torsdag 18 januari 2024

Systemet

 

Under den så kallade akademikrisen fann jag ingen anledning att agitera, det var rätt oöverskådligt det som hände därinne, fler institutioner än Akademien hade varit indragna och nu kunde man få intrycket att det handlade om att skaka av sig det egna ansvaret. En uteslutning av Frostenson kanske mest var ett sätt att putsa på varumärket, anseendet, eller en prestigefråga  för dem som lyckades fälla henne, medan strukturerna förblev desamma. Det var farsartat att kulturvärlden uppförde sig så chockat, så plötsligt. Dessutom var många andra ute och demonstrerade, i medierna och utanför börshuset, det behövdes knappast en röst till. Jag fick intrycket att många som protesterade mest lät sig svepas med, empati eller vrede blossar ofta upp i sociala medier för att sedan ersättas av något annat. 

Vad hände sen? Man gjorde sig av med Danius och Frostenson. Det var antifeministiskt. Sliriga motiveringar om hur förnuftigt det var, oerhört eminent skademinimering. Några kvinnliga ledamöter hoppade av i solidaritet med den ena eller andra uteslutna kvinnan. Några manliga ledamöter som varit ute och viftat heroiskt återvände.  

Vad hände sen? Horace Engdahl jämförde några maktmänniskor som betett sig illa med Jesus. Stort uppslaget, i en dagstidning. Följde sedermera upp det med en skål för Anna Perenna, "beskyddare av kränkta kvinnor" - efter att ha angripit svensk lagstiftning i internationell press, för att skydda en kompis som blivit dömd för våldtäkt. 

Han drämde till mot dem som vittnat mot en man som missbrukat sin position, för att ingen stoppat honom av alla i ett mångförgrenat kotteri som hade kunnat göra det (många), och han gick längre än så då han framhävde honom som ett ideal. 

Det är makt, och makt funkar. Det är bara att se tiden an, framställa sig som offer, vänta in nya hungriga som vill frottera sig med "finkulturen", räkna med förvirring och räkna med fokusförskjutningar till annat förargelseväckande som blippar fram i högt tempo. Räkna med tyngden i Nobelpriset, kanske en kristen tyngd rentav, räkna med pengarnas tyngd. 

Nu fortsätter Horace Engdahl med sparkar nedåt. Han slår fast vilka man inte ska lyssna på, med samma kvasifilosofiska resonemang som i de vissna aforismerna, han vet att feminismen sedan länge är bortdribblad, och att det alltid går att ta avstånd från "flocken", för "flocken" vill ingen tillhöra.





"Kraften fullkomnas i svaghet"


Nej låt dig ej förhärdas i denna hårda tid. Et cetera. 

En anledning till bloggpausen är arbetsro, en annan att jag tycker att jag blir för hård i bloggen,  påstridig, ältar saker jag ändå inte kan påverka, t.ex något som börjar på n och slutar på o, en tredje att jag känner mig snål (varför ska jag bjussa på ord???), en fjärde att jag tycker att det blir för mycket manér -  ibland i alla fall - som om det handlar om nåt slags uppvisning. 

Hur svag får man bli? Skör, bräcklig? 

Vad händer om man sänker tempot, blir fragmentarisk, skapar en illusion av förvirring?

Kan man vara något annat än påstridig, när det handlar om saker man inte kan påverka? 

Om jag åtminstone vore pacifist. Det skulle vara mycket enklare.


Jag tycker om Mäster Eckhart. 

Du bör veta att benägenheten till synd aldrig är utan stor välsignelse och nytta. Märk nu! Vi tänker oss två människor: den ena är så beskaffad att hon icke alls eller endast helt lite anfäktas av svagheter. Men den andra har en sådan natur att hon har anfäktelser. Genom tingens yttre närvaro påverkas den yttre människan, och om det är till vrede, fåfänga eller sinnlighet beror på vad som kommer emot henne men i sina högsta krafter står hon helt fast och opåverkad och vill icke begå felet, varken vreden eller någon annan synd, och kämpar alltså med kraft mot svagheten. Ty måhända rör det sig om en i naturen liggande svaghet, såsom ju mången människa av naturen är snar till vrede eller högmod eller vad det nu är och likväl icke vill begå synden. En sådan är mycket mera lovvärd, och hennes lön är mycket större, hennes dygd är ädlare än den förstes. Ty dygdens fullkomnande kommer endast genom kamp, som Sankt Paulus säger: Kraften fullkomnas i svaghet.

mvh. Mäster Eckhart


Bortsett ifrån det där med att stå helt fast och opåverkad tycker jag att det är bra skrivet. Helt fast och opåverkad är inget för tuffingar som mej. 

Idag ses svaghet som en synd. Alltså svaghet svaghet, inte vrede och högmod eller vad det nu är. Utan bräcklighet, osäkerhet, tvekan. Förvelning. Brrr, förvelning! Men dem vill jag ha. Det enda jag inte vill ha är triumf. Och det, usch, att inte vilja ha triumf låter väl lite kristet sådär. 

Många får kalla kårar och blir spyfärdiga bara de hör ordet kristen. Jag tycker inte att det går att säga kristen, eftersom det betyder så många olika saker. Används på så många olika sätt. Jag kan inte säga att jag är det idag. För att det är belamrat. Och för att jag inte är pacifist. 




Atossa är femton år idag men pigg och skuttig. 

Hon är katt. Det räcker långt. 


Tillfälligt slut på pausen i pausen.