onsdag 26 mars 2014

Lämna naturen i fred

Det här hoppas jag stoppas, ja det är ännu viktigare än att stoppa nya Slussen. Det gäller det brutala hugg mot ön Utöya som planeras.
Det är konst när den är som allra mest cynisk och står i omvänd proportion till äkta sorg.
Det är ytterligare ett övergrepp, denna gång mot naturen.
Det är konstens motsvarighet till våld och krokodiltårar.
Det är konstens motsvarighet till histrioniskt himlande med ögonen.
Det är som gjort för att inskärpa att människan är det sämsta som hänt jorden.
Nyligen kunde man också läsa i tidningen att de anhöriga inte har blivit tillfrågade. Det var några föräldrar som inte alls ville att deras dotters namn skulle ristas in på bergväggen.
Det är ingen slump att de anhöriga inte har blivit tillfrågade, eftersom det här inte handlar om dem utan om konstnärlig hybris.
Det är inte öns fel.

5 kommentarer:

 1. Bra rutet!

  Pompe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pompe.
   Det är så hemskt, det där fula hugget - dessutom blir det ett minnesmärke över nidingsdådet, inte alls över ungdomarna. Och om människor inte klarar av att ha sorg inombords, eller hur man ska uttrycka det, så tjänar monument ändå ingenting till.

   Radera
  2. Och jag blir så arg att orden tryter. Men det finns nog ganska goda chanser att det stoppas, om inte annat av geologiska skäl (enl. en del experter skulle det vittra samman rätt snabbt)

   Radera
  3. Och djuren kommer att bli vettskrämda. Ja det kan man säga om många andra byggnationer och projekt också så menar jag verkligen att man inte ska utvinna någonting alls ur naturen? Är det inte värre med oljeplattformar? Och tänk på pyramiderna, har människan inte alltid - osv osv. Med flera argument som har setts på Facebook, bland alla lovtaaaal till Konsten... Kanske, kanske inte men i det här fallet så är det extra vedervärdigt, det är ett slags upplevelseindustri.

   Radera
 2. Visst, människan och Konsten har alltid osv, men det här ingreppet tycks ovanligt okänsligt.

  Pompe

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)