torsdag 10 november 2022

Långsam kokning av små grodor

"Den har smugit sig fram i oväntad tystnad" skriver DN:s ledarsida idag. 
Nu plötsligt, som om de inte känt till den kommande ändringen av grundlagen för att begränsa yttrandefriheten förrän igår kväll, typ. 
"Efter den första upprördheten 2017 har den bredare debatten varit nästan helt frånvarande". 
Ja inte har den ägt rum i DN. Dagens Nyheter ägnar sig gärna åt kampanjjournalistik eller "agendasättande" journalistik, men nu har de hållit andan. 

På Aftonbladets kultursida påpekade en skribent häromdagen att politikerna vägrar svara på frågor om inskränkningen av yttrandefriheten. 




 
Det är egentligen inget att skämta om. Det är långsam kokning av små grodor. Men kom ihåg att ju mer totalitärt, fascistiskt eller bluffdemokratiskt ett samhälle blir, desto nödvändigare blir det med civilkurage och visselblåsande som bryter mot lagen.

Kanske får jag lov att påpeka ännu en grej som smugit sig fram i oanad tystnad: att svenska värnpliktiga tränat ihop med USA:s armé i Polen. Innan Sverige ens gått med i NATO, och utan att medborgarna förstår vad det innebär, och samtidigt som man beskrivit situationen i Europa som på randen till ett världskrig. Är det inte ett lagbrott, att försätta värnpliktiga i risk för skarpt läge, eller vad det nu kan heta?

9 kommentarer:

maja lundgren sa...

För några år sedan var det stora protester mot att Sverige exporterade vapen till
Saudiarabien. Nu har alltså Ekot avslöjat att FOI planerar att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Ett sånt avslöjande kan i framtiden vara kriminellt. Och mycket annat, som kommer att påverka "vanliga medborgare" mer än man eventuellt skulle kunna tro. Natoprocessen smögs fram i otippad tystnad, tills Ukrainakriget gav en förevändning att hoppa över de demokratiska processerna och skicka iväg ansökan, som om den ryska armén stod vid gränsen och som om Sverige inte hade tillräckliga bilaterala avtal redan som det var).

Det intressanta med den här grundlagsändringen är att den vittnar om både nervositet och folkförakt, det är en alltmer auktoritär och sluten regim i Sverige, men också att det är relativt säkert att journalister kommer att bestämma sig för att bryta mot lagen, och då kommer frågan få ännu mer uppmärksamhet (såtillvida de inte tänker hänga folk i tysthet).

Det här är kul, den ryska TV-värden Andrei Norkin:

https://twitter.com/francis_scarr/status/1590729203485356034

maja lundgren sa...

S ligger lågt i kritiken av Tidöavtalet, tror knappt de kritiserat det alls?
Det beror på att de är ett av de värsta partierna nu. Förra året föreslog S att det ska vara möjligt med husrannsakan och telefonavlyssning utan brottsmisstanke.
Ett stort kliv mot storebrorssamhället.
Det hänger på frihetlig vänster och liberala liberaler om det finns några kvar att de inte får dra till tumskruvarna hur mycket som helst.

maja lundgren sa...

"Nu" - S har aldrig varit frihetligt. Apropå brottsbekämpning berättade t.ex Janne Josefsson nyligen att hans bror blev tvångssteriliserad (brodern var kriminell).
Det kd föreslår, att man ska samla in DNA från flyktingar, är inget som inte S hade kunnat föreslå. Därför tiger Magdalena Andersson, och hoppas att hennes image av "bestämd och klok kvinna" ska gå hem, så att S kammar in vinsten vid nästa val.

maja lundgren sa...

