söndag 28 augusti 2011

bli bra, allt!

Håller helt enkelt tummarna för Libyen.7 kommentarer:

 1. Jag håller också tummarna för Libyen och för hela den arabiska våren. Det är så många faktorer och så många aktörer - nästan omöjligt att veta hur det ska utvecklas.
  Mariannesson

  SvaraRadera
 2. Mycket svårt att veta, ja.
  Maja

  SvaraRadera
 3. Rebellerna står inför att belägra Sirte, och man befarar ett blodbad: jag skulle vilja veta några saker, för det första om man vet hur utbrett motståndet mot Gaddafi var/är i Libyen, när det nu handlar om att ta ställning för den andra sidan, och lita på att de inför demokrati. För det andra, eftersom klangränserna är nationsöverskridande, och Libyen (så vitt jag begripit) som nation uppkommit som en följd av kolonisatörers kartritning: är en delning av Libyen under uppseglande, som i forna Jugoslavien?

  (parentetiskt sagt: Michailovics senaste uttalande är intressant, han tillbakavisar alla teorier om att det var Anna Lindhs stöd fär bombningarna av Kosovo som drev honom, det kände han inte ens till hävdar han)

  För det tredje: vet man att Gaddafi avsåg att utföra en massaker på civilbefolkning? Det har gjorts stor sak av att han kallat rebellerna för råttor, och det har också hävdats att "någon som kallar sitt eget folk för råttor måste avsättas". Men vem håller koll på vet rebellerna kallar invånarna i Sirte?

  Det finns fler frågor givetvis..
  Maja

  SvaraRadera
 4. på vad (inte på vet givetvis)
  Maja

  SvaraRadera
 5. Föregående kommentar ganska rörig, och kan till och med ge intryck av att vara Gaddafikramande. Det var förstås inte mitt syfte.
  Vissa uttalanden ger intrycket att en invasion av Sirte är att befria Sirte, så kanske det är också. Det har även sagts att det handlar om att ena Libyen. Förhandlingar om kapitulation pågår, rebellarmén har betonat att de vill undvika civila dödsoffer, men att man inte kan vänta hur länge som helst på en kapitulation. Om civilbefolkningen där fortfarande är lojala med Gaddafi eller ej är antagligen svårt att veta, jag vet det i alla händelser inte.
  Rebellerna kommer ur olika läger, bland annat tidigare Gaddafitrogna som hoppat av då de sett massakrer på civila. Så länge Sirte är ett Gaddafifäste menar man att risk för fortsatt inbördeskrig kvarstår och att Libyen är ett delat land.
  När Nato dragit sig tillbaks (motstridiga uppgifter om när det ska ske - så snabbt som möjligt efter det att Gaddafi är avsatt har Sarkozy antytt) kommer antagligen en polisstyrka ur FN att övervaka freden.
  FN:mandatet gällde inte att avsätta Gaddafi eller ta ställning i ett inbördeskrig, utan att skydda civilbefolkningen. När kriget förhoppningsvis tar slut inom kort, och förhoppningsvis utan att civila i Sirte dödas, krävs det förstås (bland annat) intensiv diplomati.

  SvaraRadera
 6. Clash skrev alltså Rock the Casbah när Khomeini förbjöd rockmusik i Iran - låtvalet ska helst inte missförstås som att jag tror att det blir en sådan utveckling i Libyen. Det tror jag inte att det blir. Förhoppningsvis går det någorlunda snabbt att bygga upp landet igen, och det krävs stora internationella insatser, ekonomiska, diplomatiska, för att det ska kunna bli så.

  SvaraRadera
 7. http://www.dn.se/nyheter/varlden/toppmote-om-nya-libyen

  Jag tycker att det känns lovande. Om man nu ska hålla på och tycka och känna. Min lilltå säger att detta kommer att gå bra.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)