måndag 5 augusti 2013

övervakningssamhälle

I det område där du bor, är de här låtarna populära.
Det är ett meddelande jag får ibland på Spotify.
Rymden blir kladdig. Det känns kväljande, kvalmigt. Jag ska avregistrera mig från Spotify. Jag har dessutom upptäckt att det syns på Facebook vad man lyssnar på.

* * *

Lite bloggocentrism: i anslutning till knaset (undrar fortfarande vad företagen Barrett Woodward i Georgia och Continuum Data Centers i Illinois pysslade med härförleden) så kollade jag upp vilka bilder som laddats ner från bloggen. Den här toppade listan med sjutton nerladdningar.

Tillsammans med en bild på Atossa som också laddats ner 17 ggr. Kattbilder och Gaggbölebilder kommer högt upp på listan men sammanräknat är det de här bilderna som laddats ner mest, med 28 nerladdningar:Absolut all right (så länge man inte gör kommersiellt bruk av bilderna såklart eller använder dem i något politiskt eller annat konstigt syfte).

31 kommentarer:

 1. Jag får också såna meddelanden på Spotify. De känner väl av var man bor och rekommenderar musik som andra lyssnar på i samma område. Det känns konstigt men det är ju inte som åsiktsregistrering även om det är skumt att de har en sån koll på vad folk lyssnar på. Maja jag tycker det låter överdrivet att avregistrera sig från Spotify. Det är ju skönt att man kan lyssna på all möjlig musik gratis och det är ju inte bara de senaste hitsen som finns där. Du kan hitta massor där. Jag skulle också tycka att det var skönare om det inte registrerades vad folk lyssnar på men jag tror inte att det är så allvarligt, det spelar faktiskt ingen roll mer än att det kan komma reklam. Du är så överdriven ibland så att jag tror att du poserar. Om du ursäktar tror jag också att det kan handla om en åldersfråga, i min generation är det rätt självklart att det är den här världen vi lever i och man får utnyttja den eller använda den till det bästa. Syns det på Facebook vad du lyssnar på för musik, jaha men är inte det bra? Eller är det ett i-landsprolem? det är väl inte konstigare än att du lägger upp videor här. Det verkar vara en trend att klaga på att allt registreras digitalt men det är den verklighet vi lever i. Det kommer inte att förändras för att man gnäller över det. Jag tycker att din blogg är kul och bra för det mesta (inte alltid) men när du börjar oja dig om bloggproblem och Barrett Woodward i Georgia och Continuum Data Centers i Illinois och en massa skitproblem så undrar man om du inte slösar energi på saker som inte betyder nåt. Och det är väl ingen som tänkt göra kommersiellt eller politiskt bruk av dina bilder. Sorry men jag tycker att du bara ska köra, inte bekymra dig så mycket. Det är lite som att du fäster för stor vikt vid dig själv och vid din blogg. Du kan inte ens lägga upp en barnteckning utan att be om ursäkt för den men ändå få det att verka som om det är jätteviktigt att du lägger ut en barnteckning. Jaha. Men tänk om du gjorde ett mäktigt verk som Knausgård i stället. Vet att du inte gillar honom (förlåt Maja men jag älskar Knausgård, helt uppslukad) tänk om du la din energi på att göra ett kvinnligt svar på Min kamp. Lika medryckande och gestaltat i alla detaljerna. Jag tror du skulle kunna det, utan att vara så komplicerad som du är i Myggor och tigrar (som jag också gillar väldigt mycket men jag hade förväntat mig en uppföljare, att du satte ner foten och skrev mer om ditt liv, så att det inte bara känns som en återvändsgränd).
  Jag slog upp Myggor och tigrar på måfå precis nu för det är något med den som gör att jag inte kan släppa den och jag fick upp det här:
  "Camorristisk dokumentärdrapa med timliga sorglustspel och diatriber. Jag måste tillbaka till Boscoreale för att avmagnetisera bron". Sidan 368. Men vad fan betyder det? Vad menar du med att avmagnetisera bron?
  Blä jag är för trött...
  Sen står det: "en klanlös, planlös camorrista som ställer till med mega rissa - vad är det? Vad det är - jamen det är ju ingenting!"

  Visste du att Myggor och tigrar skulle göra skandal när du skrev den?
  Det verkar ju så. Klanlös och planlös camorrista, betyder det att du är... vad betyder det.
  MVH
  Calamity Jane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer en känsla, har inte så mycket att göra med att jag är oroad över "åsiktsregistrering", men jag gillar helt enkelt inte att Spotify har en sån koll på området där jag bor och vad folk lyssnar på här. Jag tycker att rymden känns nerkladdad.

   Ah. Du måste tolka det själv, Calamity Jane. Jag har öppnat upp Myggorochtigrarbloggen igen förresten.

   Radera
  2. Knausgård är en konventionell författare. Det är ju väldigt förolämnande att du tycker att jag skulle skriva "ett kvinnligt svar på Min kamp". Vedervärdig tanke. Myggor och tigrar är en genialitet, ett stort konstverk och ett unikum i litteraturhistorien. Jodå den går att jämföra med andra böcker, men den liknar inte riktigt någonting, och den är oefterhärmlig.
   Sen att en del dammiga damer med fittan där hjärnan borde sitta kallar den "strip lit" och liknande, det är för att de är förslavade och härsklystna på en gång. Förgubbade utan att bli intelligenta av förgubbningen.

   Jag tänker rätt ofta på Astrid Lindgrens inte så snälla kvinnoporträtt.

   Fäster jag för stor vikt vid mig själv och min blogg, hm det kommer lite som en överraskning att du skriver så.

   Radera
  3. förolämnande - ? nej, förolämpande.

   Radera
 2. Kan man t.o.m se hur många som sparat ner bilderna från bloggen!!? Nu blir jag lite övervakningsnojig. Hur ser man det?

  Jag tycker allt detta med cookies som gör att det ofta dyker upp reklam med "Den här nakna flickan bor precis i din närhet. Vill du ha kontakt?" är ganska ruggigt. Jag gillar det INTE kan jag säga. Det kvittar att damerna själva skickat in bilderna till diverse datingsajter. Jag gillar inte heller att YouTube vill ge mig tips om vad jag vill se baserat på vad jag sett hittills. Inte för att det är övervakning utan mer för att det inkräktar eller vad man ska kalla det. Jag tänker varje gång: amen sluta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe ja jag upptäckte det när jag kollade aktiviteterna p.g.a strul. Tyckte det var lite roligt att se, särskilt glad att såpass många gillade planetbilderna. Så då kunde jag inte låta bli att skryta förstås.

   Nej, jag gillar det inte heller och det handlar inte om att det är övervakning utan just om att det inkräktar, man känner sig kvävd. Sen är det klart att även såna uppgifter skulle kunna missbrukas om det blev diktatur eller något åt det hållet och en del musik blev betraktad som entartet.

   Radera
  2. Jag tycker Calamity Janes kommentar är ohyfsad... Men jag kanske ska hålla snattran...

   Radera
  3. Ja det tror jag att du ska :-)
   Det är kanske bäst om det bara är jag som ev. fräser ifrån om jag tycker är någon kommentar är ohyfsad, det kan bli fel annars. Det är iofs trevligt när ni som kommenterar tjafsar eller diskuterar sinsemellan, men det kan också bli heltokigt.
   Jag är också angelägen om era kommentarer, det känns trist när det inte kommer några reaktioner alls, många bloggar är det så på (särskilt nu när alla hänger på facebook) men jag vill gärna att det ska vara liv i luckan här. Jag stör mig inte på CJ:s kommentar, rättare sagt jorå blir kanske lite förolämpad men jag tycker inte att man måste hålla en artig och hyfsad ton.

   Apropå övervakningsnojighet; varen lugna. Frukta icke, du lilla hop. Man kan se ip-nummer men jag försöker aldrig spåra en ip (vilket dessutom inte är speciellt lätt). Så fortsätt bara ladda ner och hoppa runt i gamla inlägg och allt vad ni har för er. Helt obekymrat. Jag hänger inte ut er, jag vet inte var ni bor eller vilka ni är.
   Bara att ni har god smak.

   Radera
  4. Hmmm...men du har faktiskt sagt att du antecknar IP-nummer på en del. Det är klart att det kan kännas obehagligt för några som kanske drar sig för att gå hit då eller skriva kommentarer. Det får du kanske förstå.

   Radera
  5. Man kan inte spåra IP-nummer nej. Däremot är det ganska enkelt att se vem som är vem om man anstränger sig lite och var personen bor. Jag förstår att allt fler använder anonymiseringstjänster.

   Radera
  6. Har jag sagt det? Det var nog bluff, eller för längesedan i så fall :-) Nja det har faktiskt hänt att det kommit hotfulla kommentarer. Då har jag försökt skriva ner ip. Men det var ett tag sen nu.
   Däremot förstår jag inte riktigt varför man skulle vara så skrajsen att visa vem man var, att man inte ens tordes skriva en kommentar - av rädsla att jag skulle förstå vem det var jag talade med. Haha... ni får ju förstå att det är en ganska speciell situation - you see me, I don't see you. Hohoho.... Jag tror det är därför många föredrar Facebooks trygga och ombonade värld där de flesta skriver under eget namn. Flera som kommenterar här regelbundet har också presenterat sig för mig via mail. Det är trevligt men inget krav.
   Ändå får man kanske acceptera att man är gäst här, d.v.s det är ju liksom min blogg. Vad man än tycker om den saken, så är det det.
   Närå, att jag visade hur många som laddat ner bilder var mest för att jag tycker att det är kul. Man behöver inte skämmas för att man laddat ner Det var bättre förr - i så fall borde ju jag skämmas för att jag tecknat den och det gör jag inte. :-)
   Det blev långt det här...

   Radera
  7. Oj den här diskussionen förstår jag inte alls. Jag har presenterat mig för Maja och fattar inte varför man skulle använda anonymiseringstjänst. Det är nästan lite respektlöst, jag fattar inte varför man skulle vara så smygig. Och det måste väl vi som kommenterar fatta att det kan kännas skumt att diskutera med folk man inte vet vilka de är. Maja tar sig tid och svarar även på dem som inte ens skriver under med ett nick. Hon måste ha rätt att be någon hålla sig härifrån eller ha sista ordet, det får inte bli som det blev i Cattas bubbla. En del väller in och ställer krav. Nä man ska betrakta sig som en gäst här.
   Och Maja: jag skäms lite för min kommentar i natt. Håller inte med mig själv riktigt alltså det har varit tjafs om dina barnteckningar tidigare och så hakar jag på det...
   Jag gillar ju Myggor och tigrar! Det är många svåra ord - vad fan är diatrib? tänkte jag. Men det går att googla fram. Jag gillar Knausgård också, ja han är mer lättläst men det behöver ju inte vara något fel.
   Nej nej jag tycker inte att du fäster för stor vikt vid dig själv och din blogg... Vet inte varför jag skrev så!
   Calamity Jane

   Radera
  8. Det är inte länge sen alls och det handlade inte om några hot. Du tyckte att en del tillbringat för mycket tid med att läsa i bloggen och skrev ner IP-numren. Sa du i alla fall. Jag tänker inte tjafsa om det mer, det var bara en en tanke jag fick när du själv skrev om IP-nummer och att läsarna kunde hoppa runt helt obekymrat.

   För min del kvittar det och bekymrar mig inte det ringaste. Jag surfar dessutom med proxy för det mesta av andra skäl.

