söndag 31 mars 2019

Propylé

Bloggen fyllde tio år igår. 
Det firar jag med en elegant rubrik. Propylé. Lärde mig ordet för bara några dagar sedan.Må den nyfikna googla, jag är lite trött och zonkad efter en dags knallande i Berlin. 
Ledtråd: Brandenburger Tor är en propylé.
Världen blir större för var dag, mer och mer att upptäcka. Mer verklighet och mer ord. 
Just nu sitter jag på ett fik vid Berlins Tågcentral. Och det är verkligen dags att ryta till på allvar. Europa måste satsa på fler direkttåg. Det blir krångligt att ta sig hem igen. Byte i Hamburg till ett tåg utan vare sig liggvagnar eller sovvagnar. Sitttåg, för att ta sig rätten att ha tre konsonanter i rad. Sen byte igen i Köpenhamn vid sjutiden i morgon bitti, och byte igen i Malmö. 
Jag har köpt en kudde, en ganska fånig kudde i en turistshop.

Klart slut för tillfället.

5 kommentarer:

maja lundgren sa...

På det här inlägget hörs det att jag sitter och skriver med armbågarna intryckta i sidorna, alltså på ett trångt café, ett enormt spattigt och struttigt inlägg.

maja lundgren sa...

Tågresan hem blev krångligare än väntat, det var tågstrejk i Danmark (den ger jag mitt absoluta bifall), strejken inträffade plötsligt - vi fick gå av tåget på ett ställe jag glömt vad det heter, tåget går inte längre.
Så småningom klarnade det hela. Det var strejk. Sen påbörjades en kringelikrokig väg för att ta sig hem.

Anonym sa...

Läste fel först. Efter en dags knallande i Berlin blev efter en dags... ja gissa
Det är trendigt med tåg, så skryt lagom :D
C-Jane

maja lundgren sa...

Vet inte om det är så värst trendigt, det sägs väl att flygresorna ökar. Jag tycker att de ska sluta använda uttrycket "klimatångest". Såvitt jag vet är det bevisat många gånger om att flyget släpper ut koldioxid på hög höjd och att det är skadligt, sen är det bara att göra ett rationellt val. Att man ens kan överväga att flyga för skojs skull idag är obegripligt.

maja lundgren sa...

Det finns kontinenter jag gärna vill besöka och fjärran länder, det går att ta sig i princip varsomhelst utan att sätta sin fot i ett flygplan, tyvärr är det enormt mycket dyrare än så länge. En jättesatsning på tåg och om möjligt miljövänliga fartyg, och en kraftig beskattning av flyg, de pengarna ska givetvis vikas åt utveckling av så kallat hållbart resande.