tisdag 1 mars 2011

Dagens citat

Bakom varje stor förmögenhet ligger ett brott.
Balzac

8 kommentarer:

valens sa...

Bakom varje stor fattigdom ligger en djup tragedi.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

Valens: eller framför...
Clam: Man kan tolka det på flera sätt: den religiöst eller politiskt stränga menar nog att riktigt stora förmögenheter i sig har något brottsligt i sig... Men den egentliga orsaken till att jag har raden som citat är att Mario Puzo satt den som motto för Gudfadern. Det är ett led i hans något ambivalenta samhällskritik - den svajar över till förmån för maffiaromantik, legitimering av maffian (en kålsuparteori kan man säga: "det är kapitalismen som är den verkliga camorran" är ett uttryck man hör ofta i Neapel; ett samhällshat som maffian/camorran rekryterar ur). Puzo driver såna resonemang långt i romanen, men samtidigt gör han en massa dolda grimager, mot sitt eget projekt, mot publiken... Vi får se hur det går, jag har skrivit ett förord till Gudfadern - stolt över det.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

Precis, och i tredje filmen säger Michael C att hans syfte var att bli legitim men ju högre upp i samhällshierarkin han kommer, desto skurkaktigare blir det.
Vi får se vad de säger om förordet, de kanske inte gillar det. Ibland när man känner sig himla nöjd är det inte så bra som man tror.

Anonym sa...

Om inte brott så åtminstone nån form av "lurendrejeri".

maja lundgren sa...

Tja, för Puzos del så fanns det ett visst mått av självironi när han satte just den raden som motto för sin bok. Men mer vill inte jag säga nu. Man är nöjd och glad åt mitt förord och jag hojtar till när nyutgifvningen av Gudfadern står för dörren.