tisdag 8 september 2015

Mordhot har blivit ett marknadsföringsknep

Jag tror att ganska många tycker att det har gått inflation i mordhot. Det har blivit en retorisk gest att vifta med ett mordhot, eller varför inte femhundra.
Varför inte tre tusen miljarder mordhot.
Men ett hot bevisar inte att den hotade har rätt. Det går alltså inte att knipa politisk poäng genom att peka på sin mejlbox och säga ujuj, det här är ju rena metafysiken.
Men inom media verkar man njuta av att måla upp hotbilder och framställa journalister som ljusets riddare omringade av våldsamt slödder.  På ganska klen grund sätter man likhetstecken mellan sd och näthat. Enligt den senaste statistiken jag såg, är det inte kvinnliga vänsterpartister utan manliga sverigedemokrater som är mest hotade. Mauricio Rojas blev mordhotad och hoppade av politiken. Roberto Saviano blev mordhotad, rik och berömd. 
Näthat måste definieras. Är det näthat att säga att en viss person är ondskan själv, eller klassas det inte som hat så fort denna person är dum och värd att hata? Obs ironi?
Det jag är ute efter är absolut inte en förfining av det offentliga samtalet. Det får andra syssla med.
Jag är bara lite trött på allt tjat om mordhot. Det betyder ingenting längre.

i all hafs
eder
Ank-Käthe grubblar över opinionens vindar 


etc etc.

5 kommentarer:

 1. Offermentaliteten tröttar ut oss och berövar oss i förlängningen förmågan att känna empati med andra än våra absolut närmaste (eller kanske bara med oss själva?). Jag tror att en förutsättning för dagens hotindustri bl.a. stavas kollektivistisk självförnekelse. Självförnekelse är destruktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju också ifrågasätta vad alla dessa nervösa opinionsundersökningar ska syfta till. SvD lät utföra en opinionsundersökning före och efter bilden av ett drunknat barn. Jag tror inte att de förbereder sig för löpsedeln Ingen människa illegal. Opinionsundersökningar är en industri i sig - det vet Ank-Käthe och hon är expert.
   Betydligt bättre expert än Knutson och Mellin och allt vad de heter, de som omedelbart ska tala om hur något måste tolkas, och i synnerhet huruvida en aktör tjänar på det ena eller andra utspelet. Det här tjänar nog sd på, det här tjänar nog sossarna på, o.v.s. Inte nog med att det är långtråkigt med dessa analyser, det är nedlåtande, kvävande och kontrollfreakigt.

   Radera
 2. Är Roberto Saviano sverigedemokrat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Alla oväntade frågor är bra frågor.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim