måndag 23 september 2013

Det heter inte trollpacka, Björn Skifs!

Man pallrar sig ut. Med mössa och halsduk. På Aftonbladets löpsedel sitter Björn Skifs och säger: min mormor var en trollpacka.
Ja det finns annat att uppröras över idag. Kartläggning av tvååringar i ett konstigt specialregister torde vara det mest iögonenfallande.
Jag ber om ursäkt för att jag fokuserar på det här i stället.
Man kan säga häxa. Det menade i alla fall ett medium på en paranormal sajt för några år sedan när jag tyckte att det hände alldeles för mycket konstiga saker. Hon sa: du är en häxa, och det ligger inget nedvärderande i det.
Hur som helst: Björn Skifs pratar tydligen om sin mormor på TV idag. Hon kunde bota vårtor, och tala om var borttappade saker befann sig (det kan inte jag). Det kanske är bäst att titta på programmet för att se efter om Aftonbladet citerar Skifs rätt.
Näe, jag har inte mer att säga idag. Så kan det gå. Kort inlägg.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Block That Metaphor. Ja, vilken skandal
;-)
T.S. Älgot

maja lundgren sa...

Ja ganska :-)

Anonym sa...

???

Monica Antonsson sa...

Trolla bort vårtor var det Maja. Stor skillad...

maja lundgren sa...

Hej Monica! Bota som synonym till trolla bort, tänkte jag. Men jag ska kolla programmet.

maja lundgren sa...

Ordnat sig med bloggstrulet igen.

maja lundgren sa...

En del medicinsk kunskap tolkades som trolldom förr i världen, tror jag. Det var så jag tänkte.

Anonym sa...

Det var ett jättefint program. Tycker du ska kolla på det. Minns inte om han sa häxa eller trollpacka. Vårtor kan man inte bota idag heller.
Calamity

maja lundgren sa...

Det tror jag säkert. Jag gillar Björn Skifs förresten.

maja lundgren sa...

Ja herregud. Man blir förstummad. Ett register till.

maja lundgren sa...

Jag måste skratta lite - har faktiskt kollat på programmet, jag såg inte riktigt hela men det är ju Aftonbladet som fläskat i förstås. Skifs säger något ganska stillsamt om att mormorn hade vissa förmågor, och det blir "trollpacka" i Aftonbladet.
Ja det var ett lite intressant program. Det talades även om registering av "lösfinnar", påminner om ett och annat.
Sen har jag googlat "långvarig förkylning" och upptäckt att två veckor inte är så ovanligt, plus att en del är förkylda i flera månader, ibland är det kopplat just till träning. Av detta kan man draga lärdomen att det är farligt att gymnastisera.

MagnusJ sa...

Lidija Praizovic skriver något i stil med att den författare som inte har direkt erfarenhet av ett förtryck bör inte heller stå i första ledet och beskriva det. Jag är inte författare och det känns lätt för mig att instämma i hennes ord, eftersom meningen är något luddigt formulerad med sitt ”bör” och ”första ledet”. Frågan är hur det praktiskt skulle gå till? Jag gissar att Lidija vill lägga ett stort ansvar på kulturredaktionen och kritikern och ”avslöja” de författare/böcker som saknar genuin erfarenhet av förtryck. Ingenstans i artikeln får jag känslan av hon litar på läsarens förmåga att göra egna ställningstaganden. Låt oss likt trollpackor eller häxor trolla bort ordet "bör" och orden "främsta ledet" i Lidijas mening och istället kasta in ord som "skall" och "försöka" så får vi en intolerans som faktiskt kan uppstå i syrefattiga vänsterkretsar.

MagnusJ sa...

Alltså: byt ut "bör" mot "skall"
Och: byt ut "stå i första ledet" mot "försöka"

maja lundgren sa...

Ja, alltså "stå i första ledet" kan man kanske hålla med om... Sen blir litteratur som allra intressantastnär den inte bara beskriver förtryck, utan har andra kvaliteter också.Och all litteratur beskriver inte förtryck,, Men det är ju självklarheter och det tycker säkert LP också. Brukar återvända till Kjell Johanssons trilogi, ja och nu apropå "kringresande" så är den ju aktuell igen

maja lundgren sa...

http://www.di.se/artiklar/2013/9/24/ledare-skamlig-registrering-av-romer/

Anonym sa...

Det är väl inte romer Kjell Johansson skriver om utan om "tattare". Men visst, kopplingen till filen "Total" i mappen "Kringresande" är inte så långsökt. Förskräckligt.

maja lundgren sa...

Anonym: ja, det är förskräckligt. Vad jag menade var egentligen att Kjell Johanssons böcker når utöver "beskrivning av förtryck av tattare".

maja lundgren sa...

Kalevala!

maja lundgren sa...

Magnus J: aha, jag antar att du syftar på den här artikeln? http://www.aftonbladet.se/kultur/article17513544.ab
Jag kan inte säga så mycket om den eftersom jag inte har läst Johanna Holmströms Asfaltsänglar och Johanna Langhorsts Förortshat. Så jag kan bara ställa några mer generella frågor. Om de är dåliga, beror det på att de är skrivna av vit medelklass utan erfarenhet av smärta? Kan man verkligen säga att vit medelklass - all vit medelklass - saknar levda erfarenheter som ger ärr? Citatet av Anyuru om medelklassens narcissism, om deras tro på ”att kroppen går att överskrida och lämna bakom sig, att identiteter är utbytbara och flytande” - citatet är ju ryckt ur sitt sammanhang, men även om jag tror på erfarenhetens värde så tror jag inte att det är bra eller sant att dra så skarpa gränser mellan människor. Inlevelseförmåga och erfarenhet av smärta kan finnas hos människor med helt olika bakgrund.
"Vill ni ha en litteratur som skrivs av vit medelklass om icke-vit underklass för annan vit medelklass?" slutar LP artikeln, njä men det är väl inte en riktigt bra beskrivning av det litterära läget i stort heller. LP fick väl övervägande bra kritik för båda sina böcker, även om Biskops Arnö-boken även har blivit kritiserad. Till exempel.
Ja jag vet inte, eftersom jag inte läst Holmström och Langhorst.

maja lundgren sa...

Kanske Hasse och Tage inte borde ha gjort Vara riktigt svensk heller?

maja lundgren sa...

Rättelse: texten om BA är ju ingen bok utan publicerades i en tidskrift.

MagnusJ sa...

Ja det är den artikeln i aftonbladet jag syftar på.

"Vill ni ha en litteratur som skrivs av vit medelklass om icke-vit underklass för annan vit medelklass?"

Ja, den sortens litteratur kanske jag vill ha. Bland annat. Men jag vill såklart ha annan slags litteratur också. Jag vill inte ha kritiker som ett slags ideologiska gatekeepers som avgör vad som är rätt slags erfarenhet av förtryck.

maja lundgren sa...

Ja, alltså hade hon skrivit: "Vill ni bara ha en litteratur som skrivs av vit medelklass om icke-vit underklass för annan vit medelklass?" så hade man kunnat svara nej, självklart inte. Det är det nämligen ytterst få bland dem hon går till angrepp emot - bildad medelklass, antirasistisk - som tycker. Nej det hon menar är att vita inte får skriva om icke-vita. Och där har hon fullständigt fel.
Jag tror att det skulle vara intressant om LP gjorde upp lite med det serbiska. Det här är en spekulation yep, men det är inte så konstigt om man associerar till serbisk kränkthet, alla har alltid behandlat oss illa, men nu minsann är det vår tur! Skulle jag vara riktigt grov skulle jag säga att LP är en verbal Mijailovic. Han sköt en vit medelklasskvinna, LP angriper främst vita medelklassfeminister.