söndag 20 september 2015

Word!

 The Word har börjat nafsa Norwegian Wood i hälarna. Oväntat. Jag lägger mig inte i om det rör sig om fusk (t.ex att rösta flera gånger från olika enheter kan kallas fusk). Ett sådant engagemang skulle bara vara beundransvärt, dessutom kan jag omöjligen kontrollera om så är fallet.
 I skrivande stund (20/0 2015 klockan 13.08) har Norwegian Wood fått 8 röster, The Word har fått 5.
Norwegian Wood är med sin mjukt vemodiga melodi, sitt smäktande folkloristiska arrangemang och sin suggestiva text en ganska väntad etta. Men obs obs, det återstår flera dagar att rösta! Jag har dessutom rättat till Ank-Käthes misstag och lagt till låten hon glömde, Michelle, i en egen ruta under den ursprungliga ank-käthen. Ni som gått omkring och varit besvikna för att ni inte fått rösta på den kan alltså vädra morgonluft. Det går också att rösta på alla låtar, om man tycker att alla är lika bra.
The Word har ett kantigt och ganska oinsmickrande arrangemang, och melodin är ungefär lika fåtonig som gregoriansk sång (The Beatles lär ha fantiserat om att göra en fullständigt entonig låt; vad beträffar den gregorianska sången så var den så avskalad och sträng för att musiken inte skulle leda bort uppmärksamheten från... ja just det, orden).

På sätt och vis kontrasterar den skrälliga och lite hårda melodin till texten:Say the word and you'll be free
Say the word I'm thinking of
Have you heard the word is love?
It's so fine, it's sunshine
It's the word, love
It's so fine, it's sunshine
It's the word, love
In the beginning I misunderstood
but now I got it, the word is good

I'm here to show everybody the light


Den här texten är bortom rimligt tvivel en flowerpowertravesti på Johannesevangeliet:

 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud. Detta var i begynnelsen hos Gud.
Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har icke fått makt därmed.

Hur som: jag kommer så småningom att ge en röst till alla låtar, för att det inte ska vara synd om någon av dem; det kan man kalla reduntant empati. Möjligen gör jag undantag för Run for your life - som för övrigt har varit (och kanske fortfarande är?) bannlyst från att spelas på BBC. Klämmig låt med typiskt Beatlessound och ruggig text. Kolla kommentarfältet på YouTube - feminazism kallas protesterna mot texten, "it's just a song". Tja, kanske det: men en sång som på goda grunder kan väcka skräck. Det finns ju ett mellanting mellan att förbjuda något totalt och att släppa fram det överallt så att ingen kan undgå att se/höra det, och det är att placera det i giftskåpet.

Trevlig fortsättning på söndagen, till exempel. Och glöm inte att rösta!


30 kommentarer:

 1. Äntligen!
  Michelle är kanske lite uttjatad men vilken melodi!
  Algot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var svennehoran som uppfann kulturrelativismen.
   Måste bara anteckna det innan jag glömmer det.
   Ja Algot, Paul McCartney ville komma till med en fransyska, han kunde inte prata med henne så det fick bli en ballad iställe.

   Radera
  2. McCartney skrev ju även en låt till sin hund ...

   Radera
  3. Vad hette hunden, Michel?
   Nej ärligt, vilken låt är det?

   Radera
  4. Du har väl röstat, Verutschow.

   Radera
  5. https://sv.wikipedia.org/wiki/Martha_My_Dear

   John Lennon skulle aldrig skrivit något sådant ...

   Radera
  6. Handlar Martha My Dear om Paul McCartneys hund! Det hade jag ingen aning om.
   "Hold your hand out,
   you silly girl" - gör vacker tass?

   Radera
 2. Det här var allt ett trögläst inlägg, eller är det jag som är seg i huvudet?
  Det börjar uppenbarligen dra ihop sig till bombpatos i medierna:
  http://www.svt.se/opinion/article3713600.svt

  SvaraRadera
 3. Först på nätet med en billig vits? kristna miljöpartister ber ekologiska böner?
  Ganska träig vits, väldigt präktig - kanske hoodely doodely-grannen i Simpsons skulle dra en sån vits

  SvaraRadera
 4. Vi kan göra den lite mer pk: muslimska miljöpartister ber ekologiska böner. Alla buddhister ber ekologiska bönder om nåd. Nej, basta--- tråkigare och tråkigare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men sluta inte rösta på Beatles nu, då blir jag läffen.

   Radera
  2. Det är ju inte bara miljöpartister som äter ekologiskt.

   Troende miljövänner ber ekologiska böner.

   Fruktansvärt tråkig vits, tror aldrig jag kommit på något så trist. haha!

   Radera
  3. Nej, jag kommer inte att ge en röst till alla låtar bara för att det är synd om dem. Det finns gränser.

