fredag 20 mars 2015

Svensk journalistik suger hästballe


Nu gäller det att hålla i minnet att det samarbetsavtal som stoppats inte har med vapenexporten att göra. Journalistiken har varit så usel i det här sammanhanget att många tror att Sverige inte kommer att sälja vapen till Saudiarabien längre. Men försvarsminister Peter Hultqvist har sagt att vapenexporten kan komma att fortsätta, och att det stoppade avtalet handlar om helt andra saker. 
Det skulle alltså mycket väl kunna bli så att "normaliseringen" med Saudiarabien som det talas så febrilt om nu, leder till att vapenhandeln inte bara fortsätter utan till och med utökas. Det gäller att hålla ögonen på det. Saudiarabien är ju en sällsynt vidrig regim som det fjäskats för alldeles för länge.

Läs även Per Gahrtons artikel Saudiaffären - en journalistisk kollaps  i Journalisten. 



Behåller temat hits från 65 ett tag. 

12 kommentarer:

maja lundgren sa...

Och det är hög tid att byta ut nyhetsuppläsarinnorna. Det ser ut som om de tänker så här:
"Om jag sitter här med rosa läppglans och sängkammarblick och pratar om krig och nöd kanske jag blir gift med en rik och mäktig man".

Monica Antonsson sa...

Men spåket Maja, språket...
"suger hästballe" ha ha ha...
Har aldrig hört nåt så groteskt...

maja lundgren sa...

Och då har jag ändå inte tagit fram det tunga artilleriet :-) :-)

Anonym sa...

När argumenten tryter får man väl ta till med grova påhopp.

maja lundgren sa...

Argumenten finns där. Läs gärna de föregående inläggen också. Jag kan även garantera att vreden är genuin.

maja lundgren sa...

Regeringen har inte gjort fel här. Margot Wallström har absolut inte gjort fel. Det är ett faktum att avtalet inte rör vapenhandeln, bra att försvarsministern sa det tydligt. Men journalistiken är så att man verkligen skäms. Läs även Per Gahrton.

Anonym sa...

Det behövs en sanningskommission!
T.S Älgot

maja lundgren sa...

Ja det är mycket - titta närmare på Allan Widmans interpellation, ta reda på om det var vapenexporten han ville stoppa eller bara det andra, ett kunskapsutbyte som tydligen redan var bordlagt - alternativet är att försvarsministern bluffar och det avtal som stoppats faktiskt handlar om vapenhandel. Det är den ena delen.
Den andra delen är mediekritisk - ta reda på varför det har förtigits att Margot Wallström fått stöd i arabiska medier, varför människorättsaktivister inte intervjuats, och varför journalister (som sitter med villaolja antagligen och skiter blankt i en piskad bloggare och avrättning av våldtagna, svenska journalister är mestadels dästa maktmänniskor, problemet uppstod när det blev ett prestigefyllt medelklassyrke att vara journalist) har gjort sitt yttersta för att framställa Wallströms krav på mänskliga rättigheter som något skamligt och misslyckat.
Ner med journalistkåren, bort med den.

Monica Antonsson sa...

Och vad ska vi ha i stället, tycker du?
Bloggare?
Ha ha ha...

maja lundgren sa...

Bättre journalister. Och bloggare också, i och för sig.
;-)
Jag tycker verkligen att det är jätteskrutt. Jo det finns journalister som gör bra saker också, men det är för mycket kampanjjournalistik, för mycket tyckande och för många gånger det står en elefant i rummet utan att någon låtsas om den.

Anonym sa...

"Regeringen har inte gjort fel här". Än så länge. Fortsätter vapenhandeln tycker åtminstone jag att regeringen gör fel…

maja lundgren sa...

Ja, det är väl därför jag skrev "än finns det tid att skämmas". Skulle jag tro.