måndag 23 april 2012

Gränsöverskridande kulturkonservatism

Det är som sagt var ungefär fyrtio år kvar att rösta i enkäten. För att kunna rösta bör man ta ställning till en lång rad saker, bland annat Afghanistankriget och Libyenkriget, eftersom syftet med ytterligare ett närmande mellan Sverige och Nato är att Sverige ska delta i fler krig utomlands. Sedan gäller det att noga skilja mellan försvarspolitik och aktiv krigföring i fjärran land.
Det senare är något fullständigt annat än den förvisso lite vingliga och kompromissande neutralitets/alliansfripolitiken under och efter det andra världskriget.

Äppelbo gånglåt i Tokyo. Man kanske kan kalla det gränsöverskridande kulturkonservatism. Om man nu inte ska betrakta det som kulturimperialism, men det tror jag inte.

9 kommentarer:

szigge sa...

Men hur är den där enkäten upplagd egentligen - kan man avlägga flera röster eller bara ändra sin röst? (När jag kollar står det 13 som röstat men det är 16 i själva enkäten - upplagt för fusk?)

maja lundgren sa...

Håhåhå, vänta bara tills Systerdyster dyker upp, då blir det fusk så det räcker och blir över.
Jag vet faktiskt inte om det går att avlägga fler röster eller bara ändra sin röst.

maja lundgren sa...

Nej, man kan inte avlägga fler röster från samma dator i alla fall (jag provade precis).

maja lundgren sa...

Bloggen hade en NATO-enkät en gång i tiden. Tanken var att den skulle vara öppen för omröstning en bit in på 2050-talet. Men den slutade fungera någon gång då blogger ändrade sina mallar. Alla enkäter nollställdes, även den populära grodomröstningen. Med flera enkäter. Vissa försvann rätt och slätt från bloggen. Nåväl, nu har Erdogan skrivit en krumelur på ett papper, parlamentet i Turkiet har inte röstat ännu men det här har inget med demokrati att göra - verkligen inte alls - så det första större NATO-mötet i Sverige är på g. Turkiet får F16 från USA och fri lejd att bomba i Syrien. Sverige fortsätter som krigsprofitör.
Men det är först barnbarn och barnbarnsbarn till beslutsfattarna som kommer att förstå konsekvenserna, så det är lätt att två sina händer. Mitt beslut är det inte, och det är inte mitt land.

maja lundgren sa...

Inte ens att Erdogan menar att Hamas är helt ok, kan få Sverige att sluta göra eftergifter?

maja lundgren sa...

"I Norge pågick förhandlingarna med USA under längre tid än vad de gjort i Sverige. Det var bland annat kontroversiellt att ge en kärnvapenmakt ökat tillträde till baser, lager och övningsområden. Därför skrev Norge in ett förbehåll om att Norge inte accepterar förhandslagring eller övning med kärnvapen. Något liknande förbehåll finns, enligt vad DN erfar, inte med i det svensk-amerikanska avtalet.

USA:s militärer kommer att lyda under amerikansk lag när de är här (inte svensk)."

https://www.dn.se/sverige/avtalet-ar-fardigt-ger-usa-tillgang-till-militarbaser-i-sverige/

Fördelen är att de gamla fredsmatronornas likmaskar får fritt fram, de kan tugga i sig "en stark röst för fred" och allt nonsens som sossar vräkt ur sig under åren.
Sverige är ett kadaver, men ett välbärgat kadaver som känner sig överlägset fortfarande.

maja lundgren sa...

Skyll er själva.

maja lundgren sa...

Äntligen blir Sveriges dåliga rykte runtom i världen ännu sämre, och tacka fan för att det även funkar retroaktivt.
Den snälla tolkningen av mordet på Olof Palme är att motivet var att han och Gorbatjov var fredsvänner och ville åstadkomma en mer permanent nedrustning och goda kontakter mellan öst och väst, Gorbatjov och det mer liberala politiska etablissemanget i öst skulle få hjälp att införa socialdemokrati (i stället för den gangsteristiska rovdjurskapitalism som blev fallet), men detta gillades inte av vapenindustrin som ju skulle göra stora förluster, och inte av militären som förvaltat rysshatet och haft det som kärnan i sin identitet. Det var någon sammansvärjning av det slaget som låg bakom, enligt den palmevänliga konspirationsteorin (så småningom gjordes det här ofarligt och konsumerbart, en "osannolik mördare" som kunde avnjutas och skrattas lite åt, pajasaktig, lätt att filmatisera, sedan skulle nationaltraumat ses som överståndet och allt i politiken och rulla på som vanligt igen fast värre. Men det var absolut inte den där Engström som mördade Palme, exakt varför man lanserade en så behändig och lugnande pseudofigur kan man spekulera om).
Det är den välvilliga konspirationsteorin, den är snäll mot freds-Sverige, men vem vet om Palme inte mördades av ungefär samma anledning som Anna Lindh, hyckleriet, blodet på händerna, ena foten på bryggan den andra i land.
Men nu är det inte så längre. Nu ärver vi fiendskaper och får fler civila döda på vårt samvete än de styrande familjerna har livvakter, vi accepterar dem utan förbehåll och utan att ha en aning om vem som blir president i USA om några år.
Det här har alltid varit Sverige. Det är det egentliga Sverige.


maja lundgren sa...

Norge har erfarenhet av krig, Sverige har erfarenhet av att tjäna stora pengar på krig.
Det är en av anledningarna till att Sverige gjort en deal med USA i övertygelsen att det är lukrativt och riskfritt.