söndag 15 januari 2012

Slentrianvänster, automathöger

Slussenfrågan är ju inte en höger/vänsterfråga. Det är inte bara folk till vänster om socialdemokratin utan även kulturkonservativa som i nutidshistorien har varit emot att modernisera Stockholm utan känsla för det gamla (Lars Gustafsson har hotat med att inte rösta på Alliansen längre, Johan Lundberg på Axess är skeptisk, etcetera). Och jag vet inte om Benny Andersson är kulturvänster egentligen.
Varför Bengt Ohlsson nästan använder Slussenfrågan som slagträ mot just vänstern (jag skriver nästan eftersom artikeln är svårtydd) och inte mot kulturkonservatismen, är något slags gåta. Hans artikel har väckt en hel del vrede, men den har legat och irriterat i det här bakhuvudet på ett intressant sätt. För att returnera med ett slags motsvarighet till uttrycket "de gör i alla fall något!", som Ohlsson tydligen avskyr, skulle man kunna skriva "han skapar i alla fall debatt" (en av de värsta klichéer jag vet).
Men artikeln är såpass vinglig, motsägelsefull och tjurskallig att jag mot min vilja tycker att den är lite fulsnygg, eller hur man ska uttrycka det (har inget med skribentens utseende att göra, utan det handlar om misslyckandets estetik, djävulens advokat som uttalar sig lite för sent, men på något paradoxalt vis går emot strömmen trots att han flyter med den - svårt att beskriva, men nu har jag i alla fall försökt).
Jag förstår Ohlssons motvilja mot konsensus, mot obligatoriska åsikter, och mot låtsasvänster (även om just den här frågan inte handlar om vänster/höger, om man nu inte ska tro att hängivna motormän och blåshålsfanatiker är höger). Jag förstår obenägenheten att skriva under på listor och upprop, och jag har också allergi mot en viss typ av retorik (i själva verket handlar Ohlssons artikel nästan bara om retorik och inte om sakfrågor). Och jag anar en medveten provokation när han säger att han hellre "gillar läget", än ingår i den goda gemenskapen.

Ohlsson hävdar att frågan om Slussen har "politiserats", och då menar han att Socialdemokraterna har passat på att nischa sig mot Slussenplanerna, på grund av något slags cyniskt röstfiske. Och det torde ju då vara den lilla kulturvänsterns och kulturkonservatismens röster som avses. Kanske vill Ohlsson helt enkelt påminna om att socialdemokraterna har bytt fot, de hade ju inget emot att riva Klarakvarteren? Samtidigt som han själv byter fot, träder ut ur kulturvänstern.
Det kan man påminna om. Men är det rimligt att misstänka krasst S-röstfiske som inte bottnar i egen övertygelse? Någon regelrätt folkstorm mot Slussenplanerna kan man nog inte tala om egentligen.  (Jag vet inte om det var en kulturelit som bromsade New-Yorkplanerna för Stockholm en gång i tiden, och om majoriteten av Stockholmarna egentligen hade velat att större delen av Gamla Stan revs. Jag har ingen riktigt överblick över hur breda protesterna var, om det var ett fåtal upplysta och högljudda snarare än en folklig majoritet som satte sig på tvären. För att diskussionen om demokrati och stadsplanering ska kunna bli gedigen borde sådana jämförelser göras. Har de gjorts så tipsa gärna).
Vad vill folket? De allra flesta Stockholmare (det tror jag att jag vågar säga) har inte fattat hur det kommer att bli. Man kan säga att det är medborgares plikt att informera sig, allt annat är en underlåtenhetssynd (som Dan Wolgers skrev i Aftonbladet nyligen). Men hur det än står till med Stockholmarnas eventuella lättja (en dödssynd), så bör man inte glömma att de även är utsatta för en del desinformation.
Jag fick en broschyr i brevlådan från Stockholms Stad nyligen. Där stod om trottoarer och cykelbanor. Bara om detta. Inte ett ord om motorvägen. Inte ens i en fotnot, nej man kunde inte ens ana sig till den mellan raderna. Den hade trollats bort i den folder som gick ut till hushållen. Det bör tyda på att politikerna befarar verkligt stora protester. Vore de säkra på att ha Stockholmarnas stöd, skulle de knappast förvränga informationen.

* * *

Apropå provokation - när jag skriver om långsamhet, är jag en provokatör.


8 kommentarer:

 1. Nä, alldeles för snällt mot Bengt Ohlsson.
  Sorry men det vassa du skrivit om honom var jävligt träffande, det här är ett försök till välvillig tolkning som inte jag fattar.
  Men slentrianvänster och automathöger: det var bra.
  Zigge

  SvaraRadera
 2. "Misslyckandets estetik" - är det det du menar med för snällt? haha. Det finns en velighet i den där artikeln som jag tycker är intressant. Plus att den kommer så mycket för sent, eller snett, i tiden. Det är tänkbart att det bara är opportunism, men... Jag har svårt att tänka mig att Bengt Ohlsson skulle ta ställning för kulturkonservatismen och dygden, kardinaldygderna. Han tillhör nog "den negativa uppbyggligheten" för mycket för det.
  Men artikeln handlar också en del om elit respektive folkvilja, det var kanske främst det jag ville fokusera på (det skulle vara intressant att ta reda på hur det var med opinionen på 60-70-talen, t.ex - om majoriteten egentligen hade velat ha fler rivningar än färre, hur många det var som engagerade sig, osv). Eller, rättare sagt: det är faktiskt Slussenfrågan som är det centrala.

  SvaraRadera
 3. Nä, det är det här jag tycker är för snällt:
  "djävulens advokat som uttalar sig lite för sent, men på något paradoxalt vis går emot strömmen trots att han flyter med den"

  Det han säger är ju att han bara låtsats vara vänster tidigare. Men nu när vindarna vänt så passar han på. Det är skitdåligt. Han "gillar läget" med Slussen för att få vara inskränkt och egotrippad på tre sidor i DN, en tidning som smörar för Anders Borg. Men ok, det kanske betyder nåt helt annat.
  Zigge

  SvaraRadera
 4. Jo, han säger att han bara låtsats vara vänster tidigare - men det är tänkbart att den sortens bekännelser behövs, för att saker och ting ska kunna bli på riktigt.

  SvaraRadera
 5. Som farbror Mario säger i M & T: vänster är en karriärväg.
  Eller var. Things change, old chap.
  Folk härmar mina böcker rätt mycket, tro´t eller ej.
  Nu verkligen godnatt.

  SvaraRadera
 6. I natt är det någon som febrilt försökt ta sig in i min mail, genom att kontakta google account services, och beställa nytt lösenord av yahoo (den gubben går ju inte, det enda som händer är att yahoo skickar ett mail och frågar om det är jag som beställt nytt lösenord).

  SvaraRadera
 7. Jo, en sak till apropå den oborstade Ohlsson: om ni minns hans långa artikel i Juholts fotspår, där han ställer sig och pinkar i snön? Den har hamnat i en annan dager. Den var början till en uppgörelse.

  "Above all, to thine own self be true".

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)