lördag 29 mars 2014

Mycket ska man höra innan örona osv osv

Det är väl självklart att Ukraina inte ska gå med i Nato.
Skärp dig, Bildt.
Det var värst vad man kan leka lamm.
På italienska finns uttrycket "fare lo svedese" - göra svensken. Det betyder att spela dum, att låtsas inte förstå.

52 kommentarer:

 1. Carl Bildt är riskabel som ett gammalt amalgam i Sverige, men kan man lita på att S skulle vara klyftigare? Tveksamt, men intervjun i går med Bildt (i Rapport eller om det var Aktuellt) visade upp det mest fåraktiga försök att låtsas att det inte handlar om TVÅ scheissepakter, varav den ena (oavsett om man betraktar den som gulthjärtad eller inte) redan gjort ett schackdrag. Utländska tidningar orkar skriva om sånt som Sverige är för dumt att analysera,

  SvaraRadera
  Svar
  1. guldhjärtad (inte gulthjärtad)

   Radera
  2. Ett litet lästips...
   http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/svik-oss-inte-igen/

   Radera
  3. Oksanen vill ha krig:
   "Nu är det dags för väst att säga nej till Rysslands intentioner att utvidga sitt rike utanför landets gränser och det görs inte genom diplomatisk dialog."

   Hon är skum på flera sätt, återkommer kanske om det

   Radera
 2. "Man ska inte förhandla över huvudet på folk", sa Bildt i den intervjun... En sån fräckhet att man undrar lite:
  ett rävaktigt får eller en fåraktig räv?

  SvaraRadera
 3. han - carl bildt - är verkligen aktiv... sen något år tillbaka läser jag varje dag hans blogg 'alla dessa dagar'... - han ligger verkligen i för få allting att bli så som han vill att det ska bli... - birger schlaug skrev för några dagar sen om carl bildt på sin blogg... - och jag skrev en liten kommentar där: "vad gäller carl bildt kan jag ej annat än hundraprocentigt hålla med birger!"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog aldrig läst Schlaugs blogg, ska ta och kolla in den! Vad skrev han om Bildt?
   Bildt ligger i, ja. Tyvärr saknar han analytisk förmåga.

   Radera
 4. "det må finnas många skäl att vilja se en ny regering - men det viktigaste skälet just nu heter carl bildt - det blir alltmer obehagligt - och rentav vämjeligt - att följa hans retorik som redan från början tillhörde den mest upphetsade och provocerande och konfliktfördjupande inom EU - vi kan inte ha en utrikesminister som - utifrån sin bubbla och sitt alltmer överhettade huvud - bedriver utrikespolitik som om det vore hans företag - han bidrar i hög grad till att skruva upp den retorikspiral som kan leda till en mardröm - medierna spelar med - spelar putin i händerna - som om det inte vore nog ändå" (bl a detta skrev birger schlaug på sin blogg den 24 mars 2014 - under rubriken 'carl bildt skruvar upp den verbala spiralen - som kan leda till en mardröm - kreativ förstörelse'...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å det håller jag med om!

   Radera
  2. Och Oksanen ger det hela något slags litterär legitimitet.
   (Det är konstigt att hennes böcker betraktas som seriös litteratur, det är ju melodramer)

   Radera
 5. har just fört över till min blogg 'keinerlei' något som jag hittat på you tube: "swedish FM warns of russia's' putin"... (har även därunder skrivit en liten kommentar... - där även ditt namn nämns maja!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt överens, Marianne. Du, jag och Birger Schlaug. :-)

   Radera
 6. Men ...uttrycket finns ju inte pa° italienska. Var h:orde du det na°gonstans? Pa° spanska finns det (https://filoglotta.wordpress.com/tag/lingue).

  Bara vi italienare som har bott i Sverige kan eventuellt sa:ga det fo:r (ehm) ska:mt, ma non conta...

  Invece: "fare l'indiano" menar ju det Du menar i Dantes vackra spra°k (men inte na:r Dante levde)

  Ciao, and after all - who cares if you say this in italian or not? I was just playing the Swede my self, for once!

  P/Z

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, gör du en svensk nu?

   Radera
  2. För visst säger man väl så, inte bara bland italienare som bott här?

   Som jag har fattat det finns "fare il napoletano" också, och det betyder ungefär samma sak?

   Radera
 7. Ma foi, jag har aldrig hört nå'n säga "non fare lo svedese". Man "fa il portoghese" när man åker tåg eller buss utan biljett (c'è una parola in sv ma mi sfugge) Och för mej är Carlo Bild Corazza (som du uppskattade ju gigantiskt på tåget år 1991, glöm aldrig :-) halv italiensk. Och europeisk, förstås. L'homme qui a amené la paix dans les Balkans. Presque.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad lustigt, det kanske är dialektalt? Jag har hört det på flera håll - från flera varandra oberoende källor så att säga.
   Jo du är ju lite besatt av den där tågresan ;-) Som om den var "sanningen om Maja", på något sätt, eller lite som om du gör dig till djävulens advokat eller så. Uppskattade jag Carl Bildt "gigantiskt" på tåget 91, vilket låter som en feltolkning, så gör jag det i alla händelser inte idag...

   Radera
  2. Är det så säkert att Oksanen vill ha krig? Vill hon inte snarare ha sanktioner?
   "Nu är det dags för väst att säga nej till Rysslands intentioner att utvidga sitt rike utanför landets gränser och det görs inte genom diplomatisk dialog."
   Algot

   Radera
  3. Putin är ju en skurk. Jämförelserna med Hitler är att gå lite väl långt i mitt tycke men att Baltikum och Ukraina oroar sig är ju inget att förvåna sig över...
   Algot

   Radera
  4. O ja Putin är en storskurk. Ja det är fullt tänkbart att det är sanktioner snarare än krig Oksanen vill ha, men det kan se ut som om hon vill ha ett avbrott i den diplomatiska dialogen vilket nog inte vore så bra. Jag gissar att Tyskland är den nation som är minst lockad av sanktioner eftersom de har mycket affärer med Ryssland - och Merkel har sagt att hon har lagt det kalla kriget bakom sig, hur man nu ska tolka det...

   Radera
  5. En storskurk, men jag tror inte riktigt att han kommer att visa sig vara någon Hitler eller Stalin. Det är en något annorlunda typ av konflikt - tror jag.

   Radera
 8. Jo "fare lo svedese" ger ganska många träffar på google,
  "non fare lo svedese, cioè non far finta di niente".
  Kanske är uttrycket ett ganska sent lån från spanskan? Jag har i alla fall hört det användas som ett självklart idiomatiskt uttryck, mest i södra italien tror jag...

  SvaraRadera
 9. "ger ganska många träffar" : själv kan jag inte leta en endast (det finns ju meningar av typen "per fare lo svedese devi vestirti di gialloblu e cantare Du gamla...'', men meningar är olika). Men om du har hört det det ska vara sant, vem vet, kaske en ny grej, ett lån eller arv fråm spaniöerna...

  På Skritto: Självklart var 1991 var Sanningen om Maja, resten av livet blev bara en förbleknad epilog, insomma, non farmi scrivere dei concetti troppo difficili in una lingua che non controllo bene. Men jag menar Maja som fiktion, som en Bergmaniansk-Disney-character, förstås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är sant, en hel del såna här också: "non so che cosa fare, lo svedese è diventato pazzo".

   haha, ja, Disneyversionen av någon riktig skräckis av Bergman... :-)

   Radera
  2. Om jag inte minns fel så har du påstått att jag då hävdade att jag var kär i Carl Bildt. Har du det på band? Det är ju sånt man kan idka utpressning på folk för :-)

   Radera
  3. Med andra ord: hur mycket stålar ska du ha för det där bandet?

   Radera
 10. Du sa inte inte precis att Du var kär i honom, sådant säger man inte rakt ut, även om man känner det. Det var 1991, farliga tider. URSS hade inte fallit ännu.

  Du sade bara att Statsministern var en såaaadan skiklig och elegant talare, om jag minns korrekt.

  Tyvärr räcker det för utpressning och suspekt av borgerlig devians, deviationism, vad i h. kallas det. Visst finns det allt på bandet (och snart på DVD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahaha hihihi och det tolkar du som att jag var kär! Ja det är sant, det var farliga tider URSS hade inte fallit ännu. Men du har rätt i att det fortfarande är tillräckligt för att bli misstänkt för deviationism eller vad i h. det heter.
   Skicklig och elegant talare, det räcker i sig för att verka suspekt, skicklighet och elegans är ju borgerlig fisförnämitet. Du kan väl förvarna innan du släpper DVD:n, det kommer att bli en kanoneld från Aftonbladet kultur
   :-)

   Radera
 11. Högskoleprovet 2015.

  WHO was supporting his/her country NATO membership in the 80's? Serious question, no tricks.

  a) the secretary general of the Italian Communist Party

  b) Maja Lundgren

  c) Bo Lundgren

  d) Bo Derek

  e) the secretary general of the USSR Communist Party, Mikhail Gorbatchev

  signed: Al Capone

  SvaraRadera
  Svar
  1. hoho! Men högskoleprovet innehåller ingen allmänbildning, enligt uppgift. Bara matematik och ordkunskap.
   Jag gissar på alternativ a.

   Radera
  2. Vilken rysare.
   Nej, det kanske är smart att Norge är med i NATO, men ett svenskt och ett finskt medlemskap skulle orsaka instabilitet i regionen.

   Radera
  3. Det skulle vara som att nuffas.

   Radera
  4. Det är NATO som har börjat den här aggressionen. Det ska till med väldigt mycket blå dunster i ögonen för att inte se det.
   Bildt vill verkligen att Sverige ska delta i ett storstilat reningsbad med mycket blodspillan. Det krävs en hel del amalgamsanering för att vända den utvecklingen.

   Radera
 12. väl godkänd!

  SvaraRadera
 13. Ack ja. Et ça lui a valu de gros reproches de la part de la Pravda et même (paraît-il) une tentative d'assasinat en Bulgarie. Le pauvre.

  Till prisvinnaren: Les images du Secrétaire général du PCUS à Bologna
  http://www.youtube.com/watch?v=v62muK0j79A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ujuj. Det italienska kommunistpartiet stod väl alltid fritt i förhållande till Sovjetunionen (rätta mig om jag har fel) och att förorda ett Natomedlemskap på 80-talet behöver inte ha varit särskilt "ologiskt" för en kommunistisk partiledare. Tänker jag. Saker och ting betyder inte exakt samma sak på alla platser och i alla tider.

   Radera
 14. To be honest (and avoid over-interpretations, as in case of my view on YOUR view on K. Bildt :-), the CP said they were "not against" Italy's Nato membership. Not really enthousiastic about that. In the harsh geopolitical climate of the 70's this stance seemed to be a condition to be legitimated to enter the country's government, and escape a strong (militar?) reaction from USA. Remember Chile, Nicaragua and other cases of US-sponsored Statskupp. The classic anti-communist argument at that time was "but if you were at power you would put our relations with the west at risk", and this was a way to avoid this obstacle. Then terrorism came (who knows why...), and the whole situation changed.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, I see. Yeah ok it is an odd standpoint for a communist party, maybe especially, as you mention, in relation to the dirty USA-business in South America, et cetera... but it had its pragmatic reasons.
   But why on earth did they want to enter the government? Vad trodde de att de skulle kunna utföra där??
   Nej, inte skämta...
   Bildt är förskräcklig. Jorå 91 kanske han var jämförelsevis ok. Idag - en vifsande säkerhetsrisk, en hycklare och smilfink, och understundom en demagog.

   Radera
  2. wait a minute, was it in the 70:s or the 80:s that the CP said they weren't completely against a NATO membership? Both?

   Radera
 15. Both. The declaration about Nato dates back to the half of the 70's, I think, and was followed by other scandal-declarations such as "la spinta propulsiva della Rivoluzione di ottobre si è esaurita", criticism of repression in Poland etc. All this sounds a little loughable today, but was quite revolutionary for that time, because USSR was really a myth for many. A lot of "decent people" joined the Party thanks to this "normalisering" (same with S.a.P, in Sweden, in some way, even if they stayed at the opposition), Many bourgeois among them, judges, artists, university teachers, my own parents... :)

  Nonetheless ...Berlusconi's propaganda during the last 20 years showed that all this ideological reforms did little or nothing against the well-rooted fear for "Communism" in Italy. A matter for psychiatrists, after all.

  Everything ended now as a bad joke. The last 2 prime ministers, Letta and Renzi, come both from the reformed communist party, and are both former Christian-democrats! "Normalisering" has a price, after all.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deve essere stato Berlinguer. Allora, min uppfattning om italiensk politik är alltid ganska vag, vi har väl pratat om det här tidigare - jag uppfattar italiensk tidningsprosa, när det handlar om inrikespolitik, som extremt svår att komma in i. Men det är säkert detsamma för inrikespolitisk rapportering i alla länder - lite mer internt än mycket annan nyhetsjournalistik, man förutsätts känna igen förkortningar, namn, osv. Men också känna till en del politiska/moraliska värderingar i ett land - den politiska kulturen skiljer sig ju åt en hel del. Hur som helst, hela denna upptakt för att berätta att jag måste "börja om från början" varje gång jag försöker förstå mig på italiensk politik, och att jag tyvärr glömmer väldigt mycket. Berlinguer har en positiv klang i mina öron, det är troligt att det hänger ihop med det du skriver om - jag skulle gissa att mina föräldrar tyckte att han var ganska liberal för att vara kommunist. Vi bodde ju i Rom 79-80, då var väl Berlinguer i farten.

   Radera
 16. Yes it was he. And yes, that was his time of glory. He was quite unusual as a political leader, not just as a communist leader I think. There is a widespread Berlinguer-nostalgy in Italy since several years.

  The proof is here (in fact I am a reclam-man)!
  http://www.youtube.com/watch?v=iTYDwLx6wRk

  The way he died, in the middle of a political meeting, meant also quite a lot for the mytbidning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. He wasn't involved in any scandals either, right? like corruption, associazione mafiosa etc. I can imagine there's Berlinguernostalgy, he had I kind of intelligent charisma as well. And a fancy name. Sorry I can't help joking all the time... or most of the time
   :-)

   Radera
 17. Yes, the myth is also about personal integrity and honesty, which were probably real (and not specific to him, but to people he was sourrounded with). He also pointed out quite early that corruption and mixture of party politics and business had become the main country's priority ("la questione morale"). In polemic with Craxi.

  I don't want to sound cynical but I came to realize that beeing in the opposition makes much easier to keep your hands clean than the other way around. It's a complicate subject, but this idea about moral renhet was also, in part, a propaganda tool. That is why the voters who believed it were so disappointed after 1989, and this is also were nostalgy comes from.

  By the way, I guess even in Sweden ordinary people think that Per Albin or Tage Erlander (or Churchill or De Gaulle by the way) were generally more idealistic and honest than today's political class. It's a generation problem, or a matter of point of view.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, I think mani pulite are impossible for a government in Italy, the mafia is simply too invävd in society. I näringslivet. Maybe the only thing you could ask of leading politicians is that they refrain from making personal profits, and that they try to make the best of the situation as it is.
   Somewhere I read that the best thing would be to accept the mafia, and distinguish between better and worse företrädare för den... But as I had unerstood it, during the crisis passar maffian på att ge akuta lån till småföretagare, med hög ränta. )-:

   You're right about the opinions about the political class in Sweden. Makes me think of this son by/with Tage Danielsson, "Ge mig hellre en glad amatör" (en glad amatör, sarebbe per esempio Beppe Grillo?)

   Comincia così:
   "Har du hört att det talas om politikerförakt?"

   https://www.youtube.com/watch?v=xwPhD3X6Tl0

   Radera
  2. "Det är proffsen som gör så att rosorna dör" (jag tror Tage Danielssons udd var mest riktad mot S, i den här videon är det bara Allianspolitiker som blivit inklippta - med undantag för Göran Persson)

   Radera
  3. Urban Ahlin har fått en hotfilm med posten:

   "På filmen ses tre personer iklädda vita rockar, masker och clownhattar hålla upp hotfulla plakat, skriver Nyheter24.
   ”Vi hoppas att ditt hus inte brinner ner”, ska det stå på plakaten, enligt nättidningen, som avslutas med att en tredje person håller upp ”April, april”.

   Enligt Aftonbladet.
   Jag gissar att det har med hans Nato-iver att göra, men det är bara en vild gissning.

   Radera
 18. Well, "mani pulite" inquiry was not dealing especifically with mafia (as a hierarchic, well-identified organisation), if was about tangenti (mutor) in areas with a low presence of criminal activity, and about illegal financing of the party system.

  To this extent, my remark was not only referring to Italy. I came to this conclusion during my life in France (politicians such as Chirac or Sarkozy have definitely not a better score than Berlusconi in terms of unethical behaviours, they were just more protected by the legal system), and my work for the EU.

  The problem is not mafia as such, it is promoting friends, friends of friends, corporate interests that you want as friends etc,. while pretending to act on behalf of common good. It has to do with reasons for getting into politics. See the case with ONG acting as a profit-making corporations, ecological actions with unclear financial support, etc.

  Or take Grillo himself. He is not involved with mafia, I don't think there will ever be evidences that he has to do with omicides, utpressing and so on. But he still use his website as an advertising page (have a check), selling out gadgets and dvd, keeps silent about some economic interests he's in good relations with, is supported by an advertising guru... You know what I mean?

  Berlinguer myth was about leaders that lever som man la:r, that's a tricky task to accomplish.

  SvaraRadera
  Svar
  1. You're right, I mixed things up a bit about mani pulite.
   I'll check out Grillo's blog, I've been there a couple of times but didn't manage to find it so interesting, I suppose it's ok to make publicity for yourself as a politician but it depends on the content.... På återhörande i morgon, gonatt

   Radera
 19. Tage Danielsson's video was also interesting. Even if I didnt catch everything.

  Sur la politique, la droite et la gauche:
  http://www.youtube.com/watch?v=xE1ehtg4Skg

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)