onsdag 30 april 2014

Glad Walpurgis

Inget Walpurgisfirande för mig. Däremot ska jag iväg i morgon bitti. Att demonstrera ligger inte för mig, det beror inte nödvändigtvis på individualism (men visst, svårt att känna mig hemma i en folkmassa som tycker ungefär samma sak och på något sätt stryker under det med sin fysiska närvaro - "vi är många, vi skulle kunna klå er" ungefär, och så gäller det att ropa saker högt och ha megafoner och plakat: jag har svårt för det). Men bortsett från just det där, så tror jag inte riktigt på demonstrerandet som metod. Att det funkar, så att säga. Men det kanske det gör, inte vet jag. Jag tror på tystare metoder, men lägger ner min röst.

Apropå valbarometrar: i Metro kunde man igår läsa att det finns risker med dem, man kan hamna fel. Det är viktigt att inte nöja sig med att göra ett test. Dessutom måste man väga in t.ex vad de olika partierna faktiskt har uträttat. Självklart, man måste göra minst två och dessutom fundera bredare. Ja, detta sagt så att inte Fansfarbror på Flashback ska skratta värst och sist.

Idag har jag lagt lappar i alla grillar på gården (tre under mitt fönster - jag förstår inte hur man kan vara så jäkla hänsynslös - och fyra ett tiotal meter bort). Utan att använda mordhot hävdar jag att man inte får grilla på den här gården längre. Jag låtsas att jag är fler. Jag skriver att oset kommer in i "våra" lägenheter.

Apropå att gå fram till någon på perrongen och säga: "Vet du varför det heter Skarpnäck?", och dessutom ha en tokerjönsmin, så har jag hittat denna förklaring till ortsnamnet:
"Namnet Skarpnäck är troligen bildat på ordet skarp med den i ortnamn vanliga innebörden "hård, torr, ofruktbar". Men jag har inte hittat någon förklaring till näck. Ofruktsam näck? Hård näck? Låter skumt.
Om någon annan har gjort bort sig på ett liknande vis, så berätta gärna om det. Man får vara helt anonym.

36 kommentarer:

 1. Enligt SAOB och Svensk etymologisk ordbok kan näck även betyda flodhäst eller krokodil. Inte för att det gör ortnamnet Skarpnäck mindre förbryllande, men det kan ändå vara värt att hålla i minnet.

  Och lycka till med kampen mot grilltyranniet. Alla vet väl hur äckligt det kan vara att påtvingas andras matos. Är lite nyfiken på hur du motiverar grillningsförbudet på dina lappar. Det räcker väl knappast med att några (eller ens flera) av de boende inte estimerar odören. Signerar du lapparna med ”Styrelsen” eller nåt i den stilen för att ge orden kraft? (Hoppas dina grannar inte läser denna blogg.)

  Pompe

  SvaraRadera
  Svar
  1. johooo det räcker! Och det handlar inte bara om att inte estimera odören, utan att det väller in os genom fönstret, det är alltså betydligt värre än matos i trappen osv. Jag har tre stycken grillar under mitt fönster, och tre stycken ett tiotal meter bort. Det gör inget om grannarna läser bloggen, det är jag som har den absoluta rätten på min sida :-)

   Radera
  2. Flodhäst eller krokodil, vad märkligt! För att de lever i vatten?

   Radera
 2. Hos mig grillar de på balkongerna. På balkongerna, fatta! Jag har varit lite för mesig för att säga ifrån. Men jag tror jag sätter upp lappar i år.
  Calamity

  SvaraRadera
 3. Ludvig Rasmussons Män som grillar! ;-)
  Rökning på balkongerna kan också vara väldigt störande. Folk vill inte röka inomhus för att slippa leva i rök och så utsätter de sina grannar istället. Skämmes, som man säger! :-)
  Jag kommer inte på någon bortgjordhet för tillfället men återkommer när jag gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen gör det, Calamity. Jag motiverade det med att de får gå till parken två, tre minuter bort och grilla i stället.
   Mariannesson: ja det är äckligt att få in cigarettrök också. Där har jag själv gjort mig skyldig, på den tiden jag rökte. Det är viktigt att säga ifrån, för det mesta handlar det inte om medveten arrogans utan att man helt enkelt inte tänkt på att det stör.

   Radera
  2. Ja jag fick tips om Män som grillar på Facebook också

   Radera
  3. Det finns elgrillar som inte ryker lika mycket. Jag tror det är förbjudet att använda kolgrill på balkong, så då borde det väl vara förbjudet att kolgrilla under någons fönster också...
   Algot

   Radera
  4. Skriv till Ribbing :D
   Zigge

   Radera
  5. Algot: ja, det är det förmodligen. Det finns nog regler om hur långt från ett fönster man har rätt att kolgrilla. Sen handlar det ju en del om mängden också - en kolgrill varannan kväll skulle man kanske stå ut med, om den placerades längre bort.
   Zigge: Ribbing har säkert fått flera frågor om det här redan, men jag har lagt undan all etikett, nästa steg blir att lägga oangenäma saker i grillarna (om problemet fortsätter alltså)

   Radera
  6. Jag vet att det är förbjudet fattar inte heller hur dem orkar. Det måste ju vara rätt rykigt för dem själv att sitta där...
   Calamity

   Radera
  7. dem själva.
   Cj

   Radera
  8. Fast jag gillar att grilla. men bara på utflykt.
   C-jane

   Radera
  9. Självklart. Det brukar ju sägas, lite raljant sådär, om män och grillning (för det är väl mest män som håller i det) att det är för att de vill känna sig vilda. Bra, men varför då inte bege sig till en skog, eller åtminstone en park?

   Radera
 4. Apropå favoritlåtar - jag lyssnade tyvärr sönder den här någon gång i trettonårsåldern, slet ut den. Så nu kan jag mest höra på ett abstrakt sätt att den antagligen är originell :-) I am the Walrus alltså.
  https://www.youtube.com/watch?v=SyPvGsSPsZg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man slitit ut originalet, kan man lyssna på Rutles parodi. Den är nästan lika bra. https://www.youtube.com/watch?v=FKezWLZqRik

   Pompe

   Radera
 5. Skaaaaar pnäck pnäck pnäck pnäck...
  Verkligen ingen annan som gjort bort sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var tjugo och läste litteraturvetenskap sa jag Dunioelegierna i stället för Duinoelegierna på ett seminarium. Det tyckte jag var extremt pinsamt.

   Pompe

   Radera
  2. Tror jag ska testa. Gå fram till någon på perrongen och fråga: "Vet du varför det heter Rågsved?" Eller något annat. Fast utan tokerjönsminen.
   Zigge

   Radera
  3. För att det var där man svedjade råg
   (eller svedde)
   Eller: för att man kunde köpa ved där, hos "Rogers ved", som så småningom kom att uttalas rågsved

   Radera
  4. Frågan är bara varför man svedjade råg. Det är ju inte direkt så att det blir popcorn av det.

   Radera
 6. Klart jag har...
  C-Jane

  SvaraRadera
 7. Jo jag vet att det låter lättjefullt och egotrippat, insiktslöst, att inte vilja demonstrera, men jag känner mig så absolut ohemma i såna tåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu lät det ännu värre. Men skit i det.

   Radera
  2. Det var ju kallt också. Burrigt väder.

   Radera
  3. Det tycker jag inte alls att det låter... Nu ger du mig dåligt samvete också...

   Radera
 8. Jag tror inte att det kommer att funka, hela det kapitalistiska tjyvsamhället uppmuntrar ju till grillning. Det gör inget om jag blir impopulär i huset, jag är övertygad om att det åtminstone sitter en person någonstans och ler i mjugg. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha... nej jag tror inte heller att du kommer att vinna denna strid. Men jag undrar ändå om det inte finns regler om hur nära husen en kolgrill får stå. Det kanske går att googla fram. Jag förstår dig absolut, om flera grillar samma kväll så kan du inte ha öppet fönster alls, antar jag. Och det kan säkert vara besvärligt varma sommarkvällar. Men kan du inte gå grillfanatikerna halvvägs till mötes - föreslå att de placerar grillarna lite längre bort, eller skaffar elgrill?
   Algot

   Radera
  2. Nä, det går inte att ha fönstret öppet, och det är nu ingen liten prinsessanpåärtengrej, alltså att jag bara inte tycker att det luktar gott (vilket jag iofs inte tycker heller) utan det väller in, som sagt var. Allra värst är det när flera av grillarna är igång samtidigt, och när de avlöser varandra från sex, sjutiden och till sådär en tiotiden. OK det här handlar om olika friheter/rättigheter som står emot varandra: är inte rätten att kunna vädra och andas frisk luft mer grundläggande än rätten att bränna slemmigt kött? Nåja, än så länge ber jag vädergudarna att fortsätta som idag, sen funderar jag på om det inte är feminismens fel trots allt, gissar att Strindberg skulle hålla med mig där: feminismen har effeminerat männen så till den milda grad att de måste stå på bakgården och på så vis sprida det äktenskapliga unket utanför hemmets fyra väggar.

   Radera
  3. Jo, elgrillar sa du, det lär vara bättre.

   Radera
  4. Frisk luft! Klar rymd! Hägg!

   Radera
  5. Om du tänker dig att få med dig folkopinionen i det här, så kan du ju ha det som slogan.
   Algot

   Radera
  6. Nästa: Blåsut!

   P.

   Radera
  7. hehe ja. Det skulle vara kul att vara på T-banan samtidigt med en dagisklass när de ropar ut Blåsut.


   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)