanske Jantelag i kubik. Nog om det nu, och nä jag sitter inte och lagrar ip:s, är inte speciellt nojig, och det är sommar och härliga tider.

   Radera
 12. Det är meningen att det ska vara kul, frimodigt och högt i tak här och att man även ska kunna diskutera kontroversiella frågor, även om jag tänker mig bloggen som en plats för tänkande snarare än för "debatt".
  Det finns ju väldigt mycket åsikter, uttalade åsikter och outtalade åsikter....
  Jag hittade det här på facebook, ett artigt sätt att säga att man vägrar ta debatten när värderingarna skiljer sig på ett djupgående sätt från ens egna:

  "I feel obliged to say that the emotional universes we inhabit are so distinct, and in deepest ways opposed, that nothing fruitful or sincere could ever emerge from association between us.
  I should like you to understand the intensity of this conviction on my part. It is not out of any attempt to be rude that I say this but because of all that I value in human experience and human achievement.
  Yours sincerely,
  Bertand Russel

  Ganska irriterande att få ett sådant svar, antagligen... :-)

  Jag ska berätta vad jag menar med kulturrelativism så småningom.
  Simma lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi får enas om att inte vara ense" i något fler ord? Utsökt brittiskt sätt att uttrycka sig... Vem skrev han till?
   Älgot

   Radera
  2. Oswald Mosley. Hela brevet är föredömligt artigt.

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim