tisdag 27 oktober 2015

"...den typen av rädsla..."

 – Det är svårt att peka ut någon specifik främmande makt, men olika aktörer kommunicerar kring det här, det ser vi. Främlingsfientlighet och den typen av rädsla kan lyftas fram och gödas av främmande makter. Vi ser den tendensen också, säger Mikael Tofvesson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
 Han uttalar sig i artikeln med den paradoxala rubriken
Främlingshatet kan gödas av främmande makt.
Paradoxal eftersom artikeln göder främlingsrädsla.
Det är i själva verket ett propagandautspel av Nato, som återges helt okritiskt av DN.
 Paranoia är bästa försvar som Expressens ledarsida brukar säga, och uttalandet "en tendens att olika aktörer kommunicerar kring det här" är ju tillräckligt vagt för att kallas paranoia.
 Nå, det hela går ut på att Nato ska försöka kartlägga en eventuell rysk styrning av främlingsfientliga sociala medier och alternativa nyhetssajter. Röja nick antagligen. Påvisa att "arg pensionär" egentligen heter Vladimir Marmeladov.
Eller att Julia Caesar i själva verket är en Mata Hari. 
 Det kan Nato knappast lyckas med, men det är nog inte riktigt poängen med utspelet heller, utan det är att påverka opinionen i riktning mot ja till Nato.
Så man antyder att det är ryssar som bränner flyktingförläggningar i Sverige, och förbereder en skur av opinionsundersökningar för att förhoppningsvis se procenten krypa i den riktning man bestämt att den ska. (DN har för övrigt samtidigt en enkät - "klarar du att bli Amerikan? testa dig själv i medborgartestet" - men visst det är ju en kul grej bara...)
 SÄPO kartlägger väl extremhögern i Sverige, om de nu inte struntar i det vilket man kan få intrycket av ibland. De vet kanske vilka nassar som åker till Ukraina för att slåss för Ryssland och vilka som slåss för Ukraina. Det är ju ingen nyhet att den konflikten drar till sig högerextrema. Men nu antyder Peter Hultqvist att Sverige ska ge upp ännu mer av Sveriges oberoende och samarbeta med Nato om att övervaka alternativa medier.
Jag skulle kunna säga bluddermoj. Jag skulle också kunna säga, stick och brinn socialdemokrati.
Nu fattas bara en stor vapenleverans till Saudiarabien.
Om Hultqvist dementerar den här skiten, så överväger jag att fortsätta som partimedlem.


Lite bloggstrul:
 Sidoelementet Recent comments har kraschat, jag har försökt fixa till det men resultatet är inget vidare. Det kan vara bra annars, när det pågår diskussioner på flera ställen.

35 kommentarer:

 1. Mycket arg, välkomnar kommentarer.
  Mvh

  SvaraRadera
 2. Vi är redan med i Nato. Finns inte en chans att "medborgarna" får något att säga till om. Lägg ner, det gör bara ont att se de här meningslösa protesterna.
  Tyvärr är det så.
  L.

  SvaraRadera
 3. Jag lägger ner för i kväll i alla fall. :-) Men jag kommer inte att släppa det här. Titta på Libyenkriget.
  Godnatt, för tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara välvilja... Vet redan vad du tycker om Nato och det händer mycket annat som kunde vara intressanta att diskutera. Jag skiter i om vi går med eller inte ärligt talat. Skillnaden blir minimal tror jag. Men nu är jag egoistisk, det är ju din blogg...
   Godnatt och ta hand om dig.
   L.

   Radera
  2. L. Det händer mycket annat ja, men jag tror att det här är en av de allra viktigaste.
   Jag hoppas att svenskarna kommer att visa sig vara lika kloka som under EMU-omröstningen.

   Radera
  3. Men du håller kanske med om att det var en grumlig artikel?

   Radera
  4. P.S jag uppskattar varmt alla tips om artiklar med förtydliganden, dementier, och allt vad det kan vara.

   Radera
  5. Åsa Linderborg:

   "Deras desinformation och medialögner drev oss in i Irak-kriget":

   http://www.aftonbladet.se/kultur/article21660428.ab

   Radera
  6. Precis vad jag hade tänkt tipsa om.
   Åsa Linderborg har ju helt rätt här. Oavsett vad man anser om henne annars.
   (Jag höll för övrigt inte med dig om "montergate" Maja, jag menar att det var ett klart maktmissbruk av Linderborg. Suhonen har inte alls den position som hon har, och Juholt är väl utfryst inom S. Så där sparkade hon neråt).

   Kuslig utveckling, om Nato övervakar svenska sociala medier tillsammans med regeringen.
   Vad säger våra liberaler om det?
   Algot

   Radera
  7. Jag kan inte hålla med Linderborg fullt ut om Syrien, det kan låta som om det var CIA som drog igång alltihop. Vad som är sant är att USA är medansvarig till att det utvecklades till ett war by proxy, och att CIA liksom andra externa aktörer är ointresserat av demokrati i regionen.
   Bra att hon nämner propagandalögnen om massvåldtäkter i Libyen.
   Vad som är sant och osant, bevisat eller inte bevisat är totalt ointressant för högern.
   Det är kusligt med militariseringen av det offentliga samtalet överhuvudtaget - ingen ifrågasätter att Johanne Hildebrandt har en hel stab av soldater som antingen skränar och går till personangrepp mot politiker och skribenter med misshagliga åsikter, eller uttrycker sig lite mer korrekt för att ge sken av objektivitet.
   Gissa om det här är en fara för demokratin.

   Radera
  8. Angående montergate, Algot: jodå, och framförallt tycker jag synd om Juholt. Gissar att det där var något slags droppe som fick honom att hoppa av politiken helt.

   Radera
  9. Inlägget är skrivet ganska snabbt och medan jag så att säga fortfarande befann mig i chock efter denna för yttrandefriheten och demokratin djupt oroväckande utveckling.
   Kanske brände folk ut sig på FRA-lagen, men det här är ännu allvarligare än FRA.
   Ibland kan det gå snabbt, skrev Peter Wolodarski apropå något vad det nu var - ja verkligen, ibland kan det gå snabbt. Men jag är vid gott mod och väl förberedd på det som jag redan är: fiende till Nato, och därmed även landsförrädare.

   Radera
  10. Det är hur lätt som helst att skapa ett falskt twitterkonto. Det finns många såna fejkkonton. Ofta med satirisk udd.
   https://twitter.com/freinfeldt
   Det här är en nyhetsanka. "Rysk lögnattack", amen herregud.

   Radera
  11. Om en tysk tidning publicerade nyheten att Sverige skulle exportera vapen till Ukraina, bara utifrån ett twitter och utan att höra efter med ambassaden eller utrikesdepartementet eller vart det nu är tidningar vänder sig och be dem bekräfta, så är det ett exempel på extremt dålig journalistik, det behövs inga som helst särskilda kurser för att lära sig en sån grundläggande sak.

   Radera
  12. De ryska bomberna har tagit den syriska katastrofen till en ny nivå. Och nej, det är inte främst IS de bombar.

   Radera
  13. Idag har jag lärt mig något nytt! Tjoho! Folkomröstningar är bara rådgivande i Sverige. Eftersom det måste kosta multum med en folkomröstning hoppas jag att de hoppar över det momentet. Det har gått mycket längre än EMU osv. Det går inte att backa, och alla medier är för. Bara att gilla läget. Jag tror att det är det bästa också.
   Det här med samarbete om propagandakrig låter dock jäkligt luddigt. Det håller jag med om.
   Kul att du hann före Linderborg. Fast hennes artikel var bättre, om du ursäktar. Hehe. Din är lite, lite lös i kanterna....
   Calamity

   Radera
  14. Kanske det, jo det är den säkert.
   Jag är ju arg, förstår du. Det är inte säkert det blir hårdkokt när man skriver i stor vrede.

   Radera
  15. Konsten att balansera på slak lina. Om jag får lov att smickra lite lagom. Nej men det här är ju en blogg, man kan inte förvänta sig helt färdigvässade argument. Eller hur? ;-)
   Algot

   Radera
  16. Så är det.
   För övrigt Calamity: jag har också svårt att tro att det blir en folkomröstning, rikets säkerhet är nog en av de frågor som "vanligt folk" inte anses förstå sig på.
   Det är väl bl.a därför det är såpass frustrerande, det väcker vanmakt...
   Jag är ju väldigt säker på att jag har rätt, hehe.
   Fansfarbror på Flashback skriver att jag nästan alltid har fel - men kan någon säga helt tvärsäkert att jag hade fel om Libyen t.ex. Nå, nu trillade jag i "vad-var-det-jag-sa"-träsket.
   Trött!

