måndag 29 april 2019

Hejaklackar, styrkekramar och risken med personkult

Jag gillar Greta Thunberg men oroar mig ibland för hur hon ska greja "ikonstatusen".
Att hon som väldigt ung kan krascha under tyngden av förväntningar och bli olycklig eller odräglig (deppig, divig, diktatorisk).
Att om hon flippar ur, börjar tokkonsumera, flyga flygplan jorden runt flera gånger om året, går från askes till frosseri (inte så ovanligt), så kommer elakingar inte bara dissa henne utan hela miljön!
De kommer att säga att man daltar med spenaten!

Men jag var vid Brandenburger Tor i mars och såg strömmarna av barn och ungdomar, det var underbart - jag var där av en slump, och det är det bästa, för slumpen är granne med ödet.

13 kommentarer:

maja lundgren sa...

Ikonstatus inom citattecken eftersom ikon liksom som mirakel är överanvända metaforer. Bör reserveras för det bokstavliga sakleden.

maja lundgren sa...

Så det så.

Anonym sa...

Deppig, divig, diktatorisk. Låter som mig när jag har PMS. Vill ha det i tryck på en T-shirt! :D
Jag tror inte alls att det är bra för lilla Greta med den här uppmärksamheten. Men håller tummarna för att hon klarar av det.

Calamity

maja lundgren sa...

Jo, och man kanske bör minnas hur nyckfull opinionen är. T.ex hur kort tid Alan Kurdi påverkade opinionen. Många spädbarn drunknar i Medelhavet, utan en enda rubrik eller delning på Facebook.

maja lundgren sa...

Det är ett tema i Den skenande planeten, ett av de viktigare.

Anonym sa...

Inte läst den än, science fiction är inte min grej. Men du gör väl något "eget" av det. Apropå "fläcken på kuken" (Linderborgs artikel) så skrivs det om det på flashback.
C

maja lundgren sa...

Linderborg är en kulturjournalist som är ute efter att döda litteratur. Använda den som slagträ eller fjäder i den egna hatten. I det här fallet ljuger hon ju, eller förväxlar mig med någon annan. Det hon har lyckats med är att störa min koncentration, jag kände mig tvungen att söka igenom en pdf på jakt efter en fläck på en kuk. Hittade den inte. Finns den, så sitter den på kuken till någon som Linderborg varit framme och nosat på.

maja lundgren sa...

Folk brukar vara rätt snälla mot mig på Flashback. De kanske tycker det räcker med allt stryk jag fick ta emot i "MSM".

maja lundgren sa...

Den skenande planeten är inte science fiction egentligen, läs den snälla. Den är bäst.

Anonym sa...

Hm. Konstigt påstående av Linderborg. Jag minns ingenting om någon fläck på en kuk och jag har ändå läst boken två gånger. Skummade igenom den i eftermiddags, ingenting sånt. Du kanske vill strunta i det, men ska kulturchefer häva ur sig vad som helst om böcker?
Algot

Anonym sa...

Den skenande planeten var underhållande. Sen tyckte jag att den var... lite för kort ;-) Men inte en tråkig stund och det är inte ofta det är så.
Algot

maja lundgren sa...

Det är något slags whataboutism. En avfärdande mening om mig för att rentvå Myrdal, ungefär.

maja lundgren sa...

Mejla gärna Aftonbladet och fråga, jag vill garanterat inte ha nån kontakt med dem.