måndag 3 oktober 2011

Uppdatering, eller nåt

Det är ok att kommentera även när det handlar om tunga saker.
Jag skojar bara... men den här bloggen har varit bortskämd med hundratals kommentarer tidigare, det var ett helt otroligt liv, så visst händer det att jag undrar: vad nu då? när det är tomt i kommentarfältet.
Men alla har väl dragit vidare och sitter i någon annan blogg och gaggar.
Jag vet att Neapel är svårt. Det händer att jag oroar mig lite för hur de miljoner som har läst Savianos bok egentligen har tillägnat sig den. Det var inte så kul när Bodil Malmsten hävdade att hon läste den som en deckare. Antingen var det uppriktigt, eller så var det mest något hon sa.
I sådana vevor blir jag sträng och allvarlig, och ibland blir jag elak också.

Hellre tystnad än att saker och ting snackas bort.

Inte skildra Neapel för världen, utan skildra världen genom Neapel. Det är där allt börjar.

"Man skapar inte slumpen, man upptäcker den och blir inspirerad av den".
Detta är ett citat av Igor Stravinskij som jag brukar dra för mina elever på Södertörn. Stravinskij skriver mycket om slumpen i Musikalisk poetik. Han går inte in konkret på hur slumpmässighet inträder under komponerandet. Kan det handla om att råka skriva fel not? Råka blanda ihop notbladen så att det blir omvänd ordning på takter och melodier? Nä... Det Stravinskij talar om måste väl snarare handla om en slump som kommer inifrån. Att intuitivt pröva sig fram, skissa fram musik, och sedan upptäcka att det där fungerar ju riktigt bra.
Det onämnbara och det outsägliga är två fenomen som författare gärna kretsar kring. Medan musiker - förlåt en billig vits - säger det i toner istället.
Nu måste jag lägga sista handen vid introduktionsföreläsningen.
Den här låten (med härliga trettitalsbilder till) skulle kunna tillägnas debutanter som kämpar med sin andra bok.

30 kommentarer:

 1. Jag tycker att uttrycket "lägga sista handen" är roligt på nåt vis. Det låter knasigt. Om en alien läste eller hörde det, men inte hade sett en människa, skulle nog denne lätt kunna inbilla sig att människor har många armar. Att säga "sista handen" när man bara har två händer låter helt enkelt lite högtravande. :)
  Undras förresten om man kan råka förlägga sista handen.

  SvaraRadera
 2. Johnny; visst är det ett pompöst och samtidigt ganska rejält vrickat uttryck.
  (Jag är förtjust i såna där höglitterära stilfigurer, hehe...
  Svarar längre sen,
  Maja

  SvaraRadera
 3. Koncentrera dig i första hand på att lägga sista handen.

  SvaraRadera
 4. Jag är kvar! *räcker upp handen*

  Men din blogg är 'baktung', antagligen är min dator alldeles för seg för att klara av alla YouTube- klipp. Således inte ditt fel.

  F.ö. kan jag meddela att dina katter röner stor uppskattning på Fejjan där jag råkade lägga dem bland mina profilbilder. Ett antal spekulanter vill köpa de vackra katterna! Det är åååh, aaah och såååå gulliga. Men jag kan meddela att jag inte sålt dem, tyvärr har jag inga som helst spekulanter på mina egna.

  Nämen, vad jag tramsar. F-låt.

  SvaraRadera
 5. "Sista handen"....inte så pompöst om man förlorat den första"

  ".....skildra världen genom Neapel". Medalj för dessa ord!

  Neapel och maffian som global mellanhand...

  De mäktigas "sista hand" kan skrämmande ofta vara att spela ut maffian som sitt sista kort och sedan två alla sina händer.

  SvaraRadera
 6. CleanCutClaes: ja. Undrar om "sista handen" inte är en översättning från latin från början. Det är ett rätt bra uttryck tycker jag - om man tänker sig att det beskriver rörelsen, alla de gånger (utspritt över dagar) som man för sin hand till pappret (eller datorn). Metonymi eller synekdok antar jag.
  Heja Systerdyster. Ja, jag har märkt att bloggen är mycket tung, iallafall för min hemdator som är en trög pc (på jobbet har jag en snabb mac, där är det inga problem.) Och det år svårare att kommentera idag.
  Hahaha, är det sant, försöker de köpa mina katter? Nej det är inte till salu...

  lille Hans: skildra världen genom Neapel är Savianos ord, så det är han som ska ha medaljen. Men det är även min intention, om än på ett lite annat sätt.
  Du har helt rätt i att Neapel och maffian är en global mellanhand.

  SvaraRadera
 7. Hon kramade om mig, såg ömsint ut. Det kändes som en generositet jag inte var värd, jag hade börjat ingå i en lögn. Hur jag än hade kämpat för motsatsen, så hade jag kommit att ingå i en lögn. Men hon dömde mig inte.

  Hands up! :)
  Go ahead Maja and don’t forget to write.
  Always keep your eyes on a new day.

  SvaraRadera
 8. Ja valens, men för tillfället ägnar jag mig åt att hjälpa andra att skriva - tänk va, jag bjuder på mina husgudar, öser användbara metoder och idéer över eleverna, ser helt enkelt till att ta fram en armé av unga konkurrenter ... äsch, jag skojar bara. Dessutom ägnar jag mig åt att vara Nelly Kaplan på svenska, sista finputsningen. Men det är också bara roligt. Och visst, jag utfäster ett heligt löfte om att inte lägga ner skrivandet, jag menar det bokliga skrivandet. Tack för att du påminner mig om att jag skriver mycket bättre än Norén och Knausgård förresten! För personligen tycker jag det och det kommer jag att fortsätta med!

  SvaraRadera
 9. Det kanske är off topic, jag vet inte, men har du aldrig funderat på att skriva en pjäs eller ett teaterstycke eller nåt i den stilen?

  SvaraRadera
 10. det har jag oxå sagt/nämnt något om - apropå att skriva pjäs eller teaterstycke - att maja lundgren säkert har förutsättning även för det...(liksom jag tidigare i en kommentar på maja lundgrens blogg sagt att hon har säkert - även - förutsättning att befinna sig på en stå upp scen...)("talangen har du" - så tror jag jag uttryckte det...)

  SvaraRadera
 11. Marianne: jo, "stand up comedy" eller "sit down tragedy" som någon uttryckte det, minns inte vem.

  Maja

  SvaraRadera
 12. Håll med om att det är en häftig låt? Det är en mig närstående person som fyllde år nyligens favoritlåt (genitiv-s kan placeras var som helst).
  För övrigt måste jag lura blogger genom att växla mellan uppdaterad redigerare och tidigare redigerare för att kunna kommentera.
  Maja

  SvaraRadera
 13. Fy bajs, egentligen ska det faktiskt vara: närstående persons som fyllde år nyligen favoritlåt. Men det går förstås inte att säga så, då blir man bältad. I talspråk ordnar sig nog orden istället för det mesta som ovan, med genetivändelse på attributet (brrrr!). Man kan lätt undvika sådana problem genom att snurra på sina meningar, då blir det i exemplet: Favoritlåt för en mig närstående som fyllde år nyligen.

  SvaraRadera
 14. CleanCutClaes: ja jag vet och jag tycker att sådana konstruktioner - kungens av Danmark bröstkarameller - är charmanta också. Men nu ver det det där nyligens som jag ville ha. Jag ville ha ett nyligens där, tycker det är fint.
  Kontrollord: foolect
  (galen dialekt)
  Maja

  SvaraRadera
 15. Finns det någon poet som skriver mer om "det onämnbara och det outsägliga" än Tranströmer? Språk utan ord.
  Mariannesson

  SvaraRadera
 16. Mariannesson: just det. Jag har läst relativt lite av Tranströmer måste jag erkänna, en del har jag gillat annat inte lika mycket, men jag ska läsa lite mer nu tror jag.
  Maja

  SvaraRadera
 17. Men skriver inte Tranströmer mer om det outsägliga än det onämnbara? Jag tror att det är så.
  kontrollord: kings.
  Maja

  SvaraRadera
 18. Jag har läst allt. Eller nästan allt. Jag älskar Tranströmer.

  p.s
  om bloggen tar för mycket av din tid tycker jag att du ska sluta blogga...

  o

  SvaraRadera
 19. Wow... är det bara jag som börjar bli riktigt fundersam över detta oavbrutna tjat om att Maja borde sluta blogga?!
  Det återkommer gång på gång, från vad det verkar, en hel mängd människor.
  Ja ja, jag bara undrar och jag undrar allt mer.
  Jag har ingen åsikt om saken, för det är Majas blogg och ingen annans, och därför hennes beslut.
  Men vad är det som gör att så många tycker sig ha rätt att säga vad Maja borde och inte borde göra, som om hon vore mindre vetande!?
  Det vore nåt helt annat om Maja själv sa att det tar så mycket tid med bloggen att hon är tveksam till att fortsätta, men det är ju inte det det är frågan om när den ena efter den andra dyker upp säger att du borde sluta blogga Maja.
  Hm...

  SvaraRadera
 20. kontrollord kings var inte en radikalfeministisk smädelse, bara ett kontrollord.
  Godkväll o,
  Du är inte den första som säger det. Orsaken är nog att en blogg idag inte räknas som en genre i egen rätt. Och orsaken till det gissar jag är att man inte tar betalt. Det ska vara pengar inblandat. Idag frågade en student om jag inte var rädd att bli bestulen.
  Jag vet inte. Men jag menar att bloggen borde betraktas som en genre i egen rätt.

  Aud Djupaudga: ja, det är rätt många nu. Sen är ju saken den att jag tar det här på något slags allvar. Jag ser det inte som "prokrastinering". Listigt är det kanske inte av en författare, men det måste vara min sak att avgöra om jag ska fortsätta eller inte.
  Maja

  SvaraRadera
 21. Nu är ju jag inte författare, så jag kanske är ute och seglar ordentligt. Men skulle man inte kunna se bloggandet som en slags jogging (om jämförelsen alls går att göra, alltså), och att när man skriver en bok är det som att man spurtar en sträcka. Och sedan joggar/bloggar man igen, kanske i väntan på nästa spurtsträcka. Eller nåt. Äsch.

  SvaraRadera
 22. Johnny: visst kan man se det så. Om inte bloggandet tar över, vill säga... De här som uppmanar mig att sluta blogga kanske är i branschen, inte vet jag. Kanske bloggande författare. Vi får väl se hur det blir... Det är klart att det är olistigt, idéer och energi borde kanske sparas på istället. Jag vet inte.
  Maja

  SvaraRadera
 23. jag tycker du ska dela med dej maja...

  SvaraRadera
 24. Ja Marianne, det vill jag ju.
  Problemet (om det nu är det, vi får se) uppstår inte i förhållande till er kära läsare.
  Se gärna mitt nya inlägg i frågan!

  SvaraRadera
 25. Maja skrev "Ja valens, men för tillfället ägnar jag mig åt att hjälpa andra att skriva - tänk va, jag bjuder på mina husgudar, öser användbara metoder och idéer över eleverna, ser helt enkelt till att ta fram en armé av unga konkurrenter ... äsch, jag skojar bara"

  Jag skulle kunna ge vad som helst för att få vara din elev och suga i mig all den kunskap du bjuder på. Lovar att inte sno något, bara låna lite :) Najs att du inte slutar blogga. Du är få av ditt slag.

  Vink vink aud. Lämnade svar i 911 inlägget, jag gav valens en klapp på kinden där.

  Trollmor aka Förortstallulah

  SvaraRadera
 26. Maja skrev "Ja valens, men för tillfället ägnar jag mig åt att hjälpa andra att skriva - tänk va, jag bjuder på mina husgudar, öser användbara metoder och idéer över eleverna, ser helt enkelt till att ta fram en armé av unga konkurrenter ... äsch, jag skojar bara"

  Jag skulle kunna ge vad som helst för att få vara din elev och suga i mig all den kunskap du bjuder på. Lovar att inte sno något, bara låna lite :)

  Vink vink aud. Lämnade svar i 911 inlägget, jag gav valens en klapp på kinden där.

  Trollmor aka Förortstallulah

  SvaraRadera
 27. Var hälsad Trollmor Förortstallulah! Du har saknats. Jag svarar på dina båda kommentarer här: jag är övertygad om att du var en alldeles utmärkt Tallulah. Och när det gäller undervisningen - om jag får fortsätta som lärare så kan du ju läsa kreativt skrivande på Södertörn i vår, fast då måste du väl flytta och det verkar ju krångligt. I grund och botten tror jag att man måste lära sig skriva själv, genom mycken läsning och mycket skrivande. Men lite övningar, metoder, infallsvinklar med mera skadar ju inte.
  Trevlig fortsättning på helgen, och må hösten vara dig huld
  Maja

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)