tisdag 18 april 2017

Lästips

Katrin Marcals Batongpolitik biter inte på terrorismen är en lisa för själen. Marcal jämför den franska aggressiva sekularismen med Storbritanniens mjukare linje, och ställer frågan om Sverige inte har mer att lära av England än av Frankrike i den här frågan.

Utifrån en religionsfobisk position kommer vi aldrig lyckas förstå vare sig oss själva eller de som kommer till vårt land. ”Du får inga andra gudar hava utom svensk välfärdsstat” i kombination med synen att terrorn är ett existentiellt hot mot Sverige skulle vara att okritiskt anamma de mer problematiska delarna av den franska modellen.
Varför inte fundera mer på vad vi kan lära av Storbritannien?

Den svenska religionsfobin har många paradoxala yttringar. Tänk på det raseri som uppstod då det bestämdes att vartannat Högskoleprov skulle ske på en söndag i stället för en lördag, för Sjundedagsadventisternas skull. Det är ju så fint, och varannan lördag varannan söndag borde inte vara något problem, men många blev arga av förment hyperrationella skäl. Någon liten minoritet ska minsann inte...

1 kommentar:

maja lundgren sa...

"Är indirekta associationer mellan morgonbön i skolan och terror på gatan verkligen rimligt?" Högst relevant fråga. Mitt svar på den frågan är nej.