   Radera
  4. Spänningen tätnar.
   Norwegian Wood – huit points.
   The Word – sept points.
   Tycker båda är lika värdiga vinnare.
   Men hade det varit en covertävling hade jag föredragit den här: https://www.youtube.com/watch?v=I2j5_qQsPtY
   framför den här: https://www.youtube.com/watch?v=Qt40uKPEMpk

   Pompe

   Radera
  5. Håller med, Tangerine Dreams version av Norwegian wood var verkligen inte kul.... 13:th Door Elevators med The Word gillade jag. Fin affisch med Nalle Puh också :-)
   Idag måste jag hålla i mig för att inte kritisera ett antirasistiskt event igen. Dressed in black against racism. Jag tycker att det är så himla dumt.
   Sen kommer det då en massa ilskna kommentarer och det är ju då rätt intressant att se vad de säger - de pratar om rasifiering osv - men kanske framförallt vilka svar de får: att valet att klä sig i svart inte har något med hudfärg att göra.
   Klä dig i svart mot rasismen, det har inget med hudfärg att göra. Varför säger de så?

   Radera
  6. Sen ska jag göra en oelegant övergång till något som jag däremot gillar väldigt mycket - nu är det iofs "vitt" att säga att den ena antirasismen är bra och den andra dålig, jag får egentligen inte göra det för då avslöjar jag mig som vit, d.v.s härskarteknisk av naturen. Men Marika Carlsson tycker jag är rolig:
   http://www.svtplay.se/video/3841173/marika-carlsson-en-negers-uppvaxt

   Radera
  7. "Klä dig i svart, det har inget med hudfärg att göra" är alltså ett facebookevent.

   Radera
  8. Marika Karlsson har om jag fattat saken rätt fått ta emot en massa hat och hot för att hon använder n-ordet: såvitt jag förstår kommer hatet från antirasister.

   Radera
  9. Alltså inte rolig på något ytligt sätt, tvärtom humor när den är på riktigt, och dessutom blir man (jag) både arg och gråtfärdig mellan varven, över det hon berättar.
   Något jag håller med om: det var inte babbe, blattelover och hora som var värst i järnrörsvideon, utan "vänta bara"-formuleringen (när vi kommer till makten, då har såna som du inte en...)

   Radera
  10. Bara därför bytte jag ut profilbilden till ett foto av mig där jag gör tranan, kläder med färg (fast jag hade redan på mig de kläderna när jag läste om "klä dig i svart så står vi enade mot rasismen", brrrr)

   Radera
  11. alla mörkhyade är inte marxistleninister, alla marxistleninister gillar inte feminismen, alla homosexuella gillar inte querrörelsen, så varför dessa paketlösningar? Köp tre, slipp betala för den tråkigaste?

   Radera
  12. Sparkar du inte in lite öppna dörrar nu? Jag fattar ungefär vad du menar tror jag, men allt det där diskuteras ju inom de kollektiva rörelser du nämner lite avfärdande... Hm.
   Zigge

   Radera
  13. Jo, antagligen. Kommentaren 16.07 var väl lite dum sådär... Överhuvudtaget hade jag ju bestämt mig för att inte kritisera vissa yttringar av antirasismen igen, jag har ju redan mer eller mindre fått det att framgå vad jag tycker, men det har vuxit allteftersom, mitt motstånd mot "gatstenen ska färgas röd av blod"-yttranden om sverigedemokrater, och mot något slags naivitet hos vardagsantirasister som kanske inte fattar vad "antifascism är självförsvar" o. dyl betyder. Eller vänder bort blicken, väljer att ha en osynlig fläck just där någon blir nerslagen, till exempel. Jag menar också att berusningen i ett kollektiv som anser sig ha moraliskt rätt, och som till och med ibland är ute efter makt, är kuslig. Men det är jag, det. Till mitt försvar ska jag säga att det bara är jag, jag omger mig inte med ett följe.

   Radera
  14. "väljer att ha en osynlig fläck just där någon blir nerslagen, till exempel" - typ Chang Frick på Östermalmstorgs t-banestation? Men han filmade väl, i ordets båda bemärkelser... Vad skulle han med den filmen till? Att han blev fråntagen kameran är inte samma som att han blev nerslagen...

   Radera
  15. Ja, Gud bevare oss för de rättfärdigas raseri.

   Pompe

   Radera
  16. Det vet jag inte, mitt intryck är nog att han blev nerslagen. Hur som, det är väl ingen som med något slags hederlighet kan påstå att det inte finns antifascister som slåss? Det är ju en del av ideologin, att det är ok att slå fascister (nu är inte just Chang Frick fascist som jag förstår det, sd är ett brokigt parti). Det kan förstås hända att det var fejk, det vet inte jag, men det går inte att utgå ifrån det, eller hävda att det är otänkbart att han blev nerslagen. Eller raljera över det. Åtminstone inte om man säger sig stå för alla människors lika värde.

   Radera
  17. Och jag tycker att det där har blivit värre.

   Radera
  18. Nu är det vår tur/snart är det vår tur, och då minsann....
   Dessa tongångar återfinns inte bara inom militant svensk nationalism, utan även inom militant identitetspolitik. Det tas nog inte på allvar riktigt eftersom det ses som... frasradikalitet? papperstigrar?

   Radera
  19. Och vidare: det finns en spridd föreställning inom... språkmaterialismen? postpostmodernismen? postkolonialismen? -
   att allt språk är våld. En väldigt negativ syn på språket. Allt språk är våld och/eller stöld. Jag tycker inte om det, tror inte att det är sant, och kommer mest att tänka på Savonarola.
   Någon gång ska jag samla mig till en essä, kanske.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim