måndag 28 mars 2011

Dagens citat

"I de putslustiga sociala medierna svallar indignationen med samma mäktiga pöbelvrål som alltid".
Bengt Ohlsson i DN, i en "berättelse om Sverige idag".
Det är inte alls ovanligt inom kulturvärlden att man likställer sociala medier, bloggar, facebook och annat otyg med pöbel. Bengt Ohlsson kommer med en roman om punkbandet Ramones i höst, risken finns att den är sömnig.

Apropå pöbelvrål vill jag uppmärksamma någonting som jag tycker är fel. Jag har inte skrivit nåt om Mangadomen eftersom jag inte haft något att tillföra, men det väcker min upprördhet att översättaren får sparken från Bonniers. Här kan man läsa om det. Det hoppas jag ger upphov till våldsamma vrål.

9 kommentarer:

 1. Av någon osökt anledning kommer jag att tänka på Ramones "Blitzkrieg Bop". (Tyvärr).

  "Blitzkrieg Bop"

  Hey ho, let's go
  Hey ho, let's go

  They're forming in a straight line
  They're going through a tight wind
  The kids are losing their minds
  The Blitzkrieg Bop

  They're piling in the back seat
  They're generating steam heat
  Pulsating to the back beat
  The Blitzkrieg Bop.

  Hey ho, let's go
  Shoot'em in the back now
  What they want, I don't know
  They're all reved up and ready to go

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Cuben: ja det låter osökt, även om det verkar passa på något sätt. Jag känner nästan inte till Ramones alls, jag var Clash - de var mitt favoritband i tonåren. Ingen överblick över punken, ändå brukar jag tänka på Clash i förhållande till andra punkband som på Beatles i förhållande till andra popband, inklusive Rolling Stones - eller som Motörhead i förhållande till annat i kategorin hårdrock i vid bemärkelse. Helt enkelt bäst.

  Clam: jag är också lost. Har inte sett teckningarna, jag tror inte att domen vilar på någon särskilt genomtänkt grund, men det vet jag inte och tänker inte ta ställning till heller. Däremot är det absolut fel att focka en översättare på det sättet.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det är inte barnporr, domen är helt vanvettig.
  Zigge

  SvaraRadera
 6. Ja det tror jag att den är. Jag har sett barnporr, och det är det otäckaste jag sett. Det är en industri som hela tiden pågår. Jag antar att domen utgår ifrån att teckningarna på något sätt legitimerar det, men den verkar vara ett plötsligt utfall av totalt felriktad moralpanik.
  På samma sätt är det väl med Bonniers behandling av översättaren, men det är på ett sätt ännu värre - visserligen kan man säga att en dom, om den innebär ett inskränkning av yttrandefriheten, kan utgöra en större fara, ha ett större allmänintresse, men i det här fallet tror jag domen var en tillfällig nyck. Däremot är den här viljan att ta avstånd från och skaka av sig en person (man bör i sammanhanget känna till vilka fullständigt olika villkor som gäller för översättare och andra kulturella proletärer i förhållande till chefer och kulturproducenter) ett utslag av egennyttig och kall principlöshet, total feghet av en jätte i förhållande till en person.

  SvaraRadera
 7. SvD recenserade för ngn månad sedan en bok om ett helt annat kulturfenomen som för sådär 130 år sedan gjorde kultureliten precis lika nervös som dagens sociala medier, och det är märkligt hur lika man uttrycker sig ... (http://www.svd.se/kultur/litteratur/vackelsens-lasare-forvandlade-sverige_5969815.svd)

  SvaraRadera
 8. Jo, den här typen av reaktioner får ofrånkomligen ett tonfall à la "Hallå hallå. Det är etablissemanget som talar." Det påminner även om om moralpaniken kring "dansbaneeländet". Eller Alice Babs, som jag har här ibland. Visst finns det allt möjligt på nätet, men...

  SvaraRadera
 9. Som den här som är så bra: sjunger jag min swing ändå:

  http://www.youtube.com/watch?v=MI1TyHty7Kg

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim