torsdag 10 februari 2011

Metaforer, metaforer...

Apropå diskussionen om det nya lagförslaget (se nedan) så har farhågan framförts att lagen skulle leda till "litterära lönnkrogar". Men inte vilka litterära lönnkrogar som helst - utan speakeasyn med "målvakter" utanför.
Det är inte så lätt det där med stilistik.

43 kommentarer:

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

clam: jo, den undre världen har stått för en stor del av underhållning och stimulantia de senaste låt oss säga hundra åren utan att klaga nämnvärt. Litteraturbranschen har en del varit inne i också, och här skulle vi kunna börja tala om hemligheter men det får anstå tills vidare. Nu är artikeln jag syftar på här oerhört luddig, den handlar om ett lagförslag som skulle öka förlagens press på författarna; det här med lönnkrogar och målvakter doesn't make sense överhuvudtaget i sammanhanget.

maja lundgren sa...

Jag har förresten hört intervjuer med barnskådespelarna i Bugsy Malone, det framgår att de älskade det där speakeasyt och hade minst lika roligt under inspelningarna som det ser ut.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cuben sa...

Jag skulle känna en stor stolthet om vi fick en avköpare av Samizdat i Sverige. Med hjälp av spindoktorerna skulle vi kunna kalla det en ny renässans kanske.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Samizdat

maja lundgren sa...

ja på så vis clam, där har du ju en poäng, även om (ber om ursäkt att jag insisterar) artikeln i fråga fortfarande talar om förlagsutgivning, d.v.s inte böcker som säljs under disk (mmmm... det är rätt härligt alltså, ännu mer censur egentligen så tar litteraturen verklig fart...) utan som skyddas av "målvakter" som står vid kanten något slags "undervegetation", som även kallas "litterär lönnkrog", och som tar emot smällarna (varken målvakter eller dörrvakter står framför ett mål eller utanför en lönnkrog för att ta emot några smällar, egentligen - så bilden i fråga hänger inte ihop på nåt sätt). Det vill säga, summan av kardemumman är att vissa böcker inte borde ges ut, att författare (t.ex Strindberg) är fegt slödder och att det är synd om förlagen som tvingas vara målvakter. Inga förlag borde tvingas vara målvakt åt slödder.

Nu skriver jag snabbt och hafsigt, men det är det som står där, jag spår bara i denna metaforgrums och sump.

maja lundgren sa...

Målvakterna utanför lönnkrogen: det syftar kanske på livvakter?

maja lundgren sa...

Samizdat! Jag håller med.
Jag menar, det är väl oerhört sannolikt att kungen och/eller hans kamrater har tagit kokain? Det lär ju vara massor med kokain i den typen av miljöer.
Men det går ju inte att skriva i tidningen. Och det här med de prostituerade som det har talats om i evigheter (nu syftar jag inte på de mer permanenta kurtisanerna, utan på regelrätta prostituerade) - om det är så, så måste man ju få skriva det, och var skulle det skrivas om inte i böcker? Tidningar är så försiktiga. Likaså detta med nazismen, som är så viktigt att inte skyla över med några festtal. Nu kommer det ju en rad såna här Netto de Bar-romantiserande böcker, majestätsbrott anses fortfarande vara en samhällsfara, och politikerna försöker för fulla muggar instifta nya lagar i samhällsbevarande syfte. Men det är redan kört för dem. Det kommer inte att funka.
Samizdat nästa!

Zigge sa...

"litterära lönnkrogar där publicistiska ‘målvakter’ tar stöten för förgripligt innehåll": jag tror det betyder att "målvakterna" tar kritiken, åtalen, osv. Inte att böckerna säljs under disk.

Zigge sa...

"Kokainkungen" - nej det löpet kommer man aldrig få se. Kokainet är överallt i de där miljöerna, det är sant, kanske inte kungen men hans gamla adelspolare.
Tvätta byken...

maja lundgren sa...

Zigge: det är en bildkrock, sånt kallas även katakres. Det kan vara ett medvetet stilgrepp eller en groda. Den kan säkert tolkas på olika sätt. En målvakt kan ju harva omkring i en undervegetation i och för sig.

maja lundgren sa...

Nu till en praktisk fråga, ställd till alla utom Zigge: bör jag radera kommentaren om kokainkungen?
Inte lätt att vara målvakt på den här lönnkrogen.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Zigge sa...

Bloggen Copyriot vänder på steken:
"Om ansvarigt utgivarskap leder till alla dessa saker så kan man tänka sig att det är illa ställt med pressen."
http://copyriot.se/2011/02/10/fallstudie-5-i-realliberalism-forlaggaransvar/

maja lundgren sa...

Jo, skillnaden är (som redan påpekats) att journalister handlar på uppdrag av sina arbetsgivare. Nu finns det visserligen exempel på liknande inom förlagsbranschen också, så inte är gränsen helt skarp. Jag har bara ögnat igenom Copyriots inlägg men det har sina poänger.

Cuben sa...

Det där med nazismen är svårt. Det är till och med saker som jag tycker att jag inte kan skriva om. Exempelvis det faktum att 4221 Guard Company från SS trupperna Estland stod vakt vid Nürnberg-rättegångarna. (Den intresserade kan även jämför även jämföra argumenten för baltutlämningarna från Sverige).

http://en.wikipedia.org/wiki/20th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_(1st_Estonian)

Eller om Lauri Törni för den delen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lauri_T%C3%B6rni

Kul i alla fall att man så många år efter Gutenbergs död fortfarande inte kan definiera vem som är ansvarig för en bok. Om vi förstatligar alla förlag och sedan inför en bra kontroll för alla medborgares bästa så behöver vi ju inte utsätta författare för någon risk. Allt för alla bästa.

Intressant blir det hur den nya lagen ser på företeelser som lulu.com, där författare själv publicerar sina böcker. Vi får nog tillsätta en ny utredning. Staten, utredningar och lagar är nämligen övermänskliga varelser med gudomlig kraft.

maja lundgren sa...

clam: ok, jag ska överge katakresfrågan. Vad jag menar är att lagförslaget inte skulle leda till mer utan mindre speakeasy än vad som idag med möda och besvär tar sig förbi... målvakterna.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

cuben: apropå Gutenberg, ibland sägs det att det tog kortare tid för Gutenberg att få bibelöversättningen i tryck, än att få en bok i tryck idag. Jag tror inte att det kan vara sant, men den långa framförhållningen, planeringen av bokutgivningen flera år i förväg, är det många som uppfattar som ett bekymmer.
clam: ja det var mycket på en gång där, kanske särskilt som olja är halt (olja som trampolin...)

Cuben sa...

http://www.lulu.com/publish/index.php?cid=en_tab_publish

Lulu.com är nog lösningen på den som vill ha snabb publisering. I Sverige måste vi nog förbjuda den tills all lagstiftning är klar, eftersom förlag och författare lätt blandas ihop och rågångarna inte blir klara. Jag lobbar för en ny utredning på halv-volley.

maja lundgren sa...

"Dajdaj dajdaj... Plikttroget arbete och ett utsvävande liv... Dajdaj dajdaj..." Gaggböles kungssång. Text: Ank-Käthe. Musik: tigerbossen.
Jag har dumt nog hittat en ny energitjuv - ett gratis notprogram. Där finns orgel, tuba, piccoloflöjt... Så jag har försökt komponera en nationalsång, sjungen av Tigerbossen (bas) och Ank-Käthe (mezzosopran).
Men nu skärpning. Arbete.

maja lundgren sa...

Netto de Baaaaaaaar sjunger tigerbossen i basen - dajdajdaj kommer Ank-Käthe in - dramatiskt orgelackord - och så en piccoloflöjt.

Susanna sa...

...kanske i en lite vag form av b-moll...skärpning...arbeta...

maja lundgren sa...

Susanna hahahaha... ja det ska det - en lite VAG form av b-moll. tre fjärdedelstakt eller sexåttåndels... OCH plötsligt sjunger tigerbossen djupt: måååååååååål, måååååååÅl!
skärpning... arbeta...

maja lundgren sa...

Cuben: "förlag och författare lätt blandas ihop" - gud förbjude. Sånt leder bara till elände.

Susanna sa...

Jag vill vara i Egypten just nu!!! Mubarak har avgått. Mubarak har lämnat landet. Efter trettiotvå års diktatur. Världens alla kapitalistiska stater som på olika sätt profiterat på samarbetet med Mubarak och andra envåldshärskare skakar i fundamenten.I fundamentalismen. USA skälver av fruktan. Nu kan vad som helst hända. Fattar du!!! Först Tunisen och sedan Egypten.Folket har lyckats besegra förtryckaren helt på egen hand utan västvärldens stöd. Det är hur stort som helst!!! Shit vad jag är lycklig!!! Det är sådnaa här dagar jag önskar att jag bodde i en stad så jag kunde gå ut och fira med egyptierna och andra medmännsikor. Nu får jag dricka lite vin och fira med katter.

maja lundgren sa...

Har Mubarak avgått? Fantastiskt. Tänkte precis skriva: "håll tummarna för Egypten".

maja lundgren sa...

Med katter och utan vin, lite filmtajm får det bli för mig. Och kanske fila lite på Gaggböles nationalsång. Jag är inte så haj på noter, men i bästa fall får jag till det.

maja lundgren sa...

Jag är inte så säker på att USA skälver av fruktan. Men vad vet jag.

Cuben sa...

Maja, ta den gamla nationalsången och slagdängan "Östern är röd" i stället.

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96stern_%C3%A4r_r%C3%B6d

maja lundgren sa...

Cuben: tack för Wikipedialänken, särskilt rubriken
"Andra saker döpta efter sången"
låter lite barnsligt på ett sätt som skulle kunna höra hemma i Gaggböle.

valens sa...

Ett inspirationsförslag…

Barnsligt?...

...ett annat…

maja lundgren sa...

Valens: Tack, tack. Mycket inspirerande.

Godnatt

Marianne Johansson sa...

Valens! - Tack för "Ett inspirationsförslag..."(även om det egentligen inte var ägnat att inspirera just mig så blev jag ändå indirekt inspirerad ...) !

Cuben sa...

Valens jag gillar dina länkar, särskilt den där med Jeanne d'Arc! Hur gör du för att få in länkarna så snyggt? Youtube med Ted Gärdestad och Satelite hade ju suttit fint nu, exempelvis.

Anonym sa...

Maja.

Bra.

http://www.youtube.com/watch?v=n6nnek7sWLY

Leroy

maja lundgren sa...

Ja, jag håller med: Valens länkar på ett elegant sätt.
(Leroy 19.24 kapad...?)

maja lundgren sa...

Alltså, det där lät ju väldigt snålt av mig. Jag kan mer eller mindre fria till Valens, så fina länkar gör han.

valens sa...

Maja, Maja… ;)
Säg vilken du fastnade för: Anna av Bretagne, Jeanne D’Arc, båda eller ingendera?
Sedan kan du bestämma bröllopsdatumet! :)))

maja lundgren sa...

Men tårtsmulan då, det där måste ändå vara en kuggfråga.

Zigge sa...

Har du sett den här?
Obegriplig om du frågar mig

http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/11/bokf-rl-ggare-l-t-f-rfattaren-och-f-rl-ggaren-dela-ansvaret-f-r-inneh-llet-i-en-b

maja lundgren sa...

Zigge: Jag ska läsa den.

maja lundgren sa...

Nej, det var för mycket olja på den trampolinen.
Men nu är det väl så att i de fall förlagen tror att det kan vara något åtalbart i en bok, så låter de sina jurister gå igenom boken och föreslå strykningar - inte för att författaren ska slippa bli åtalad, utan för att om åtal väcks så dras boken omedelbart in, i väntan på process. Det är tänkbart att Newsmillskribenten menar att om förläggaren står med som ansvarig utgivare, så skulle det bli ett tydligare ställningstagande från förlagets sida, och det skulle då stärka författarens position. Men jag tror inte att det skulle bli så, utan att det skulle öka förlagens nervositet. Det är också tänkbart att det skulle kännas lättare för låt oss säga kungahuset att väcka åtal mot ett förlag, än mot enskilda skribenter (det skulle kunna uppfattas som mer opersonligt så att säga, om det inte var riktat mot en skribent).
Jag tror inte att lagförslaget är bra, kort sagt.