   /13:47

   Radera
  9. Det var ju klantigt sagt, var det inte i anslutning till Fansfarbror-débâclet då?
   Nej jag tycker att det är roligt att gamla inlägg blir omlästa, hur många gamla facebookuppdateringar kan man säga det om?
   Men irriterat blir det nog ibland. Jorå det har väl hänt att fått den där Pluto-vid-spiselfrisenkänslan, rättare sagt Puff-känslan. Det har rentav hänt att jag blivit orolig över att bli bestulen... Det tror jag till och med att jag har ryat om en del. Det är en känsla som antagligen kan uppstå i och med att bloggen handlar om att bjussa på ord, och plötsligt kan man då kanske känna sig snål. Men jag tycker inte heller att det är något att tjafsa om. Man får läsa hur mycket man vill här.

   Radera
 3. Alltså, jag tyckte ju att det var kul att du skrev om nedladdningar av dina bilder. Jag bara hakade på det där med obehaget av att alltid känna att varenda site följer efter en med reklam, förslag på vad man ska titta på eller lyssna på eller söka på. Det är påträngande som tusan på samma sätt jag antar att du menar om Spotify, som jag aldrig använt och därför inte vet något om.
  Hoppas det inte blev fel.

  Den Anonyme 12:12
  Som inte var de andra anonyma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bra det, för jag skrev om det på skämt, men också lite för att jag blev glad. Sen ville jag ändå lägga in en reservation om att man inte får utnyttja bilderna kommersiellt eller så, det kanske kåter snålt och misstänkamt men jag tyckte jag skulle säga det.
   Ja, på YouTube får man rekommendationer om vad man ska lyssna på. det känns onödigt och påträngande. Det stör mig ännu mer att Spotify talar om vad mina grannar lyssnar på, det handlar väl om cookies det med. Just nu lyssnar många på Daft Punk i ditt område. Det kan bli en väldig likriktning.

   Radera
  2. kåter, hm. Låter skulle det stå :-)
   Det är inte bara inläggen utan diskussionerna som är viktiga i en blogg. Och om jag är irriterad ibland kan man gärna ta det med en nypa salt. För övrigt finns det många anledningar att använda anonym proxy, jag vet inte om man undgår Googles registrering genom det dock...

   Radera
 4. Jag var med i en lokal community en gång i tiden och där registrerades vilka som var inne på sidan och var man bodde. På en helt lokal community kan det vara rätt kul och dessutom väljer man det själv om man går med. Jag hoppade ändå till en gång när jag fick upp den andre inloggades nick med tillägget att den personen befann sig högst tio meter från mig. Det var alltså min granne som var inne och snackade. Inte helt bekvämt för honom om jag sagt hejsan + nick nästa gång vi möttes i trappan tror jag. Allra helst som han alltid pratade med mig som vore jag mindre vetande när det kom till hur internet fungerade (som den gamla kärring jag antagligen var i hans ögon).

  Jag har för mig att proxys registreras på alla siter med proxyns IP-nummer. Men har man varit stygg eller laddat ner så lämnar proxyns ägare ut rätt IP-nummer till den som vill ha det, eller rättare sagt polis, piratbyrån eller Ifpi och Pifpi och allt vad de heter. Även till andra i vissa fall tror jag. Säkert till google också ifall de vill. Hur det fungerar med google analytics vet jag inte men de bör inte kunna registrera ursprungs-IP om proxyn fungerar som den ska. Det är nog stor skillnad på olika tjänster där.

  /Kalla mig Ismael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kusligt! Jag visste inte ens att sitemetrar och såna kunde vara så exakta.
   Min grej (statcounter heter den) visar inte IP för dem som laddat ner, jag har bara en enkel mätare (vill man kunna lagra uppgifter måste man betala). Ifpi och Pifpi vet jag inte ens vad det är.
   Ja, googles registrering skulle man gärna undgå. Ank-Käthe googlar sig själv rätt ofta och det skulle vara pinsamt om det kom ut säger hon.

   Radera
  2. Alltså den visar antal, men inte IP, för nerladdningar som är äldre än ett år eller nåt åt det hållet.

   Radera
 5. Jävligt anonym6 augusti 2013 16:46

  Jag håller med om att det kan vara väldigt konstigt att diskutera med folk man inte vet vilka de är. Om det är helt eller delvis känt vem man själv är kan det kännas som att prata med en gerillakrigare med giftpilar när man själv är blind. Man ser och hör inte var det kommer ifrån.
  Jag har ett IP-nummer antecknat med stora stora siffror och några till med mindre. Jag förstår därför om du dyker ner i sitemetern ibland Maja. Det är många bloggare som inte orkat längre och orsaken kanske inte alltid är känd. Senast för en vecka sen la den senaste jag känner till av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha väldigt träffande!
   Jo jag tror att de flesta bloggare dyker ner i sitemetern ibland. Och ja jag har antecknat några IP-n tidigare, även om det inte är helt lätt att se vem som kommenterar om flera är inne samtidigt. Det är inte meningen att sprida någon noja och jag har egentligen aldrig tänkt göra något av det.
   "Orsaken kanske inte alltid är känd" det här är också sant, det behöver inte alltid handla om angrepp på bloggen utan om mail man fått, eller att det blivit ett för tungt ansvar. Vi diskuterade Cattas bubbla här lite, det var ju en mycket större blogg än den här och jag såg lite av det urspårade kommentarfältet - en del galna kommentarer av folk som uppenbart mådde väldigt, väldigt dåligt, en del manipulativa kommentarer av folk som ville psyka och få de som mådde dåligt att må ännu sämre, en del beskäftiga som ville tala om för blogginnehavaren hur hon skulle moderera, en del som kände sig angripna mellan raderna eller inte tillräckligt bekräftade och sedda... Det var liksom en tragedi alltihop.
   Ja många bloggare lägger av nu, det kan vara en massa komplikationer bakom det.

   Radera
  2. Jag skulle nog kika i sitemetern stup i kvarten om jag hade en blogg. Om det kom några kommentarer alls alltså
   :-)

   Radera
  3. hehe ja men man får försöka avhålla sig ifrån det. Men det kan vara kul att se vilka googlingar som leder till bloggen, till exempel. Fast nu är det ganska vanligt att sökorden är encrypted, och det är väl framförallt för att kringå googles registering och inte nyfikna blogginnehavare.
   :-)

   Radera
  4. "Hidegator". Det låter som en portal i yttre rymden, i form av en alligatorkäft kanske, med ett svart hål i magen... Men det är någon krypteringsmojäng som flera besökare har skaffat sig sedan det här senaste övervakningsskandalerna. Tja. Ett tips kanske :-)

   Radera
 6. "Check out will.i.am. Popular in your area".

  Dont't count on it...
  :- )

  SvaraRadera
  Svar
  1. "This album by Kate Perry is popular in your area".
   osv osv.

   Radera
 7. En lufsig detalj - jag lovar att inte gnälla om bloggstrul för det är så tråkigt att läsa, men jag har upptäckt en kuriös sak:
  om man går in till bloggen via en länk från en annan blogg, d.v.s klickar på rubriken till det senaste inlägget, så får man upp inlägget med elementen i sidopanelen - precis som de ska vara.
  Däremot om man klickar på bloggens namn så är alla elementen i en snodd längst ner.
  Eh, intresseklubben antecknar... Jag fattar bara inte varför det blir så, men det är ett fjösigt problem.
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men självberöm kan det aldrig bli för mycket av i den här bloggen, så jag lägger till att det är god smak av er att ladda ner två variationer av Jordens undergång (det finns en tredje bild också men den har bara laddats ner ett par tre gånger) - jag gjorde dem i paint så de är inte målade och tog kanske ett par timmar att göra och kan därför inte jämföras med de dagar eller veckor som ligger bakom en målning, självklart, jag är överens, det är inte det, men det är inte illa gjort ändå, och jag skulle inte ha något emot att ha en sådan plansch på min vägg, eller se dem på Moderna museet en vacker dag.

   Hybris förlänger käften.

   Radera
  2. "Dagar eller veckor" - eller kanske snarare månader och år (som ligger bakom en oljemålning alltså beroende på hur stor och avancerad den är givetvis)

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim