måndag 25 oktober 2010

Den lågmälda megafonen


Jag såg en festlig metafor någonstans i debattens vimmel - någon anklagade i upprört tonfall en annan för att vara en "högljudd megafon".
Tårta på tårta. Jag vet inte om det är sånt som kallas "hopning" inom stilistiken.
Men istället för att se det som en retorisk groda kan man ju betrakta det som ett medvetet val, utifrån tanken att det även finns lågmälda megafoner.
Jag hade tänkt ha rubriken "What the xxxx is wrong with you!", apropå lättjan och likgiltigheten bland bloggens slöläsare när det gäller att diskutera kriget i Afghanistan - kanske den allra viktigaste samhällsfrågan just nu. Finns det några åsikter, funderingar, därute? Finns det inga, är det fara å färde.
Så... högljudd eller lågmäld, här är min megafon: tänk! Resonera!
För att understryka uppmaningens allvar får tigerbossen hötta med fingret.

110 kommentarer:

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

Megafonen i sig är förstås knäpptyst. Det har du rätt i.
Svårt att komma loss - det håller jag med om, men på sikt hoppas jag att det tänks om rejält.

Cuben sa...

Afghanistan är svårt. Det är alltid lättare att ha uppfattningar om länder där vi inte riskerar våra soldaters liv. Det finns många målvariabler i Afghanistan, kanske för många. Hur långt ska vår solidaritet sträcka sig? Det är lättare om det bara vore svart och vitt.

En helt annan sak, egentligen, är att vi nu återigen har finnarna vid vår sida i Afghanistan. Döbelns avsked var ju inte igår, så att säga.

Vår traditionellt alliansfria politik i fred, syftande till neutralitet i krig, bör noga följa Finlands, i min mening.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Leroy sa...

Tänker så här. Men saknar så klart IAMB men flera andra´s perspektiv men väljer ändå att tycka och tänka om en del av detta.

Det är väl bra om sanningar får lyftas och komma fram och inte att någon tillåts bli utsatt för påståenden eller anklagas för övergrepp, man skyndsamt visar sig utreda vem som gjort vad och varför. Konstatera vem som bjöd in vem till vad och varför och vilken konsekvens man tar.

Tänker så klart på Julian Assamge och Wikileaks och hur allt verkar fortskrida/få gå till och man inte tar tag i saker direkt.
Man i enlighet med juridiska direktiv skyndsamt utreder Dolus, culpa och ev. casus.

Det visar sig vilka som ligger bakom och styr för att hindra att verkligheten får en chans att granskas.



LEroy

Cuben sa...

För den historieintresserade så kan man ju bara påminna om att Sverige inte var neutralt under det första vinterkriget under andra världskriget, exempelvis, där Finland och Sovjet stred mot varandra. Sverige valde att vara "icke-krigförande" vilket skiljer sig mot att vara neutralt. Per Albin Hansson (s) var statsminister.

maja lundgren sa...

Clam: men jag är inte övertygad om att debattören (minns inte vem) som skrev "högljudd megafon" tänkte så långt, men vem vet. Och jo, man kan hävda att Sveriges hållning varit dubbel, eller hållningslös. Men jag är övertygad om att ett medlemskap i NATO skulle vara katastrof, och att det inte alls är så oundvikligt som det framställs.
Leroy: det kan vara en idé att inte alltid upprepa samma uttryck, och att inte vara så bluddrig som du är (om det inte är någon som skämtar). Att anklagelsen mot Assange skulle bero på ett försök att tysta Wikileaks tror jag inte alls på. Det är en helt annan fråga. När det gäller juridik är "skyndsamt" inte alltid att rekommendera. Och jo, man har verkligen rätt att anklaga någon för det du syftar på. Sedan kan det förstås handla om svåra fall, men jag vill göra klart att några allmänna kvinnoföraktande konspirationsteorier kommer jag inte att tillåta här. Dem får du lufta annorstädes.

Leroy sa...

Jag luftar inga kvinno föraktande teorier. Maja jag tycker nog att de objektiva granskningarna går för sakta framåt. Media likt det Unni tar upp i sina artiklar kring Bluffen tar upp visar antingen välja att lyfta eller mörka.

I mitten står det det man vill lyfta eller belysa. Perspektivet man lyfter får objektivt granskas och man väljer att se det ur fler dimensiner än ur två dimensioner. Man visar att man tänker på framtiden och morgondagen.

Leroy

Systerdyster sa...

Nej, jag är emot ett NATO- medlemskap, det räcker så bra med de NATO- övningar som Sverige deltar i och hur det går ihop med den svenska neutraliteten fattar jag inte riktigt. Det verkar som få minns den sovjetiska ockupationen av Afghanistan och USA:s agerande i samband med den. CIA utbildade Mujaheddinsoldater och USA och islamisterna gjorde gemensam sak, förvisso av olika skäl men likförbannat är det amerikanska pengar som gjort talibanernas herravälde möjligt. Ingen stormakt har någonsin beblandat sig i andra staters konflikter utan ett egenintresse. Korea, Vietnam, Irak, Afghanistan, El Salvador, Kuba. Jag glömde säkert något men ungefär så tänker jag, att det kan vara bra att påminna sig om den inte alltför avlägsna historiken.

Ann sa...

Systerdyster: Ja, USA: historia ger dem inte direkt en stjärna i kanten. Men min grundinställning är fortfarande densamma: folk som mördar, våldtar, förtrycker, och begår andra rättsvidriga övergrepp mot civila måste veck, oavsett om de bekämpas av USA eller andra.

Apropå våltäkt, var det någon som såg dokumentären från Kongo? Helt vedervärdig på alla sätt och vis. Först den inhemska militären som mördar och våldtar kongoleanska kvinnor, sedan FN-trupperna, som när mörkret lagt sig, köper sex av desamma. Det var inte mycket till skydd där inte.

Vad gäller Assange så tyder ju allt på att han är skyldig. Det där med att han skulle vara en sån märkvärdig person att självaste Obama skulle ligga bakom det hela låter minst sagt långsökt.

Bra att Tigerbosssen hötte med fingret Maja, då vaknade i alla fall jag till:-)

Leroy sa...

Där ser man...

Leroy

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann sa...

Rättelse: "så tyder ju allt på att han är skyldig". Det kanske var att i men att USA skulle ligga bakom våldtäktsanklagelserna låter befängt. Eller har jag missat något?

Ann sa...

Leroy: alltså du får ursäkta mig, men är den här påstådda konspirationen mot Drougge inte en smula överdriven? Det finns väl andra skäl till att en bok inte lyfts fram.

maja lundgren sa...

Systerdyster: jag är emot provbombningarna i Norrland. Hur man än ställer sig till frågan om "neutralitetspolitik" (inom citattecken eftersom den förstås inbegriper kompromisser och kohandel som inte är mycket att yvas över) så tycker jag att det är fel att framställa det som att Sveriges säkerhet skulle öka om vi gick med i NATO. Att det var USA som utbildade mujaheddin, som sedermera avknoppade sig i den ännu mer fundamentalistiska talibanismen, är ett slags parallell till att de stödde Saddam Hussein och - minns jag fel nu eller har de inte rentav stött AlQuaida vid någon tidpunkt? Nej, det är klart att om kriget i Afghanistan lyckas såtillvida att det blir demokrati där, så är ju det utmärkt - men problemen, som i grund och botten har med stormaktspolitik, olja och andra naaturtillgångar att göra, kommer inte att kunna lösas med krig. Sverige ska stå utanför detta.
Ann: jag vet inte om Assange är skyldig eller ej enligt lag, men jag är alldeles övertygad om att det inte har någonting med Wikileaks att göra, eller ett försök att komma åt honom på så vid.
Tigerbossen hötter med fingret närsomhelst, man kan aldrig veta när han får ett sådant infall.
Clam: tyst drev är vackert, ja. Jag kommer att tänka på drivved. Sen det här med livliga debatter, många längtar verkligen efter att det ska storma om deras böcker, men sånt kan man inte bestämma själv. Boken kanske inte är särskilt upprörande, vad vet jag.
Ja, om megafonen själv blir högljudd - något slags psykokinesi kanske - också poetiskt, megafonerna demonstrerar, megafonerna har fått nog.

maja lundgren sa...

På så vis (inte på så vid).

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

Clam: ja... Dimmans drevkarlar... Megafoner med hicka... eller som spyr.

Det kan bli överlastat också - surrealistisk poesi är ofta det tycker jag (dikten av Tzara jag citerar tidigare är bra i det koncentratet, men i sin helhet är den som en korsning mellan en prylbod och en bulldozer).

maja lundgren sa...

eller en loppmarknad och en pansarvagn.

maja lundgren sa...

ok, nästa vecka kommer uppgörelsen

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sahlin-uppgorelse-nasta-vecka_5570085.svd

Och det låter ok, förhoppningsvis kan man lugnt och fint tassa ut därifrån om några år när läget är stabilt igen, om det blir så.

Folkpartiets ideologiska och krassa brösttoner - alltså, Reinfeldt är sällan svulstigt retorisk, men det kanske är bra att fp töntar sig (det syns faktiskt på Allan Widman att han är korkad. Ursäkta, men titta på uppsynen) eftersom de faktiskt säger en hel del om värderingarna som när moderaterna uttalar sig kan förefalla som helst värderingsfria.
Om ni förstår vad jag menar (skriver i all hafs).
Sahlin har rätt i att s måste tänka igenom hela sin nutidshistoria.
En orsak till att luften gått ur s - ja, inom loppet av tjugo år blev faktiskt en sociademokratisk statsminister och utrikesminister mördade. Är inte det en chock som kan ta andan ur många rörelser?

Systerdyster sa...

Alltså, inte vill heller jag att mord, våldtäkter och förtryck ska fortsätta i Afghanistan eller någon annanstans. Hur konflikten i Afghanistan löses på bästa vis är jag inte rätt person att svara på. Men jag ger mig den på att NATO:s närvaro inte beror på någon altruism (däremot kan enskilda soldater vara det). På något vis måste man komma igång med att bygga upp landets infrastruktur, se till att skola och sjukvård fungerar, det är människor jag beundrar, fast om jag inte missminner mig så har t.ex. Läkare Utan Gränser tagit hem sina hjälparbetare p.g.a. det riskfyllda läget. Nja, det är svårt, jag ska kanske inte sitta och peka finger, jag ville mest få påminna om att USA från början är en av orsakerna till kriget.

maja lundgren sa...

Systerdyster: enskilda soldater, o ja - jag tror kanske till och med att majoriteten av soldaterna, även befälen, drivs av idealism, en vilja att hjälpa Afghanistan, utan att vara anfrätta av vare sig självgodhet eller islamofobi.
Någon fick frågan "vad skulle du säga om din son ville bli soldat i Afghanistan", jag tror inte att jag skulle säga mycket alls mer än att det gjorde mig orolig men att jag var stolt över honom (beroende lite på vad som motiverade honom, vilken motorn var, givetvis). Det finns rättså många människor som endast tänker på sin egen bekvämlighet. Men enskilda soldater kan förstås bli utnyttjade som brickor i ett spel: Afghanistanfrågan är svår, mycket mycket svår, och det känns inte särskilt betryggande att politiker som den här A.W har inflytande över den.

maja lundgren sa...

För ev. nytillkomna läsare vill jag betona att tigerbossen inte ger fingret (han säger alltså inte "f... you" som några trodde här) utan hans pekfinger är alltigenom moraliskt.

Vasaplatsen sa...

Det är svårt att veta vad som driver människor, men jag tror ändå att en stor del av att vilja bli soldat i Afghanistan, eller någon annanstans, är ett sökande efter spänning och en vilja att känna sig som någon slags hjälte.

Jag tror att det vore bättre om man kunde kanalisera den viljan till att bedriva fredsarbete, även om de nu påstår sig göra det... Men hur man lyckas med det är ju en annan fråga.

maja lundgren sa...

Vasaplatsen: jo, du har säkert rätt - de flesta har kanske sett för mycket på romantiserade krigsfilmer och vill bli actionhjältar, det är förstås svårt att veta - jag försökte mest vara lite artig, betona att det inte nödvändigtvis bara är onda stridspittar som åker till Afghanistan.

(enligt Saviano är det ganska många arbetslösa unga män i Neapel som tar värvning för att det är ett av de få alternativ de har)

Systerdyster sa...

Nu prövade jag att använda en av 'knapparna' under inlägget, klickade på Blogger och vips så hamnade din rubrik och länk till inlägget hos mig.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Systerdyster sa...

Ursäkta länken men det här tycker jag är läsvärt:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article7980113.ab

Ann sa...

Systerdyster: Ja, du har en viktig poäng. Det blir liksom lite svårt att bortse från historien. Synd att världen är så cynisk.

Maja: "o ja - jag tror kanske till och med att majoriteten av soldaterna, även befälen, drivs av idealism, en vilja att hjälpa Afghanistan, utan att vara anfrätta av vare sig självgodhet eller islamofobi". Nu ska jag berätta någonting trist som förhoppningsvis bara handlar om ett enskilt fall inom militär verksamhet.
Har du hört talas om begreppet "FN-snygg"? Det syftar på svenska tjejer som tjänstgör utomlands som upplevs som mer attraktiva än vad de skulle gjort i Sverige (där utbudet är större och ingen hade lagt märke till dessa). För att uttrycka det mer konkret: knullobjekt på mission men inte hemma.
Detta och andra bisarra uttalanden erfor min manliga vän när han tjänstgjorde som sjukvårdare i ett svenskt förband i Kosovo för ett par år sedan. Det skämtades friskt om kvinnor, muslimer och bögar på den s.k "messen", förbandets restaurang/krog (och det var inte den menige soldaten som höll låda). Han upplystes även om att vissa "lägre" förband använde s.k "lösfittor", någon slags konstgjord mojäng som vandrade mellan soldater, vilken också gav fler av dem Klamydia.

Man undrar hur genuint det pågående jämställdhetsarbetet är inom denna organisation, när t.o.m befälen beter sig på som beskrivits ovan. Men förhoppningsvis var detta undantag. Jag är dock skeptisk.

Vad tror du Maja?

Ann sa...

" men förhoppningsvis var detta ett undantag" Dags att kolla synen:-)

Ann sa...

Kanske vore bra om delar av officerutbildningen blir akademisk trots allt -några kurser i moral och etik samt jämställdhet skulle inte skada. Det skulle bli för mycket för de värsta grottmännen, som skulle avsluta utbildningen i förtid eftersom de skulle hävda att de var utsatta för ett könsförtryck av den värsta sorten.

Ann sa...

Maja: Förlåt om jag kom OT, var bara tvungen att ta upp detta. Du kan radera mina inlägg.

Jag har hittat den perfekta julklappen till min mamma och min syster - Mäktig Tussilago. En sån underfundig, humoristisk och stilsäker bok var länge sedan jag läste (om någonsin). Härmed överger jag deckargenren!

maja lundgren sa...

Systerdyster: verkligen intressant artikel, tack för tipset.
Ann: jag tycker inte alls det är OT i sammanhanget, om det är undantag eller regel vet förstås inte jag. Glad att du gillar Mäktig Tussilago, låt den hemskt gärna bli julklappsbok *S*

Ann sa...

Åh Maja
kom ut ikväll
jag väntar vid porten
vid 7 eleven....:))

Jag har ingen tigerboss här hemma, men jag saknar dig i diskussionen. Sötnos:-)

Cuben sa...

Officersutbildningen idag handlar nog mycket om moral och etik, trot eller ej. Det utbildas både män och kvinnor. Vissa av orden som har använts här bortser lite från detta faktum. Officersutbildningen är i allra högsta grad akademisk. Sedan kan ju någon annan kanske definiera vad vi menar som akademisk. En intressant diskussion för sig.

Anonym 19:11 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann sa...

Cuben: Säg vad du vill säga istället för att svamla. Officerutbildningen är inte akademisk i dagsläget. Däremot finnas ett sådant förslag.

Anonym sa...

Finns det flera Ann här inne som är kära i Maja? Vad bra!Din poäng var?

maja lundgren sa...

Akademisk utbildning behöver inte vara någon garant för någonting, har inte varit det genom historien och är det inte nu heller.
Ska springa iväg till undervisningen nu, svarar lite längre senare.

Systerdyster sa...

Skulle en akademisk utbildning innebära en bättre yrkeskår? Själv tillhör jag en kår som med näbbar och klor slagits för att få en akademisk status. Sedan ett antal år är nyutexaminerade sjuksköterskor både fil. kand:er och leg. sjuksköterskor. Jag vet inte om de är bättre rustade att möta den kliniska verksamhet som de möter i sin vardag om de är bättre än jag och andra med en äldre utbildning. Ibland kan jag tycka att man totalt missar målet och att praktiken i klinisk verksamhet har fått stryka på foten till förmån för annat. Hur som helst skyddar knappast en akademisk examen mot beskjutning och som Maja skriver, man blir inte en bättre människa av sina högskolepoäng.

He, he. Seveneleven, hur blev du indragen i det där? ;-)

Henrik Brändén sa...

Du efterlyser synpunkter om Afghanistan: Min historielärare (dem hade jag tur med!) sade en gång att det enda man lär av historien är att man inget lär av historien. Britterna försökte med Afghanistan under sin kolonialtid, men förstod att de inte kunde etablera kontroll över marken, så de drog sig tillbaka till Pakistan. Sovjet försökte från 1979, med motiveringar som faktiskt till förväxling liknar dem som fördes fram inför USAs invasion, och i vår svenska debatt idag: kamp mot ett gammaldags, feodalt, kvinnoförtryckande och religiöst fundamentalistiskt system och för modernitet, utveckling och kvinnors rättigheter. Mål det är svårt att inte hålla med om. Men genom att bara kasta fram dem missar man tre viktiga diskussioner (i kommande kommentarer):

Henrik Brändén sa...

(1) Hur värderar vi tankarna om demokrati och mäsnkliga rättigheter mot var nations rätt till självbestämmande? När jag var barn var många engagerade för Vietnams folk mot USA, och i vart fall i min familj var det inte för att man stödde den kommunistiska regimen i Nordvietnam, utan för att man tyckte det skulle vara Vietnamesernas egen sak att reda ut vilket styre de skulle ha. När jag var med och protesterade mot Sovjets invasion i Afghanistan var det inte för att jag stödde de feodala krigsherrar och fundamentalister som kunde förväntas ta över (och mycket riktigt tog över) då Sovjet drog sig tillbaka. När Sverige länge hävdade att Vietnam inte hade rätt invadera Kambodja 1979 var det inte för att vi älskade vad de Röda Khmererna gjort. Utan för att vi stod upp för principen om var nations rätt till självbestämmande. När jag blivit lite klokare och mognare har jag kommit till slutsatsen att det trots allt var bra att Vietnam gick in i Kambodja och störtade Pol Pot, och kanske att det också var bra att Kenya gick in i Uganda och störtade Idi Amin. Så någonstans går en linje i sanden för när det kan vara rätt för ett land att blanda sig i ett annat lands inre angelägenheter. Men vad vi sett det senaste dryga årtiondet är att västvärlden givit sig själva rätt att fatta sådana beslut i hela mänsklighetens namn, och strängt taget visar en viss förmåga att se genom fingrarna med övergrepp och förtryck så länge utövarna inte utmanar USAs/västs politiska roll i världen. Det finns en nykolonialistisk underton i "den vita mannens" åter hävdade rätt att ingripa militärt för att skapa västerländsk demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Som skulle gjort invasionerna i både Afghanistan och Irak problematiska, även om de hade lyckats och lett till de mål som ställts upp. Vilken rätt har vi att utifrån våra värderingar tala om för människor på andra sidan jorden att de ska bygga ett samhälle inte utifrån sina egna traditionella religiösa värderingar, utan utifrån våra upplysta sekulära principer? Hur säkra kan vi vara på att våra värderingar är rättare, bättre än deras? Frågorna påminner om de som invandringen reser, fast med omvända förtecken: Här är det vi som kommer till dem och talar om hur de ska bygga sitt samhälle. Med vapen i hand! Den inte så enkla frågan om kulturrelativism kontra övertygelsen om våra värderingars generella riktighet!

Henrik Brändén sa...

(2) Även om man skulle komma fram till att ett militärt ingripande för att hålla vad vi med våra värderingar tycker är skurkar borta från makten i ett land på andra sidan jordklotet vore principiellt rätt måste man ställa sig den rent pragmatiska frågan: Kan vi det? Kommer vi att lyckas? Eller riskerar det vi gör bara att göra saker etter värre? Erfarenheterna från Irak förskräcker: Det våld som kommit ur sönderfallet efter ockupationen har kostat mångdubbelt fler människor livet än Saddams förtryckarapparat. Väst har inga garantier för att den skrangliga demokrati man fått på stapplande fötter ska överleva efter det de amerikanska soldaterna lämnar landet. Extrem islamistsik terror fanns inte i landet före invasionen, idag frodas den. Inte ens oljan (som många misstänkte var den egentliga anledningen för invasionen) har man lyckats få ordning på! Och tittar vi på Afghanistan: En president som håller sig kvar vid makten genom valfusk, huvuddelen av landet kontrollerat av klanledare/krigsherrar, talibaner som skaffar kontroll över allt större del av landet, och nu efter snart tio års ockupation fått en legitimitet hos befolkningen de aldrig hade när de satt vid makten. USA och flertalet andra länder har beslutat sig för att dra sig tillbaka. Man säger att man måste stanna tills lokal polis och militär är färdiguppbyggda, så de kan ta över. Hallå, om man hållit på i åtta år, och fortfarande nästan inte kommit någonstans med detta, hur stor är då chansen att man ska lyckas få ihop något som verkligen fungerar på ett eller ett par år till?

(3) Sverige åkte till Afghanistan på ett FN-mandat, och då det hela startade var det klart utsagt att det skulle vara en fredsbevarande och infrastrukturuppbyggande FN-insats helt skild från NATOs ockupation. Vi vet vad som hände med detta, efter ett tag var svensk trupp funktionellt (om inte formellt) helt integrerad med NATOs verksamhet i landet, opererande under NATO-befäl. Många säger att en viktig anledning till detta var att Sverige ville visa sig pålitligt mot vännerna i NATO. Fp-politiker hotar i radion med att om vi åker därifrån kan konsekvenserna bli att vi kanske inte får hjälp av vännerna den dag vi eventuellt skulle behöva detta. Samtidigt har den socialdemokratiska regeringen fortsatt, och den borgerliga i hissnande takt accellererat en militär nedrustning som skulle gjort min ungdoms pacifistiska miljöpartister alldeles till sig av entusiasm: Landet står i realiteten utan försvar, ledande försvarspolitiker från regeringssidan förklarar att vi inte kan lämna Afghanistan om vi vill få våra vänners hjälp att försvara oss, och försvarsministern sitter och gläffser att allt kommer att ordna sig i kort koppel som slutar i finansministerns hand. Man behöver inte nödvändigtvis tro att allt var en från början uttänkt konspiration för att få med oss i NATO för att tycka att detta sammantaget är rätt obehagligt.

Jag är osäker på om det hade varit rätt eller fel att skicka trupp till Afghanistan om det hade funnits någon verklig chans för väst att vinna kriget och hjälpa en stabil, verkligt demokratisk regering komma på plats. Jag är övertygad om att någon sådan möjlighet inte finns, och att vi därför bör lämna Afghanistan. Och att enkel anständighet kräver att vi tar ansvar för de människor som efter det vi lämnar riskerar liv och lem för att ha samarbetat med oss, och ser till att hjälpa dem till ett fortsatt liv i trygghet - antingen här eller på någon annan plats.

Marianne Johansson sa...

jag vet inte vem denne henrik brändén är men har nu läst det han här skrivit och tycker det verkar vara ungefär i linje med vad jag tycker - jag har ju lyssnat mycket på noam chomsky och tagit intryck av det han säger...

Ann sa...

Anonym 19.11: Jepp, nu skaffar jag ett konto på blogger så jag slipper bli ihopväxlad med den här andra kärlekskranke Ann (hahahahaha). Är det någon som driver med mig tro?

Syster Dyster: Nej, man blir inte en bättre människa av högskolepoäng men några kurser i feminism kanske skulle rensa ut de värsta trollen. det var så jag menade.

See you soon, Maja!

Återkommer med ett bloggerkonto där jag är jag och inte någon annan (mitt ryckte står på spel eller åtminstone blir det sämre än tidigare) Någon förresten som vet hur man fixar detta?

Ann sa...

Rättelse: "see you soon, Maja" skulle ha kommit på slutet. Herregud!

Anonym sa...

Henrik Bränden: Men hur ska du ha det egentligen?

Först skriver du "När jag blivit lite klokare och mognare har jag kommit till slutsatsen att det trots allt var bra att Vietnam gick in i Kambodja och störtade Pol Pot, och kanske att det också var bra att Kenya gick in i Uganda och störtade Idi Amin".

Men lite längre ned säger du "vilken rätt har vi att utifrån våra värderingar tala om för människor på andra sidan jorden att de ska bygga ett samhälle inte utifrån sina egna traditionella religiösa värderingar, utan utifrån våra upplysta sekulära principer?"

Detta resonmang blir motsägelsefullt och därför svårt att ta till sig. Om du kunde sammanfatta det du har skrivit i ett par kärnmeningar skulle jag vara tacksam.

Anonym 19:11 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Ann är en obildad högerkärring som inte har på Majas blogg att göra.

maja lundgren sa...

Ann: Jisses. Ja skaffa ett googlekonto. Och ignorera föregående kommentar.
Det finns en viss motsägelsefullhet i Henriks resonemang, men till större delen instämmer jag med det han skriver.
Det viktiga nu är att starta en motståndsrörelse. Fp är ett hot mot världsfreden. Fp i vid bemärkelse.

valens sa...

En festlig metafor någonstans i debattens vimmel (Maja och hennes sagolika uttryck…)
*
Megafonens “fria översättning”
…don't become some background noise. A backdrop for the girls and boys who just don't know or just don't care and just complain when you're not there.
You had your time; you had the power you've yet to have your finest hour.
All we hear is…


Déjà vu (Någonstans på Gaggböle…? ;) )

maja lundgren sa...

http://www.expressen.se/nyheter/1.2191186/nato-och-ryssland-diskuterar-samarbete-i-afghanistan

Och nu ska antagligen Putin dit också. Och då blir ju allting bra. Ursäkta en arg amatör, men inte behöver man vara särskilt konspirativt lagd för att tycka att det här cyniska spelet är något Sverige ska backa ur illa kvickt faktiskt.
Nu ska jag läsa Lasse Bengtssons artikel ordentligt.

maja lundgren sa...

Jag är besatt av anden Lemmy för tillfället, en person som hela tiden är stadd i det som kritikerna kallar "psykologisk utveckling". Det går fram och tillbaks med honom, Indiandräkten är densamma om än lite mer luggsliten, åsikterna kränger en hel del och många av dem är fortfarande inte så kallat rumsrena. Just nu säger han: "Nu ska fan Putin dit också!"

Henrik Brändén sa...

Hej Anonym och Maja,
Jag har inte för vana att skriva så här långt i andras kommentarsfält, men inspirerades av Majas tydliga uppmaning att ta Afghanistanfrågan i hornen.
Den efterlysta sammanfattningen finns faktiskt, i slutet av den sista av mina kommentarer.
Det anonym kallar inkonsekvens var ett försök från mig att förklara att den grundläggande frågan är svår, att den har många sidor. Jag ser situationer när det kan vara rätt att ingripa, men är osäker på om detta verkligen var en sådan. Däremot är jag övertygad om att det man i så fall skulle vilja uppnå inte är möjligt. I vart fall inte med de resurser vi i väst är beredda att sätta in.

Anonym sa...

Sofia Arkelsten + Shell = sant. Kan människan sitta kvar efter detta?

Att kalla en sådan resa för studieresa låter väldigt suspekt i alla fall för en miljöpartist och att Reinfeldt och Bildt försvarar henne i termer av ung och kvinna gör inte saken bättre. Som att hon skulle ursäktas på grund av dessa attribut. Vet inte vad som är värst i denna historia hennes egna eller andras uttalanden, men som partisekreterare har hon i alla fall tappat all trovärdighet, som jag ser det.

maja lundgren sa...

Har Reinfeldt och Bildt försvarat det med att hon är ung och kvinna? Har du de exakta formuleringarna?
Det där håller väl på att utredas, och det är bra.

maja lundgren sa...

Obildade högerkärringar är för övrigt varmt välkomna här. Kul sort på det hela taget.
Folkpartister undanbedes.

maja lundgren sa...

Valens: å, Queen! Freddy Mercury är bara för skamlös.
Background noise finns det för mycket av, jepp.
Nu ska jag fortsätta krossa fp.

maja lundgren sa...

Apropå s-krisen,
ursäkta ytterligare en länk men den här artikeln av Margareta Winberg kan jag bara skaka på huvudet åt, en sån aningslöshet...
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article8040996.ab

"Vi måste förstå vad den människa som under lång tid formats av vår politik behöver i dag".

maja lundgren sa...

Kan man uttrycka det mer luddigt auktoritärt?
Jag har inte sett Starke man, den handlar väl om den attityden.
"Vi" i det här fallet är de upphöjda socialdemokraterna, långt över undersåtarna. De har till och med skapat (ok format) människan, och nu måste de kungliga socialdemokraterna försöka förstå den lilla människan.
Det här påminner om varför jag tänkte emigrera (antagligen därför zamenhof uppfattade mig som moderat på tåget 1991)
Det här med Shell, lyckas inte uppbåda någon större indignation, men visst är det dåligt med olja.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym 19:11 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym 19:11 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Systerdyster sa...

Ja, jag undrade också vad som hänt med Clams blogg. Krya på er på på det grunda djupet.

Jag tackar för klippet med The Queen och dansar vidare ut i fredagsnatten.

Cuben sa...

Mitt råd till Arkelsten är "Tanka Esso så slipper du få Shell".

Ann sa...

Är på landet och min svåger försöker att hjälpa mig att fixa detta konto som ska vara personligt men alla försök hitills har misslyckats (kan iofs bero på att vi är "in the middle of fucking nowhere").

Den obildade högerkärringen (Ja, behöver läsa på vissa saker, hehe) ser fram emot att argumentera med Maja inom kort!

Cuben: den var klockren. Arkelsten blir förhoppningsvis en parantes i Reinfeldregeringen. Hade faktiskt haft mer respekt för henne om det rört sig om våld mot tjänsteman. Men som alltid handlar det om girighet och vad som gynnar "mig" bäst (kontrakt i stockholm får man inte utan motprestation) Fasiken vad less svenska folket är på detta. Nu får Reinfeldt ta och skärpa till sig.

maja lundgren sa...

Ann: våld mot tjänsteman? Haha, ja du verkar ju vara en grufftutte (egentligen var det Bitten jag döpte om till Grufftutten).
Arkelsten, illa påläst där fortfarande men jag tycker att fallet verkar vara ett i raden som illustrerar att vi i Sverige snarast ställer högre moraliska krav på politiker än på vanliga medborgare (jag jämför hela tiden med Italien så de triviala underlåtenhetssynderna eller småfiffligheterna kan bara inte få mig upprörd). Men som sagt är illa insatt i just detta.

Jo, den här m-politikern som fixade till
sig en lägenhet som var avsedd för hemlösa, genom fiffel via en ideell förening: sparken. Försvinna ur politiken för alltid.

maja lundgren sa...

Han arbetade väl dessutom med sociala frågor. Namnet undflyr mig just nu.

maja lundgren sa...

Rent generellt menar jag så här:
1. Det får inte gå inflation i att man kräver politikers avgång. Det är inte nyttigt att utse syndabockar. Däremot är det viktigt med öppna kort, och att utreda var gränserna går.
Jag vet inte om det verkligen är ett brott, eller omoraliskt, av en riksdagsman att åka till en konferens ordnad av Shell, och jag antar att det finns många andra liknande fall. Gränsfall, kanske.
Sen har väl inte just moderaterna profilerat sig som motståndare mot olja, jag föreställer mig att majoriteten av deras väljare är bilförare, till exempel. Shell kanske är lite ondare än Esso, jag har faktiskt ingen riktig uppfattning om graden av ondska inom oljebolagsbusinessen, vad jag menar är bara att det är rätt många som har en hel del olja på sitt samvete, så det borde inte kunna betraktas som hyckleri att hålla föredrag på en konferens som Shell ordnat. Men inte vet jag, jag har ganska lite olja på mitt samvete eftersom jag inte kör bil och huset jag bor i drivs av något slags fjärrvärme.

maja lundgren sa...

Indirekt har väl alla olja på sitt samvete, än så länge drivs väl stora delar av samhället av olja.

maja lundgren sa...

Aha, jag läser på lite mer: de där lägenhetsaffärerna var värre då tycker jag:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2194121/har-ar-arkelstens-lagenhetsaffarer

Motiverar avgång menar jag. Politiker som är med och formar en bostadspolitik som ökar klyftorna i samhället, som aningslös överklass, bör nog inte i alltför hög grad berika sig på det viset.

valens sa...

Jag håller med Maja som skriver att det är viktigt med öppna kort, och att utreda var gränserna går.
Det finns saker värre än Shell och Esso…
Var går gränserna i Vänskapskorruption och maktmissbruk?... Läs noggrant.

Marianne Johansson sa...

(Maja! - 'undflyr mej' - just dessa två ord fastnade hos mej - vad säger detta om mej? - det kan man fråga sig - haka upp sig på sådant som är oviktigt i sammanhanget - jag hoppas själv kunna använda mig av detta - som jag tycker - poetiska uttryck någon gång vid passande tillfälle - det är det 'poetiska' som jag liksom jämt är 'ute efter'... )

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

Valens: just den oljiga historien menade jag kanske i sig inte skulle räcka för avgång, men lägenhetshistorien, jo.
Clam: Ulf Kristersson, så var det ja. Och han sitter kvar? Med sekatören i högsta hugg?
Marianne: jag tycker också att det är ett poetiskt verb, möjligen för att det antyder att språket har ett eget liv. Om ord kan fly/undfly dem som använder dem, vad allt kan man då inte tänka sig att de kan göra?
Jag kommer att krossa moderaterna också, tar fp först.

maja lundgren sa...

Man kanske inte ska slösa med ett så fint verb på Ulf Kristofferson.

maja lundgren sa...

Cuben: det har kommit in en kommentar från dig i min mail som inte syns i bloggen (ännu?), om det ser spökigt ut så svarar jag alltså på den:
ja, bjudresa till Mexiko och snart även bjudresa till Istanbul. Jag höll på att komma iväg på en bjudresa till Cuba också, men det stoppades av två andra svenska författare som ansåg det oförenligt med deras moral. Jag tyckte att det var väldigt synd. Mexikansk politik har jag knappt skrivit om alls, det är sant, det kanske jag borde, men rent generellt gillar jag inte riktigt den där renlighetsmanin.
När det gäller bostäder, så var det den gamla "kommunistiska" bostadsförmedlingen som gav mig en lägenhet i Midsommarkransen, jag hade stått i kö i fyra år och fick den direkt när jag ringde. Jag tror ärligt talat inte alls att det är bostadsförmedlingens fel att folk skaffar sig lägenheter genom kontakter och/eller svarta pengar, och/eller köper bostadsrätter till horribla priser.
Det var för övrigt en intervju med en hemlös någonstans, som sa att när nu så många lägenheter blivit omvandlade till bostadsrätt (och tro't eller ej, det är rätt många som inte har råd) så bör de som har pengar åtminstone inte sno åt sig lägenheter som är avsedda för de något mindre bemedlade.
Så njä, den där Shell-resan kan jag inte bli speciellt indignerad över, men att skylla på bostadsförmedlingen i det här fallet menar jag blir aningen skevt.

maja lundgren sa...

Renlighetsmanin - alltså exempelvis att stoppa en resa till ett land för att det skulle kunna ses som ett stöd till regimen.

maja lundgren sa...

Cubens kommentar syns fortfarande inte - kan det ha med tidsomställningen att göra...? I spamkorgen har den inte hamnat och jag har inte raderat den. Ett av alla dessa elektroniska mysterier.

Cuben sa...

Det jag bland annat vill säga är att det är säkert många, däribland politiker som har fått sina lägenheter, genom kontakter eller genom låt oss säga gentjänster. Om vi hade en självständig kommunal revision, även av kommunens fastighetsbolag, tror jag vi skulle få se fler fall av det jag kallar korruption. Inget av detta verkar Arkelsten ha ägnat sig åt.

Att bli bjuden på resor tillhör kutym och är inget undantag. Hela kampanjen mot Arkelsten spelar på en stor del av registret som heter smutskastning. Snart kommer väl Borgström och kräver att någon åklagare ska titta på allt också.

Jag gillar exempelvis att Gunilla Carlsson, äntligen, stoppar bidrag till länder där korruption är bevisad. Det är verkligen på tiden.

Det var något som hände i sista steget i mitt förra inlägg, just på slutet. Jag såg det som inlägg när jag tittade in någon minut efteråt, men nu är det borta.

Cuben sa...

Jag lägger in kommentaren en gång till, även om den tidsmässigt hamnar fel.

Korruption är ett stort problem i hela världen, även i Sverige. Vänskapskorruption, där den ena parten har ett publikt uppdrag och på så sätt resurser måste få en bättre uppföljning i Sverige. Idag har kommuner och landsting inte självständig revision. Det är undermåligt i ett civiliserat land. Ahlenius har sunda synpunkter här. Men det är klart vilken politiker vill såga av grenen de själva sitter på.

Tillbaka till Arkelsten. Hon har faktiskt skrivit om dessa ”upplevelser” på sin blogg. Hur svårt var det då för grävande journalister att hitta vad hon har varit. Jag har också genom en blogg lärt känna att en av i mitt tycke Sveriges bästa författare har varit på bjudresa till Mexiko. Även hon skrev om det på sin blogg. Vad som inte är bra är om den som har blivit bjuden okritiskt och naivt tolkar intrycken.

Ibland för att gå till en extrem, så kan man ju undra om valrörelser går ut på att försöka muta oss väljare genom överbud. Rösta på den som bjuder högst så att säga. Jag vill bara illustrera att detta tema är svårt.

I Sverige och särskilt Stockholm har vi kvar ett närmast kommunistiskt system när det gäller bostad. Ungefär som östtyskarna som köade tio år för att få en bil. Om man nu kan kalla Trabant för en bil. Samma system gäller bostäder i Stockholm. Det enda sättet att gå runt systemet i Sverige, precis som i Östeuropa är pengar eller kontakter. Särskilt journalister i Stockholm vet vad jag beskriver. Nu har samtidigt hyresvärdar rätt att förfoga över 50% av alla lägenheter som blir lediga. Eller om det nu är en rekommendation? Att de som äger ett hyreshus inte får förfoga över alla lägenheter övergår mitt förstånd. Men det är ju klart de byggdes antagligen med statssubventioner. Dessa subventioner är ju alltid 100% rättvisa eller hur!? Våra skattepengar, eller pensionspengar, användes för att ge subventioner till andra, för att bygga hus. Hur bra var det? För oss vanliga skattebetalare alltså.

Undrar just hur det går (gick) till i alla kommunala bostadsbolag som också bara gav 50% av lägenheterna till bostadskön. Hur var systemet för de resterande lägenheterna? Tror ni att det var några politiker som fick del av dessa favörer. Allt för samhällets bästa förstås.

Peter Wolodarski har en alldeles utmärkt ledare i DN idag.

För mig verkar det dock som om pressen ibland silar mygg och sväljer kameler. Man försöker desperat hitta skugga på Ceasars hustru. Det blir person och inte sak som blir avgörande. Ingen gråskala finns. All korruption som kanske finns och journalister känner till håller man tyst om. Så fort man hittar ett offer så skickar man ut vargflocken. Extra patetiskt blir det när den drabbar en kvinna som ska få ett jobb i ett av våra politiska partier, inte ett i sig av oss alla betalt uppdrag. Nu hålls i och för sig alla riksdagspartier under armarna med statssubventioner så det är klart att vi har rätt till en viss insyn trots allt. Jag tycker det är värre i fallet Hem och Skola där de får nästa 700.000 SEK av staten (av oss alltså) och lurar till sig sponsorpengar genom att föra folk bakom ljuset.

Om jag nu kommer ihåg rätt så har många stater korruption som brott, inte Sverige! När ska vi vakna upp ur vår törnrosasömn?

Det vi däremot borde kräva av alla politiker är att precis som Sofia Arkelsten löpande redovisa på sina bloggar om sina resor och reflektioner, särskilt när vi betalar för deras tid och någon annan betalar resan. Detta bör vara en sens moral av vad vi nu har sett om och läst om Arkelsten. Vi vill ha öppenhet och transparens precis på samma sätt som hon har gjort. Allt annat vore fel.

maja lundgren sa...

Cuben: ah, nu syns din senaste kommentar åtminstone (den var inte där alldeles nyss).
Jag vet inte riktigt om jag håller med om att det är smutskastning, däremot får man självklart se upp - en person ska inte bära ansvaret för mångas fel. Om det finns många politiker som fått lägenheter i utbyte mot "gentjänster" så måste det ju också upp i dagen.
Jag tycker att Kristofferssons lägenhetsaffär verkar mer uppenbart fel och myglig.
När det gäller olja är jag överens med Schyman om att Bildt/Lundin oil är betydligt mer blamerande än Shells bjudresa.

Cuben sa...

Baylans, sossarnas partisekreterare, vandel jämfört med Arkelsten är ju mycket bättre. Hans försvar när han gick på porrklubb var. ”Jag betalade allt själv…”. Han visste dessutom var han var, bara det är ju bra. Vad han betalde för skulle jag däremot allt bra vilja veta.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.188520/baylan-det-var-ganska-oforstandigt.


Att Baylan enligt Expressen godkände medlemsfusk är naturligtvis helt ok. Sånt är ju inget hot mot demokratin.

http://www.expressen.se/nyheter/1.187420/skolministern-godkande-medlemsfusk

maja lundgren sa...

Cuben: är du något slags lobbyist? Jag ställer frågan i all uppriktighet, eftersom jag har hört att det händer att intresseorganisationer låter någon ta ett nick för att driva sin sak på nätet.
Om man vill kan man ju alltid hitta fel hos motståndarna, och ha överseende med allt "de egna" håller på med. Då blir en tidnings luskande i den enes eventuella besök hos prostituerade till smutskastning, medan skriverier om den andres porrklubbsbesök blir seriös journalistik.
Om den ena betalar en slant till en tonåring för att sitta barnvakt är det ett grovt fel om det rör sig om någon med politiska åsikter man ogillar - medan om en annan trixar med kontrakt är det försumbart om det är någon på "rätt" sida om höger/vänsterstrecket. Vart leder såna resonemang?

Anonym sa...

Korruption är ett stort problem i hela världen, även i Sverige. Vänskapskorruption, där den ena parten har ett publikt uppdrag och på så sätt resurser måste få en bättre uppföljning i Sverige. Idag har kommuner och landsting inte självständig revision. Det är undermåligt i ett civiliserat land. Ahlenius har sunda synpunkter här. Men det är klart vilken politiker vill såga av grenen de själva sitter på.

Tillbaka till Arkelsten. Hon har faktiskt skrivit om dessa ”upplevelser” på sin blogg. Hur svårt var det då för grävande journalister att hitta vad hon har varit. Jag har också genom en blogg lärt känna att en av i mitt tycke Sveriges bästa författare har varit på bjudresa till Mexiko. Även hon skrev om det på sin blogg. Vad som inte är bra är om den som har blivit bjuden okritiskt och naivt tolkar intrycken.

Ibland för att gå till en extrem, så kan man ju undra om valrörelser går ut på att försöka muta oss väljare genom överbud. Rösta på den som bjuder högst så att säga. Jag vill bara illustrera att detta tema är svårt.

I Sverige och särskilt Stockholm har vi kvar ett närmast kommunistiskt system när det gäller bostad. Ungefär som östtyskarna som köade tio år för att få en bil. Om man nu kan kalla Trabant för en bil. Samma system gäller bostäder i Stockholm. Det enda sättet att gå runt systemet i Sverige, precis som i Östeuropa är pengar eller kontakter. Särskilt journalister i Stockholm vet vad jag beskriver. Nu har samtidigt hyresvärdar rätt att förfoga över 50% av alla lägenheter som blir lediga. Eller om det nu är en rekommendation? Att de som äger ett hyreshus inte får förfoga över alla lägenheter övergår mitt förstånd. Men det är ju klart de byggdes antagligen med statssubventioner. Dessa subventioner är ju alltid 100% rättvisa eller hur!? Våra skattepengar, eller pensionspengar, användes för att ge subventioner till andra, för att bygga hus. Hur bra var det? För oss vanliga skattebetalare alltså.

Undrar just hur det går (gick) till i alla kommunala bostadsbolag som också bara gav 50% av lägenheterna till bostadskön. Hur var systemet för de resterande lägenheterna? Tror ni att det var några politiker som fick del av dessa favörer. Allt för samhällets bästa förstås.

Anonym sa...

Korruption är ett stort problem i hela världen, även i Sverige. Vänskapskorruption, där den ena parten har ett publikt uppdrag och på så sätt resurser måste få en bättre uppföljning i Sverige. Idag har kommuner och landsting inte självständig revision. Det är undermåligt i ett civiliserat land. Ahlenius har sunda synpunkter här. Men det är klart vilken politiker vill såga av grenen de själva sitter på.

Tillbaka till Arkelsten. Hon har faktiskt skrivit om dessa ”upplevelser” på sin blogg. Hur svårt var det då för grävande journalister att hitta vad hon har varit. Jag har också genom en blogg lärt känna att en av i mitt tycke Sveriges bästa författare har varit på bjudresa till Mexiko. Även hon skrev om det på sin blogg. Vad som inte är bra är om den som har blivit bjuden okritiskt och naivt tolkar intrycken.

Ibland för att gå till en extrem, så kan man ju undra om valrörelser går ut på att försöka muta oss väljare genom överbud. Rösta på den som bjuder högst så att säga. Jag vill bara illustrera att detta tema är svårt.

I Sverige och särskilt Stockholm har vi kvar ett närmast kommunistiskt system när det gäller bostad. Ungefär som östtyskarna som köade tio år för att få en bil. Om man nu kan kalla Trabant för en bil. Samma system gäller bostäder i Stockholm. Det enda sättet att gå runt systemet i Sverige, precis som i Östeuropa är pengar eller kontakter. Särskilt journalister i Stockholm vet vad jag beskriver. Nu har samtidigt hyresvärdar rätt att förfoga över 50% av alla lägenheter som blir lediga. Eller om det nu är en rekommendation? Att de som äger ett hyreshus inte får förfoga över alla lägenheter övergår mitt förstånd. Men det är ju klart de byggdes antagligen med statssubventioner. Dessa subventioner är ju alltid 100% rättvisa eller hur!? Våra skattepengar, eller pensionspengar, användes för att ge subventioner till andra, för att bygga hus. Hur bra var det? För oss vanliga skattebetalare alltså.

Undrar just hur det går (gick) till i alla kommunala bostadsbolag som också bara gav 50% av lägenheterna till bostadskön. Hur var systemet för de resterande lägenheterna? Tror ni att det var några politiker som fick del av dessa favörer. Allt för samhällets bästa förstås.

Peter Wolodarski har en alldeles utmärkt ledare i DN idag.

För mig verkar det dock som om pressen ibland silar mygg och sväljer kameler. Man försöker desperat hitta skugga på Ceasers hustru. Det blir person och inte sak som blir avgörande. Ingen gråskala finns. All korruption som kanske finns och journalister känner till håller man tyst om. Så fort man hittar ett offer så skickar man ut vargflocken. Extra patetiskt blir det när den drabbar en kvinna som ska få ett jobb i ett av våra politiska partier, inte ett i sig av oss alla betalt uppdrag. Nu hålls i och för sig alla riksdagspartier under armarna med statssubventioner så det är klart att vi har rätt till en viss insyn trots allt. Jag tycker det är värre i fallet Hem och Skola där de får nästa 700.000 SEK av staten (av oss alltså) och lurar till sig sponsorpengar genom att föra folk bakom ljuset.

Om jag nu kommer ihåg rätt så har många stater korruption som brott, inte Sverige! När ska vi vakna upp ur vår törnrosasömn?

Det vi däremot borde kräva av alla politiker är att precis som Sofia Arkelsten löpande redovisa på sina bloggar om sina resor och reflektioner, särskilt när vi betalar för deras tid och någon annan betalar resan. Detta bör vara en sens moral av vad vi nu har sett om och läst om Arkelsten. Vi vill ha öppenhet och transparens precis på samma sätt som hon har gjort. Allt annat vore fel.
Cuben

Anonym sa...

För mig verkar det dock som om pressen ibland silar mygg och sväljer kameler. Man försöker desperat hitta skugga på Ceasers hustru. Det blir person och inte sak som blir avgörande. Ingen gråskala finns. All korruption som kanske finns och journalister känner till håller man tyst om. Så fort man hittar ett offer så skickar man ut vargflocken. Extra patetiskt blir det när den drabbar en kvinna som ska få ett jobb i ett av våra politiska partier, inte ett i sig av oss alla betalt uppdrag. Nu hålls i och för sig alla riksdagspartier under armarna med statssubventioner så det är klart att vi har rätt till en viss insyn trots allt. Jag tycker det är värre i fallet Hem och Skola där de får nästa 700.000 SEK av staten (av oss alltså) och lurar till sig sponsorpengar genom att föra folk bakom ljuset.

Om jag nu kommer ihåg rätt så har många stater korruption som brott, inte Sverige! När ska vi vakna upp ur vår törnrosasömn?

Det vi däremot borde kräva av alla politiker är att precis som Sofia Arkelsten löpande redovisa på sina bloggar om sina resor och reflektioner, särskilt när vi betalar för deras tid och någon annan betalar resan. Detta bör vara en sens moral av vad vi nu har sett om och läst om Arkelsten. Vi vill ha öppenhet och transparens precis på samma sätt som hon har gjort. Allt annat vore fel.
Cuben

Ann sa...

Cuben: Skulle en folkvald per automatik få legitimitet för att han eller hon redovisar det ena eller andra på sin blogg? Det låter väldigt flummigt. Sedan förstår jag inte din jämförelse mellan en folkvald och en författare. Varför skulle den senare ha någon som helst skyldighet att redovisa sina resor?

"Vi vill ha öppenhet och transparens", skriver du - jag antar att du med detta även syftar på lägenhetsaffärer

Maja: nu ska jag fixa det där kontot. Sedan ta reda på vad som menas med "grufftutte" (haha)

PS Menade egentligen vålsamt motstånd, men även våld mot tjänsteman hade klingat bra mycket bättre än detta ständiga fifflande med hyreskontrakt till höger och vänster.

Ann sa...

Cuben skrev: "Det jag bland annat vill säga är att det är säkert många, däribland politiker som har fått sina lägenheter, genom kontakter eller genom låt oss säga gentjänster".

Just sådana lirare, Cuben, ska inte vara med i politiken. Du kan inte stå och moralisera över andra, för att sedan, när strålkastarljuset riktas mot dig, göra en pudel. Man köper det om det handlar om en tobleroneask men inte när det kommer till 300.000 under bordet för en hyreslägenhet.

Gud vad trött jag är på människor som skyller på systemet fr att de inte kan få en lägenhet i Stockholms innerstad. Varför inte göra som vanliga människor och gilla läget(i förorten).

Anonym 19:11 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

Ann: en författare är väl inte direkt skyldig att redovisa sina resor, men det är klart att det ibland kan vara läge att tänka till: om man blir bjuden av en skurkregim kan ju avsikten vara pr för landet, legitimera eventuell diktatur. Det kan vara en ganska svår avvägning. Det politiska styret i Mexiko är inte precis idealiskt och det finns bråddjupa klyftor mellan fattiga och rika (som dessutom rätt mycket är etniska: d.v.s ju vitare man är desto mer övre medelklass eller överklass). Så visst tänkte jag till lite grann, men jag ansåg att det hade varit dumt att tacka nej trots att resan till hälften var finansierad av det mexikanska kulturdepartementet. Jag menade också att det var trist att svenska författares resa till Cuba stoppades, gissar att det berodde på att några var rädda för skandalrubriker (svenska författare stödjer Castro, eller nåt sånt).

Sedan kan det förstås vara så när en politiker granskas att det hela antar orimliga proportioner, men jag tycker inte att man kan säga att media i stort gör skillnad mellan höger och vänster där, möjligen (fast det här får mediekritiker studera) har det snarast varit slagsida åt att sätta dit s-politiker.
Köpa lägenhet svart är olagligt. Det blir inte bättre av att andra också har gjort det. Nu vet jag inte om det var så i det här fallet, men man kan inte i sig motsätta sig att det undersöks.
Men det är kanske främst det här jag har invändningar emot:
"Extra patetiskt blir det när den drabbar en kvinna som ska få ett jobb i ett av våra politiska partier, inte ett i sig av oss alla betalt uppdrag. Nu hålls i och för sig alla riksdagspartier under armarna med statssubventioner så det är klart att vi har rätt till en viss insyn trots allt"
Det handlar inte bara om pengar. Rätt till insyn handlar även om demokrati.

Ann sa...

Cuben: håller dock med dig om att Maja är en av Sveriges absolut bästa författare, har precis införskaffat "Myggor och Tigrar"!

I övrigt tycker jag att det du säger är bullshit; varken politiska partier eller medborgare har överseende med det som du kallar för kutym (i alla fall inte ute i landet)

Många skott på rad blev det. Hoppas att du duckade:)

Cuben sa...

Nej jag är ingen lobbyist. Först visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag tar det nog som en komplimang. Att lobba för sina egna ideer och tankar gör väl en inte till lobbyist.

Jag gillar sedan länge Majas blogg. Det är högt i tak. Sakfrågor står oftast i förgrunden och inte person. "Maja" behöver bara hytta med fingret så ställer de flesta in sig i ledet igen. På den här bloggen verkar många komma från olika utgångspunkter, det berikar. Sedan kan vi alla ha olika uppfattning, förstås. Dessutom så har Maja och bloggen som det verkar lite av samma "filosofiska" intressen som jag har.

maja lundgren sa...

Den gråtande cuben. Det borde vara Picasso (kubism) eller Dali (Picasso var inte lika psykokinetisk) - eller Disney!
Det var för väl, jag godtar dementin. Jag har tyckt att du kunnat låta lite lobbyistisk ibland.
Det är inte meningen att alla ska tycka likadant, däremot tar jag inget "värdinneansvar", det vill säga jag tänker inte vara förbindlig och överslätande.
Det här med att man inte skulle granska politiska partier av någon annan orsak än att man investerat pengar i dem, det menar jag låter grovt cyniskt.
Vad säger du nu då, snyftcuben!

Cuben sa...

Jag håller med att köpa lägenhet svart är inte rätt metod och dessutom olagligt. Är det någon som gillar förorten är det jag.

Jag blir bara så trött när misstanken mot en person dömer den. Vi har sett för mycket av det i Sverige. Snart måste varje politiker vara mer religiös än påven verkar det som. "Mas catolico que El Papa".

Det vi behöver är att mer insyn kommer till stånd i politiska kretsar. Det om något är bra att det skrivs mer om på senaste tiden.

När det gäller bjudresor så tycker jag att särskilt riksdagsledamöter bör vara mycket restriktiva med detta, så att ingen skugga må falla på Ceasars hustru. Så att jäv eller delikatessjäv aldrig kan misstänkas. För att detta ska ske bör vi då också vara beredda att utöka resebidraget till dessa ledamöter. Kanske till och med höja ersättningen till dessa så att vi får de allra mest kompetenta att ta uppdragen. Lite åt hållet vi får vad vi betalar för (eller förtjänar).

Korruption i kommun och landsting bör bland annat bekämpas med bättre revision, av externa fristående revisorer, i linje med vad Inga-Britt Ahlenius tänker och tycker. Vi har sett alltför många fall av dålig kommunal kontroll över årens lopp. Oxelösund och Göteborg är väl några av de senaste exemplen.

Sen att försöka outa Arkelsten med bjudresa till oljebolag, det ser jag bara som politisk propaganda. Oljebolag är väl något av det värsta som finns och bjudresor tror väl alla är rena semesterresorna. Sedan borde Arkelsten inte ha åkt på en sådan här inbjudan. Hon borde ha vetat att som miljöintresserad så måste man väl balansera sina erfarenheter. Så fort du låter dig bjudas av antingen kärnkraftslobbyn eller oljelobbyn så sjunker trovärdigheten i sakfrågorna. Hon skulle ha tagit en ur Greenpeace, Miljöpartiet och Centern, låt oss säga, till alla dessa inbjudningar. Och insisterat att dessa skulle med. Det hade skapat trovärdighet.

Jag vill ha ledamöter som vi kan säga har integritet. Men det är lätt att säga tulipanaros.

Cuben sa...

Det är klart att politiska partier ska granskas i en demokrati, annars kan det börja lukta riktigt illa, som från ett sånt där portabelt toalett-bås.

Ann sa...

Nej, en författare är absolut inte skyldig att redovisa någonting till någon. Så dumt att ens jämföra det med en politiker.

Ja, du har rätt i att det ibland tar orimliga proportioner. Men precis som du säger är det en kriminell handling att köpa ett svart kontrakt, vilket alla med en normal IQ vet.

"Extra patetiskt blir det när den drabbar en kvinna som ska få ett jobb i ett av våra politiska partier"

Var detta menat som ett skämt, Cuben? Om inte, så undrar jag vem fan det är som är patetisk i sällskapet?

Gud så patetiskt (haha)

Ann sa...

"Är det någon som gillar förorten så är det jag" hahahahahahaha. Den var bra, överenstämmer verkligen med tidigare inlägg.

Gud vad du smörar för Maja, Cuben. Var dig själv istället.

ps Förlåt Maja men jag tycker att alla ska konkurera på lika villkor:)

Cuben sa...

Vem har köpt ett svart kontrakt?

Ann sa...

Ber om ursäkt för föregående kommentar,som du kan radera. Blev bara så irriterad på människan....

Ann sa...

På dig alltså, Cuben (hahaha). Du snackar och snackar men kommer aldrig riktigt i mål. Vad är egentligen din ståndpunkt beträffande bjudresor och svarta huyreskontrakt?

Ann sa...

Rättelse: hyreskontrakt (för snabb på tangenterna)

Cuben frågar vem som har köpt ett svart kontrakt? Jag frågar Cuben vem eller vilka han tror kan ha köpt dessa?

Men det har förstås Cuben ingen aning om....

Ann sa...

Maja: förlåt för att jag började mucka med Cuben på din blogg, men kunde inte låta bli.

Du är bäst!

Godatt

Ann sa...

Godnatt Maja, det var det jag ville säga. Inte godatt eller gohatt.... Hemskt att man är så slarvig!

maja lundgren sa...

Ann: och du frågar vad en Grufftutte är?
Låt vara att cuben nog menar att medborgarrätt ska heta pengar.
Godnatt.

Ann sa...

Ok, så en Grufftutte är med andra ord en kapitalist? Vet att jag kan vara lite trög så ge mig gärna en hint..

Ann sa...

hahahaha - du måste bara skaka på huvudet Maja.

Men det är okej:

maja lundgren sa...

Nej Ann, en grufftutte är inte en kapitalist, även om jag måste medge att det vore en rätt originell omskrivning för kapitalist.
"Grufftuttarna höjer hyrorna, och staten bostadsbidragen"
du kan fråga Drutten om det i och för sig - definition kommer sedan, lite mycket att göra nu