onsdag 7 augusti 2013

Misshandel efter smädelse på nätat

En trettonåring kallade en sextonåring "glasögonorm" på ett chattforum. Sextonåringen tog då med sig en jämnårig kamrat till trettonåringen skola och klådde upp honom. Detta läser jag om i Svenska Dagbladet. Pojkarna har nu dömts till 30 timmars samhällstjänst.
Ja jösses det var ju lättkränkt. Glasögonorm, tja.
Såna här patruller, större barn ger sig på mindre, är förstås inget som uppstod i och med nätet. När vuxna gör så är det gangsters, när barn gör så är det ganska vanlig skolgårdjustice. Vem minns inte hur grym tillvaron kunde vara i plugget. Jag har en tand med tappad flisa efter ett knytnävsslag jag fick av en pojke som ville åt mitt hopprep. Och för övrigt råkade jag dänga till en annan pojke i huvudet med skolväskan en gång, han hade visserligen varit ganska jobbig och trängt in mig i ett hörn men skolväskan träffade hårdare än jag avsett, det var en metallgrej på den. Då slog han till mig så att jag trillade ner i en rabatt. Sen kom fröken och drog honom i örat. Jag kände att det var lite orättvist, men angav inte mig själv.
Hur som haver, hur kom jag in på det här?
Jo, misshandel efter skymf. I det här fallet nätskymf. Nu får man hoppas att pojkarna får hjälp att känna ånger - d.v.s att vuxna pratar med dem tills de känner skam, så att de kan be trettonåringen om förlåtelse. Däremot skulle det inte vara så bra om de hängdes ut på nätet så att vuxna och barn huller om buller kan förfasa sig och kalla dem det ena med det andra. Men man får hoppas att det är en självklarhet att det inte skulle vara en god idé.

16 kommentarer:

 1. Jodå. Såna straffexpeditioner har jag själv varit med om som klen trettonåring. Helt oprovocerat, om man nu inte anser att glasögon och poesiläsning räcker som provokation, vilket vissa grabbar i min skola uppenbarligen tyckte...
  T.S Älgot, som får posttraumatiskt syndrom igen vid blotta minnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, barn är inte alltid så vidsynta...

   Radera
 2. Tragiskt att så många föräldrar idag misslyckas med att fostra sina barn till empatiska individer med medkänsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men jag tror inte att det är ett modernt fenomen, d.v.s jag tror inte att föräldrar förr i världen heller var så bra på att fostra sina barn till empatiska individer med medkänsla - verkligheten kan rentav ha varit råare förr.

   Radera
 3. Usch fick du ett knytnävslag när du var liten. Det andra exemplet tycker jag mer låter som att du värjde dig och tror inte du borde "angivit dig själv". I alla fall att det inte var meningen. Men ok, din fröken såg inte hela bilden.
  De vuxna måste ta tag i de här grabbarna så att de förstår att de gjort fel. Det kan gå snett för såna killar. Det kan vara adhd men det behöver inte vara taskiga hemförhållanden alltid. Föräldrar vet inte alltid vad kidsen håller på med, det är ju inte precis sånt man berättar för sina föräldrar tänker jag...
  Calamity Jane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå jag värjde mig men det måste ha gjort ont när skolväskan träffade - vilket inte var meningen. Men det blev faktiskt orättvist när fröken sedan drog pojken i örat (jag tror inte att lärare har rätt att göra det idag. Snäll fröken annars, men sträng).

   Radera
 4. Nej alla problem uppstod självfallet inte i och med nätet. Men jag läste i Metro idag att fyra ungdomar i Storbritannien har begått självmord efter mobbing på sajten Ask.fm. Det måste bli ett stopp på sånt och jag tror inte det räcker att föräldrarna talar med sina barn. Vissa sajter måste helt enkelt stängas ner eller vara strikt kontrollerade. Det gäller särskilt när det handlar om barn. När skolgårdsmobbing flyttar ut på nätet kan det handla om flera tusen personer mot en. Och det har en helt annan spridning. Ask.fm har mer än 60 miljoner användare står det i Metro. En fjortis blir kallad ful, äcklig, hora, värdelös och det läses av miljoner. Är du mobbad i din skola kan du be att få byta plugg. Eller hoppas på den dag då du slutar skolan. Men idag kan en ung människas plågoandar lägga ut saker på nätet om henne eller honom. En ruskig utveckling!

  Anonymast

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Glasögonorm" är inte särskilt allvarligt om det bara var det, och självfallet är det ingen ursäkt för misshandel!!

   Radera
  2. Det håller jag absolut med om. Det kan kanske krävas en åldersgräns för att delta i chattforum - eller att de är modererade. Jo det krävs striktare regler - kanske till och med förhandsgranskning, även om det då skulle krävas rätt många anställda om det är riktigt stora forum. Ask.fm har jag aldrig sett, 60 miljoner användare... Då krävs det en hel stab, en redaktion helt enkelt. Jag vet inte om de här sajterna är vinstdrivande, eller om eventuella reklamintäkter kunde läggas på att anställa moderatorer. Annars är det väl nästan läge att lägga ner dem (även om det kan ploppa upp nya). Nej jag tror inte heller att man kan lägga hela ansvaret på föräldrarna.

   Radera
 5. Vad skulle killen med hopprepet till? Ingen grabb skulle ha nedlåtit sig till att hoppa hopprep när jag var liten. Det var tjejigt. Men det kanske mest var för att jävlas?
  Zigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fix idé... Det var för att han tyckte det var löjligt med hopprep tror jag.
   Vet inte varför jag kom in oå det, antagligen för att påpeka intet nytt under solen. Det var ju sådär på skolgårdarna, Älgot har ju trista erfarenheter ungefär tjugo år tidigare.

   Radera
  2. Det blev bättre när jag började på högstadiet. Ny skola, annan sammansättning på klassen, en lärare som var bättre på att skapa en bra stämning. Jag blev till och med rätt god vän med en av mina tidigare plågoandar. Man måste komma ihåg att människor har förmågan att förändras, "en gång bråkstake alltid bråkstake" stämmer inte.
   Älgot (som återhämtat sig efter en tillfälligt återkommande PTSD)

   Radera
  3. Stackars Älgot... Jag var inte direkt nån ängel när jag gick i plugget, en ganska tuff och störig tjej, nästan värstingtjej och det finns saker jag helst skulle vilja glömma faktiskt. Jag var inte snäll mot de mobbade tjejerna till exempel... Får lite magknip ibland när jag tänker på det. "En gång bråkstake alltid bråkstake" stämmer inte det håller jag med om för jag är mycket snällare idag. Eller lite.
   Calamity

   Radera
  4. Calamity; Mycket snällare eller lite, hehe.
   Älgot: japp, det måste man komma ihåg.

   Radera
 6. Barn gör inte som du säger utan som du gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger det ju en del i, förstås.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim