torsdag 19 maj 2011

Lästips

Knappt 1 av 4 vill ha Sverige med i Nato, enligt Svd/Sifo .
"Svenska soldater eller piloter lyder idag under Nato-kommando i tre världsdelar: Europa, Afrika och Asien. Men i Sverige rasar stödet för att gå med i alliansen", skriver Mikael Holmström i Opinion och engagemang i otakt.
- Den uppenbara förklaringen är bristen på politiskt ledarskap i frågan. Sverige glider tekniskt och organisatoriskt allt närmare Nato. Vårt beroende av Nato ökar, men vi har inte någon seriös politisk diskussion vare sig om beroendet eller om ett medlemsskap, uttalar sig FP:s Allan Widman.
Ett land på drift, med kvicksand under fötterna, som har råkat glida iväg och bli beroende. Det vill säga, ett medlemsskap i Nato skulle ha blivit ofrånkomligt inte på grund av någon viljeakt eller medveten politik. "Politiskt ledarskap", som det framställs av Allan Widman, skulle alltså handla om att i efterhand få befolkningen att rätta sig i ett vingligt och från början ogenomtänkt led. Det låter svenskt, på samma sätt som då svenskt används som ett skällsord för luddig opportunism.
- Ett svenskt medlemskap förutsätter ett brett politiskt och brett folkligt stöd, och 23 procent för och 50 procent emot uppfattar jag inte som ett brett folkligt stöd. /.../ Det är ingen självklarhet, inget krav, men det kan vara ett naturligt steg på lång sikt, säger Cecilia Widegren (M).
Ett uttalande som öppnar upp en något större valfrihet. Skenbar?

Samtidigt har socialdemokraterna svängt i Libyenfrågan. Håkan Juholt har hållit en presskonferens där han talat om en förlängd insats med humanitära och militära medel.
Sverige kan förstås delta i militära operationer utomlands utan att gå med i Nato. Libyenfrågan är oerhört svår. Något som måste tydliggöras är vad som handlar om "beroende av Nato", något slags tjänst och förväntad gentjänst, och vad som handlar om att stödja Libyens folk.

* * *

Nu en video med Marianne Faithfull- ett associativt språng från föregående inlägg. Vad hade Freud sagt om det här - med tanke på att han inte var överbegeistrad över modernistisk konst, i synnerhet inte surrealismen, så kan man kanske anta att han tagit ett strängt och misslynt bloss på cigarren. Videon har tagit intryck av barocken, eller kanske sengotismen. Jag kommer iallafall att tänka på Hieronymus Bosch.

Tillägg 17.32:
En del av materialet i videon kommer ur en svensk-dansk stumfilm från 1922, Häxan.
Mille grazie för upplysningen Johnny.

7 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

Sedärja, i videon hade man använt samma sköna material - från den gamla filmen "Häxan" - som även jag använde när jag gjorde en hemsnickrad video till en Cramps-låt.

maja lundgren sa...

Aha! Tusen tack för länken. En dansk-svensk film från 1922 - hade jag ingen aning om. Bildningslucka.
Men trist nog går det inte att se din hemsnickrade video till Cramps-låten - borttagen av upphovsrättliga skäl står det... Är det Cramps som sabbat..?

stationsvakt@gmail.com sa...

Nja, Cramps själva har nog inte sabbat, för de som utgjorde kärnan i bandet är döda. Det är nog nåt retarderat jäkla skivbolag som ligger bakom. Nåväl, så kan det vara. Själva filmen "Häxan" är i alla fall public domain vid det här laget, och kan beskådas samt laddas ner härifrån.

maja lundgren sa...

Idioter. Vad synd.

maja lundgren sa...

Men Häxan ska jag kolla, den verkar ganska otrolig.

Anonym sa...

"på drift och råkat bli beroende": det är i realiteten så att vi är beroende av Nato. Borde Widman hyckla om den saken?

maja lundgren sa...

Anonym: jag ska utveckla vad jag menar senare, eller snarare ifrågasätta vad Widman menar när han säger att Sverige glidit iväg mot Nato utan politisk vilja. Menar han att det är militärstyre?