torsdag 23 februari 2012

Kannibaler runt vaggan

De som gråter och fäster förhoppningar till den nya tronarvingen, vältrar över sin förryckta sentimentalitet på spädbarnsaxlarna, är samma personer som både kommer att ha synpunkter på vart och ett av hennes steg - och förfasa sig över mediernas bevakning.
Hennes val av käresta kommer att godkännas eller fördömas av skvallerkärringar i lunchrum runtom i landet. Hennes betyg, uppförande och eventuella försök till skolkande, klädval, uttalanden, kamrater, sminkning, kommer att dissekeras av ett skådelystet folk.
Att avskaffa monarkin är att befria prinsessor. Handlar det alltså bara om att skattebetalarna inte får äga några individers gener? Är det inte en märklig kritik mot den royalistiska yran, att åberopa empati med den nyfödda?
 Låt oss säga att den nya sessan sköter sig till belåtenhet, alltid ler, är artig och representativ och står till  nationens förfogande som varumärke, tycker det är kul att klippa av band och är tacksam över privilegiet att födas in i guldburen. Eller att hon, som sin mor, efter en tids sorg och våndor i strålkastarljuset lär sig hantera situationen, göra det bästa av den och kanske till och med trivas med den. Eller som morfar, tröstar sig med en playboytillvaro. Låt oss anta att den nya sessan kommer med den "återupprättelse för monarkin" som nationen har beställt och svingar ett mäktigt svärd mot republikanerna.
Då återstår det nog inget annat än att emigrera, för dem som uppfattar monarkin som pervers och makaber.
Märk väl: det handlar inte om personerna. Det handlar om det dåliga inflytande monarkins anakronistiska personkult, odemokratiska dokusåpa och medföddism utövar på ett ofritt folk.

16 kommentarer:

 1. Jag håller ju med. Spelbolagen tjänar på det också. Satsa pengar på vad hon ska heta... Men jag tror monarkin kommer att försvinna av sig själv. Hur vet jag inte... men det där med att befria prinsessor tror jag är omöjligt så länge skattebetalarna kräver prinsessor. Annars pengarna tillbaks...

  SvaraRadera
 2. Industrin kring kungahuset har ju växt också - kanske inte hysterin i sig. Men om man gjorde en undersökning, hur mycket pengar inbringar den här prinsessan till div. tidningar, spelbolag, osv, hur man nu mäter det, så är det nog mer nu än förr. Det tror jag.

  SvaraRadera
 3. Jag har också intrycket att hon är ovanligt hårdexploaterad redan från början.

  SvaraRadera
 4. Det stavas rojalist på svenska. Men jag har en fäbless för felstavningar.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. "ett liksom borgerligt förkrympt själstillstånd är liksom förutsättningen för det hela" - det var ju alldeles utmärkt uttryckt. Avund är också en förutsättning för det hela. Även om avunden kan yttra sig i översvallande "kärleksbetygelser" för tillfället, så spelar "utvaldheten" på samma strängar som kan börja skorra och gnissla om barnet i fråga inte sköter sig, inte funkar som "nationens enande symbol" och varumärke. Då säljs det nya lösnummer, affekten över "babylyckan" vänds i missnöje.
   Du är listig förresten, skriver inte kommentarer utan bjuder in till din egen blogg, haha. Helt ok.

   Radera
 6. Kultureliten då?
  Handlar det inte om personkult?

  Jag har en faiblesse för fäblesser. ;)

  PS. Hur gick det förresten för tyske presidenten? DS.

  SvaraRadera
 7. Jo men om du syftar på Ranelid så är det ju väldigt självvalt och frivilligt. *s*
  Ja, jag gillar att stava det fäbless. Det blir som en kontrast mellan det förfinade franska och något som låter väldigt rejält. En fäbless helt enkelt. Ingen märkvärdigt med det. Det är bara en fäbless.
  Den tyske presidenten - ? hänger inte med.

  SvaraRadera
 8. "Det låter så kul det där ni berättar om att tågluffa. Det skulle jag vilja göra! ... Fast det går naturligtvis inte ..." Kronprinsessan när hon pryade i regeringskansliet och satt och hörde på de politiska sekreterarnas berättelser. Avlyssnat av nyutnämnda ekonomiskpolitiska taleskvinnan i (s). Slutsats: Befria prinsessorna! Inför republik!
  Befria prinsessorna! Inför republik!

  SvaraRadera
 9. Jag tänker inte kommentera i sak, eftersom min monarkistiska böjelse är väl känd här ;)

  Jag hoppas att du ursäktar lite OT Maja, eller att jag kastar in ett lingonben som vi hade sagt en gång i tiden.
  Jag undrar om det är fler än jag som har Bloggerproblem för närvarande? På min egen blogg går det inte att visa mer än senaste inlägg trots att jag har det inställt på 20 inlägg. Någon annan med samma problem?

  Och är det fler än jag som i all text får ord markerade som länkar vilka i sin tur leder till reklam för nån auktionssajt? Det är dödsirriterande och jag undrar om någon vet om det är Blogger eller om jag fått ett virus på min egen dator.
  Hoppas du ursäktar Maja, men jag når fler här än hos mig och jag känner mig en aning desperat.

  SvaraRadera
 10. Ja, så länge man säger lingonben får man vara OT.
  Det där var något nytt. Jag har inga problem med Blogger alls för tillfället, jo att det är fel tidsangivelse i kommentarerna. Att få ord markerade som länkar som leder till en auktionsajt - usch vad jobbigt. Aldrig varit med om. Det måste nästan vara manuellt gjort, eller finns det robotar, eller virus, som gör sånt också? Kan tyvärr inte hjälpa till. Ibland när det krånglar byter jag från "uppdaterad redigerare" till "tidigare redigerare", det funkar åtminstone ibland.
  Det är väl inga republikaner som håller på så där, jag är oskyldig i alla fall.

  SvaraRadera
 11. Hehehe...nä jag misstänker inte er republikaner:D

  Jag fick en virusvarning häromdan och jag misstänker att nåt smugit sig igenom det hållet. Det är i så fall övermäktigt för mig den här gången, så jag får väl invänta mågens återkomst från semester för att få hjälp.
  Men bloggertrubblet kanske inte är virus, det visar sig ju gång på gång att en del kan få problem och andra inte. Jag ska testa att ta bort inlägg tillfälligt, men jag väntar tills i morgon.
  Tack ialf för tillåtet lingonben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och ibland vid olika tillfällen. Fel tid i kommentarfältet verkar vara en ganska allmän grej. Men länkar till en auktionssajt mitt i texterna - och att inlägg döljs - å fy f-n, ursäkta men det måste vara hemskt irriterande. Hoppas du får hjälp med det.

   Radera
 12. Den nya sessan kommer att kunna leva ett betydligt mer normalt liv än tidigare kungligheter. Framförallt är det kontakten med familjen Westling som kommer att trygga det. "Att åberopa empati med den nyfödda" är inte fel. Det är en hårt exploaterad baby från början. Och varför skulle det inte kunna vara synd om en prinsessa. Men monarkin är en symbol för djupa klyftor i samhället, hierarkier och medfödda privilegier. Hur många barn har tillgång både till ett slott på 40 rum och en trygg vanlig familj i Ockelbo? Victoria och Daniel är mycket sympatiska, men monarkin bör avskaffas.
  RR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig i stort, och självklart finns det barn som har det värre. Men att födas till den exponeringen... retoriken kring monarkin, om att hon ska vara en symbol för nationen och stå för kontinuitet, medan partiledarna kommer och går, tycker jag är vansinnig. Hur som helst, Herman Lindqvist dundrar mot namnvalet - det är inte ett kungligt namn, och det bryter mot kontinuiteten. "Låter som en nattklubbsdrottning". Jag tänker inte ha några synpunkter på namnet.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim