måndag 28 mars 2011

Dagens citat

"I de putslustiga sociala medierna svallar indignationen med samma mäktiga pöbelvrål som alltid".
Bengt Ohlsson i DN, i en "berättelse om Sverige idag".
Det är inte alls ovanligt inom kulturvärlden att man likställer sociala medier, bloggar, facebook och annat otyg med pöbel. Bengt Ohlsson kommer med en roman om punkbandet Ramones i höst, risken finns att den är sömnig.

Apropå pöbelvrål vill jag uppmärksamma någonting som jag tycker är fel. Jag har inte skrivit nåt om Mangadomen eftersom jag inte haft något att tillföra, men det väcker min upprördhet att översättaren får sparken från Bonniers. Här kan man läsa om det. Det hoppas jag ger upphov till våldsamma vrål.

9 kommentarer:

Cuben sa...

Av någon osökt anledning kommer jag att tänka på Ramones "Blitzkrieg Bop". (Tyvärr).

"Blitzkrieg Bop"

Hey ho, let's go
Hey ho, let's go

They're forming in a straight line
They're going through a tight wind
The kids are losing their minds
The Blitzkrieg Bop

They're piling in the back seat
They're generating steam heat
Pulsating to the back beat
The Blitzkrieg Bop.

Hey ho, let's go
Shoot'em in the back now
What they want, I don't know
They're all reved up and ready to go

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

Cuben: ja det låter osökt, även om det verkar passa på något sätt. Jag känner nästan inte till Ramones alls, jag var Clash - de var mitt favoritband i tonåren. Ingen överblick över punken, ändå brukar jag tänka på Clash i förhållande till andra punkband som på Beatles i förhållande till andra popband, inklusive Rolling Stones - eller som Motörhead i förhållande till annat i kategorin hårdrock i vid bemärkelse. Helt enkelt bäst.

Clam: jag är också lost. Har inte sett teckningarna, jag tror inte att domen vilar på någon särskilt genomtänkt grund, men det vet jag inte och tänker inte ta ställning till heller. Däremot är det absolut fel att focka en översättare på det sättet.

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det är inte barnporr, domen är helt vanvettig.
Zigge

maja lundgren sa...

Ja det tror jag att den är. Jag har sett barnporr, och det är det otäckaste jag sett. Det är en industri som hela tiden pågår. Jag antar att domen utgår ifrån att teckningarna på något sätt legitimerar det, men den verkar vara ett plötsligt utfall av totalt felriktad moralpanik.
På samma sätt är det väl med Bonniers behandling av översättaren, men det är på ett sätt ännu värre - visserligen kan man säga att en dom, om den innebär ett inskränkning av yttrandefriheten, kan utgöra en större fara, ha ett större allmänintresse, men i det här fallet tror jag domen var en tillfällig nyck. Däremot är den här viljan att ta avstånd från och skaka av sig en person (man bör i sammanhanget känna till vilka fullständigt olika villkor som gäller för översättare och andra kulturella proletärer i förhållande till chefer och kulturproducenter) ett utslag av egennyttig och kall principlöshet, total feghet av en jätte i förhållande till en person.

Henrik Brändén sa...

SvD recenserade för ngn månad sedan en bok om ett helt annat kulturfenomen som för sådär 130 år sedan gjorde kultureliten precis lika nervös som dagens sociala medier, och det är märkligt hur lika man uttrycker sig ... (http://www.svd.se/kultur/litteratur/vackelsens-lasare-forvandlade-sverige_5969815.svd)

maja lundgren sa...

Jo, den här typen av reaktioner får ofrånkomligen ett tonfall à la "Hallå hallå. Det är etablissemanget som talar." Det påminner även om om moralpaniken kring "dansbaneeländet". Eller Alice Babs, som jag har här ibland. Visst finns det allt möjligt på nätet, men...

maja lundgren sa...

Som den här som är så bra: sjunger jag min swing ändå:

http://www.youtube.com/watch?v=MI1TyHty7Kg