söndag 29 januari 2012

Redobogen

Den kristdemokratiska toppledarstriden skulle kunna missförstås som en yttring av Jag har inte kommit med fred utan med svärd. Men den ofrånkomliga söndring som den raden handlar om är givetvis en helt annan, och snuddar inte vid partikarriärens skosnören.
Socialdemokratin å sin sida fick antagligen en riktig snilleblixt när de valde en man som får moderaternas "Sveriges nya arbetarparti" att framstå som samma blåställsmaskerad som delar av medelklassen höll på med på sjuttitalet. Haha! Vad säger ni nu då, broilers och pianofingrar! Som en Deus ex svetsarmaskinen, duktig, skötsam och reko med en mamma som kvalar in som landsmoder. ("En bra karl. En sån som jag", har Leif GW uttryckt det -  jag vet inte om Löfven påminner om en ruffig murvel och kriminalare egentligen, men alla har rätt till sin självbild). I SvD blev Löfven överöst med hyllningar, det är nästan så att man anar dåligt samvete. Det ena karaktärsvittnet efter det andra fick intyga att det här är ingen slarver utan en som alltid har gjort rätt för sig och varit schysst mot sina medmänniskor. Och det är bra. Men man får hoppas att allmogen inte bara ser till personen, karisman och karaktären när de röstar, utan som vanligt sätter sig in i sakfrågor och realpolitik. Det kan hända att socialdemokraterna planerar att bli Sveriges nya moderater. Eller så planerar de något annat - vilket återstår att se.

5 kommentarer:

 1. Det återstår att se ja. Jag blir emellertid alltid en aning angenämt berörd när en politiker har haft ett riktigt jobb. Om man bortser från SD:arna och håller sig till de gamla, så verkar det ytterst sällsynt idag.
  Ska man sitta och besluta om arbetsmarknad och sysselsättningslinje, så är det en fördel om man vet hur det är att gå till ett jobb varje dag år efter år kan man ju tycka.

  Men egentligen ville jag säga att jag tyckte det var kul att du använder ett av mina favoritord, "redobogen". Det står på min lista med utrotningshotade ord som måste räddas undan glömskan.

  SvaraRadera
 2. Ja, det blir jag också. Det är ett plus. Är det inte så det borde gå till? Sedan är ju politiken en sak för sig, återstår att se som sagt. Men spontant blev jag ganska entusiasisk över valet. Kul med överraskingar också. Haha. Det har tippats och gissats och tagits fram profiler och en myriad av experter har uttalat sig. Tji fick de.
  Redobogen, ja. Mycket fint ord värd att bevaras. Det är väl tveksamt om det kommer att börja användas i tal igen, men kanske i skrift.

  SvaraRadera
 3. Allmogen istället för folket, medborgarna eller väljarna, det låter rätt mycket SD förstås. Vadmal och bark i brödet.

  SvaraRadera
 4. "snuddar inte vid partikarriärens skosnören" en gliring åt homofoba kristdemmokraten Birro?

  SvaraRadera
 5. Anonym: jag tror inte att det är många som tar Birro på allvar, mer än att rätt många rätt ofta blir arga. Hans åsikter är för grunda för att kunna fungera som meningsfulla provokationer. Han producerar snicksnack.
  Med andra ord passar han utmärkt för kristdemokraterna.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)