söndag 28 december 2014

En intressant överenskommelse


Vilken höst, vilken rysare. Men spännande!
Undrar om det inte kunde vara läge för de politiska partierna att inte ha sina kommentarfält öppna, det är ju nästan bara packade flåbusar som kommenterar. De är mest högljudda men de är inte i majoritet. Jag förstår att det inte skulle funka att stänga av kommentarerna, men ändå.
Mattias Karlsson kommer att ge sig ut på friarstråt, med demagogi, sol-och-vår och fiffel med statistiken. Det går aldrig att veta hur många som rycks med. Ett av fascismens kännetecken är att sparka neråt samtidigt som man ger sken av att sparka uppåt. Svaga grupper spelas ut mot varandra, de besuttna fjäskas det för. Det kanske låter vänsterpopulistiskt att påpeka det, men det är faktiskt så.  

Nu ser man ibland kommentaren att överenskommelsen kom till stånd för att "hålla sd utanför". Det är inte riktigt korrekt. Överenskommelsen var nödvändig eftersom sd idkat utpressning. Den typen av parlamentariska hot skadar Sverige. Oberoende av vilken sakfråga det månde handla om, så kan man inte tolerera ett gäng som skjuter varje budget i sank. 
Hela decemberöverenskommelsen går att läsa här

Jag är inte säker på att jag förstår riktigt vad den innebär ännu. På sätt och vis verkar den lite smått fantastisk. En extremt civiliserad demokrati där man fäktas för sin politik och de ideologiska skiljelinjerna skärps - sedan lämnas bollen över till väljarna. När de har sagt sitt är den största koalitionen garanterad att kunna regera; den släpps fram genom att motståndarna ödmjukt lägger ner sina röster, hur mycket det än bär emot. 
Det kallar jag respekt!
Kommer det att funka? Kommer Annie Lööf, som ger ett så rabiat intryck, verkligen gå med på att lägga ner sin röst och släppa fram en skatteökning för skyhöginkomsttagare? Återstår att se. 

Jag tänker så här: det kan nu bli större skillnader i politiken, d.v.s det skulle teoretiskt sett kunna bli ett systemskifte varje val - under förutsättning att det inte bara är Alliansen som tar ut svängarna, utan det rödgröna blocket börjar bedriva en mer självständig politik. 

Det här är ju uppenbart något som befaras på borgerligt håll. En debattör på SvD opinion idag: "Det finns också en uppenbar risk att regeringen Löfven med oppositionen i ledband kommer att göra en ännu starkare vänstersväng än vad vi hittills sett". 

Löfven är väl en jättepragmatiker och cirkus maximus mittensosse, förmodligen hade han, och högerfalangen inom S, föredragit att blockpolitiken upphävdes, d.v.s att S och något/några av alliansenpartierna bildade regering och samarbetade om den ekonomiska politiken fullt ut. Och marginaliserade V. 
Det är rätt tydligt att en del inom S har velat att MP skulle motas bort, för att det skulle kunna bli en Alliansen/S-koalition. (Se mina inlägg nedan, där jag funderar över detta). 

Men DET hade varit destruktivt, då hade man kunnat instämma med att demokratin var mer eller mindre avskaffad och att de enda oppositionspartierna var V och sd. 
Men nu - jag tror som sagt att skillnaderna kan få växa och blomma ut, förutsatt givetvis att båda blocken går med på dealen.  
Visst finns det en risk (marginell, hoppas jag) att det en dag är sd:s budget som måste släppas fram genom nedlagda röster. (Sd har fortfarande stora problem med matematiken: Mattias Karlsson tror sålunda att överenskommelsen handlar om att "en hur liten minoritet som helst" ska kunna styra över alla andra).   
Att det inte längre skulle finnas någon opposition kan man nog utesluta. Det kommer säkert att vara ett jäkla liv i Riksdagen, värre än någonsin - det måste ju bära emot något fruktansvärt för Alliansen att släppa fram den rödgröna budgeten. Om Alliansen vinner nästa val kommer oppositionen vara lika livlig.   

Men efter valet: med utsökt artighet och återhållen harm bugar sig ändå förlorarna för det andra blockets väljare, åtminstone när det gäller budgetomröstningen. Mellan valen vässar man sina argument, och jo, nog bedriver man opposition (jag förstår inte surgubbarna som inte kan göra något annat än att gnälla, och som inte fattar att detta faktiskt kan vara en chans för demokratin att vitaliseras)Kristdemokraterna kan gärna fortsätta på den "invandringskritiska" linjen, vad mig anbelangar: det känns signifikativt att det just är de högerkristna som nischar in sig så.  Tänk om man kunde väva sig in i tiden.
Det vore skönt om man helt enkelt kunde väva sig in i tiden.

William FaulknerJag tackar Herren Sebaot för mitt goda humör.  

15 kommentarer:

 1. Stefan Löfven talar sanning i DN idag, och Alliansen ljuger. Det vet jag. Punk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur då? Är du Gud eller?
   :D
   Jag tycker att det känns ganska så svårt att veta vem som ljuger och vem som talar sanning... Men jag fattar inte varför det skulle vara så viktigt vem som var först med att föreslå här överenskommelsen. Det verkar mest bara barnsligt…

   Radera
  2. Jag tror att det kan ha en viss betydelse - vilka alternativ som stod till buds när Stefan Löfven utlyste nyval. Om Alliansen erbjudit sig att lägga ner sina röster redan då (vilket låter osannolikt, då hade de väl gjort det i omröstningen i oktober? här tror jag Alliansen råljuger) så hade Löfven nog aldrig utlyst nyval. Det har ju uppstått något slags svekdebatt apropå det inställda nyvalet. Jag känner mig inte lurad, och tror faktiskt att de flesta förstår hur knepig situationen har varit. Om den här lösningen funkar, och blir respekterad, så finns det en chans till en liten vänstersväng. Kanske inte omedelbart i april, men från och med i höst.
   Jag tycker att Stefan Löfven är världens bästa statsminister, och det gäller även kompromissviljan faktiskt. Men nu hoppas jag att det blir lite handlingskraftig vänsterpolitik, även om det tar lite tid och även om alliansen kommer att skrika som bakbundna grisar. Hehehe

   Radera
  3. Jag vet inte. S kan ju mycket väl ha kompromissat bort en del av reformerna de hade i sin budget. Det vet man inte. Än!
   Den som lever får se. Det visar sig väl nästa höst. Jag hoppas i alla fall att det blir lugn och ro ett tag framöver nu.
   T.S Älgot

   Radera
 2. "(Det vi) ville säkerställa var att det måste gå att regera Sverige" - T. Tobé

  Låter det inte lite som juntans första ord efter militärkuppen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tvärtom, det låter som att 87 procent inte vill tillåta att demokratin sätts ur spel.

   Radera
 3. Men dumma farbröder kan göra stor skada, som den här:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/decemberoverenskommelse-ger-sd-ratt_4217731.svd

  SvaraRadera
 4. Men så en liten nyårsönskning;

  "Den halvdödes sånger och andra texter av Alberto Savinio i översättning av Maja Lundgren"

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du syftar kanske på att jag blivit "mycket värre mordhotad" än vad Roberto Saviano har blivit. Men det är ingen tävling, Anonym! :-)

   Radera
  2. Men usch var inte det där ett hot? Jag tänker på det ibland - sd har ju en svans av nazister. Men nästan aldrig att du får några hot- eller hatkommentarer som andra blir översvämmade av. Är det bra eller dåligt att det är tyst? :-(

   Radera
  3. Näää… Sant att det inte är så mycket kommentarer av det slag du nämner, jag tror att det beror på att jag anses vara för knasig, inte så intressant att hota mig.
   Alberto Savinio har för övrigt ingenting med Saviano att göra. Efter en snabb googling visar det sig att Savinio är författare och målare, bror till målaren Giorgio de Chirico. Det hade jag ingen aning om, anonym är nog kunnigare i italiensk litteratur än jag.

   Radera
 5. Hej igen! Savinio är en stor lucka i vår översättningslitt.
  Fullständigt förbluffande visionär.
  André Breton tog fö med honom i "Den svarta humorns antologi".

  Hälsn. fr. Mats Paulsson, Linköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ja han är med i Bretons antologi, ser jag nu! Det tycks ju verkligen vara en lucka i översättningslitteraturen. Nu översätter inte jag så gärna från italienska, men det här borde ju vara något för ett förlag att ta itu med.

   Radera
  2. Mats Paulsson, sångaren och poeten? :-)

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim