söndag 18 april 2010

O vurkan

Sorgen... Fördunklar glädjen tillfälligt. Men jag ser förstås enormt mycket fram emot resan till Mexiko, och jag hoppas att Eylafjallajökull taggar ner snart.
Och här en journalfilm från Vesuvius senaste utbrott. Dessvärre är det som väntas komma många gånger värre.

Ett sammanträffande av det slag surrealisterna kallar objektiv slump:
nu har jag sett avsnittet om genialitet i Babel, med Stig Larssons attack på DN. Jag blev tipsad om det i morse, ser rätt sällan på TV; upplägget var traditionellt (två manliga genier, en norsk och så Larsson, och så två kvinnor som representerade den normala kulturvärlden, de menade att man inte får vara otrevlig... Den ena av dem tackade Åsa Beckman eftersom det tidigare inte funnits någon uppgörelse med sexismen inom kulturen. Hehe).
"Hade dom chansen på DN, då skulle dom döda mig. Jag lovar", sa Larsson.

Här i Stockholm är himlen mörkgrå och rosarökig, jag vet inte om det är vulkanaska -jag tycker att det luktar lite svavel i luften.
Kommer jag till Mexiko?

18 kommentarer:

 1. Det här låter säkert flummigt men jag tror att du har rätt nära till känslorna (sorry det känns konstigt att skriva så).
  Klart du ska till Mexiko, Maja!

  SvaraRadera
 2. Det har jag kanske, men inte är det konstigt att man drabbas av sorg? Vi var inte så nära vänner men det var ändå chockartat att höra det.
  Är det så klart att jag ska till Mexiko... Jag hoppas verkligen det. De håller tydligen på med provflygningar för att se om planen klarar av askan. En vulkan kan hålla på rätt länge.
  Apropå inslaget i Babel - jag har inte läst norsken, det är tänkbart att han verkligen är genialisk, men en sak kunde jag inte låta bli att reagera på - att han skrev om blöjbyten på ett banbrytande sätt. Kan det möjligen vara så att det som anses banbrytande är att det är en manlig författare som skriver om blöjbyten? Fokus i programmet var ju om det var möjligt att både vara ett geni och hämta på dagis.
  Jag tyckte det var nåt lurt med det hela, måste jag säga. Kvinnors och mäns skrivande bedöms ganska olika. Men som sagt, jag har inte läst norsken.

  SvaraRadera
 3. JB: har du inte läst Pompeji?
  Maja: jag har inte heller läst norrmannen men den är nog bra. Exakt vad det var som var genialiskt framgick inte i programmet. Stig Larsson sa att han inte var modernist. Definision modernism, någon?

  SvaraRadera
 4. John Bunyan: Vesuvius får heta vurkan i min roman Pompeji...
  Zigge: jag trodde du stavade definition på norska.
  Det heter i varje fall revolusjon, tror jag.
  Jag vet inte, den var en page-turner som en deckare, menade Larsson. Definition av modernism - inte helt självklart, man kan säga att en modernist strävar efter formförnyelse och kanske till och med att det inte ska "kännas som litteratur", man ska inte riktigt känna igen det. Och det gäller då självklart även innehållet.

  SvaraRadera
 5. Maja,
  Ah, då förstår jag. :) Till sommaren får jag ta itu med att läsa dina alster. Längtar efter ljumma sommarkvällar på terrassen, ett glas med något läskande och en god bok (eller flera goda böcker lär det ju bli, eller hur? ;)).

  SvaraRadera
 6. "en norsk, och så Larsson, och två kvinnor" hahaha...

  SvaraRadera
 7. Eller hur, Zigge?
  John Bunyan: jo, jag får väl säga som Larsson, jag uppfattar mig som ett geni. För övrigt anser jag att genikulten bör avskaffas. Den är inte bra. Fånig förlegad och fantasilös.

  SvaraRadera
 8. Jag vill inte låta insmickrande nu... såklart hehe... men om man skiter i genialitet nu och tar "banbrytande" istället så brukar väl sånt mötas av nåt slags motstånd, iallafall inte omfamnas och totalhyllas direkt. Fast jag kanske blandar ihop det med obekvämt.
  Dags att sluta "tänka".. godnatt

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Maja,
  Själv betraktar jag mig som dåre.
  Det är ju tur att man inte är sekteristisk. Jag har aldrig varit så förtjust i tysk, billig "champagne" - äkta vara skall det vara!

  SvaraRadera
 11. John Bunyan: dåre. Där har vi det. Tack.
  Zigge: se ovan, vi skiter i det där med banbrytande också. Det är fånigt av mig, men när nån sitter i TV och säger att Åsa Beckman har gjort en uppgörelse med sexismen i kulturvärlden, vilket hon inte gjort, och hävdar att det är första gången så...
  Pja. Dammråttor.
  Dåre. Just det.
  Clam: tackar jag behövde höra det där (har drömt en massa om naturkatastrofer)

  SvaraRadera
 12. Är man galen så är man. Det känns bara dumt att förneka, ens för sig själv.
  Dessutom gillar jag ordet. Det ligger så bra i munnen - Dåååååre!

  SvaraRadera
 13. Aftonbladet: "Nytt stort askmoln på väg. Men att vulkanen övergått till att spruta lava i stället för aska betyder ljusning i sikte."

  Ur askan i elden, tänker nog jag förstås.
  Men, men det verkar ju lovande med tanke på Mexiko. :)

  SvaraRadera
 14. Lava är lugnt. Det bör betyda att de värsta explosionerna är över, även om jag inte tror att det är någon hundraprocentig regel.

  SvaraRadera
 15. Visst är det fruktansvärda naturkrafter. Ändå oerhört fascinerande. Inte konstigt att Hefaistos/Vulcanus uppstod i människors sinne. En gigantisk smed i en lika gigantisk smedja.
  Jag såg för ett tag sedan ett program där man spekulerade i att man antagligen vördade smederna/gjutarna som människor med övernaturligt makt i övergången mellan sten- och bronsålder. Att gjuta en bronsdolk i den glödheta ugnen genom att blanda pulveriserade "stenbitar" för att att sedan låta den "födas" ur formen. Klart att det måste ha upplevts som magiskt.

  SvaraRadera
 16. Det låter inte osannolikt! och det var ju många verksamheter i forntiden som var förknippade med magi (som det fortfarande är bland s.k naturfolk)

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim