lördag 8 mars 2014

Goder afton, kvinnodag




"Ingen vettig människa" - jag skulle aldrig använda det uttrycket.
Än mindre i kombinationer i stil med: "ingen vettig människa tar det NN skriver på allvar".
Däremot gå över gränsen till det som inte längre är passande. Det finns en Groucho Marx i mig som uppfattar tabun och politiska korrektheter som en Margaret Dumont att driva med.
Men tillhöra "vettiga människor" som i klump tar avstånd från en förment vettvilling - det vill jag inte.

***

Svar ja, jag håller fortfarande på och bearbetar ett trauma. Att det är jag som är rasism och klasshat.
Men observera, jag ömkar inte mig själv utan grubblar.

***

Jag har efter tips hittat fram till en intressant blogg, Wiseman's Wisdom, om försvarsfrågor.


Jag vet inte om den här är feministisk, men bra är den.





8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att det är synd att den vassa men intressanta diskussionen om klasshat och "vithet" hamnade i en så negativ skugga som den gjorde i Åsa Linderborgs artikel. Men visst, du skriver ofta saker som gör att man hoppar till. Jämförelsen med Mijailovic var en sådan… Och nog förstår man om Lidija Praizovic tar illa vid sig av en sån kommentar - hon måste ha mött många fördomar av det slaget. Nu hade du väl redan släppt den diskussionen när du fällde den kommentaren, och den som känner dig eller snarare ditt skrivande förstår att den var provokativt menad. Men det är å andra sidan Lidija Praizovic också - provokativ…
Älskar Peggy Lee!
Trevlig fortsättning på den internationella kvinnokvällen :-)
Mariannesson

maja lundgren sa...

Jamen det där håller jag med om, Mariannesson.
God fortsättning själv :-)

Anonym sa...

Självutnämnt ”vettiga människor” och kulturstrebrar som efterlyser sina racercyklar på kultursidan och väser ”hör av dig så pratar vi”. Sånt tycker jag är scary. På riktigt.

Pompe

maja lundgren sa...

Jo jag tycker också att sånt är lite scary.

Anonym sa...

"det var bara på skoj". världens sämsta ursäkt...

maja lundgren sa...

Vänta ett tag. Så enkelt är det inte. Något kan ha en udd av allvar, även om det inte ska tas hundraprocentigt allvarligt. Och man måste se till helheten. Hela diskussionen. "Det var bara på skoj" skulle jag aldrig säga.

maja lundgren sa...

och det handlar också om en pågående diskussion om att man själv måste ha upplevt något, för att uttala sig. Som då det dras till sin spets till exempel går ut på att "vita" inte ska inbilla sig att de kan vara antirasister. Det finns en term för det där, jag var på ett seminarium nyligen där det diskuterades. Förkyld och grumlig i skallen, på återh.

maja lundgren sa...

och fäster man en så stor vikt vid ursprung, så påminner väl det mer om en ideologi som börjar på f, än på ganska många andra ideologier?