   Radera
 4. Det måste vara tillåtet att vara prorysk utan att registreras av Nato med regeringens goda minne.
  Man kan vara prorysk ibland och motryss ibland.
  Jag ser ingen anledning till att Krim inte skulle förbli ryskt t.ex. Som jag fattat det var annekteringen helt oblodig, och krimborna går inte omkring och längtar efter att tillhöra Ukraina.
  Så varför håller Margot Wallström på med det där? Är hon en marionett åt någon, eller är hon hundra procent säker på att befolkningen på Krim längtar efter Ukraina?

  SvaraRadera
 5. Jo jag reagerade också på den artikeln. Ganska luddig.
  Det är svårt att förstå varför Sverige involverar sig så hårt i Ukraina, det hade varit betydligt klokare att hålla sig neutral där. Det kan mycket väl hända att ett riktigt otäckt parti vinner nästa val.
  Konflikten är alldeles för komplicerad för att kunna ta ställning för den ena eller andra parten.
  Akta dig, snart kommer du att registreras som "antiamerikansk" ;-)
  T.S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är tänkbart, om Nato tar över SÄPOs roll.
   För nyliberalerna är nationalism förkastligt så länge det inte handlar om amerikansk nationalism. Väldigt tydligt i och med DN:s senaste kampanjjournalistik.
   EU:s dagar är antagligen räknade, och även om nyliberaler gör tappra försök att skylla nationalismen i Europa på Ryssland, så har varje land en egen historia som inte alltid är helt fräsch. När det gäller antisemitism, med mera. Sveriges involvering i Ukraina har väl inget med ukrainarna att göra, och det skulle inte spela någon roll om Krimborna VILLE tillhöra Ryssland. Allt det här handlar om geopolitik, inte om demokrati.

   Radera
  2. Vilket inte betyder att revolten i Ukraina bara består av skumma CIA-agenter och nazister, som Ryssland försöker få det att framstå som. Det finns ett genuint folkligt uppror i botten också. Men jag gissar att det är lite som i Syrien: externa aktörer och provokatörer omintetgördet hela.

   Radera
 6. Vad tror du om att Jimmie Å hoppar av en intervju i SR? Han vill slippa frågor om SD i Lund och deras förehavanden. Jag trodde ju att Ted Ekroth skulle få gå efter det där, men det verkar tvärtom som om partiet går i nazistisk riktning. Kan det vara så att Jimmie inte är bekväm med den utvecklingen?
  Algot alias Alien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning, men den extremare delen av SD, som t.ex bröderna Ekroth står för, tror jag inte kan appellera till någon större väljarkrets. De är helt enkelt för uppenbart galna. Och de är inte enstaka marginella tokar, de har stort inflytande över partiet och är typiska för det, trots att man vill få det att framstå som att de är enstaka rötägg. Jag har också känslan att SD går mer i den riktningen än mot ökad vanlighet, så att säga. Om partiledaren inte är bekväm med det, hoppar han nog av till slut.

   Radera
 7. "varför håller Margot Wallström på med det där?"
  Varför håller du själv på med det där?
  Vad vet du om Krim, har du varit där?

  SvaraRadera
 8. We put Nation first, Agency before unit, and mission before self.

  SvaraRadera
 9. Tydligen har Ukraina fortsatt att exportera vapen till Ryssland ända till i juni i år. Hur tolkar man det?
  http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2014/08/ett-krig-i-europa.html

  SvaraRadera
 10. Nu lär det finnas en Tracker Mapper, som visar vem som följer ens förehavanden på nätet.

  SvaraRadera
 11. Hemskt gärna tips om det kommer fler artiklar om det här konstiga samarbetet!
  Jag har inte sett något mer än Åsa Linderborgs artikel, men utgår ifrån att jag missat något?

  SvaraRadera
 12. En internetspaning som är ok: det är inte säkert att de hittar mordbrännarna, men om det finns sajter som uttryckligen uppviglar till brott och samtidigt lägger ut kartor som migrationsverket hemligstämplat, så är det bra om polisen kommer åt dem.
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-asylbranderna-polisen-forstarker-it-spaning
  Jag tror inte att det är ryssar, dock.

  SvaraRadera
 13. Det är kanske artiklar av denna typ, som väl harmoniserar med alternativ media, man menar göder främlingsfientlighet:

  https://www.rt.com/news/320044-asylum-seekers-germany-education/

  SvaraRadera
  Svar
  1. RT, är det en rysk tidning? Ja den artikeln verkar ganska konstig, men den är ingen orsak för Sverige att lära sig propaganda av Nato.

   Radera
  2. https://sv.wikipedia.org/wiki/RT_(TV-kanal)

   Radera
  3. Russia Today ja, den känner jag ju till. Kopplade inte.

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim