lördag 8 februari 2025

Tröstfrossa, upplevelsebulimi


Viktigt att återställa den trygghet som gått förlorad, säger Ingvar Carlsson och drar paralleller till Palmemordet - ett polisiärt praktfiasko. 

Innan man börjar tala om att skapa gemenskap och skjuter upp avslöjanden av polisens klantiga eller suspekta utredningar en tretti, förti år, medan journalister i realtid undviker att rota i det för mycket - journalister har väl en skyldighet att sätta press på polisen, kräva svar på relevanta frågor och inte bara återge luddiga formuleringar - kan man erinra sig att problemet med frågor som inte ställs är inte att de öppnar upp för spekulationer. Problemet är att de inte ställs.  

Att ringa upp en gärningsmans pappa mitt i natten är exempel på snaskig sensationsjournalistik, usel och numera ansedd som ett brott mot etiken, men i stort - inte har jag någon total överblick över mediebevakningen, men i stort upplever jag den som passiv och förvånansvärt välvillig i förhållande till en polispatrull och insatsstyrka på 130 poliser som inte lyckades hitta en gärningsman förrän efter en timme, då han begått självmord. Om det hade varit era egna ungars skola, hade ni ställt skarpare frågor till polisen då eller bara vidarebefordrat deras luddigheter? 

Har någon sett en konkret beskrivning av vad insatsstyrkan gjorde?

Ska inte gå igenom alla underligheter - varför sa polisen att det inte verkade finnas något ideologiskt motiv innan de tittat i gärningsmannens dator och mobil? - alla har redan upptäckt det här, många har sina aningar. Förr eller senare kommer krävas att frågorna besvaras. 


Byter istället ämne till en förtjusande språkfråga. 

Ett av den tyska 20,30,40-tals nazismens favoritord:


Upplevelse



Polisen idag pratar mycket om upplevelser. Man upplevde att man blev beskjuten. Att det var rökigt. 

Och

- Det var en väldigt stark upplevelse att tillsammans med mina kollegor gå igenom den här stora lokalen.


Medierna fokuserar också mycket på upplevelser. Upplevelser av rädsla. Hur det kändes för dem som var med.

-Viktigaste känslan: stark och stolt – Stämningen var väldigt dämpad. Det var mycket känslor. Man var arg, man var ledsen. Känslan av att vara starka tillsammans (SOS:chefen)

När SOS-personalen kände att de var starka tillsammans, hade de någon kontakt med insatsstyrkan? Vissa av samtalen pågick i timmar. Frågade de var i skolan de befann sig? Kunde de förmedla det till polisen? 

Jag är nu ganska osentimental, så jag bryr mig inte om att SOS-personalen kände sig stark och stolt. 
Däremot intresserad av konkretion: hur såg kontakten mellan SOS-alarm och polisen ut? 
Inte för att skuldbelägga, utan för att jag vill veta. 



* * *

För att klassas som terrorism ska det ha staten som mål, säger en expert i Tv4. Det är korrekt. Därför klassas Breivik som terrorist. En terrorist kan mycket väl vara ensamagerande och gränsen mellan hatbrott och ideologiskt motiv är långtifrån självklar på förhand. Så varför säger polisen att de lägger ner utredningen om det visar sig att mannen var ensamagerande? 

* * *


Rekommenderar Victor Klemperers LTI  - inte för den där baksidestexten som brukar citeras om och om igen, att ord kan vara som små arsenikdoser, och som ryckt ur sitt sammanhang kan betyda vad som helst - att ett hyfsat språkbruk är a och o, att det går att dra en enkel linje med linjal mellan en språklig utsaga och våld, och så vidare och så vidare - utan just nu för att den även sätter fokus på nåt annat, som många kanske inte ens förknippar med nazism: upplevelse, dynamik, starka känslor, hur mycket LTI hade gemensamt med det amerikanska reklamspråket som det lånade ur. Superlativsjukan, upplevelseberusningen. 


Det är bra med känslor av medlidande, men såna känslor kan vara flyktiga. Och känslor av rädsla och sorg kan återges hur mycket som helst, och ändå bara leda till avtrubbning.


* * *


Utan svar, ingen trygghet. 



28 kommentarer:


  1. Det är förstås inte fel av journalister att ringa en gärningsmans anhörig, det gäller nu bl.a att ta reda på hur han kunde ha så många dyra vapen trots att han inte hade några inkomster.

    Jag har svårt för massmedial känslosås, kommer såklart inte lyssna på statsministerns tal till nationen, kommer inte respektera den tysta minuten eller lyssna på gudstjänsten - det säger jag inte pga godhetssignalering eller för att få lajks, utan för att jag gissar att det är rätt många som reagerar så och att det inte betyder någonting alls - varken hjärtlöshet i någon meningsfull mening av ordet eller för att man struntar i offren.
    Totalt ointressant med tal till nationen. Kommer de dragande med kungahuset, kommer jag erinra om hur mycket nazism båda har i bagaget.

    SvaraRadera

  2. Första gången jag på allvar blev medveten om fascismen var när jag bodde i Rom vid slutet av sjuttitalet. Andra gången när några slynglar målade ett hakkors på vår fasad bl.a pga kulturhat.

    SvaraRadera

  3. Jag tror nog inte på tolkningen att han ska ha ropat "Ni ska ut ur Europa", det låter rätt onaturligt.

    SvaraRadera
  4. Jag avskyr den massmediala känslosåsen, men inte nog med att den leder till avtrubbning och äcklade reaktioner - det finns latent rasism i den. Mediebevakningen hade INTE sett ut så här om det varit etniskt vita svenskar eller för den delen journalister som dödats. Sentimentaliteten hade givit vika för något helt annat.
    Och journalisterna hade begagnat sig av tillfället att inte missa sina blinda fläckar.
    Men å andra sidan - i de flesta länder är det mer eller mindre självklart att polisen, le flic, carabinieri, för att inte tala om amerikansk polis, mexikansk polis, inte har ett korn av snällhet i sig. Vad som än händer, ring inte polisen, är ett råd man kan få av helt vanliga medborgare.

    Den här sävliga klantigheten och suspekta uttalanden, och yrvakna naiviteter långt senare om "öh, var är våra blinda fläckar idag?", som på nåt sätt utgår ifrån att journalistiken ska syssla med kritisk granskning och inte känslosås och hur upplevde polisen när den gick genom den här skolan, kändes det våldspirrigt, utan nåt slags naiv föreställning om att journalister idag skulle ha rätt att kritisera polisen, en mellanperiod alltså innan polisen bekänner färg helt och hållet.

    SvaraRadera

  5. "Resorna han gjorde, tillfällena han firade med nära och kära. Och ett vapenintresse som började redan som barn."
    Kulturskribent i Expressen.

    Borgerlig sentimentalitet och stora stora kramen till mördaren.
    En del ser hur de skriver, andra ser det inte.
    Värre än så är det inte - trist nog har de betalt för skiten och sitter där år efter år.

    SvaraRadera

  6. Skolan är helt enorm och labyrintisk.
    Aftonbladet har en genomgång som verkar ge en del svar på förloppet.
    https://special.aftonbladet.se/story/73ogd9

    Zigge

    SvaraRadera

  7. Tack. Ja, då klarnar ju en del.

    SvaraRadera

  8. Jag tror inte på tolkningen "Ni ska bort från Europa", det kan ju ha varit så han ropade men - ja, försökt lyssna på bandsnutten men lyckas inte höra nåt sånt.

    SvaraRadera

  9. Matte. Var han tvungen att gå en mattekurs för att få socialbidrag?
    Matte är världens mest meningslösa ämne för de allra flesta.

    SvaraRadera
  10. "Polisen idag pratar mycket om upplevelser. Man upplevde att man blev beskjuten. Att det var rökigt. " C'est peut-être un peu hors-sujet, mais en parlant de sémantique ...c'est exactement ce qui m'est arrivé quand on m'a volé le portefeuille avec tous mes papiers, dans un café à Kungsgatan, il y a quelques années. Et que j'ai décrit exactement qui c'était (le coupable : son identité, apparence, origine ethnoculturelle), après avoir couru à la station de police de Kungsholmen. On a alors transcrit que j'avais "upplevd" une gentille dame comme ... etc. etc. Che posso dire? Att jag upplevde det här som lite provocerande, eller lite hycklande, om jag får uttrycka mig så :) En tout cas j'ai pu repartir de Stockholm, mais ce ne fut pas facile.

    SvaraRadera
  11. På ett mer allvarligt sätt (men också ytligt, jag talar som ni vet från en avlägsen plats), vad som slog mig efter de fruktansvärda händelserna i Örebro, under de första timmarna / dagarna av täckning i de svenska tidningarna, var hur få frågor som ställdes om VEM / VARFÖR / MED VAD SOM SKÄL - jämfört med massan av omskrivningar på temat ”det är så sorgligt”, ”Sverige var ju ett så vackert land”, ”hur kan vi hålla ihop”, ”hur ledsna vi är”.
    Jag är inte säker på att (jag säger detta utan kritik, bara som en iakttagelse) 40 år efter Palme-mordet och några år efter regeringsskiftet, denna retorik är särskilt meningsfull, och framför allt: är det en argumentation som granskande tidningar bör föra?
    Än en gång: jag uttrycker bara förvåning, inte fördömande. Jag kommer från en stad där centralstationen förstördes av en bomb mitt under sommarlovet. Men reaktionen var inte ”hur kan vi hålla ihop”. Och varför känns det bättre att vara ledsen än arg? Båda inställningarna kan ha fördelar, i politiska termer menar jag.

