onsdag 7 december 2016

Fejkad antikapitalism

... är ett annat vanligt drag inom fascismen.
Ofta yttrade sig den fejkade antikapitalismen som antisemitism (det var judarna som styrde världsekonomin o.s.v) eller som ett mer diffust konspiratoriskt hat mot de styrande, etablissemanget, utan att det blev mer än en pöbelspasm.
Eftersom fascismen är allt annat än egalitär och absolut inte har för avsikt att avskaffa kapitalismen (socialismen är ju dess främsta fiende), handlar det om att svepa in ett unket muller i lånad klädsel.
Jag kan inte uttrycka mig så väl för jag är inte frisk än, och ni vet säkert allt det här redan.

Men jag kom att tänka på fejkad antikapitalism när jag upptäckte några konspirationsteorier om giriga och cyniska varuhus och reklammakare som exploaterar små barn. Klassisk sån här "onda kapitalister"-stereotyp.
För tro't eller ej, historiskt sett är det högern som oftast delar in människor i onda och goda. Utan minsta tvekan är det så.
Så på nätet rådde på sina håll en indignationsstorm över några riktigt onda kapitalister som slagit klorna i ett litet barn.

Allt detta för att säga att varuhuset inte borde ha.... och att ansvaret inte ska läggas på dem som...


Man tror inte sina ögon och öron - och sen tror man inte sina ögon och öron - men vad kommer sen, när man sedan länge upphört med att tro sina ögon och öron?

Ack barbari! Ska det aldrig ta slut?
(Lao-tzu)

17 kommentarer:

 1. Det är Lao-tzu som säger Ack barbari!

  SvaraRadera
 2. "... han är också skicklig i att hetsa upp en folkhop och sedan "besvärja" deras upphetsning igen, som han själv uttrycker det".
  Sokrates, i Faidros: mycket bra dialog. Men i dialogerna går sofister och liknande med på att diskutera med Sokrates, och sepåfan han vinner över dem: det skulle aldrig kunna hända i en nätdebatt idag. Han skulle bli bortdribblad direkt, och frågan är om han inte blev det i Athen också. Alltså, dialogerna är ju fiktion. Ja. Kanske "drömscenario".
  Så var det med det.
  Good night we hope.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clickbaithallickarna hade mött honom med sarkasmer, hade aldrig velat undersöka någonting.

   Radera
 3. Sanna Rayman tycker ungefär som du. Även om hon inte använder f-ordet...

  http://www.dagenssamhalle.se/blogg/2016/12/grym-samtid-drabbade-gulligt-barn-29967

  Z

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Sanna Rayman brukar vara hederlig.

   Radera
  2. Apropå oro:

   "Han var lyhörd för vår oro kring droger" säger Filippinernas president om Trump.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kVBAj/duterte-trump-hoppas-att-drogkriget-ar-en-framgang

   Duterte har stöd av Trump i sitt "krig mot drogerna". Tyder på att Trump skulle kunna sätta igång med liknande attacker.

   Radera
  3. "Högern delar inte in människor i goda och onda" - mm hm, när högern skjuter ihjäl folk är det fullständigt rationellt, medan vänstern styrs av känslor och inte kan tänka klart?
   OBS jag måste sätta upp något slags varningsflagg: det finns fascister i Sverige, om någon missat det, men de uttrycker sig ofta väldigt sofistiskt.

   Radera
  4. Låt oss säga så här. Om någon som inte brukar använda uttryck som "profit" och "marknadskrafter" plötsligt börjar göra det, och sedan lägger till ett litet "hat är så himla dumt, men...",

   då tjänar det inte någonting till att diskutera med den personen: den kommer att slingra sig, säga bu och bä och uppbåda all tänkbar falskhet för att kunna fortsätta tala med kluven tunga.

   Radera
 4. Tja, oavsett var man landar i sin analys så hittar man någon häxa att bränna på ett bål eller två. Han fyller 71 år idag, Kjell ;)
  Häxprocess:
  https://www.youtube.com/watch?v=sK6WHxxWDdc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar reklambyrån? Jag tycker inte att det riktigt går att jämföra med häxprocesser.

   Radera
  2. Nej nej, menar inget specifikt. Vi lever i tider av polarisering och alla har vi våra spöken tänkte jag och blev påmind om Kjells låt. Det var inte mer än så. Men det är tur att det finns musik och konst. Herrejävlar vilken nåd det kan vara trots allt.

   Radera
  3. Jo, det stämmer ju. En del polarisering är i själva verket ganska ytlig, medan annan går på djupet, menar jag. Ja det är fruktansvärt tur att det finns musik och konst. Ganska outhärdligt annars :-)

   Radera
  4. Skulle gärna vilja att fascismen var ett hjärnspöke, eller att det var överdrivet att kalla den fascism. Det är det inte. Alldeles för många gemensamma nämnare. Den senaste konspirationsteorin om den cyniskt uträknade PR-kuppen är en del av detta.
   Däremot tror jag inte att #jagärhär är någon bra idé, även om den är välment. Det finns organiserat hat på nätet, men jag tror inte att det kan bemötas med den typen av organiserad välvilja.

   Radera
  5. Joooo det tror jag. Läs Kerstin Ekman!

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/kerstin-ekman-det-finns-en-guldreserv-av-humanism-i-sverige/

   Radera
  6. Jo... Men det är lite naivt. Eller så här: det hade varit bättre om Kerstin E inte hade varit flankerad av pekoralisten Wiman, och Wolodarski, och deras festtal om Upplysningens kärnvärderingar och humanismens osv osv.
   Men jag håller med Kerstin Ekman om att en helt ofattbar råhet har brett ut sig, även i offentligheten. Jag har svårt att tro att det hade varit tänkbart i någon annan tid än vår egen, faktiskt. Inte för att andra tider var bättre, men det är ändå något slags moralisk moras, upplösning av språket, vevande egoism, tarvlighet, som förekommer nu som är svår att tänka sig annat än i... ja, möjligen nazistiska blaskor. Men jag kan inte presshistoria.

   Radera
 5. "utan att det blev mer än en pöbelspasm"... apropå pöbelspasm så har jag för mig att du tidigare (apropå Brexit, t.ex) har skrivit att det är fel att förakta "pöbeln", lantisar osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Jag bör utveckla det!
   Det jag tänker på är vad som hände(r) när fascismen kapar/de arbetarrörelsen och de legitima kraven, och riktar missnöjet åt ett annat håll: det tydligaste exemplet är ju antisemitismen.
   Pöbelspasmer finns absolut inom medel- och överklassen också.

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim