tisdag 28 maj 2024

Nu tar fan bofinken


Det här verkar inte lovande:

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/AvlqJj/fredrik-persson-lahusen-om-lars-tragardh-och-kulturkanonaden

Nationalistisk och demokratifostrande pliktläsning. Då försvinner allt som lever.

Jag menar att "kulturvänstern" eller "kulturliberalerna" inte ska rucka inför idén att svensk litteratur ska uppvärderas, tillmätas egenvärde, bli minst lika viktig som matte och engelska eller vad det nu är som anses viktigt i dagens skola (har ju inga egna barn och dålig koll på vad undervisningen går ut på idag), men då måste man släppa nervositeten inför det svenska, att det automatiskt är nationalistiskt och konformistiskt, och inte låta låta högern ta fram en smal och tråkig pekpinne.


Then Swänska Argus kan de få ett blad ur bara för fröjdens skull.   

Fröjd och gamman

7 kommentarer:

maja lundgren sa...

Ingen värdegrund här inte.

maja lundgren sa...

Men jag tror att om högern tar fram en pliktlista som ger en falsk bild av svensk litteratur så kommer det en reaktion på det. Revolt och skolk. Det vill säga, det blir bra hur det än blir.

maja lundgren sa...

Vilken dystopi. ”Måendedatan kan segmenteras per elev, klass och skola med några få klick. Huvudmän kan även se och jämföra måendet mellan flera skolor i kommunen eller koncernen.”

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/0VnxBB/jenny-maria-nilsson-om-hur-skolor-forsoker-forma-elevrna

maja lundgren sa...

Nu har utkastet till läslistan kommit och det handlar inte alls om kanon.
En modern lista, där de till och med tagit med några böcker från 2020-talet. Göra sig kvitt Eddy Bellegueule, skämtar de?
Det här är en sån lista som inte kommer kunna användas mer än några år, på så vis är den bara att rycka på axlarna åt, men den kan inte kallas kanon - och ger eleverna en konstig uppfattning om att litteraturen började på artonhundratalet.

maja lundgren sa...

De hade som sagt tänkt jämna Gamla Stan med marken och ersätta med höghus - - Den här litteratursynen är motsvarigheten.

maja lundgren sa...

"Det går inte att spika fast en lista" - det här är väl standardinvändningen bland svenska kulturvetare.
Jag tror den attityden är extremsvensk - lika självklart som det är att italienska barn ska komma i kontakt med Dante, är det att svenska inte ska komma i kontakt med
nåt annat än sånt som beskrivs som lite irrelevant och relativt, man trasslar in sig i diskussioner om att det inte finns någon absolut litterär kvalitet, och gör sig av med allt före artonhundratalet. Om några kulturvetare protesterar mot den föreslagna listan är det inte mot att det saknas äldre litteratur , utan det är tvärtom - listan borde vara modernare, mer utmanande och provokativ, varför är inte Houllebeque med?

Ja det är svenskt, troligen unikt i hela världen? Modeflugornas proppmätta skitland?



maja lundgren sa...

De uppför sig lite som om de fått stryk på skolgården om och om igen och måste visa att de inte är plugghästar med intellektuella intressen, utan antingen håller lägsta låga profil och viskar att nä, det här är förstås inte lika viktigt som modet, eller: vi är också balla och tycker att det borde vara mer käftsmällslitteratur i skolundervisningen.