Det blir märkligt med de här enormt trogna, lojala socialdemokratiska debattörerna som tonar ner att S vill bygga vapenfabriker åt Saudiarabien, göra det brottsligt att rapportera om det, ha husrannsakan och avlyssning utan brottsmisstanke, med mera, som om den nya regeringen var väsensskild. Men det är något med att S kan trona på minnen, det är nästan som en frikyrka höll jag på att säga. Nån gång, tror det var under Göran Perssons regering, råkade jag säga att det inte var någon större skillnad mellan blocken, en kompis blossade upp och började prata om Ådalen 31, socialdemokrater skjuter åtminstone inte arbetare. Nej, men de är nyliberala och auktoritära, och den nya S-ledningen uttalar sig rasistiskt, har inget emot Karl XII och inte mycket till övers för sina gräsrötter (t.ex när natofrågan skulle debatteras eller "förankras" bland S-medlemmarna fick de titta på ett zoom-möte där alla politiker förespråkade ett inträde, ingen fick ställa frågor eller göra invändningar)

maja lundgren sa...

Om det är någon som kan göra anspråk på Krim är det väl krimtatarerna?
Det är märkligt att se den här agendasättande journalistiken, det lanseras verkligen som "vårt krig", en identifikation som alltså knöts fast vid Karl XII (ja jag tjatar om detta eftersom det är relevant och innebär ett slags störtpunkt i den svenska självförståelsen)

maja lundgren sa...

som man nog kan säga har en rasistisk undertext, även om man ska inte ska vifta med r-ordet i onödan men entusiasmen som läggs ner i detta krig, både när det gäller utvecklingen på slagfältet, strategier, segrar, osv, det är lustfyllt för många, det är inget jag moraliserar över - lika lite som jag moraliserar över att de svenska värnpliktiga kan ha tyckt att det var jävligt coolt och känts både mer på riktigt och som en film att få träna med amerikanska soldater, så de som går in med liv och lust för att tänka ut sätt att återerövra Krim, som bloggen Cornucopia, ok, jag kan fatta det, och då spelar det mindre roll om Krimborna vill bli erövrade eller inte.
Alltså det är krigets lust, som måste vara en komponent i alla sammanhang, kurder, ukrainare, palestinier eller krimtatarer när de slåss för sin rätt, det går ju inte utan övertygelse och en viss jävlaranamma.

maja lundgren sa...

och sättet det används för att motivera en icke-demokratisk snabbansökan till en militärpakt som lämnat död och förstörelse efter sig, slagit sönder infrastruktur och annat väsentligt, och för att rikta bort uppmärksamheten från planerna på kärnvapen på Gotland, ändring av grundlagen, och en massa annan grodkokning.

maja lundgren sa...

och ja, de ryska demonstranterna i Moskva som menar att det är USA:s krig mot Ryssland har också rätt, det handlar till större delen om kontrollen över Svarta Havet, det har det gjort hela tiden från den sidan, så många miljarder lägger inget land ner av oegennytta. Nu blir det väl i och för sig Europa som får bekosta återuppbyggnaden, men för USA:s del är det viktigt att vinna kontrollen över Svarta Havet. Ju fler miljarder som överlämnas, utan återbetalningsskyldighet, desto viktigare blir det för USA att vinna.
Jag tror inte att kriget är slut i och med erövringen av Cherson, känns snarast lite oroväckande, bland annat för att ukrainska armén uppenbarligen siktar på att ta tillbaks Krim.
Cherson hade en ganska stor rysslandsvänlig minoritet har jag för mig, nu har väl de flytt eller evakuerats.

Fredsdemonstranterna och vapenvägrarna i Ryssland har förstås ännu mer rätt, men på sikt innebär det här att svenska medier kan idiotförklara ryssar som menar att östra Ukraina är ryskt hur mycket som helst, och framhäva att intelligentian flyr (det är f.ö förbjudet för svenska akademiker att samarbeta med ryska, så vad ska de göra?),
men det de inte kan förhindra, kan de inte förhindra, styra över framtiden kan de inte heller, det har blivit en prestigesak för svenska medier och dessutom har man lanserat dominoteorin, och Sverige kommer att göra sig en hacka genom att exportera vapen i stället för att bjuda på dem.

Välkomna till störtpunkten i den svenska självförståelsen.


Anonym sa...

du skriver elektriskt även när du har fel