måndag 10 oktober 2011

Dagens citat

I Neapel är skönheten grymhetens bete.
Annamaria Ortese

14 kommentarer:

 1. "UPPLAGD AV MAJA LUNDGREN KL. 00:28"
  Då var det ju nattens citat ju. :)

  Förresten tycker jag det är intressant att ordet bete kan betyda två saker. Dels som i agn, och dels som i huggtand.

  Kanske är det agnet man syftar på när citatet sägs på dagen, medan det är huggtanden på natten.

  SvaraRadera
 2. Johnny: just det eller hur. Jag citerar ur minnet nu, obs: jag har inte kollat upp vad det heter på italienska igen. Det är en mening jag har med i Myggor och tigrar. Det är mångtydigt på flera sätt (jo för att vara mångtydigt bör det vara det på fler sätt än ett...)
  Maja

  SvaraRadera
 3. Apropå stöldrädslan, som det faktiskt händer att jag har: jag får väldigt många besök av "Mountain View", som jag fattat det är google stationerat där (?). Hur som helst. När jag kollar vad "Mountain View" går in på så är det lite överallt i bloggen, idag bland annat mitt fotbollsreferat Mexiko-Uruguay, där jag illustrerar speakerns ord "och så lite handskakning på det..." med en detalj ur ett mayakonstverk, en handskakning. Det är mycket vackert. Och jag kan bli vemodig - allt det jag gör här varken räknas i pengar eller ära, och idéer kan stjälas utan att jag vet ordet av eller ens märker det. Tänk om någon i USA ger ut en bok som heter Xerxes and the mystery of tavlorna osv. Rädslan uppstår inte i förhållande till andra som skriver på nätet, utan till krassa aktörer. Så då får jag lust att ta bort, gömma detaljen jag lyfte fram, den med mayahandskakning. För att ingen jävel till cynisk exploatör ska kunna använda den. Å andra sidan - att älska är att gifva, osv. Problemet som uppstätt är kanske snarare att jag inte vill göra kommers av det. Det är ändå rätt få som köper verkligt bra böcker, och för det mesta är det skräpet och halvskräpet, medelmåttigheten, som basuneras ut. Och då ställer man sig frågan om det är absolut nödvändigt att bidra till förstörelsen av alla fina skogar genom att ge ut böcker.
  Jag tänker högt, alltså.
  Maja

  SvaraRadera
 4. Men Kristina Sandberg lär ha skrivit en bra bok nu igen, som jag verkligen vill läsa (Ta itu var mycket bra). Så egentligen är det ju skräpet och halvskräpet som man önskar försvann. Men det tror jag kommer att öka, det kommer att dränka mänskligheten i mundiarrée. Men vi bygger oss en ark och alla kliver i, nej tyvärr inte alla: bara the happy few.
  Maja

  SvaraRadera
 5. Nästan alla bloggposter du skriver - även de snabbt ihopslängda (fast vad vet jag om det?) - innehåller minst ett riktigt guldkorn som säkert är värt att spara på/utveckla till något mer. En modell vore ju att du lät bloggposterna ligga ett bra tag, och sedan (kanske lite i smyg) plockade bort dem - ersatte dem med några liknande ord/meningar/resonemang - och behöll guldkornen själv och använde dem någon annanstans.

  SvaraRadera
 6. Alltså, jag menar inte att du skulle ta bort hela bloggposter (jag formulerade mig fel), utan bara det bästa ur dem.

  SvaraRadera
 7. Ang bete som agn resp huggtand 09:44
  Jo,precis så är det: skönheten lockar på dagen och bits på natten.

  SvaraRadera
 8. Kollord:wales. Vad menar kolltrollet?

  SvaraRadera
 9. Kan ligga nåt i det där. Bloggen som skissblock.
  Jag har ett tabu mot att ändra i efterhand, däremot kan man ta tillbaks inlägg och spara som utkast (det här måste ju låta helt absurt, först skriva blogg några år och sen plötsligt, eh, varför går alla dessa ord bara rakt ut i vädret, va?) Sorry, skärpning.
  Johnny

  SvaraRadera
 10. Hehe, Maja menar jag.

  SvaraRadera
 11. Kolltrollet menar väl att du ska åka till Wales och hitta en grönögd mö.
  Maja

  SvaraRadera
 12. Men det gäller ju er också - om man nu ska hålla på och tänka så här... utstuderat och nästan beräknande, höll jag på att säga: ni får spara edra egna kommentarer någonstans och vårda dem ömt. Äsch, allt är Anonymernas fel som tjötaT på att jag borde lägga ner.
  DET är JU tänkbart att de har rätt om det ska bli ett sånt huvudbry.

  Ett tillägg, inte en kritik: Annamaria Orteses ord bygger på en realitet som är långtifrån något skämt.
  (Jag har varit och styrketränat och är ganska matt, & måste förbereda undervisning)

  MajA

  SvaraRadera
 13. Var det Brendan Behan som hade en slags protokollförare med sig när han gick på puben? eftersom han alltid sa så bra saker där, men tyvärr alltid hade glömt alltsammans dagen därpå.

  När man går på bloggen behöver man ingen sekreterare. Allt registreras, med klockslag och allt.

  SvaraRadera
 14. Uppgiften till nästa gång blir att läsa citatet av Annamara Ortese ur ett kvinnligt perspektiv.
  Maja

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)