    I båda fallen - Bologna 1980 och Stockholm 1986 - uppnåddes dessutom inget av målen (varken att veta ”vem som gjorde det” eller att ”hålla ihop” på rätt sätt). Den sista frågan är om man verkligen vill det (”att veta” och ”att känna solidaritet”). Jag tror, instinktivt, att lögnerna fortfarande har en lång väg att gå.

    SvaraRadera
  12. Du har rätt, precis så, i stället för raka frågor om hur, vem, varför, har man öst på med "hur ska vi hålla ihop". Sentimentalitet som åtminstone jag i många fall uppfattar som ... grund eller halvfalsk (äkta förtvivlan har såklart också funnits men väldigt mycket har varit "vi måste fylla utrymmet med känslor nu så att invandrarna håller sig lugna" - jag tror faktiskt att det är förklaringen - om jag försöker mig på ett slags slarvigt amatörpsykoanalyserande av svenska massmedier. Etablissemanget är jättehomogent, och ja amerikaniserat, liksom biffiga nöjda människor utan udda religioner eller vanor på något sätt, som ibland bjuder in någon som är lite avvikande - står alltså inte ut med svensk television, blev lite nidbild nu men undviker soffprogram med mediesvenskar, och för att hålla sig till ämnet: det de är rädda för på riktigt är invandrare, därför öser de på med prat och känslosås.
    Allt är liksom riggat för att lugna.
    I stället för att journalister frågar SOS-chefen om SOS alarm kunde bistå polisen/de barrikaderade på något vis med konkreta upplysningar, så att det gick snabbare för polisen att hitta fram osv, får SOS-chefen ösa på med sina starka känslor. Gemenskap.

    Och polisens starka upplevelse när de gick igenom lokalen efteråt, jag tycker det är motbjudande. Visst, det är en "stark upplevelse" att bevista en plats där det skett en massaker. Verkligen.
    Är det amerikanskt, kanske.







    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Bologna )-:

      Intressant att polisen formulerade din uppgift som en upplevelse. Kanske berodde på rädsla för att beskrivningen skulle kunna uppfattas som rasistisk. :-) Men "uppfattade" hade varit bättre.

      Nuförtiden ombeds man betygsätta sin upplevelse av allt möjligt också.

      Radera
    2. Ahi en fait ...il se peut qu'ils aient écrit "som han uppfattade som..." (+ nom d'un groupe ethnique souvent discriminé ;) ) Je ne suis pas 100% sûr : en dépit de mon intérêt pour la sémantique policière, en ce moment précis j'étais surtout concerné par le fait que j'étais resté sans argent ni documents à quelques heures du départ. Mais malgré la situation et le dimanche - l'ambassade de (+ nom d'un pays d'Europe du sud souvent objet de racisme) m'a ouvert ses portes, et le fonctionnaire son portefeuille aussi :)) Happy ending!

      Radera

    3. Tutto bene che finisce bene :-)

      Radera
    4. "Är det amerikanskt, kanske". Que dirait Klemperer? "Je vous avais prévenus"... Il faudrait voir comment réagissent les médias américains aux fréquents trucs de ce genre dans leurs écoles. C'est vrai que cela tombe dans une catégorie d'affaires qui dépolitise le discours. Utøya. "Pourquoi ne nous parlez pas d'Utøya, on m'a demandé à la fin d'un cours sur la politique dans les pays nordiques"? Sans doute ça m'aurait mis en difficulté d'en parler. J'ai parlé de A°dalen 31 (le film, un choix de boomer. Un film que je trouve encore très beau, surtout vers la fin).

      Radera

    5. Måste jobba. Diskuterar gärna mer sen. Kommer du till Stockholm kan vi väl ta en fika på KB.
      Ciao så länge

      Radera
    6. Volontiers! On a râté les dernières occasions...

      Radera

  13. Gärningsmannen var alltså tungt beväpnad, flera dyra vapen, kanske rökgranater, trots att han inte ska ha haft några inkomster.
    Och polisen går ändå ut direkt och säger att det troligen inte var ideologiskt och att han troligen var helt ensamagerande - innan de ens gjort husrannsakan. Såna frågor anses liksom inte särskilt viktiga att rota i för journalister, det är känslorna som är det viktiga och att återskapa en känsla av trygghet.

    SvaraRadera

  14. "Journalister", ok. För svepande, "känslosås" också för svepande.
    Borgerlig sentimentalitet - ja, en hinna av upplevelser, sinnesslöa, tomögda, semesterbildsblädder, visst det finns kanske en längtan efter dramatik i botten, men det är alltid bättre att hålla käft om man kan.

    Förtvivlan i stället för uppblåsta dästa och trygghetsklibbiga upplevelser
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KMX5OE/tvabarnspappan-ali-31-dog-i-dadet-han-alskade-sin-familj

    SvaraRadera
  15. De flesta poliser lär aldrig ha använt sitt tjänstevapen annat än
    möjligen på skjutbanan. Men de brukar kunna göra människor
    illa på andra sätt. Har man makt så har man ...

    SvaraRadera
    Svar

    1. Alltså det är ju svårt att inte jämföra med att de sköt en kille med downs syndrom som hade en leksakspistol, för det är väl sant?
      Och här hade de chansen att stoppa en massmördare men använde inte sina vapen eftersom han sköt mot dem på riktigt?
      Alltså allt är ju konkreta situationer, men i stort har frågorna från journalister varit lama.

      Radera

    2. Man får skilja det ena från det andra - nu när tidslinjen börjar klarna ser det kanske inte lika illa ut som det gjorde i början - dels hur stor och labyrintisk skolan var, dels att han verkar ha skjutit mest innan polisen kom dit.

      Radera
  16. Jodå, den politiska diskussionen om Örebro verkar dominerad av folk som ser det som invandringens fel. Inte oväntat såklart. Många borgerliga hamnar i det sällskapet, "så här går det om man tillåter stor invandring och resten handlar helt enkelt om autism och mansöverskott".
    Synd att dessa existerar.

    SvaraRadera

  17. Jag läste en blogg som lyfte fram en rad i Mats Knutsons "analys" vilken avslöjar andemeningen bakom det mesta i svensk medierapportering.
    "Finns rasistiska motiv bakom dådet, kan det leda till en polariserad debatt om rasism och främlingsfientlighet"

    https://laserjesus.se/ett-helt-opolitiskt-massmord/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ett-helt-opolitiskt-massmord

    Skulle det visa sig vara ett hatbrott eller terrordåd med ideologisk motor, är det inget problem i sig - problemet är om det uppstår debatt om främlingsfientlighet.
    Står där i klartext.
    Det är den här strävan att ösa på med blinda fläckar som präglat medierna.
    Man kan se borgerliga skribenter klaga på "politisering" av dådet - jag tror nu inte att de själva tror att de är opolitiska, men det är en bekväm mask att ta på sig.

    SvaraRadera

  18. Har SÄPO kollat upp Mats Knutson? Han har en megafon. Förstår SvT vad en passivt aggressiv megafon bär med sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte whataboutism - jättebra att SÄPO slår till mot förberedelse för IS-terrordåd, om det nu är de gör - inte är det fokusförskjutning, även om det i såna här fall finns drösar av risker för justitiemord. IS kan tänkas svara på terrordådet i Örebro (kallar det så tills motsatsen är bevisad). Videon med den farliga damen i sjalett som sa att Ryssland kommer göra parkeringsplats av sverige och hon kommer välkomna det, som en flashbackdetektiv hittade, fick mig att skratta högt och jättemycket för att TV4 hade intervjuat samma kvinna om Örebro som varande representant för en "synd-om-grupp", vet inte hur eller varför de hade valt just henne, men det var en härlig gumma, kvinnor kan också vara hot mot rikets säkerhet, och i väldigt patriarkala kulturer kan kvinnor vara de hårdaste väktarna.
      Militant islamism är inte ett dugg bagatellartat, har sympatier med Amineh Kakabaveh, det svenska sveket mot kurderna i förhandlingarna med Turkiet är en gammal vanemässig skamlighet, osv.

      Men SÄPO borde kolla upp Mats Knutson också.
      Han är ett hot mot rikets säkerhet med sin passivt aggressiva megafon.

      Radera

  19. Nu klarnar mer och komplikationerna börjar bli tydliga - kommer nog radera lite kommentarer, lite sömnlös, urlakad - TV4:bandet som jag f.ö inte trodde på (ut ur Europa osv) utnyttjas direkt. Det kan finnas skäl att tona ner det. För allas skull, såklart även invandrares. Det skulle kunna behöva hemlighållas även om han sa så. Det går både fort och långsamt i huvudet ibland, de milda har rätt, och "debatt om främlingsfientlighet" är inte detsamma idag som det var för för ett tjugotal år sedan.

    SvaraRadera