fredag 13 januari 2023

Det är inte det svenska folkets krig mot en arvfiende

De som mässar kriget måste vinnas, kriget måste vinnas, Ukraina måste vinna kriget åt Sverige, de betalar med sitt blod för oss, åberopar sig på Karl XII och Sagan om ringen, de ägnar sig åt pastisch, kitsch, nationalkonservatismen som maskerad. Det är omedvetet, grunt och aningslöst, som Magdalena Anderssons skälmska: -Du tycker kanske att jag är en krigshetsare.... 

14 kommentarer:

Anonym sa...

Håller du med om Gudrun Schyman om att Ukraina borde sätta sig vid förhandlingsbordet?

https://sverigesradio.se/artikel/debatt-bor-ukraina-tvingas-forhandla-med-ryssland

maja lundgren sa...

Nej, jag tycker för det första att det är ett löjligt uttalande - inga enskilda svenska politiker eller debattörer har något större inflytande över kriget i Ukraina, det de har ett visst inflytande över är opinionen i Sverige. Det kan hända att USA och/eller EU kräver förhandlingar så småningom. Ingen vet hur kriget kommer att gå, men att tro sig veta att Ukraina kan och bör förhandla i nuläget och tro sig ha tillräckliga kunskaper eller rätten att ställa det kravet är lika förmätet som att på tryggt avstånd säga att kriget måste vinnas.

maja lundgren sa...

Om någon undrar vad ett svenskt natomedlemskap handlar om eller att NATO skulle vara emot bombningar av civila, finns det däremot hintar här

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-uppges-forbereda-f16-affar-med-turkiet-kan-underlatta-natoprocess

maja lundgren sa...

Men det är svårt att tro att NATO inte kommer att ingripa i Ukraina till slut. Det finns en viss bitterhet i Ukraina att de inte redan gjort det.

maja lundgren sa...

Det är en ruskigt töntig saltomortal att matcha rysk imperialism med att anspela på fornstora dar.

maja lundgren sa...

Nu menar jag inte Schyman, hon framför resonemang som förts fram på sina håll i USA och Europa tidigare.

maja lundgren sa...

Hängda dockor är klichéer men måste säga att "Leta inte bland bergen vi finns överallt", projicerat på Stadshuset, även om man då kanske får medge att det kan tolkas som en knuff, är stiligt - raffinerat, påminner om Zorro och andra äventyrligheter, och med tanke på det krassa skitsveriges steppande för Erdogan, fett rättfärdigt.

Verutschkow sa...

Erik Helmersson på DN hade någon krönika där han undrade över vad egentligen
sannolikheten var för att såväl Sveriges bästa som Sveriges sämsta analytiker
vad gäller Ryssland skulle ha samma, inte så väldigt vanliga, förnamn ...

maja lundgren sa...

Vad har förnamn med saken att göra?

maja lundgren sa...

Aha, det syftar på Gudrun antar jag. Men alltså Schymans åsikt återfinns i Europa och USA, och "kriget måste vinnas" är också ett eko.

maja lundgren sa...

Jag skulle säga att det senare är mer cyniskt och skenheligt i en oblodig härva.

maja lundgren sa...

Den har ju då Hökmark och liknande dragit till med det vanliga mot Schyman, att hon skulle vara megafon åt Kreml. Det tror jag nu inte att hon är, och det är tänkbart att Tyskland och/eller Frankrike kommer att försöka förmå Ukraina att avstå från t.ex Krim och Donbass längre fram. Det har som sagt funnits sådana tongångar tidigare, vilket Ukraina reagerat kraftigt emot - den första jag hörde formulera "kriget måste vinnas på slagfältet" var Iulia Tymosjenko, när hon anklagade delar av Väst för att kräva kompromisser.
Varken "Ukraina borde kompromissa" eller "Ukraina måste vinna kriget" är svenska uppfinningar.
Att "vi måste vinna kriget" sägs i USA och i Sverige, är en bekräftelse av både det ryska och ukrainska synsättet: Ukraina är de facto med i NATO, det är ett krig mellan Ryssland och Väst, och för Ukrainas del (man har ju också ansökt om NATO-medlemskap igen) hade det varit bättre om NATO ingrep direkt. Det var vad Zelensky bad NATO göra i början, det är vad han anklagat NATO för att inte ha gjort, och det är vad flera ukrainska politiker ber NATO göra.
Att det sitter svenska töntar och viftar med nävarna och säger att Ukraina måste vinna, är en piss i världshistoriens hav.


maja lundgren sa...

Fysiska böcker verkar vara väldigt stort på TikTok. Det gäller att ha en bokhylla, tydligen. Ball grej
:-)

maja lundgren sa...

Bloggen har blivit väldigt ansträngd, språket, alltihop - ansträngt.
Kanske för att det egentligen har varit bloggpaus sedan 2021.