söndag 22 januari 2012

Hajtänder

Jag får en känsla av att det är hajtänderna som vunnit.

* * *

Att det finns en spricka inom socialdemokratin, och att det råder delade meningar om vilken kurs partiet ska ta, har ju så att säga framgått vid det här laget. Men det som har utspelat sig den senaste tiden kan inte kallas en öppen diskussion om politiska mål. När medierna hårdbevakar en enda politiker med stoppur i hand (kanske för att journalister är förtjusta i RUT-avdraget som Juholt är kritisk till, kanske för att de vill sälja lösnummer genom att vädja till läsarnas blodtörst, kanske för att högersossar har fler försänkningar i stockholmsmedierna) och försummar andra och allvarligare brott och förseelser - då blir resultatet söndra genom att söndra. Det är sant, jag menade också att Juholt borde avgå. Foldjupet glömmer nog inte minsta misstanke om bidragsfiffel (trots att det handlade om oklara regler som även borgerliga politiker gjort övertramp emot - men detta skrevs det om med genomskinligt bläck) och godtar nog inte en potentiell statsministerhustru som blivit dömd för bedrägeri. Jag tror att kombinationen var fatal, och att Juholts nervositet och tendens att säga knäppa saker ökade eftersom misstron hängde kvar i luften. Retorik om kultur och kärlek går knappast heller hem hos ett materialistiskt folk. Nästan bara Gud skulle vara värre. Men den senaste tidens absurda klappjakt och förvirring menar jag har varit ännu värre och på en dummare nivå än drevet mot Mona Sahlin. Det finns flera frågor där jag aldrig förstod var Juholt stod, bland annat NATO-frågan, en av de allra viktigaste för framtiden. Och givetvis en av de frågor medierna knappt tar i. Jag har inte någon som helst aning om det svenska folket nu drar en lättnadens suck, och i så fall om de verkligen vet varför de gör det. Nu tar vi en provocerande snyftig låt, ingen koppling till inlägget, det råkar bara vara så att jag diskuterade den häromdagen och det rådde delade meningar om Magnell sjunger flummig stund eller fumlig stund. Klart slut. Det här skrev jag snabbt, men jag är rätt bra på att teckna.

11 kommentarer:

 1. Dina teckningar är alltid väldigt ikoniska på nåt fint vis. Och självklart sjunger han flummig.

  SvaraRadera
 2. Fumlig, skulle jag säga att det låter som. Men vill inte fästa mig vid det minst allvarliga i inlägget - jag tror du har rätt, för mig har det säkert varit så att affärerna avgjorde första intrycket. Och visst har granskningen av Juholt varit grotesk, i jämförelse.
  Mariannesson

  SvaraRadera
 3. Lova att analysera moderaterna lika mycket och använda samma skärpa på dom

  SvaraRadera
 4. (har skrivit kommentar på min egen blogg...)

  SvaraRadera
 5. Johnny: ja det är säkert det han sjunger (jag tycker att det låter som fumlig första gången, flummig den andra). Tja, jag kalkerar inte och använder inga schabloner, utan ritar av med ett öga på ett foto, så enkelt som möjligt, och då blir det väl lite sådär. Mariannesson: ja, jag tror inte att man ska förenkla och säga att allt är ränksmidare och medias fel, Juholt säger även själv att han gjort misstag, men den interna mobbingen och massmediala drevet med syftet att avsätta, flytta bort fokus från politiken och sälja lösnummer, har varit gräsliga tycker jag. Anonym: jadå, oroa dig inte för det. Min kritik av s handlar mycket om att jag skulle vilja att det fanns en ordentlig opposition. Marianne: ja, glad att du också menar att NATO-frågan är en av de allra viktigaste och mest undanviftade.

  SvaraRadera
 6. Ja, jag håller med dig till hundra procent i den här frågan. Jag gillar inte Juholt, men jag tycker samtidigt att han blev oerhört illa behandlad av sina egna.
  Och media beter sig nu som om regeringen fallit och det är kaos i landet. Klart de ska bevaka S inbördes strider, men proportionerna! Samtidigt kan Reinfeldt göra vad han vill just nu utan att vi får reda på. Nu är europakten på tapeten, och jag undrar hur många som läst många rader om den? Det är skrämmande.

  SvaraRadera
 7. Aud: ja, jag kan ha rätt svårt för en del av de andra tongångarna också - Juholt var den mänskligast av alla mänskliga människor, ungefär - som man också hör. Och en del har fäst såna enorma förhoppningar till just Juholt, som jag har svårt att begripa. Jag tycker inte heller att man ska vifta undan de tabbar han gjort, eller till och med få det att framstå som bättre än om han inte gjort dem. Det är förvänt det med. Men den här fokuseringen på personen Juholt, hårdbevakandet av varje steg och varje ord, och nu det extrema snackandet om vem som ska ersätta honom, det är inte friskt alls.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att det är sorgligt. Och tycker synd om hängivna socialdemokrater.
  Algot

  SvaraRadera
 9. Jo det är nog många som är rätt ledsna nu.

  SvaraRadera
 10. Kanske inte "den mänskligaste av alla mänskliga människor" - men jag föredrar Juholts gedigna intresse för kultur framför ytliga Reinfeldt som bara läser Camilla Läckberg. Du skrev raljant om mailväxlingen mellan Virdborg och Juholt DN. Hur ser du på den idag?

  SvaraRadera
 11. Anonym: ber att få återkomma när jag har mer tid. Men jag såg det här på Axess, det är rätt roligt och stämmer lite med min gissning i inlägget ovan:

  http://axess.se/blog/post/2012/01/23/Juholts-forklaring-for-manga-provokativa-kulturartiklar.aspx

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim