torsdag 1 augusti 2019

Självklart


Säkert har du någon gång sett en avskuren hand eller fot eller ett avhugget huvud liggande skilt från den övriga kroppen. 

                              Marcus Aurelius, Självbetraktelser, 8:34


En detalj i Självbetraktelser, en kommentar lite sådär i förbigående om gemensamma erfarenheter för barn och vuxna.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nej aldrig. På sin höjd en avklippt nagel eller lite hår. Men så har jag inte varit romersk kejsare heller. Det är en av grejerna jag har kvar på min bucketlist.

Pompe

maja lundgren sa...

Ja, han tilltalar sig själv, ett slags majestätiskt du i en inre monolog (jag har väl läst någonstans att Självbetraktelser inte var avsedda att publiceras, fast det går nog att betvivla). En tänkt läsare som inte riktigt är Marcus A själv?

maja lundgren sa...

Själv vet han givetvis att han har sett avhuggna kroppsdelar, men riktar sig till ett du som han låtsas inte veta allt om? Såtillvida översättningen är en liten aning missvisande ("Du har ju då och då sett en avhuggen hand....") Ju istället för säkert skulle förändr a innebörden

Anonym sa...

Säkert har du rätt i att översättningen kan vara lite si och så. En annan tveksam sak med försvenskningen är uttrycket ”en avskuren hand eller fot”? Säger man verkligen så? Borde det inte vara avhuggen även där, eller stympad eller kapad? Om det gäller en svamp (eller en mycket liten varelse) kan jag gå med på att man skär av foten. Men knappast på en människa.

Pompe

maja lundgren sa...

Nja det vet jag inte, det är förmodligen en utmärkt översättning. Ska kolla originalet. Det roliga för mig är själva självklarheten, dvs "alla har vi ju sett..." och det hade nog de flesta på den tiden.

Anonym sa...

"Den autofiktiva litteraturen, som öppet blandar ­sanning med påhitt, gillas av publiken men har ifrågasatts av kritiker. Men hur viktig är gränslinjen mellan sant och falskt? Inte viktig alls, menar Håkan Tallgren i ETC."

maja lundgren sa...

Den stackarn måste vara besatt av djävulen.