tisdag 25 juli 2023

Så kallad identitetspolitik


När klockan vrids tillbaks till tiden då Karl XII var ärad, bör lagens visare inte dröja sig kvar i nutid. Förbud mot hädelse är på förslag, jag är på! Kriminalisering av flaggbränning. Majestätsbrott. Det kan bli slutet för "den negativa uppbyggligheten", rebelliskhet som mode. Inget mer vifsande för provokationens egen skull. 

Yttrandefrihetsgrundlagsändringen (säg Yfglä) förra året var en bit på väg mot en upphottning av det ljumma klimatet. Tyvärr gjorde vissa medieaktörer uttalanden som tydde på att de tänkte överanpassa sig efter lagen för säkerhets skull. Där försvann chansen att vara en äkta murvel. 

Yfglä framstår idag bara som ännu mer paradoxalt repressiv i förhållande till de polisbeskyddade kedjekoranbränningarna - begränsningen av yttrandefriheten gällde inte explosiva provokationer utan siktade in sig på journalistiken, och gjorde det "straffbart att lämna uppgifter som kan skada Sveriges förhållanden till andra stater eller organisationer". 

Inte långsökt att tolka det som ett sätt att hindra Chelsea Mannings från att skada Sveriges förhållande till USA och andra NATO-länder. I synnerhet kopplat till "out of area operations". Omöjliggöra Wikileaks. Politiker från flertalet håll och kanter betonade det otäcka omvärldsläget och hoten mot rikets säkerhet: en lucka i lagen måste täppas till, svenska liv runtom i världen var i fara. Exakt hur detta stod i förhållande till att svenska medier inte fick göra avslöjanden var grumligt uttalat, men stod ändå där i klartext med bjärta bokstäver. 
Det var journalistiken som skulle stävjas. Men Yfglä verkar inte skydda Sverige från påverkansoperationer. 

 Det finns en föreställning i Sverige att det enda kontroversiella är att kritisera islam, inget annat är tabu. Se där tar man miste, det finns så mycket som aldrig yttras. 

Nu hinner jag inte skriva mer, men med skärpt blick, överskärpt ibland som en människa i dödsögonblicket, upprepar jag en protest mot Sveriges naivitet och cynism, som den återspeglas i den här käcka rubriken:

"Så kan Ukraina forcera ryska försvarslinjen".

Inga ukrainska soldater ska dö för min skull. Om tidningarnas skrivbordskrigare kräver att de offrar sig, kommer de i motsvarande grad iscensätta Yfglä. 




5 kommentarer:

maja lundgren sa...

Inga bevis men indicier på att de senaste koranbränningarna var en påverkansoperation med koppling till Iran - Magda Gads twitter är det mest belysande jag läst om den allvarliga situationen, för allvarlig är den och det är lite konstigt att S måste uppmana regeringen att sammankalla utrikesutskottet. Jag vet inte men Christer Sfeir verkar insatt.

maja lundgren sa...

Jag menar att koranbränningarna bör stoppas, eller för all del pausas, krävs ingen lagändring för det utan man kan hänvisa till rikets säkerhet och att man måste utreda om det handlar om påverkansoperationer.

maja lundgren sa...



När svt frågar ett fåtal av "mannen och kvinnan på gatan" om koranbränningar före presskonferensen, har alla helsvenska namn och utseenden - det funkar ju inte. Att SvT inte ens inser det är ett exempel på det där som MSB menar inte existerar i Sverige.
Inget ont i det de säger, de är inte särskilt oroliga, någon tror inte att det drabbar individer men att det är viktigt att Sverige har goda relationer med andra länder.
Sedan kommer civilministern och säger att det sätts en felaktig bild av Sverige i andra länder


maja lundgren sa...



Slutade lyssna där, vet alltså inte om ministern kom in på hets mot folkgrupp och att koranbränning på viss plats och tid kan betraktas som det, om han kom in på vikten av tolerans, vikten av att krama en muslim och ge stöd åt utsatta minoriteter,
om han ifrågasatte polisens tillstånd att genomföra koranbränningen just där och då,
om han sa att det inte är på tal att ändra några fler lagar som en anpassning till vare sig NATO, Erdogan eller islamister, men gissar att han inte gjorde det.
Tyvärr tror jag koranbrännaren lyckats både med att väcka vrede mot Sverige i andra länder och att i Sverige stärka Nato-viljan och SÄPO:s övervakning.

maja lundgren sa...


Därför är det plausibelt att man mumlat inom polis och SÄPO att vi kan ha användning för det här, låt dem gå på, vi kan själva anmäla för hets mot folkgrupp för att få det prövat när det redan gjort effekt.